Onderwerp: FESTIVAL, INTERVIEW, JAZZ

Vrijdag 29 April 2011 at 11:34 pm

Introductie NSJ Festival 2011, Interview met NSJ-ster Ntjam Rosie

Ntjam Rosie foto Hans Speekenbrink 

Door Rik van Boeckel met foto van Hans Speekenbrink. (klik voor vergroting)
interview Ntjam Rosie door Jacques Nachtegaal.


Afgelopen woensdag vond de persconferentie van North Sea Jazz 2011 plaats in Lantaren/Venster. Met optredens van twee artiesten die op het festival zullen optreden: de jonge Amerikaanse saxofoniste Tia Fuller en de Nederlandse ster-in-wording Ntjam Rosie.
Voordat North Sea Jazz- directeur Jan Willem Luyken het podium betrad, bracht Tia Fuller, onder andere begeleid door Peter Beets op piano, 2 nummers van haar album Decisive Steps. Haar indringende saxofoonspel belooft veel voor haar optreden op het festival. Ze staat vrijdag 8 juli geprogrammeerd in de Volga zaal. De presentatie zelf was minder uitbundig dan vorig jaar, de namen schoten snel over het scherm. Luyken stelde dat de artist in residence dit jaar heeft plaatsgemaakt voor jonge musici die Carte Blanche krijgen: saxofonist Rudresh Mahanthappa en de laatste jaren furore makende Colin Benders alias Kyteman. Zij geven op elke festivaldag acte de présence. Ntjam Rosie liet onlangs tijdens het Wereldmuziek en Jazz Gala in De Doelen al tijdens een optreden met het Metropole Orkest horen dat zij vocaal en qua podiumperformance langzamerhand steeds meer internationale allure krijgt en dat bewees ze dit keer opnieuw met twee songs van haar 2e album Elle (2010): Morning Glow en Space of You.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 29 April 2011 at 11:23 pm

SIMIN TANDER QUARTET - EEN DIVA IN DE DOP

Bimhuis, Amsterdam - 23 april 2011

Tekst en foto's van Roland Huguenin voor Cultuurpodium.com (klik op de foto's voor vergroting)

2011-04/img_4741_kopie.jpg 2011-04/img_4743_kopie_copy3.jpg 2011-04/img_4749_kopie.jpg

Er zijn op deze uitzonderlijk warme zaterdagavond in april
, toch redelijk veel mensen naar het Bimhuis gekomen. Buiten ligt de temperatuur nog ruim boven de 20° C. Binnen maakt zangeres Simin Tander haar opwachting. Het publiek maakt kennis met een mooie jonge vrouw, van wie direct duidelijk is dat ze beschikt over een natuurlijke podiumuitstraling. Iemand die gaat voor wie ze is: puur zichzelf. De schoonheid die haar is gegeven, is veel meer dan een buitenkant. Zodra ze zingt, blijkt dat er een bijzonder vocaal talent in haar schuilt. Het kost haar weinig moeite om het publiek voor zich in te nemen.

Lees Verder

Onderwerp: TIPS, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Vrijdag 29 April 2011 at 12:10 pm

HABIB KOITÉ & BAMADA en SIERRA MAESTRA in De Melkweg.

Habib Koite Shuffle Play in de MelkwegSierra Maestra
Tip van de redactie (voor foto's klik voor vergroting)

Donderdag 5 mei vindt de eerste special plaats van Shuffle.Play, hét platform voor ‘cool music from all over the world'. Tijdens deze Afro-Latin Special zijn twee muzikale grootmachten te zien: één van de populairste, hedendaagse wereldsterren uit Afrika: Habib Koité en de meest toonaangevende son band uit Cuba: Sierra Maestra. De avond staat in het teken van de gedeelde cultuurgeschiedenis van Afrika en de Caraïben. Want net zoals de Cubaanse muziek niet had kunnen bestaan door de stevige invloed van Afrika, is veel Afrikaanse muziek op haar beurt geïnspireerd door de Cubaanse muziek.

