Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 22 Februari 2010 at 4:24 pm

TIMBAZO SPETTERT met ‘Gracias Joe Cuba'

Timbazo foto Rob Rietveld Timbazo foto Rob Rietveld Timbazo foto Rob Rietveld

Door Rik van Boeckel met foto's van Rob Rietveld, Robtix Productions (klik voor groter)


Salsaorkest Timbazo gaf onlangs een spetterende show weg in de Willem Burgerzaal van De Doelen in Rotterdam. Het 13-koppige orkest staat onder leiding van de Duitse slagwerker Nils Fischer, een van de toonaangevende latin percussionisten van dit moment. Timbazo bracht in 2007 het veelgeprezen album ‘Gracias Joe Cuba' uit, een hoogstaand eerbetoon aan salsa-en boogalookoning Joe Cuba, een invloedrijke conguero uit het New York van de jaren zestig.
Fischer verwierf nationale en internationale bekendheid door zijn optredens met de Cubop City Big Band, Nueva Manteca en Drums United en timmert ook aan de weg met CaboCubaJazz, een jazzproject waarin hij Cubaanse en Kaapverdische muziek combineert. 

Lees Verder

Onderwerp: TONEEL

Zondag 21 Februari 2010 at 2:12 pm

La Grande Finale De Peggy-Sue Dust

Suzanne Bakker foto Hans Speekenbrink Bram Gerriyts en Suzanne Bakker foto Hans Speekenbrink Brtam Gerrits en Suzanne Bakker foto Hans Speekenbrink

Twan van Bragt/Theater De NWE Vorst
Gezien op 20 februari Melkweg theater Amsterdam
Door Sarah Ringoet met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Ergens in een klein café is het laatste optreden van Peggy-Sue Dust.
Ze heeft er een mooie rode jurk voor gekocht.
Zingen zal ze. Schitteren. Er komt een kletsnatte klant binnen. Het regent.
Hij wrijft zijn handen warm. Gaat er goed voor zitten.
Vanavond gaat er eindelijk iets gebeuren.

Lees Verder

Onderwerp: Default, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 18 Februari 2010 at 4:25 pm

ARIFA BETOVERT HET BIMHUIS MET FASCINERENDE MUZIEK UIT HET MIDDEN OOSTEN

Mehmet Polat foto Hans Speekenbrink Sjahin During foto Hans Speekenbrink Alex Simu foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De Turkse ud-virtuoos Mehmet Polat begon Arifa als een muzikaal project waarin hij Turkse en Indiase muziek wilde combineren. Uiteindelijk liep het anders en vond de muziek van Arifa haar inspiratie in traditionele en eigentijdse muzikale vormen van Turkije, Irak, Iran en Centraal-Azië. De in Amsterdam wonende musici van de groep gaven onlangs hun eerste concert in het Bimhuis en deden de betekenis van Arifa (kennis) eer aan. Ze schilderden met melodie en ritme fascinerende muzikale landschappen met instrumenten als de oud, qanun ( een snaarinstrument uit het Midden Oosten), saxofoon, klarinet en percussie-instrumenten als de daf (uit Iran), kanjira (uit India) en cajón.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK

Dinsdag 16 Februari 2010 at 2:48 pm

Girls wanna have fun: Vijftien meiden, 20 jaar lol

Girls Wanna Have Fun foto Hans Speekenbrink Girls Wanna Have Fun foto Hans Speekenbrink Girls Wanna Have Fun foto Hans Speekenbrink

Premiére op 14 februari in De Kleine Komedie.
Door Sarah Ringoet, met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Vijftien meiden, twintig jaar lol. Dat is Girls wanna have fun.
Twee decennia vol muzikale hoogtepunten, swingende optredens en dampende zalen.
Het is geen voor de hand liggende terugblik met makkelijk scoren geworden.
Wat is het dan wel?
Een bijna twee uur durende aanstekelijke, wervelende en energieke surpr
ise party!

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Maandag 15 Februari 2010 at 12:51 pm

Overrompelende Jazzgitarist Pat Metheny centraal in zijn eigen universum

Pat Metheny Orchestrion tour foto Hans Speekenbrink Pat Metheny Orchestrion tour foto Hans Speekenbrink Pat Metheny Orchestrion foto Hans Speekenbrink

Door Francis Broekhuijsen met foto's van Hans Speekenbrink.

