Onderwerp: DANS, MUZIEK

Vrijdag 31 Juli 2009 at 08:27 am

FLAMENCOZANGER MIGUEL POVEDA GROOTS TIJDENS DE UITVOERING VAN ‘LAS COPLAS DEL QUERER' IN SEVILLA

Miguel Poveda foto Hans Speekenbrink Miguel Poveda foto Maxi del Campo Miguel Poveda foto Hans Speekenbrink

Tekst: Nuria ‘La Granaina' Manglano
Vertaling: Rik van Boeckel
Foto's: Maxi del Campo en Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Het was zeker een hele speciale en historische avond voor het genre van de copla. De tiende juni klonk in het uitverkochte Teatro Lopez de Vega voor de 2e opeenvolgende avond de stem van Miguel Poveda, de jonge flamencozanger die een grote populariteit en prestige geniet op dit moment. Hij werd begeleid door Joan Albert Amargós en Juan Gómez Chicuelo,

Het publiek werd betoverd door de schoonheid en de elegantie van de nieuwe kleding waarmee zij de coplas uitvoerden- en barstte regelmatig in applaus los. Zonder twijfel beleefden we een grootse uitvoering van de ‘copla española'. Poveda bracht met ‘Las Coplas de Querer' (vertaling: liedjes van de liefde) het genre naar een hoog artistiek niveau. Het optreden werd gekenmerkt door puike bewerkingen van de coplas, de juiste begeleiding door uitmuntende musici en een grote afwisseling tussen Chicuelo's spel op de flamencogitaar en het klassieke element waarvoor Amargós verantwoordelijk was.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Dinsdag 21 Juli 2009 at 6:53 pm

Naast Jamie Cullum en Melody Gardot, tekent Jong en talentvol de laatste dag Gent Jazz

Jamie Cullum photo Hans Speekenbrink Melody Gardot photo Hans Speekenbrink Lady Linn photo Hans Speekenbrink

Door Lotte Krijnen met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Na een dagje terug in de tijd, staat de laatste dag van het Gentse Jazzfestival in het teken van jong talent. Niet alleen omdat de winnaar van de Jong Jazztalent wedstrijd bekend gemaakt wordt; ook de rest van de artiesten, het HoGent Jazz Orchestra, Melody Gardot en Jamie Cullum, zijn jonkies. Én talentvol.

Deze laatste dag is net als de dag ervoor en de openingsdag van Gent Jazz (met de legendarische BB King op het podium) uitverkocht. Het is voor het eerst dat het festival op bepaalde dagen uitverkocht raakt. Ook met het bezoekersaantal dat genomen over beide festivaldelen (pure jazz in de eerste week, crossover in de tweede) de 35.000 overstijgt, heeft Gent Jazz een pr te pakken.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zondag 19 Juli 2009 at 12:54 pm

Terug in de Tijd met Joe Jackson en Marianne Faithfull

Kartasan foto Hans Speekenbrink Kartasan foto Hans Speekenbrink Kartasan foto Hans Speekenbrink

Door Lotte Krijnen met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Op de een na laatste dag van Gent Jazz waren de bezoekers gemiddeld ouder dan op de voorgaande dagen. Niet zo gek, want op het programma stond een avondje ´terug in de tijd`, met optredens van oude rotten in het vak: Joe Jackson en Marianne Faithfull. Voordat deze het podium overnamen, gaf de nauwelijks twee jaar bestaande Belgische band Kartasan een show weg.

Kartasan is een project van pianist en zanger Jan Vandecasteele. Met zijn guitige lachje en vlotte woorden weet hij het publiek bij zich te houden. Ook de muziek is aantrekkelijk: een frisse mix tussen pop en rock met allerlei invloeden. Jazz is daar een van, maar het pop-aspect overheerst, zoals bewust het geval is bij veel optredens in het tweede deel van het festival. Het publiek, dat natuurlijk toch overwegend uit jazzliefhebbers bestaat, kan in ieder geval het hart ophalen met de aanwezigheid van The Killer Horns: een blaassectie bestaande uit drie mannen en meerdere blaasinstrumenten. 

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 18 Juli 2009 at 4:26 pm

GentJazz, Jazz tussen de peren..