Het is een doublebill. Voor 22 euro ex lidm!
Met één ticket zijn beiden concerten in de Oude Zaal, te bezoeken.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK

Donderdag 28 April 2011 at 4:06 pm

EVANS, ROOK, HAITSMA - PIANISTEN IN PERSPECTIEF

CD BESPREKING

Door Roland Huguenin voor Cultuurpodium.nl (klik op de foto's voor vergroting)

2011-04/robert_rook_quartet_-_tribute_for_jochum_kopie.png 2011-04/kino_haitsma_-_my_touch_kopie.jpg 2011-04/bill_evans_-_the_sesjun_radio_shows_kopie.jpg

In de jazz- en popwereld is de piano niet een instrument dat het meest tot de verbeelding spreekt. Toch heeft het instrument onmiskenbaar bijgedragen aan de emancipatie van de muziek. Denk aan tijden van voor het vinyl of de radio. Ook de jazz heeft enorm geprofiteerd van de mogelijkheden die de piano heeft te bieden. Iedereen kan wel iets spelen op zo'n ding, en in vele situaties bewijst het zich keer op keer als een dankbaar werkpaard. "Speel het even voor op de piano" hoor je musici vaak zeggen onder elkaar. Oude rammelkasten treft je aan op de gekste plaatsen; vaak volledig afgeragd, maar nog net niet compleet gesloopt. En er is altijd wel een malloot bereid om een moppie weg te geven.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Woensdag 27 April 2011 at 10:54 pm

JEFF BERLIN TRIO, MET MIKE CLARK & RICHARD DREXLER - STRAIGTH AHEAD JAZZ

Paradox, Tilburg, 21 april 2011

Tekst en foto's van Louis Obbens voor Cultuurpodium (klik op de foto's voor vergroting)

2011-04/_mg_6749_copy2.jpg 2011-04/_mg_6522_copy2.jpg 2011-04/_mg_6644_copy1.jpg

In het najaar van 2010 prijkten de illustere namen van de gitaristen Allan Holdsworth en Kurt Rosenwinkel op het affiche van Paradox. In het voorjaar van 2011 staat na de gitaristen Mike Keneally, Adrian Belew en Dean Brown, alweer een vierde fusion-act op de planken.
Het optreden van de Amerikaanse bassist Jeff Berlin en zijn trio met drummer Mike Clarke en pianist/contrabassist Richard Drexler, kiest een opmerkelijke koers. Het is niet alleen de afwijkende bezetting van basgitaar, contrabas en drums die in het oog springt.
Berlin laat er geen misverstand over bestaan dat zijn trio naar Paradox is gekomen om 'echte' jazz te spelen.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Dinsdag 26 April 2011 at 12:09 pm

Pete Philly – Open loops Try out in Rotown

 PetePhilly by Momkai.com PetePhilly by Momkai.com PetePhilly by Momkai.com
Door Thijs van Zundert
, Foto's door Momkai.com(voor foto's klik voor vergroting)

TOCH EVEN OVER PETE & PERQ
Pete Philly & Perquisite waren een aantal jaren achtereen een succesvol duo. Samen maakten ze 2 albums en ze toerden de hele wereld rond. Hoewel hun succes nog veel groter had kunnen worden, besloten de heren in 2010 ieder aan een solo project te gaan werken. Beiden speelden ze hun try-out in Rotown, Rotterdam. Maandag 18 april was het de beurt aan Pete Philly.
(Lees HIER het verslag van de try-out van Perquisite)
OPEN LOOPS
Als de band het podium opkomt, klink er een groot applaus. Het geklap is nog niet verstomd, of de band begint al te spelen. Geen welkomstwoord dus, maar gelijk beginnen met de muziek. Daar komt het publiek immers voor!
Na een paar nummers gespeeld te hebben, spreekt Pete Philly het publiek toch toe. Hij vraagt wie het Open Loops project gedownload heeft. Een kleine minderheid in de zaal steekt zijn hand op. Pete vraagt zich hardop af hoe dat kan. Het is immers gratis?!
Het Open Loops project is voortgekomen uit gedachten welke je hoofd niet verlaten totdat er iets mee gedaan is. Deze gedachten heeft Philly met zijn band vertaald in 14 tracks, welke hij per een track per week gepubliceerd heeft op zijn website. Ook zijn de nummers te beluisteren via een speciale iPhone app. Het project wordt op enkele selecte locaties live uitgevoerd, waarvan Rotown de eerste is.

