Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 30 Maart 2012 at 6:05 pm

Ben van Gelder Quintet/Ramon Valle Trio featuring Jesse van Ruller, Lantaren/Venster, Rotterdam

Ben van Gelder Foto Hans Speekenbrink voor jazzpodium.com Lantaren Venster Rotterdam Ramon Valle Foto Hans Speekenbrink voor jazzpodium.com

Door Pieter Franssen met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Het opmerkelijke en strak vormgegeven theater-en filmzalencomplex Lantaren/Venster ligt op iets meer dan een steenworp afstand van het befaamde Rotterdamse Hotel New York. Deze avond heeft de concertzaal, die gezegend is met een fantastische akoestiek een bijzondere double bill. Voor de pauze luistert het (kenners)publiek verrukt naar de neobop van het internationale kwintet van de jonge zeer getalenteerde altsaxofonist Ben van Gelder. Ze spelen onder meer een aantal tracks van zijn bejubelde album Frame Of Reference. Als afsluiter van deze zeer geslaagde muzikale avond kunnen we grooven op het onstuimige spel van het trio van de op Cuba geschoolde pianist Ramon Valle. Met gitarist Jesse van Ruller als speciale gast brengen ze vol enthousiasme een aantal stukken van hun nieuwe, voortreffelijke album Flashes From Holland.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 30 Maart 2012 at 3:02 pm

Amadou & Mariam's Malinese rock houdt huis in een uitverkochte Melkweg

Amadou & Mariam foto Hans Speekenbrink voor cultuurpodium.nl Amadou & Mariam foto Hans Speekenbrink voor cultuurpodium.nl Amadou & Mariam foto Hans Speekenbrink voor cultuurpodium.nl

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Het blinde Malinese echtpaar Amadou & Mariam heeft op het nieuwe album Folila de mix van Malinese muziek met Westerse pop en rock verder uitgewerkt. Live in de Melkweg is de Malinese blues steeds verder naar de achtergrond gedrongen. Afrorock, Afrofunk, Afrikaanse synthesizerpop, het zijn zomaar wat benamingen die je aan de muziek van het duo kan geven.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Donderdag 22 Maart 2012 at 4:55 pm

REIN DE GRAAFF 3 & HERMAN, POSTMA EN SKIDMORE - JATP REVISITED.

Rein de Graaff, foto Rene de Hilster Rein de Graaff, foto Rene de Hilster Rein de Graaff, foto Rene de Hilster

Tekst en beeld Rene de Hilster (klik voor vergroting)

"Als wij er zijn krijgt u jazz uit de tijd van jazz" zo begon Rein zijn aankondiging. Daar valt niets tegen in te brengen. Rein de Graaff is nog altijd een groot pleitbezorger van de bebop, de stijlen die daar van afgeleid zijn en daaraan vooraf gingen. Hiertoe nodigt hij met regelmaat (buitenlandse) solisten uit. Vaak staan er bijzondere combinaties op het podium die op projectmatige wijze een onderdeel uit de rijke jazzgeschiedenis onder handen nemen. Dat levert vaak mooie concerten op.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, NIEUWS, WERELDMUZIEK

Dinsdag 20 Maart 2012 at 4:03 pm

EIGENTIJDSE TURKSE VOLKSMUZIEK VAN BEDRI AYSELI

Turkey Now Bedri Ayseli foto Rob Rietveld Turkey Now Bedri Ayseli foto Rob Rietveld Turkey Now Bedri Ayseli foto Rob Rietveld

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Rob Rietveld (klik voor vergroting)


Eigentijdse volkse muziek in een café. Dat is kortweg de Türkü Bar die al jaren lang in Istanbul razend populair is. Tijdens Turkey Now in 2010 waren reeds enige Türkü Bar concerten te zien en dat werd onlangs voortgezet met Bedri Ayseli in Podium Mozaïek (Amsterdam) en Grounds (Rotterdam) tijdens Turkey Now 2012.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL, NIEUWS, VERWACHT

Dinsdag 20 Maart 2012 at 11:55 am

Ellen Evers in intiem sfeervol concert

Ellen Evers

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 maart aanstaande staat Ellen Evers, met Ed Boekee (Toetsen), Jeroen Molenaar (drums) en Xander Buvelot (Bas) op het sfeervolle podium van het kleine Apollofirst theater in Amsterdam.
Ellen, die in musicalland een succesvol artiest genoemd mag worden, heeft de laatste jaren met de meest uiteenlopende producties van "Miss Saigon", "Chicago" als Betty Hart, tot "Cabaret" en "The Full Monty" om er maar een paar te noemen, met heel veel passie en succes de planken gevuld.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 17 Maart 2012 at 12:07 pm