Jose James, foto Hans Speekenbrink Jef Neve, foto Hans Speekenbrink José James 'New Look'

Door Lotte Krijnen met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)
Gent - vrijdag 17 juli

Het is nog vrij rustig op het festivalterrein van Gent Jazz aan het begin van de avond. José James staat samen met Jef Neve op het overdekte podium terwijl het publiek langzaam binnendruppelt op het Bijloke-terrein. Het is de culturele stek van Gent en leent zich goed voor een rustig en classy festival als Gent Jazz. Het publiek staat tussen appel- en perenbomen, het podium wordt geflankeerd door een berk. Het is een beschermde site: zelfs het gras moet goed tegen de festivalgangers worden beschermd. Na het gesmeerde combinatieoptreden van zanger en pianist stromen de mensen de tent weer uit - het af en toe tevoorschijn komende zonnetje in.

José's presentatie is anders dan we van hem gewend zijn. Het petje heeft plaatsgemaakt voor een strak pak, zijn haar is kort en zijn podiumpresentatie is meer ingetogen. Hij lijkt daarmee een nieuwe fase te zijn ingegaan. In Jef Neve heeft hij de man gevonden om aan deze vernieuwing gestalte te geven. Samen hebben ze verschillende projecten in de planning staan, waaronder een cd met John Coltrane-songs. Na het gesmeerde combinatieoptreden van zanger en pianist stromen de mensen de tent weer uit - het af en toe tevoorschijn komende zonnetje in.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 17 Juli 2009 at 1:33 pm

Leela James en Jamie Lidell schudden GentJazz weer wakker

Leela James, foto Hans Speekenbrink Leela James, foto Hans Speekenbrink Leela James, foto Hans Speekenbrink

Tekst en beeld Hans Speekenbrink


Gentjazz bestaat uit 2 delen met een paar dagen pauze ertussen. Het tweede deel dat gisteren donderdag 16 juli begon en vier dagen duurt, staat wat verder van de traditionele jazz af en er komen dan ook populaire dance, soul en cross-over acts voorbij.


Leela James dreigde even een superster te worden en wist een paar jaar terug moeiteloos de Heineken Music Hall te vullen. Ze heeft dat succes niet echt door kunnen zetten en in Gent was ze min of meer de supporting act voor Jamie Lidell. Dat neemt niet weg dat zij er in slaagde om de zaal op zijn kop te zetten met haar ruige variant op de soul muziek. Toen ze steeds meer mensen op het podium ging vragen onstond er een ware feeststemming en ik zag de veiligheidsmensen enigzins bezorgd kijken.
Meer info

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 15 Juli 2009 at 6:23 pm

Braziliaanse diva Virgínia Rodrigues imposante verschijning met een magische uitstraling.

Virginia Rodrigues, foto Jeroen van der Ent Virginia Rodrigues, foto Jeroen van der Ent Virginia Rodrigues, foto Jeroen van der Ent

Bimhuis - 10 juli 2009

Door Marina den Hartog met foto's van Jeroen van der Ent (klik voor vergroting) 

In de serie Brazilian Summer Sessions van de stichting A Hora do Brasil is het podium van het Bimhuis vanavond ingericht voor Virgínia Rodrigues. Net als bij de eerdere concerten van de stichting - op 18 juni en 1 juli - krijgt ook deze artieste vooraf een introductie. Haar optreden wordt beschouwd als een droom die werkelijkheid is geworden.

Voordat zij bekend werd, heeft Virgínia Rodrigues veelvuldig in kerken gezongen. In 1997 werd zij ontdekt door de beroemde Braziliaanse zanger/componist Caetano Veloso, die haar zag optreden in Salvador, de hoofdstad van de staat Bahia. Sindsdien is het leven van de zangeres ingrijpend veranderd.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Dinsdag 14 Juli 2009 at 11:51 am

NSJ Zondag: 27.000 bezoekers verdeeld over 60 concerten

John Zorn foto Hans Speekenbrink Wynton Marsalis foto Hans Speekenbrink Mariza foto Hans Speekenbrink

VAN JOHN ZORN TOT MELODY GARDOT, VAN ETHIOPIQUES TOT WYNTON MARSALIS EN MARIZA 

Tekst: Rik van Boeckel met beeld van Hans Speekenbrink  (klik voor vergroting)

In totaal bezochten meer dan 70.000 muziekliefhebbers vrijdag, zaterdag en zondag het North Sea Jazz festival waarvan 27.000 op de zondag. De doorgewinterde North Sea Jazzbezoekers zal van te voren zijn programma nauwkeurig hebben samengesteld en een goed navigatiesysteem hebben bedacht maar dan nog was het door de grote drukte en de strakke regels moeilijk om overal binnen te komen. Van John Zorn en Chucho Valdés naar Kytemans Hiphop Orkest was alsof je op een zaterdagmiddag door een extra drukke Kalverstraat moest lopen, dus ging je maar eens de trap op naar het Tigrisbordes en kwam je terecht bij onverwachte verrassingen als de uit Benin afkomstige Gangbé Brass band. Om daarna de rust op te zoeken bij Melody Gardot, Esperanza Spalding of het Jazz at the Lincoln Center Orchestra onder leiding van Wynton Marsalis.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Maandag 13 Juli 2009 at 5:24 pm

