Onderwerp: CD-DVD, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zondag 26 September 2010 at 4:26 pm

WARME SPRANKELENDE AVOND MET CEUMAR IN HET BIMHUIS

Ceumar foto Hans Speekenbrink Ceumar foto Hans Speekenbrink Ceumar foto Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel met foto’s: Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


In 2009 maakte de Braziliaanse zangeres en gitariste Ceumar met het Mike del Ferro Trio opnames voor een live Cd: ‘Ceumar & Trio. Live in Amsterdam’. Die werd met hetzelfde trio onlangs gepresenteerd in het Bimhuis. Met uiteraard Mike del Ferro op piano, Olaf Keus op drums en op bas, niet Frans der Hoeven, maar de van Mallorca afkomstige Thomas Merlo. Het werd een mooi avond vol Braziliaanse warmte,  prachtig spel van de musici en de innemende zang van Ceumar die met elk optreden beter lijkt te worden. De akoestische ambiance van het Bimhuis droeg daar zeker ook aan bij.

Ceumar’s naam heeft een bijzondere betekenis, Ceu staat voor hemel, Mar voor zee. Ze is een singer/songwriter die een mooie en subtiele mix creëert van bossa nova, jazz en samba cançao, een langzame meer melancholieke vorm van samba waarin het accent op  tekst en zang ligt. Ze is afkomstig van de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais waar ze in Belo Horizonte klassiek gitaar studeerde. Daarna vertrok ze naar São Paulo waar ze gitarist/componist  Zeca Baleiro ontmoette. Met hem nam ze haar eerste album Dindinha (2001) op; het gelijknamige nummer staat  ook op deze live CD.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Maandag 13 September 2010 at 09:15 am

De Grote Toneelprijzen zijn bekend.

Tirza, het Nationale Toneel foto Leo van Velzen De Kersentuin  vlnr Stefan de Walle, Betty Schuurman, Hubert Fermin Wim Meuwissen foto Deen van Meer Maria Kraakman in Orlando van toneelgroep Oostpool

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P. (klik foto's voor vergroting)

Op het, in de Amsterdamse Stadsschouwburg gehouden, Toneelgala heeft de acteur Kees Hulst de Louis D'Or, de toneelprijs voor de beste mannelijke hoofdrol, ontvangen voor zijn rol in het toneelstuk ‘Tirza' bij het Nationale Toneel.
Hulst speelde in dit stuk naar het boek van Anton Grunberg de rol van Jörgen Hofmeester. De Theo D'Or, voor de beste vrouwelijke hoofdrol, ging naar Maria Kraakman voor haar titelrol in het toneelspel ‘Orlando' van toneelgroep Oostpool.


De Avro Publieksprijs ging naar Linda van Dijk en Victor Löw voor de voorstelling ‘Oog om Oog'.  Het theatercollectief ‘Wunderbaum' werd gelauwerd met de ‘Prosceniumprijs' voor het leveren van een wezenlijke bijdrage aan het toneelklimaat. Het juryrapport roemde vooral het lef en het talent van dit gezelschap.
De Arlechino, de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke bijrol, ging naar Stefan de Walle voor zijn rol van ‘Lopachin' in Tsjechov's ‘De Kersentuin' bij het Nationale Toneel. De Walle werd vooral geroemd om zijn prachtige speelstijl, iets waardoor De Walle zich al vele jaren onderscheidt.
De Colombina, voor de beste vrouwelijke bijrol, viel Nanette Edens ten deel. Zij ontving deze toneelprijs voor haar bijdrage in 'Amora' van het Zuidelijk Toneel.
Ten slotte ging de VSCD (Vereniging voor Schouwburg en Concertzaal Directeuren) Mimeprijs naar Nicole Beutler.

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Maandag 06 September 2010 at 07:27 am

Jeroen Spitzenberger wint Guido de Moor prijs

Joeroen Spitzenberger wint Guido de Moor Prijs, foto Vanetie Casting

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P, foto Vanetie Casting

Tijdens de feestelijke opening van het nieuwe theaterseizoen “De Première”, in de Koninklijke Schouwburg en het Nationale Toneelgebouw in den Haag is de acteur Jeroen Spitzenberger bekroond met de prestigieuze Guido de Moorprijs. Deze prijs voor jong aanstormend talent bij het Nationale Toneel viel Spitzenberger, inmiddels al 34, ten deel voor zijn rol in het toneelstuk PPP (Pier Paolo Pasolini) waarin hij de titelrol speelt.

Er waren maar liefst 8 genomineerden die door gelegenheidspresentator Peter Tuinman stuk voor stuk met een begeleidend, persoonlijk, tekstje en een kort ondersteunend filmpje het toneel werden opgeroepen. Winnares van vorig jaar Anniek Pheifer viel de eer ten beurt om de winnaar bekend te maken. Deels een goede keuze want Spitzenberger is een meesterlijk acteur, echter of hij nu werkelijk een jong aanstormend talent genoemd mag worden, daarbij denk ik dan veel meer aan Roos Eijmers of Tim Murck die zich eveneens onder de genomineerden bevonden en wel het predicaat “jong aanstormend” mogen voeren. Overigens voor het grote publiek zal Spitzenberger beter bekend zijn door zijn rol als “Prins Valentijn” in “Alles is Liefde” waarin hij het hart van Carice van Houten op hol bracht.


Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 03 September 2010 at 07:26 am

Tribute to Steve Boston, 75e verjaardag wordt uitbundig gevierd

Tribute to Steve Boston, foto Fred van Wulften Tribute to Steve Boston, foto Fred van Wulften Tribute to Steve Boston, foto Fred van Wulften

Door Rianne van Wulften met beeld van Fred van Wulften (klik voor vergroting)

Steve Boston's 75ste verjaardagsfeest werd afgelopen woensdag in het Bimhuis gevierd. Collega-muziekanten, ex-studenten, vrienden en familie waren die avond allemaal aanwezig om dit te vieren. Maar niet alleen om het te vieren, ook om te spelen.
Er waren veel verschillende samenstellingen die de avond vulden. Wat de avond zo bijzonder maakt is dat elke samenstelling zijn eigen herinnering aan Steve laat zien.
Zo belde Hans Dulfer zijn dochter Candy die op Curacao was. Steve had ooit aan Hans gevraagd of hij met zijn dochter mocht trouwen, dus dat werd bij deze gelijk gevraagd.

Lees Verder