Ontroerende benefiet voor Joep Pelt

Cultuurpodium.nl Joep Pelt foto Hans Speekenbrink Cultuurpodium.nl Joep Pelt foto Hans Speekenbrink Cultuurpodium.nl Joep Pelt foto Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Het was een waar moment van kippenvel toen Joep Pelt halverwege de avond even op het podium kwam en voor zijn vrouw Hester, Dylan's Forever Young inzette. Het benefiet in de Melkweg was georganiseerd om hem emotioneel en financieel te ondersteunen na het zware auto-ongeluk in Zuid Afrika waarbij Hester het leven verloor.
Moke, Arthur Adam, Lucky Fonz III, Mdungu, The Ex, Tim Knol, Harry Sacksioni, Typhoon en Perquisite traden belangeloos om Joep te supporten.

"Jeetje jongens, wat leuk, wat zijn jullie met velen," zo begroette Joep de bezoekers in de volle Oude Zaal van de Melkweg terwijl foto's van Hester op een van de zijmuren werden geprojecteerd. "In de media wordt haar dood als bijzin vermeld, voor mij is zij de hoofdregel," zei Joep waarna hij zichzelf begeleidend op gitaar Forever Young inzette; de zaal was muisstil tot Joep het publiek vroeg mee te zingen. Het was een hartverwarmend moment!

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Donderdag 15 Maart 2012 at 6:47 pm

Eten met vrienden

Cultuurpodium.nl Eten met vrienden foto Bob Bronshoff Cultuurpodium.nl Eten met vrienden foto Bob Bronshoff Cultuurpodium.nl Eten met vrienden foto Bob Bronshoff

Door Nadine Nachtegaal - Het Collectief Nachtegaal en Partners met beeld van Bob Bronshoff (klik voor vergroting)

Na tien jaar brengt Rick Engelkes Theaterproducties het toneelstuk "Eten met Vrienden", geschreven door Donald Margulies en voor ons land vertaald door Sylvia Witteman, opnieuw op de planken. In de hoofdrollen zien we Lone van Roosendaal (Carin), Rick Engelkes (Johan), Miryanna van Reeden (Debby) en Kees Boot (Tom), onder regie van Job Gosschalk. Hoewel wellicht wat langdradig, verveelt deze toneelproductie door vlotte dialogen en scherpe humor in combinatie met uitstekend acteerwerk, geen moment.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, CD-DVD, INTERVIEW, MUZIEK

Woensdag 14 Maart 2012 at 3:15 pm

Kleine liedjes op weg naar een grote prijs

Tekst: Bernadette van den Hooven - Foto's: PR

Luuk van Zutphen BruusQ Marco en Ivan

Muzikaal, eigenwijs, tegendraads: de Woerdense band BruusQ weigert zich in een hokje te laten stoppen. De vier bandleden leiden het genre Nederlandstalige muziek naar een geheel eigen speelveld - en met succes. Al ruim anderhalf jaar treedt BruusQ op diverse plekken in Nederland op en werkt momenteel aan de uitgave van hun eerste cd. Singer-songwriter Marco van der Bij: "Poëzie op muziek en daar een zaal mee stilkrijgen, dat is het mooiste wat er is."

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, JAZZ, NIEUWS

Dinsdag 13 Maart 2012 at 09:12 am

TOOTS THIELEMANS Yesterday & Today

Toot Thielemans yesterday & Today voor cultuurpodium.nl

Door Rik van Boeckel voor jazzpodium.com/cultuurpodium.nl
2 CD
Universal Music / T 2 Entertainment
Waardering ****De dubbel Cd Yesterday & Today geeft een overzicht van het muzikale meesterschap van de dit jaar 90 jaar wordende Toots Thielemans, beroemd als mondharmonicaspeler, maar begonnen als gitarist. Bekend werd Toots toen hij begon te fluiten bij zijn gitaarspel. Toots' persoonlijke vriend Cees Schrama selecteerde alle composities voor deze fantastische dubbelaar! Op de 1e track van Cd 1 horen we een 24-jarige Toots op gitaar in het nooit uitgebrachte Jazz Band Ball met de Belgische swing trompettist Robert de Kers, de muziek was gemaakt voor een tekenfilm. In daarop volgende nummers als Crazy Bop en Nale Boogie horen we de invloed van Charlie Parker op Toots. Vooral de swingende mondharmonica van Toots in Nale Boogie klinkt geweldig.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Maandag 12 Maart 2012 at 9:03 pm

