Onderwerp: THEATER, FESTIVAL, MUZIEK, TONEEL

Zaterdag 24 Juli 2010 at 12:34 pm

Parade Tip: Hark en Sleg

Hark en Sleg foto Joke Schot Hark en Sleg foto Joke Schot Hark en Sleg foto Joke Schot

Door Adri van der Westen met foto's van Joke Schot (klik voor vergroting)


Hark & Sleg Het gaat over twee altijd kibbelende, maar toch onafscheidelijke, wereldvreemde broers. Zij maken beiden aanspraak op het feit, dat zij hun moeders lievelingetje waren. Zij weten feilloos de ander te treffen op zijn gevoeligste plek.

De hilarische teksten met een dubbele bodem worden afgewisseld met liedjes, die op een zeer originele manier instrumentaal worden begeleid. Naast "gewone" instrumenten wordt er gemusiceerd met ouderwetse zinken emmers en met een soort "xylofoon" van hoefijzers .

Een komische voorstelling, waarin de toeschouwer een spiegel voorgehouden wordt.

Theaterproductie van John Buijsman met Jack Wouterse.
Muzikanten: Keimpe de Jong, Andreas Suntrop en Anne Bakker
Tekst: Peer Wittenbols. Regie; Rob Ligthert I.s.m. Productiehuis Rotterdam

Website De Parade

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Woensdag 21 Juli 2010 at 10:56 am

GentJazz Deel 2: Van Soul tot Ska en van Hiphop tot Electric

Soil & Pimp foto Joke Schot Joe Bonamassa foto Joke Schot Trixie Whitley foto Joke Schot

Door Lotte Krijnen met foto's van Joke Schot (klik voor vergroting)


Zoals alle jaren is het negendaagse Gent Jazz Festival opgedeeld in twee delen. De eerste helft kunnen fijnproevers er terecht voor de 'echte', klassieke jazzoptredens. Het tweede deel wordt er niet minder fijn geproefd. Het verschil is dat deze laatste dagen ook andere muziekstromingen aan bod komen. Van soul tot ska en van hiphop tot electric. Weinig jazz, veel goede muziek.

Rocking Sunday
De eerste act op de alweer laatste dag van het festival opent - geheel in zondagse sferen - met een gospelsong. Op het podium staan vijf jongemannen en één evenzo jonge dame. Samen vormen ze het coaching project van het Gentse conservatorium. Hoewel we de opvallende muziekstijl nog een keer langs horen komen, is gospel is niet het enige waarmee de mensen naar het podium worden gelokt. Van ballads tot aan stoere rap - ze zetten het allemaal geloofwaardig neer.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK

Dinsdag 20 Juli 2010 at 11:06 am

GentJazz Zaterdag 'Oldies' dag

Gil Scott-Heron foto Joke Schot Madness foto Joke Schot GentJazz foto Joke Schot

Door Lotte Krijnen met foto's van Joke Schot (klik voor vergroting)


Zoals alle jaren is het negendaagse Gent Jazz Festival opgedeeld in twee delen. De eerste helft kunnen fijnproevers er terecht voor de 'echte', klassieke jazzoptredens. Het tweede deel wordt er niet minder fijn geproefd. Het verschil is dat deze laatste dagen ook andere muziekstromingen aan bod komen. Op deze zaterdag zijn dat het trio Root, Gil Scott-Heron en Madness.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK

Zondag 18 Juli 2010 at 11:57 am

Beyond Jazz in deel twee van GentJazz 2010

Kruder & Dorfmeister foto Christian Overdeput Kruder & Dorfmeister foto Christian Overdeput Kruder & Dorfmeister foto Christian Overdeput

Door Lotte Krijnen met foto's Christian Overdeput (klik voor vergroting)

Zoals alle jaren is het negendaagse Gent Jazz Festival opgedeeld in twee delen. De eerste helft kunnen fijnproevers er terecht voor de 'echte', klassieke jazzoptredens. Het tweede deel wordt er niet minder fijn geproefd. Het verschil is dat deze laatste dagen ook andere muziekstromingen aan bod komen. Van soul tot ska en van hiphop tot electric. Weinig jazz, veel goede muziek.