Naar aanleiding van zijn onlangs uitgebrachte c.d. Orchestrion, toert Pat Metheny uitgebreid door Europa om drie keer Nederland aan te doen. Donderdag 11 februari stond hij met zijn gelijknamige solo project in het Concertgebouw te Amsterdam. Een bijzonder en ambitieus project. Tijdens dit optreden staat Pat Metheny ruim anderhalf uur alleen op het toneel omgeven door tientallen instrumenten die, als door een wonder, zijn uiterst complexe composities ten gehore zullen brengen. Geen enkele muzikant, behalve Metheny zelf, is er te zien. Toch spelen de instrumenten als door een onzichtbare hand. Dit is Orchestrion.

Pat Metheny, vooral bij het grote publiek bekend door zijn hit met David Bowie ‘This is not America', is een zeer getalenteerd jazz gitarist en constant opzoek naar vernieuwingen. Zowel in zijn spel, klankkleur als in zijn benadering van zijn instrument en de mogelijkheden hiermee. Orchestrion is een logisch gevolg van zijn nimmer aflatende zoektocht. Hij heeft gespeeld met de grote namen uit de jazz wereld zoals Chick Corea, Jaco Pastorius en Ornette Coleman en toerde over de wereld met zijn Pat Metheny Group. Nu dus solo in het Concertgebouw.

Lees Verder

Onderwerp: TONEEL

Donderdag 11 Februari 2010 at 9:10 pm

La voix humaine zit de toeschouwer op de huid

La Voix Humaine foto Jan Versweyveld La Voix Humaine foto Jan Versweyveld La Voix Humaine foto Jan Versweyveld

Gezien op 9 februari, Stadsschouwburg Amsterdam 
door Sarah Ringoet met foto's van Jan Versweyveld (klik voor vergroting)

Een vrouw belt een laatste keer haar ex-geliefde in een ultieme poging de breuk ongedaan te maken. Ze probeert vergeefs de lijn open te houden: eerst nog sterk en vanuit ontkenning, vervolgens wanhopiger en zelfdestructief. Langzaam ontstaat het beeld van een voorbije liefde en het besef dat de minnaar voorgoed voor een ander heeft gekozen.

Jan Versweyveld plaatst de toeschouwer in een voyeuristisch perspectief. Via een groot raam kijken we naar binnen in het kale appartement van de vrouw. We krijgen een gedeelte van haar woonruimte te zien: een kale, lege kamer. Links en rechts verdwijnt ze uit het beeld.

Lees Verder

Onderwerp: TONEEL

Woensdag 10 Februari 2010 at 3:52 pm

Regie en tekst bijten elkaar in Berm

Berm foto Ben van Duin Berm foto Ben van Duin Berm foto Ben van Duin

Gezien op 9 februari Theater Bellevue
Door Sarah Ringoet met foto's van Ben van Duin (klik voor vergroting)

Een dochter is onderweg naar haar moeder in Groningen. Halverwege de treinreis trekt ze aan de noodrem en verlaat de trein. Ze belandt in de berm,waar ze verward een denkbeeldig gesprek met haar moeder begint. Ze zouden elkaar door en door moeten kennen, maar pas vandaag durven ze elkaar recht in de ogen te kijken.

De voorstelling begint met een monoloog van de dochter. De begintekst is intens, beeldrijk en heeft een prettig ritme. Geen enkel woord is overbodig of gaat verloren. Dit geldt voor het grootste gedeelte van de tekst, hoewel deze naarmate de voorstelling vordert, aan rijkheid, luciditeit en nuancering verliest.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 09 Februari 2010 at 3:47 pm

INTIEM CONCERT VAN ZIMBABWAANSE SINGER/SONGWRITER NETSAYI

Netsayi foto Hans Speekenbrink Netsayi foto Hans Speekenbrink Netsayi foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De in Londen wonende Zimbabwaanse zangeres Netsayi (1973) trad afgelopen zaterdag in het kader van de World Sessions op in Podium Mozaiek in Amsterdam. Netsayi is een singer/songwriter die op haar nieuwe album Monkey's Wedding vooral in het Engels zingt. Toch liet zij tijdens dit optreden ook een aantal songs in haar moedertaal het Shona te horen. Een van die nummers Ishe Komborera Afrika staat ook op de nieuwe Cd.

Op haar eerste album Chimurenga Soul uit 2007 stonden een aantal traditionele songs, gezongen in het Shona en gespeeld op de mbira (duimpiano), een traditioneel instrument uit Zimbabwe. Op Monkey's Wedding zingt ze onder andere over het harde leven in Zimbabwe, legt ze uit in de film voorafgaand aan het concert. Ze schreef er het lied de Chosen Ones over dat ze ook tijdens het concert zal uitvoeren net als Teenagers waarin ze vertelt over haar leven als tiener in Zimbabwe, over uitgaan en luisteren naar de muziek van een land dat zoals Netsayi vertelt ‘zo'n cultureel rijk landschap kent'.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK

Maandag 08 Februari 2010 at 10:07 pm

JOSS STONE IMPONEERT IN UITVERKOCHT PARADISO

Joss Stone foto Jurjen Donkers Joss Stone foto Jurjen Donkers Joss Stone foto Jurjen Donkers

Tekst en foto's Jurjen Donkers (klik voor vergroting)


Joss Stone maakte van haar concert in poptempel Paradiso een waar luisterfeest. Met een dijk van een stem en een muzikale bezieling waar menig vocalist nog wat van kan leren, bewees ze deze avond wederom tot de top van haar vak te behoren. Hoewel pas 22 lentes jong heeft de zangeres inmiddels vier albums op haar naam staan, waarvan de laatste, Colour Me Free, eind vorig jaar verscheen. Haar concert in Amsterdam, dat de aftrap vormde van haar Europese tournee, werd niet enkel een promotieoptreden voor de nieuwe cd. Een keur aan eerdere hits als ook minder bekend repertoire passeerde de revue. Tezamen met haar recente werk leverde het een avond vol muzikale hoogtepunten op, waarmee Stone het publiek in Paradiso anderhalf uur lang op haar hand had.

Lees Verder

Onderwerp: DANS

Zondag 07 Februari 2010 at 2:56 pm

Jens Van Daele's Superbia blijft op afstand

Jens van Daele Superbia foto Judith Zwikker Jens van Daele Superbia foto Judith Zwikker Jens van Daele Superbia foto Judith Zwikker

Gezien op 6 februari, Melkweg Theater Amsterdam
Door Sarah Ringoet met foto's van Judith Zwikker (klik voor vergroting)

In Superbia trekt Jens Van Daele ten strijde tegen de maakbaarheid van het vrouwelijk lichaam in het tijdperk van chirurgie en photoshop. Vier vrouwen staan bij binnenkomst naast elkaar gepositioneerd en heten iedereen welkom. Ze begroeten het publiek met een mechanische "goedenavond".
Hoe ze het publiek begroeten verraadt reeds de wereld waar we ons het komende uur in zullen bevinden en die meteen zorgt voor een zekere afstand tussen publiek en de voorstelling. De wereld van de buitenkant en de onechtheid.
Welkom bij Superbia.

Lees Verder

Onderwerp: CABARET, MUZIEK

Vrijdag 05 Februari 2010 at 10:37 pm

Try - out Theaterconcert "Label" - Angela Groothuizen

Angela Groothuizen LABEL foto Nick van Ormondt

Door Marcella Westen met foto van Nick van Ormondt (klik voor vergroting)

Kort en gedrongen...

"Angela Groothuizen, kan die zingen dan?" Zeg tegen de gemiddelde 16-jarige dat je naar een theaterconcert van Angela Groothuizen gaat en dit is het antwoord. Angela's nieuwste label is "jury lid in een tv-talenten jacht". In haar nieuwe theaterconcert "Label" probeert ze labels van zich af te werpen en moedigt ze het publiek aan om vooral eens uit het hokje te komen waar ze al jaren inzitten.

Zelf heeft ze in de loop der jaren de meest uiteenlopende labels gekregen en is ze in menig hokje geduwd. Gedurende de show vertelt ze hoe ze daardoor beïnvloed is en hoe die gevoelens veranderen naarmate je ouder wordt. Haar vertellingen zijn de rode draad door het verhaal van de nummers die ze zingt begeleid door haar mannen. Van prachtige kleine liedjes tot stevige nummers waarbij ze zelf de elektrische gitaar bespeelt. De pure en ruwe nummers vormen een mooie balans en zijn typisch Angela. En ondanks wat oneffenheden - wat mag bij try outs - was het toch een complete voorstelling.

Lees Verder

Onderwerp: DANS

Woensdag 03 Februari 2010 at 3:47 pm

MEETING ON BRIDGES EEN SPANNENDE ONTMOETING TUSSEN TWEE DANSCULTUREN

Michael Schumacher & Nuria Manglano Nura Mangano foto Hans Speekenbrink Nura Mangano & Michael Schumacher foto Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel. Foto's: Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De dansvoorstelling ‘Meeting on Bridges' was eind januari te zien in de theaterzaal van De Melkweg. De in Nederland bekende Spaanse flamencodanseres Nuria ‘La Granaina' Manglano en de Amerikaanse danser Michael Schumacher onderzochten de ontmoeting tussen twee diverse dansstijlen: de flamenco en de moderne dans. Het werd een spannende ontmoeting waarin twee normaal van elkaar gescheiden danswerelden langzaam naar elkaar toegroeiden zonder de eigen identiteit te verliezen. Niet altijd ontmoetten ze elkaar maar dat was eveneens spannend om te zien.

Lees Verder