Lees Verder

Onderwerp: LOCATIETHEATER, TIPS

Donderdag 21 April 2011 at 4:43 pm

The Cloud van Tg Space terug in Amsterdam

Cloud Tg Space Cloud Tg Space
Tip van onze redactie.

The Cloud van Tg Space terug in Amsterdam.Een rondleiding door het historisch museum van 2011.
Na de succesvolle tournee door Nederland, Duitsland, België en Hongarije komt The Cloud terug in Amsterdam.
Opnieuw zal de binnenstad van Amsterdam het decor zijn van deze fascinerende reis door de tijd. 

Petra Ardai, Luc van Loo, Li Yang en Viviane de Muynck (stem van The Cloud) nemen het publiek mee naar 2061 om terug te kijken naar het jaar van de Grote Omwenteling: 2011.

Lees Verder

Onderwerp: CABARET, MUSICAL

Woensdag 20 April 2011 at 1:59 pm

“Spamalot”, Britse humor - Nederlands overtroffen.

Spamalot Spamalot-Paul Groot en Linda Wagenmakers Ridders van Ni met Koning Arthur
Door Jacques Nachtegaal (voor foto's, klik voor vergroting)

Zeg Monty Python en je denkt direct aan Britse humor. Daar moet je van houden en dan nog, dat doe je niet zo maar even na. Ga er dan maar eens aanstaan om een musical te spelen, die schrijver Eric Idle afkeek van de film "MP and the Holy Grail", en dan ook nog eens die "musical" zo brengen dat het publiek het zal pikken. Het zal pikken? Ze vreten het, en wel met grote brokken en genieten met volle teugen. Het publiek gaat uit z'n dak en na afloop zal een ieder het er over eens zijn; wat Eric Idle, John Cleese, Graham Chapman, Terry Gilliam, Terry Jones en Michael Palin ooit bedachten wordt nu door Nederlandse sterren en enkele Vlaamse kanjers geëvenaard, en af en toe zelfs overtroffen.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Woensdag 20 April 2011 at 1:50 pm

De Corona’s hebben een gouden formule.

Coronas
Door Jacques Nachtegaal (voor foto klik voor vergroting)


Het begint al direct bij binnenkomst als het publiek gevraagd wordt de mobiele telefoon niet uit te zetten. En wel om reden dat je die telefoon tijdens de voorstelling nog nodig hebt. Je bent namelijk getuige en deelnemer in een live radioprogramma van Radio Corona waar de Corona's elk telefonisch binnenkomend verzoek spelen. En het publiek wordt geacht te bellen naar het gratis nummer dat tijdens de voorstelling groot op het achterdoek geprojecteerd wordt. Radio Corona is er voor U en U voor Radio Corona.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, JAZZ

Maandag 18 April 2011 at 11:27 pm

TRIPLICATE & ERIC INEKE - THREE AND ONE

2011-04/three_and_one.jpg

Label: Triplicate
Nummer: TRPL01
Jaar: 2010
Website: www.triplicate.nl

Door Rene de Hilster voor Cultuurpodium.nl

In een jazzlandschap vol vernieuwingdrang, smeltkroezen van allerlei stijlen en een overduidelijk verbod op swingen neemt de jazzscene van Den Haag een aparte plaats in. In de hofstad is door de onlangs overleden pianist Frans Elsen jaar in jaar uit gewezen op het belang van de bebop en dat is heden ten dagen nog te horen.

Ook de Triplicate muzikanten zijn exponenten van deze Haagse scene, al zou je van de + één, drummer Eric Ineke, kunnen zeggen dat hij daar min of meer ook een oprichter van is. De overige drie wat jongere muzikanten hebben allemaal het vak geleerd op het Koninklijk Conservatorium maar staan al weer geruime tijd op eigen benen.

Zoals de naam al impliceert opereert Triplicate veelal als trio maar besloot voor de debuut cd Eric Ineke erbij te vragen. De reden hiervan was vrij eenvoudig en is terug te voeren naar een optreden wat Triplicate & One deden voor een podium in Schiedam. Een optreden wat uiteindelijk een staande ovatie opleverde. Genoeg basis om ook met deze bezetting de studio in te duiken.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Maandag 18 April 2011 at 7:23 pm

DEAN BROWN TRIO, FEATURING DENNIS CHAMBERS & BOBBY SPARKS - HOOG TESTOSTERON GEHALTE!

