Onderwerp: THEATER, TONEEL

Zaterdag 24 December 2011 at 1:29 pm

"Het feest kan beginnen, want het gif is binnen" Spuiten en slikken in het theater

Fotografie Robin Vogel

Door Nadine Nachtegaal, Het Collectief N&P, foto's van Robin Vogel (klik voor groter)


Sinds 2005 kunnen we ons tijdens het kijken naar het televisieprogramma "spuiten en slikken" al voorzien en laten verrassen door alle "ins and outs" omtrent seks en drugs. Op maandag 19 december ging in het Amsterdamse Delamar theater de theatervoorstelling Spuiten en Slikken in première. Op televisie is het programma, na de nodige kritiek vanuit Den-Haag in de beginfase, onder jongeren een succes gebleken. Of het programma nu echt een boodschap overbrengt, valt te betwijfelen, toch: het trekt nieuwsgierig publiek. Maar, wat kun je verwachten van "spuiten en slikken in het theater"?

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zondag 18 December 2011 at 5:15 pm

Spetterende cross-over van Baraná met Turkse zangeres Ceylan Ertem

Barana featuring Ceylan Ertem met Xenopolis foto Hans Speekenbrink Barana featuring Ceylan Ertem met Xenopolis foto Hans Speekenbrink Barana featuring Ceylan Ertem met Xenopolis foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Onlangs bracht de Turks/Nederlandse groep Baraná met de Turkse zangeres Ceylan Ertem het album Xenopolis uit. Baraná, het geesteskind van sazspeler/zanger/percussionist Behsat Üvez en saxofonist/klarinettist Steven Kamperman nodigt voor elk project andere musici uit, in dit geval dus Ertem maar ook wondercellist Ernst Reijseger, de Molukse gitarist Jeff Sopacua en de Iraanse percussionist Afra Mussawissade. De laatste was er in het Bimhuis niet bij maar werd vervangen door de Poolse drummer Sebastiaan Demydczuk die aan Baraná's vorige album Sarap Wine (2010) meewerkte.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 17 December 2011 at 8:23 pm

Ode aan Cesaria Evora R.I.P.

Cesaria Evora foto Hans Speekenbrink Cesaria Evora foto Hans Speekenbrink Cesaria Evora foto Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel, met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Haar stem vleit zich
tegen mijn ziel
Haar saudade reikt tot de evenaar
naar de warme droge wind
van Cabo Verde
van Sao Vicente
waar ze het leven verliet vandaag
blootvoetse diva van de droeve morna wat laat je een muziek achter
Radio Mindelo zingt jouw stem
Mindelo vroeger zo mooi zo stil
daar dansen jouw blote voeten een Afrikaanse dans in de rust
van de dood en roep je rustig:
zing mijn liederen
zolang je leeft.
Luister en warm je
voor altijd aan die mooie stilte!

Lees hier het PDF achtergrond artikel "In Memoriam Cesaria Evora"

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 16 December 2011 at 10:34 am

Grote namen uit de Nederlandse tangowereld in het Pianolamuseum

Wim Warman foto Hans Speekenbrink Pianola Museum foto Hans Speekenbrink Juan Tajes foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Iedere maand op vrijdag zijn de Uruguyaanse tangozanger Juan Tajes en de Nederlandse pianist Wim Warman de gastheren tijdens de tango concerten in het Pianolamuseum in de Amsterdamse Jordaan. De laatste keer met bandoneónspeler Leo Vervelde die ooit samen met Carel Kraayenhof Sexteto Canyengue oprichtte. Ook Tajes en Warman speelden met Kraayenhof.

Het Pianola Museum aan de Westerstraat in de Amsterdamse Jordaan organiseert diverse concerten waaronder tango. Uniek aan deze plek is de pianola, een bijzonder intstrument dat rond 1900 is ontstaan. Het werd ingebouwd in piano's en het apparaat maakte het mogelijk de piano zelf te laten spelen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, TONEEL

Maandag 12 December 2011 at 10:30 am

“Ramses” wordt met eer en respect maar naar waarheid opgetekend.