Lees Verder

Onderwerp: ALGEMEEN, FESTIVAL, JEUGD, MUZIEK, NIEUWS, TIPS, VERWACHT

Donderdag 15 Juli 2010 at 12:10 pm

ZOMER IN DE TOLHUISTUIN het 7e weekend.

Zomer in de Tolhuistuin Foto Francis Broekhuijsen Shells Angels zorgt voor overheerlijk eten. Foto francis Broekhuijsen Voor de kinderen is er het sprookjes kasteel van Noordjes Kinderkunst. Foto francis Broekhuijsen

Van de Redactie met foto's van Francis Broekhuijsen. (klik voor vergroting)

In het zevende weekend van Zomer in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord, weer een vol programma.
Op vrijdag wordt Danser à Deux gehost door Raoul de Jong, de enige columnist van Nederland die weet wat dansen is, geeft dansinstructies voor een ‘Bal Moderne'.
Psychedelische rock en tropicalia van sixtiessensatie Os Mutantes (Brasil). Ze spelen een exclusief concert in Nederland. De dj's van Amsterdam Beatclub schuiven achter de draaitafel.

Dansen in de Tolhuistuin foto Francis Broekhuijsen Luisteren en ontspannen in de Tolhuistuin Foto Francis Broekhuijsen Als de avond valt. Foto Francis Broekhuijsen

Verwacht op zaterdag een speciale buiteneditie van DISCO 3000 met ondermeer Carl Craig aan de knoppen. Met DISCO 3000 gaan we terug naar de wortels van de dance music.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 12 Juli 2010 at 10:25 pm

Slotdag NORTHSEAJAZZ in het teken van de WK

Sonny Rollins foto Hans Speekenbrink Sonny Rollins foto Hans Speekenbrink Sonny Rollins foto Hans Speekenbrink

Door Pieter Franssen met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Als een enorme slagschaduw hangt de finale van het WK boven de slotdag op de 35e editie van NSJ. De dag begint met een fenomenale aftrap van de 80jarige tenorsaxofonist, legende Sonny Rollins, die al meteen in het eerste formidabel swingende nummer een adembenemende solo van 19 minuten op het podium neerzet. De Saxophone colossus prolongeert zijn eretitel met een geweldige set waarin hij alle uithoeken van het klankenspectrum verkent en dat soms zelfs met een hand voor elkaar krijgt. Zijn typerende calypsoswing is bij de uitstekende begeleiders in goede handen. De eerste held op deze historische dag.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zondag 11 Juli 2010 at 6:27 pm

NORTH SEA JAZZ, ZATERDAG 2010: BIJNA TE VEEL VARIATIE

Joe Bonemassa foto Hans Speekenbrink Rokia Traore foto Hans SpeekenbrinkMaria Markesini foto Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel
met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De zaterdageditie van North Sea Jazz 2010 werd wel haast gekenmerkt door een te grote variatie. Want wat heeft de felle zompige bluesrock van Joe Bonamassa nog te maken met de moderne West-Afrikaanse muziek van Rokia Traoré of met de fraaie softjazz van de in Nederland wonende Griekse zangeres Maria Markesini?

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 10 Juli 2010 at 09:13 am

North Sea Jazz 2010 succesvol van start

Marcus Miller foto Fred van Wulften Ryan Shaw, foto Fred van Wulften Earth wind and Fire foto Fred van Wulften

Door Thijs van Zundert met foto's Fred van Wulften en Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Vrijdagavond, metrostation Rotterdam centraal. Een bont gezelschap wacht op de metro. Er lopen oudere mensen, met net overhemd en omgeslagen trui, een meisje met topje en volledig getatoeëerde armen en rug, een groepje studentikoze jongens, wat Italianen en een paar Engelssprekende mensen. Een divers gezelschap, dat op weg blijkt naar het net zo diverse programma van North Sea Jazz.