2011-04/_mg_6230.jpg 2011-04/_mg_6246.jpg 2011-04/_mg_6371.jpg

Paradox, Tilburg, 11 April 2011


Tekst en foto's van Louis Obbens voor Cultuurpodium/Jazzpodium (klik op de foto's voor vergroting)

Het genre van de jazz-fusion, zeker in combinatie met de elektrische gitaar heeft altijd een grote aantrekkingskracht op het mannelijke publiek. Het krachtige powertrio van de Amerikaan Dean Brown zorgt er voor, mede door Dennis Chambers, de krachtpatser op de drums, dat het aantal vrouwen op één hand zijn te tellen. Het kan bijna niet missen, vele aanwezigen spelen gitaar of hebben ooit de gitaar bespeeld en worden aangezogen door de sublieme gitaartechniek en de energieke muzikale opvatting van het trio.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 16 April 2011 at 8:21 pm

TIRTHA: VIJAY IYER/ PRASANNA/ NITIN MITTA - ONDEFINIEERBAAR MOOI!

2011-04/_mg_5323.jpg 2011-04/_mg_5426_copy1.jpg 2011-04/_mg_5422.jpg

Bimhuis, Amsterdam - 7 april 2011

Tekst en foto's van Louis Obbens voor Cultuurpodium/Jazzpodium (klik op de foto's voor vergroting)

Tirtha, de magische naam van het pianotrio en de gelijkluidende titel van de cd, betekent letterlijk kruising. Tirtha staat ook voor ondiep water dat makkelijk kan worden overgestoken, zoals bij een bedevaart in de nabijheid van heilig water.
Vijay Iyer heeft deze groep in 2007 opgericht, nadat de pianist was gevraagd een concert te geven ter gelegenheid van 60 jaar Indiase onafhankelijkheid. De geroemde en in de VS geboren en geschoolde pianist staat, samen met de altist Rudrush Mathanppa, bekend als wegbereider voor het subgenre Indie-Jazz. In het project Tirtha, gaat Vijay Iyer een grote stap verder in de verkenning van het kruisen van Jazz met zijn Indiase roots. Hij geeft dit gestalte door samen te werken met twee instrumentale virtuozen, geboren en getogen in India.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 16 April 2011 at 8:13 pm

AL FOSTER QUARTET – GREATEST HITS IN PERFECTE BALANS

2011-04/img_4467_kopie.jpg 2011-04/img_4526_kopie.jpg 2011-04/img_4542_kopie.jpg

Bimhuis, Amsterdam - 6 april 2011

Tekst en foto's van Roland Huguenin voor Cultuurpodium/Jazzpodium (klik op de foto's voor vergroting)


Als openingstune speelt het Al Foster Quartet een onversneden versie van So What. Pure magie. De zaal verkeert direct in opperste concentratie. De eerste maten van bas, piano en drums zijn noot voor noot een getrouwe kopie van de oerversie zoals die in 1962 door de groep van Miles Davis werd gespeeld op het baanbrekende album Kind Of Blue. Kippevel of op z'n minst een kleine zindering is het gevolg. Strategisch en psychologisch gezien een perfecte openingszet.
Even vraag je je bezorgd af, of de afwezigheid van een trompettist niet te veel afbreuk zal doen aan het originele concept. Die twijfel blijkt ongegrond en wordt direct weggenomen door het indrukwekkende spel van saxofonist Tony Lakatos. Stijlvol gaat hij los in een prachtig uitgesponnen solo, waarin hij op subtiele wijze etaleert waartoe hij in staat is. Het publiek weet dat het goed zit en een mooie avond tegemoet kan zien, met een speellijst die zal bestaan uit standards, eigen nummers en wat toefjes Miles tussendoor.

Lees Verder

Onderwerp: TIPS, TONEEL, VERWACHT

Donderdag 14 April 2011 at 8:44 pm

Zotte zorgen van Sarah Ringoet

Zotte Zorgen van Sarah Ringoet

Tip van de redactie.