NORTH SEA JAZZ 2009 DAG 2 Van Zorn tot Toussaint

John Zorn foto Hans Speekenbrink Allen Toussaint John Zorn foto Hans Frederiks

North Sea Jazz Festival, Ahoy Rotterdam - 11 juli 2009
Tekst Hans Frederiks, beeld Hans Frederiks en Hans Speekenbrink

Wat moet je gaan zien en horen op de zaterdag avond van North Sea Jazz? Natuurlijk bekijk je vooraf het schema en kies je voor concerten die je in ieder geval wilt zien. Dat moesten voor mij dan in ieder geval Bar Kokhba worden van Artist in Residence John Zorn - vooral ook omdat gitarist Marc Ribot in de groep zit - en Allen Toussaint en band, omdat Toussaint al jaren een favoriet van me is en onlangs de prachtige cd A Bright Mississippi uitbracht. Wat kan je daar dan nog omheen gaan bekijken? In de loop van de avond blijkt dat - voor mij - tegen te vallen. Niet omdat er niets is, maar omdat je de zaal niet weet te vinden, omdat je nét te laat bent of omdat de zaal al volgestroomd is en je er niet bij kunt. Ik zou bijvoorbeeld graag het tweede onderdeel van vandaag van Zorn willen zien, met Bill Laswell en Milford Graves, maar dat optreden valt precies samen met Toussaint, het blijft dus een kwestie van keuzes.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 11 Juli 2009 at 11:16 pm

JAPANNERS STELEN DE SHOW OP NORTH SEA JAZZ FESTIVAL 2009

Quasimode foto Hans Speekenbrink Quasimode foto Hans Speekenbrink Quasimode foto Hans Speekenbrink

Door Henriet van Rossum
met beeld van Fred van Wulften en Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Vrijdag 10 juli 2009 startte de 34e editie van het North Sea Jazz Festival in Rotterdam. Er was voor ieder wat wils door de duizelingwekkende hoeveelheid acts op het gebied van jazz, pop, funk en blues. Dit zorgt al jaren voor een druk bezocht festival, waarin het festivalterrein op sommige momenten meer op een bijenkorf lijkt. De jaarlijkse prijzen en thema's op NSJ maken het de bezoeker mogelijk om nieuwe musici of bands te ontdekken die zij/hij nog niet kent en zet een aantal musici extra in de spotlights. Dit jaar was saxofonist John Zorn ‘artist in residence'. De Paul Acket Awards voor ‘Artist Deserving Wider Recognition' en ‘Special Appreciation' gingen respectievelijk naar de italiaanse jazzpianist Stefano Bollani en naar musicus/prodcer en presentator Cees Schama. Jorrit Dijkstra won de compositie wedstrijd en het thema voor NSJ 2009 was japanse jazz. Vooral die laatste bleek een verrassing te zijn.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 11 Juli 2009 at 1:10 pm

NSJ: Paul Acket Award winnaar Cees Schrama met dampende Tenor Madness

Cees Schrama met Casey's Tenor Madness Hans Dulfer bij Casey's Tenor Madness foto Hans Speekenbrink Alexander Beets bij Casey's Tenor Madness foto Hans Speekenbrink

Tekst NSJ en Hans Speekenbrink beeld Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Gisteren op de openingsdag van North Sea Jazz werd aan het eind van een dampend optreden van Casey's Tenor Madness de Paul Acket Award uitgereikt door festival directeur Jan Willem Luyken aan Cees Schrama. Deze prijs wordt door de festivalorganisatie toegekend aan een persoon die zich, in de breedste zin van het woord, verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van jazz. De prijs wordt niet jaarlijks uitgereikt, maar dit jaar kent de festivalorganisatie hem toe aan Cees Schrama vanwege zijn belangrijke bijdragen aan de jazzmuziek in het algemeen en aan het North Sea Jazz Festival in het bijzonder.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ

Dinsdag 07 Juli 2009 at 09:00 am

NORTH SEA JAZZ TIPS - VAN JAZZMUZIKANTEN EN JAZZKENNERS

Tips van Jazzkenners

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zondag 05 Juli 2009 at 1:09 pm