Er staan meer dan 60 artiesten verdeeld over meer dan 10 podia op het programma. En zoveel artiesten er geprogrammeerd staan, zoveel uiteenlopende muziekstijlen worden er gespeeld. Het woord Jazz dekt de lading eigenlijk al lang niet meer. De programmering is aanzienlijk breder. Het woord jazz begint langzaam maar zeker een andere betekenis te krijgen en weet ook een massapubliek naar de 15 podia binnen het gigantische Ahoy complex te krijgen. De aanwezigheid van blaas instrumenten is opvallend en improvisatie lijkt de verbindende factor tussen het gemêleerde gezelschap artiesten. Liefde en passie voor de muziek verbinden natuurlijk ook.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, NIEUWS, TIPS

Zaterdag 10 Juli 2010 at 02:13 am

BLØF, CARO EMERALD EN ALAIN CLARK OP DE VRIENDEN VAN AMSTEL LIVE! 2011

"De vrienden van Amstel Live Line-Up (c) Capital Photos Paul Bergen
(klik voor vergroting)

Van de redactie met foto's van Paul Bergen, Capital Photos.

Op 8 juli zijn door Amstel en producent Tribe de eerste namen bekend gemaakt voor de 13e editie van De Vrienden van Amstel LIVE!. Onder meer BLØF, Caro Emerald, Alain Clark, Acda en de Munnik en de 3JS zullen in januari 2011 een bezoek brengen aan de grootste kroeg van Nederland. Xander de Buisonjé is opnieuw de gastheer. Vanwege de grote belangstelling voor het muziekevenement heeft de organisatie besloten om een vijfde en zesde concertavond op 21 en 22 januari toe te voegen aan de concertreeks in Ahoy. De kaartverkoop is inmiddels gestart.
De vaste muziekingrediënten van het evenement blijven ongewijzigd. Zo zal er opnieuw een eerbetoon zijn aan een Nederlandse artiest die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek en zal het programma vol verrassingen en gastoptredens zitten. Dit najaar maakt Amstel verdere aanvullingen op het programma bekend. De Vrienden van Amstel LIVE! 2011 vindt plaats op 21, 22, 26, 27, 28 en 29 januari 2011 in het vernieuwde Ahoy.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 06 Juli 2010 at 12:33 pm

Alle 211 North Sea Jazz 2010 concerten op een rijtje!

NSJ 2010 Banner Cultuurpodium.nl

Hieronder (klik op lees verder) vindt je een overzicht per dag, per zaal met alle 211 North Sea Jazz concerten (veranderingen voorbehouden). Ieder concert heeft een klikbare link naar de desbetreffende artiestenpagina op de NSJ site zelf. Behalve achtergronden kun je daar muziek beluisteren of doorklikken naar de site van die artiest.

Daar is het ook mogelijk om dit schema als blokkenschema te bekijken en je eigen programma samen te stellen, aanbevelingen doen, of het programma filteren op je favoriete genre.

Verder kun je daar de Who is Who als Widget downloaden op je computer en de programma brochure online bekijken.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 05 Juli 2010 at 12:32 pm

HYPNOTISERENDE GROOVES VAN STAFF BENDA BILILI IN PARADISO

Staff Benda Bilili foto Hans Speekenbrink Staff Benda Bilili foto Hans Speekenbrink Staff Benda Bilili foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Het was een mooie combinatie tijdens de tweede avond van Amsterdam Roots: de neo wassoulou sound van de Malinese zangeres Fatoumata Diawara en de hypnotiserende rumba grooves van de Congolese musici van Staff Benda Bilili uit Kinshasa. Zittend in rolstoelen of lopend op krukken slingeren ze nummers van hun album Très Très Fort (2009. Crammed Disc) met speels gemak de zaal in.

Lees Verder