Zotte Zorgen is een voorstelling over willen weten hoe lang het fietsen is naar de achterste ster, te lang op je schoot blijven zitten, roken onder de douche, een wit paard en een Fiat Panda die alles met elkaar te maken hebben stotterend een gesprek beginnen en willen dat je blijft.
Een vreemdeling ontmoeten en alleen de mist ingaan. Mijn infraroodlief voor wie het nooit donker genoeg kan worden. In een luchtkasteel wonen en daarachter komen. Tegen de zijkant van het heelal liefde maken op het beste nummer van Queen. Op zoek gaan naar de vruchtbaarste bodem van Amsterdam en omstreken en de mooiste titel van Laura van Dolron.
Een voorstellin die aan zichzelf ontsnapt.

Concept, tekst, regie, fotografie Sarah Ringoet.
Spel Lotte Dunselman
In Amsterdam Frascati 20 april t/m 23 april www.theaterfrascati.nl
In Utrecht Theater Kikker
27 en 28 september www.theaterkikker.nl
Voor meer info kijk op www.SarahRingoet.wordpress.com

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 13 April 2011 at 11:32 am

IVAN LINS DOET VAN ZICH SPREKEN

Ivan Lins foto Hans Speekenbrink Ivan Lins foto Hans Speekenbrink Ivan Lins foto Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Ivan Lins, de grootmeester van de Música Popular Brasileira, doet van zich spreken met twee Cd-releases: de zachtmoedige sfeer van het onlangs uitgekomen Intimate naast de orkestrale samenvoeging van zijn breekbare stem met het Metropole Orkest onder leiding van Vince Mendoza, opgenomen juli 2008 in Muziekgebouw aan 't IJ en nu uitgebracht op een apart album. En met een bijzonder concert onlangs in het splinternieuwe Lantaren/Venster.

Lees Verder

Onderwerp: TIPS, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Dinsdag 12 April 2011 at 5:50 pm

WORLD SESSIONS Carminho (Portugal)

Carminho @ www.podiummozaiek.nl
Van de redactie

Zaterdag 14 mei 21.00 uur bij Podium Mozaїek kunt u luisteren naar Carminho.
Carminho is dé nieuwe Fado sensatie uit Portugal. Deze jonge schone groeide op in een huis vol fado: haar moeder was fadozangeres, haar vader een grote liefhebber en thuis stond altijd de muziek op van Lucília do Carmo, Fernando Mauricio, Amália Rodrigues en andere Fadosterren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kleine Carmo al op 12 jarige leeftijd haar eerste stappen op het podium zette. Sinds die tijd is ze blijven zingen en in Portugal wordt ze beschouwd als de nieuwe ster aan het Fadofirmament. Op haar 25ste bracht zij haar eerste album Fado (hoe kan het ook anders) uit. Dit album was een grote hit en oogstte niets dan lof bij publiek en pers. In deze World Sessions stelt zij zich ook voor aan het Nederlandse publiek met een korte docu, een interview en een live optreden. Zorg dat je deze niet mist!

Lees Verder

Onderwerp: INTERVIEW, MUSICAL, TONEEL

Zaterdag 09 April 2011 at 12:12 pm

In de schaduw van Brel, mooi en indringend muziektheater

In de Schaduw van Brel foto Wim Lanser In de Schaduw van Brel foto Wim Lanser In de Schaduw van Brel foto Wim Lanser

Door Jacques Nachtegaal met foto's van Wim Lanser (klik voor vergroting)

We zijn in het voorpoortaal van hemel of hel, volgnummer xxx George Pasquier (Rob van de Meeberg), boezemvriend, steun en toeverlaat, chauffeur en manusje van alles van wijlen Jacques Brel zit in afwachting van wat komen zal, te wachten op de bank. Pasquier is 37 jaar geleden overleden, kort voor Brel, maar wegens omstandigheden vergeten op te halen door de poortwachters. Nu is hij eindelijk op de plaats van bestemming maar inmiddels is zijn brein bijna leeg. Gelukkig krijgt hij hulp van een muziektherapeute (Vera Mann), zij is aangesteld George, of JoJo voor vrienden en intimi, een keus te laten maken. Wat wordt het Hemel of Hel.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, JAZZ