OVER JOHN ZORN ARTIST IN RESIDENCE OP NORTH SEA JAZZ

John Zorn, Photo Hans SpeekenbrinkDe Amerikaanse musicus John Zorn is met maar liefst zes formaties vertegenwoordigd op het komende North Sea Jazz Festival. De saxofonist, avant-garde componist, arrangeur, producer en multi-instrumentalist is te gast als Artist in Residence. Sinds de jaren tachtig heeft hij een sterke invloed gehad op de moderne jazz, experimentele rock en Joodse muziek. Zijn belangrijkste groepen zijn het inmiddels niet meer bestaande Naked City, het Masada Quartet en Painkiller. Op North Sea Jazz valt te genieten van een deel van zijn enorme oeuvre.

Door Rik van Boeckel met foto van Hans Speekenbrink


Zorn (september 1953) heeft meer dan 400 albums uitgebracht waarvan velen op zijn eigen Tzadik-label. Ook de genres die hij heeft beoefend, zijn zeer uiteenlopend: van avant-garde jazz, hedendaagse klassieke muziek tot punkjazz en klezmer, een stijl die hij heeft onderzocht vanuit zijn joodse achtergrond. Op North Sea Jazz zal hij te horen zijn in zes diverse bezettingen: 1)The Dreamers, gebaseerd op het gelijknamige album uit 2008 2) het wereldberoemde Masada Quartet aangevuld met Uri Caine (piano) en Cyro Baptista (percussie). 3)Bar Kokhba. 4)Een trio met Bill Laswell (bas) en Milford Graves (drums) 5) Filmworks 6) Cobra.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, WERELDMUZIEK

Zaterdag 04 Juli 2009 at 4:35 pm

Bandolinista Hamilton de Holanda maakt tropische zomerdag nog warmer

Hamilton de Holanda @ the Bimhuis, Photo Hans Speekenbrink Hamilton de Holanda @ the Bimhuis, Photo Hans Speekenbrink Hamilton de Holanda @ the Bimhuis, Photo Hans Speekenbrink

Bimhuis - 1-7-2009

Door Marina den Hartog met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Buiten is het voor Nederlandse begrippen tropisch warm. Op basis van de introductie van de stichting A Hora do Brasil kunnen we erop rekenen dat het nog warmer zal worden. Deze zomer organiseert de stichting weer een serie unieke concerten met Braziliaanse muziek. Om in 2010 een vergelijkbaar aanbod neer te kunnen zetten is nog wel extra sponsoring nodig - een vriendelijk verzoek van de stichting om donaties.
De stichting A Hora do Brasil kondigt Hamilton de Holanda aan als de grootste virtuoos ter wereld op bandolim (mandoline) die gedreven en vol passie een interpretatie geeft aan jazz en allerlei traditionele Braziliaanse muziekgenres zoals choro. Zijn ster zal zo meteen gaan schitteren. Niets te veel gezegd, want het openingsnummer overtuigt ons onmiddellijk dat dit een briljant concert gaat worden. 

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK, POP-ROCK

Woensdag 01 Juli 2009 at 2:07 pm

PARKPOP: Een Haagse Festivaldag om van te genieten!

Chrissy Hynde met de Pretenders een van de top attracties van Parkpop foto Hans Speekenbrink 275.000 Parkpop bezoekers, foto Hans Speekenbrink Ed Kowalczyk van Live, grote naam op Parkpop 2009, foto Hans Speekenbrink 

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De 29e editie van Parkpop trok 28 juni jl. zo'n 275.000 bezoekers naar 't Haagse Zuiderpark. Het was een heerlijke zomerse dag voor muziekliefhebbers van alle leeftijden. Van de funky tunes van Boris tot de neo-rock van De Staat en de veteranenpunk van The Buzzcocks, van de Melissa Ethridge-achtige songs van Miss Montreal (gewoon uit Enschede) tot de pittige rock van Dana Fuchs, de Vlaamse stonerrock van Triggerfinger en de opzwepende Balkan Beats van Shantel. En dan was er nog de oude ska van The Skatalites. De legendarische popsongs van The Pretenders bekoorden de massa net als de prachtige Live songs van Ed Kowalczyk (alleen met gitaar en strijkkwartet), de Mali sound van Habib Koité en de neo-soul van Sabrina Starke. De afsluiters waren de pakkende melodieën van Milow en de voorspelbare meezingers van Guus Meeuwis.

Lees Verder