Ramses foto Joris van Bennekom Ramses foto Joris van Bennekom Ramses foto Joris van Bennekom

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met beeld van Joris van Bennekom (klik voor vergroting)


Toen twee jaar geleden Ramses Shaffy eindelijk zijn verdiende rust vond was Nederland een groot kleinkunstenaar kwijt, maar zoals dat gaat met liedjesmakers zijn werk zal nimmer verloren raken. Natuurlijk kwamen er uit diverse hoeken hommages aan deze meer dan bijzondere man, zanger en acteur. Maar zo intens als "Ramses" van Albert Verlinde Entertainment is geworden is er geen gelijke te vinden. Deze productie getuigt van respect maar bovenal van eerlijkheid. En juist dat, samen met de geweldige kwaliteit die deze productie heeft, maakt "Ramses" tot een van de absolute hoogtepunten van dit seizoen.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 10 December 2011 at 3:20 pm

Nueva Manteca: Chicano-rock op zijn best

Jan Laurens Hartong foto Rob Rietveld Ben van den Dungen, foto Rob Rietveld Lucas van Merwijk, foto Rob Rietveld

Tekst en foto's Rob Rietveld (klik voor vergroting)


Op podium GROUNDS in het Rotterdamse WMDC (World Music & Dance Centre) presenteerde muziekkenner en uitgever van muziekbladen Erk Willemse een korte terugblik op de jaren zeventig, het tijdperk van de Chicano-rock, die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling en versmelting van verschillende muziekstijlen, zoals onder meer latin, jazz en rock. Dit ter introductie van een energiek concert in het kader van het Dutch Latin Collective, door Nueva Manteca, met daarin een aantal van Nederlandse topmusici.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, CABARET

Dinsdag 06 December 2011 at 10:29 am

Richard Groenendijk’s – “Alle Dagen” is absolute top

2011-12/0103.jpg

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P


Al voor hij in 1995 als Finalist op Cameretten stond heb ik Richard Groenendijk aan het werk gezien. Dien ten gevolge heb ik Groenendijk zich steeds meer zien ontwikkelen, en steeds sneller en verder maar zelfs met de hoogste verwachtingen van zijn nieuwste show, ben ik overrompeld over het vakmanschap de Richard Groenendijk met "Alle Dagen" te bieden heeft. Wat een gigantische progressie heeft hij wederom doorgemaakt en wat is er in de toekomst dan allemaal nog te verwachten. Met "Alle Dagen" plaatst Richard zich op het allerhoogste niveau theatermakers en past hij probleemloos in de rij Karin Bloemen, Youp van t Hek, Najib Amhali en Bert Visscher. Groenendijk is een avond ongecompliceerde humor, met een lach en een traan en een aantal prachtige liedjes.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 03 December 2011 at 8:10 pm

SUCCESVOLLE TWEEDE DAG VAN DE WERELDMUZIEK IN ROTTERDAM

Joe Boyd foto Hans Speekenbrink Parne Gadje foto Hans Speekenbrink Sufitronics

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Donderdag 1 december jl. vond in Rotterdam (De Machinist en Grounds) de tweede Dag van de Wereldmuziek plaats, georganiseerd door het Muziek Centrum Nederland (MCN). Na de eerste editie in 2009 (RASA. Utrecht) en de Dutch Jazz & World Meeting in 2010 (Melkweg. Amsterdam) liet deze dag deels de stand van zaken zien in de Nederlandse wereldmuziek. Met bekende namen als CaboCubaJazz, Ramon Valle, Maria de Fatima, Neco Novellas en Roel Calister's Kuenta i Tambu. Maar ook minder bekende groepen/artiesten gaven acte de présence zoals Nikitov, Sandra Mirabal (Cuba/Haiti), JWO's Sharqi Blues, Parne Gadje, Sufitronics, Alberto Caicedo en het Göksel Yilmaz Ensemble.

De dag begon met een keynote lezing van Joe Boyd die baanbrekend werk verrichtte met het wereldmuzieklabel Hannibal Records. Er waren meer lezingen zoals die van Kenneth Bilby aan het begin van de avond over de connecties tussen Afro-Surinaamse muziekstijlen als kaseko, kawina en winti met andere Caribische stijlen van Barbados bijvoorbeeld. De informatiemarkt 's middags in De Machinist bood de gelegenheid om informatief en zakelijk te netwerken.

Lees Verder