Vrijdag 08 April 2011 at 8:51 pm

STIJBEPALENDE ALBUMS: BITCHES BREW

2011-04/miles_davis__bitches_brew_.jpg

DIRECTIONS IN MUSIC BY MILES DAVIS

Door Rene de Hilster

Aan het begin van de jaren zestig bevindt Miles Davis zich in een comfortabele positie. Kind of Blue heeft de wereld veroverd en Miles heeft meer dan genoeg werk. Achter de horizon ontstaan echter wat donkere wolken. Na een toer door Europa verlaat John Coltrane het quintet. Miles probeert het met een aantal andere blazers. Maar echt slagen doet hij niet. Zo is Sonny Stitt niet in staat om modale stukken als So What en All Blues te spelen, mag Jimmy Heath zijn woonplaats niet verlaten en biedt Hank Mobley, de man die uiteindelijk de job gedurende een klein jaar invult, niet genoeg contrast. Ook probeert Miles het nog even met de onbekend gebleven Rocky Boyd en zelfs Sonny Rollins en Jay Jay Johnson schuiven nog even aan. Het tenoren probleem lost zichzelf op als de ritmesectie (Wynton Kelly, Paul Chambers en Jimmy Cobb) besluit onder eigen naam verder te gaan. Miles zit dan zonder band. In Memphis vindt Miles een aantal muzikanten van formaat (George Coleman, Frank Strozier en Harold Mabern) maar die passen niet in het concept wat hij voor ogen heeft. Uiteindelijk blijft van die ploeg alleen tenorsaxofonist George Coleman over. In Los Angeles duikt hij de studio in met pianist Victor Feldman, drummer Frank Butler die wordt gezien als de Philly Joe Jones van de westkust en de inmiddels vaste waarden Ron Carter en George Coleman. Deze opnamen zullen later op het album ‘Seven steps to heaven' terecht komen. Miles wil Feldman wel hebben, maar die ziet al dat touren niet zo zitten. Frank Butler heeft zijn "personel problems" en is daardoor niet altijd betrouwbaar. Bovendien heeft Miles een jong drumwonder op het oog genaamd Tony Williams.

Spectaculaire sideman

Thuis in New York nodigt Miles Herbie Hancock uit om samen met Ron Carter en Tony Williams een stukje te komen spelen. Het resultaat is dermate goed dat Miles besluit met deze bezetting verder te werken. Er wordt een aantal sterke opnamen gemaakt. Vooral de liveregistraties laten een super sterke band horen. Helaas botert het niet tussen de avontuurlijke Tony Williams en de altijd zeer ambachtelijk spelende George Coleman. Dit leidt tot het vertrek van die laatste. Sam Rivers neemt op voorspraak van Tony Williams de honneurs waar, maar Miles heeft het niet zo op Rivers. Het is uiteindelijk Wayne Shorter die de fakkel overneemt en daarmee het tweede grote Miles Davis quintet gestalte doet geven.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, VERWACHT

Vrijdag 08 April 2011 at 8:16 pm

PROGRAMMERING GENT JAZZ 2011 IS ROND

Sing The Truth (fotograaf Jos L Knaepen) Al Foster (fotograaf Hans Speekenbrink Sonny Rollins (fotograaf Hans Speekenbrink)

De affiche van de 10de editie van Gent Jazz Festival (7 t/m 17 juli, Bijlokesite) is zo goed als compleet, met onder meer Sonny Rollins, Daniel Lanois' Black Dub feat. Trixie Whitley & Brian Blade, Return to Forever IV, Angus & Julia Stone, Absynthe Minded, Morcheeba, Al Di Meola World Sinfonia feat. Gonzalo Rubalcaba, Randy Brecker/Bill Evans Soulbop Band feat. Medeski, Martin & Wood, Agnes Obel, Red Snapper, Michel Portal Quintet, Dave Holland Quintet, Al Foster/George Mraz Quartet feat. Fred Hersch, Terence Blanchard Quintet en Nouvelle Vague.

Deze tiende editie van het Gent Jazz Festival opent op donderdag 7 juli met niemand minder dan Sonny Rollins als headliner van een Special Night. Deze jazzlegende stond al lang op het verlanglijstje van het festival en de verjaardagseditie vormde zowaar een mooie aanleiding. Zijn concert wordt voorafgegaan door het Michel Portal Quintet en door opener Nathan Daems Quintet, als winnaar van Jong Jazztalent 2010, de jongerenwedstrijd die elk jaar in de marge van het festival plaatsvindt.

Lees Verder

Onderwerp: INTERVIEW, JAZZ, VERWACHT

Vrijdag 08 April 2011 at 7:23 pm

ZESDE EDITIE THE HAGUE JAZZ BEGINT MET EEN FRISSE START.

Ruud Wijkniet foto Hans Speekenbrink

Tekst: Rene de Hilster, Interview met Ruud Wijkniet door Jacques Nachtegaal, foto Hans Speekenbrink, (klik voor vergroting)

Donderdag 7 april was de perspresentatie van The Hague Jazz 2011. Zoals eerder aangekondigd heeft de festivalorganisatie een fiks aantal veranderingen doorgevoerd. Medio juni weten we of het ook verbeteringen zijn.

De grootste aanpassing is natuurlijk de locatie van het festival. Na vijf jaar in het WFCC te hebben vertoefd wordt het festival in 2011 gehouden in, of liever gezegd in en rond, het Kyocera stadion in Den Haag vooral bekend als het ADO stadion.

De festival activiteiten zijn over een week verspreid. Op zaterdag 11 juni een popspecial rond de groep Duran Duran, op 12 juni een programma voor de kids. Woensdag 15 juni is het prijzige gala met als hoofdact Grace Jones. De warming up, gehouden op de Grote Markt in Den Haag, is op donderdag 16 juni en het eigenlijke festival start op 17 juni en duurt tot en met 19 juni. Dit jaar voor het eerst een festival van drie dagen.

Lees Verder

Onderwerp: TONEEL

Donderdag 07 April 2011 at 1:23 pm

De Meeuw” van Tsjechov, nu nog toegankelijker.

De Meeuw foto Ben van Duin De Meeuw foto Ben van Duin De Meeuw foto Ben van Duin

Door Jacques Nachtegaal met foto's van Ben van Dijn. (klik voor vergroting)

Waarschijnlijk is dit de derde of vierde versie van Tsjechov's "De Meeuw" die ik nu heb gezien en ik denk dat het tevens de meest toegankelijke versie is. Impresariaat Hummelinck Stuurman heeft besloten na de Louis Couperus reeks nu een drieluik aan Tsjechov te wijden. Nu "De Meeuw" later volgen nog "Oom Wanja" en "De Kersentuin".
"De Meeuw" is typisch zo'n Tsjechov waar een regisseur zijn vingers bij kan aflikken. Geschreven als wrange komedie met veel uiteenlopende karakters, waarvan enkele met rotte trekjes en dan ook nog een hele rits personages met diepgewortelde problemen die zo lekker uit te diepen zijn. Als dan Gerardjan Rijnders de regie doet verwacht je echt theaterspektakel. Helaas dat komt toch niet helemaal uit de verf. Rijnders de regisseur die vaak weet te verrassen blijft dit keer wat meer op de vlakte, wel maakt hij m.i. de meest toegankelijke nagenoeg drempelloze "Meeuw" ooit. Daarbij komt dat het vooral de bijrollen zijn die zo prachtig mooi ingevuld zijn dat die het stuk extra cachet geven.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Donderdag 07 April 2011 at 1:10 pm

Bullet for my Valentine - Fever

Bullet for my Valentine
C.D Bullet for my Valentine - Fever

Door Thijs van Zundert voor Cultuurpodium.nl

Vorige maand bracht Bullet for my Valentine de Tour edition van Fever uit. Op deze special edition staan een aantal bonus tracks, live opnames en videomateriaal. Live muziek moet je eigenlijk gewoon écht live bekijken. De video's en making-off's van de video's zijn wel vet om een keer te zien. Uiteindelijk een must-have voor de echte fan en verzamelaar, maar de ‘normale man' zal zijn handen vol hebben aan de standaard editie:

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Donderdag 07 April 2011 at 1:01 pm

TINEKE POSTMA-THE DAWN OF LIGHT

Tineke Postma The Dawn of Light

TINEKE POSTMA
CD- THE DAWN OF LIGHT

Door Rik van Boeckel voor Cultuurpodium.nl/ Jazzpodium.nl

Na A journey that matters (2007) en The Traveller (2010) is er The Dawn of Light, een muzikaal hoogstandje van saxofoniste Tineke Postma en haar Nederlandse kwartet, bestaande uit Marc van Roon (piano), Frans van der Hoeven (bas) en Martijn Vink (drums). Ze nam het album in Duitsland en New York op maar nu zonder grote buitenlandse musici als Terri Lynn Carringtonn en Geri Allen. In New York voegde haar goede vriendin Esperanza Spalding haar fraaie stem als instrument toe aan de rijke klankkleur van het Tineke Postma Quartet. Net als op The Traveller staat er op dit nieuwe album een compositie van de Braziliaanse cellist Hector Villa Lobos, namelijk het subtiel filmische Cançao de Amor, de echte dageraad want hier begint 't album mee! Is mooi om naar te luisteren als je net wakker bent.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Dinsdag 05 April 2011 at 09:21 am

Jazz podium Amstelveen brengt Ben van den Dungen/Ilja Reijngoud Kwintet.

Ben van den Dungen foto Hans Speekenbrink Ben van den Dungen/Ilja Reijngoud Kwinte foto Hans Speekenbrink Ilja Reijngoud foto Hans Speekenbrink

Harry Velleman voor Cultuurpodium.nl/Jazzpodium.com foto's Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

In het voormalig "Kerkdorp Bovenkerk", deel uitmakend van de gemeente Amstelveen, is er bij Eetcafé Maal 3 aan de Noorddammerlaan 42-44 in een speciaal ingerichte aparte Jazzclub iets heel moois en sfeervols opgebloeid; een aanwinst voor de Nederlandse muziekscene. Oprichter Henk Brinkman heeft het binnen een jaar voor elkaar gekregen om iedere dinsdagavond een Jazzpodium te creëren, met de allure van een grootstadse Jazzclub, maar dan zonder valse pretenties en verwachtingen. In tegenstelling tot Ronnie Scotts in London en de Blue Note Club in New York, lijkt dit opgestarte concept in een wereldstad als Amsterdam al jaren niet te lukken.

Henk wordt in zijn opzet enthousiast gesteund door met name Wim Boereveen, fanatiek muziekliefhebber en een van de 3 uitbaters van het uitstekende Eetcafé Maal 3. Afgelopen dinsdag 29 maart beloonden een zeer voltallig opgekomen publiek niet alleen de musici, maar ook Henk en Wim met veel bijval en enthousiasme voor een spetterend, maar ook bijzonder sfeervol concert. Dit met een kwintet met als frontkeepers, de gelouterde saxofonist Ben van den Dungen en Ilja Reijngoud op zijn flexibele trombone.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Maandag 04 April 2011 at 9:01 pm

KURT ELLING - VERNIEUWER EN SMAAKMAKER

Kurt Elling, Bimhuis Amsterdam 20-03-2011 (foto Roland Huguenin) Kurt Elling, Bimhuis Amsterdam 20-03-2011 (foto Roland Huguenin) Kurt Elling, Bimhuis Amsterdam 20-03-2011 (foto Roland Huguenin)

Bimhuis, Amsterdam, 20 maart 2011

Tekst en foto's van Roland Huguenin voor Cultuurpodium/Jazzpodium (klik foto's voor vergroting)

Wat hebben zangers die zich als crooner profileren met elkaar gemeen? Uiteraard zijn zij allen van het mannelijk geslacht. Zodra er publiek of een camera aanwezig is, gaan ze op zoek naar mogelijkheden om daar een intieme relatie mee op te bouwen. Een gedraging die onder normale omstandigheden kan worden opgevat als flirterig. Hun inzet is er op gericht om de toehoorder een aangename tijd te verschaffen. De grootste boodschap die ze willen uitdragen, is het besef dat het leven één groot, en vaak ook prettig understatement is.
Is deze houding van de heren oppervlakkig? Nee, want het zijn meestal uitstekende musici, die prachtig kunnen zingen en schmieren. Hun performance is dus puur functioneel, en slechts bedoeld voor die momenten waarop u van ze wilt genieten.

Lees Verder