'Rain Man': over liefde en autisme

Raimen foto Sanne Peper foto's Sanne Peper Rainmen foto Sanne Peper

Tekst: Bernadette van den Hooven foto's Sanne Peper (klik voor vergroting)

Wanneer twee mannen elkaar omhelzen en het licht uitgaat, staat het publiek als één man op. En terecht. De productie ‘Rain Man', uitgevoerd door de Utrechtse Spelen en gemodelleerd naar de gelijknamige film die in 1985 vier Oscars in de wacht sleepte, neemt je op huiveringwekkend aandoenlijke wijze mee in het verhaal van twee broers die zijn gescheiden én verbonden door autisme.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, POP-ROCK

Donderdag 08 Maart 2012 at 4:05 pm

Tim Knol, een bijzondere jongen en dat is hij!

Tim Knol en Band

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P


Tim Knol is misschien wel een beetje de meest vreemde eend in de bijt die er momenteel in muzikaal Nederland rondloopt. Hij is een beetje de antiheld de man die qua uiterlijk niet thuishoort in wat hij muzikaal laat horen en juist daarom misschien zo succesvol is. Toen ik de eerste keer van Tim Knol hoorde was ik vooral onder de indruk van het kwalitatief prachtige materiaal dat hij brengt, maar toen had ik nog geen beeld van de man die in zeer korte tijd succes wist te bereiken, en dat doe je niet zo maar.
Bij de première van zijn eerste echte theatertournee "Van Huis Uit", staat Tim een beetje schuchter op het podium van die prachtige Leidse Schouwburg.

Lees Verder

Onderwerp: KLASSIEKE MUZIEK, MUZIEK

Donderdag 08 Maart 2012 at 1:42 pm

“NLXL”, een waanzinnig mooie dromerige belevenis

foto Janey van Ierland

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P foto Janey van Ierland (klik voor vergroting)


Pianistenduo Sandra en Jeroen van Veen, hebben al vele malen eerder van zich doen spreken zoals bijvoorbeeld met het lig-concert in het DeLaMar met de uitvoering van "Canto Ostinato" op 26 november 2011 en ook nu met hun muzikale interpretaties achter het fotowerk van Karel Tomeï in de voorstelling "NLXL" zal het duo van zich laten horen.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK

Woensdag 07 Maart 2012 at 10:36 am

JOEL HARRISON SEPTET - SEARCH IS UITDAGING TOT AVONTUUR

Joel Harrison - Search

Label: Sunny Side Records
Jaar: 2012
Website:

Bestelnummer: SSC 1300
Waardering: ****

Door Roland Huguenin voor Cultuurpodium.nl/Jazzpodium.com


Joel Harrison heeft zijn muzikale concept wederom aangegrepen om een nieuw verhaal te vertellen. De eerste eenvoudige notenreeks die klinkt maakt direct nieuwsgierig en roept vragen op. Wat gebeurt hier? Welke vertelling is gaande? In heel korte tijd wordt een spanning opgeroepen die uitdaagt tot luisteren en herkennen. Maar wat zo herkenbaar lijkt in de ideeën van Harrison, bestaat feitelijk uit vele lagen die zich pas bij herhaling laten lezen. Search biedt een dringende urgentie tot luisteren.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, VERWACHT

Dinsdag 06 Maart 2012 at 11:57 am

Zomerfestivals 2012, een vooruitblik: North Sea Jazz, Jazzin' The Hague, GentJazz

2012-03/wayne_shorter-bb_copy1.jpg 2012-03/mccoy_tyner-hs.jpg 2012-03/joe_lovano-hs.jpg

Door Rene de Hilster met foto's van Bruno Bollaert (Wayne Shorter) & Hans Speekenbrink

De lente staat voor de deur en de gedachten aan een mooie zomer gieren door ons hoofd. Voor de diverse zomerfestivals een mooi moment om een teken van leven te geven en te laten zien waarmee ze ons in 2012 weer willen verassen.
Grote festivals als North Sea Jazz en Gent Jazz hebben inmiddels een voorpublicatie gedaan. Deze  overbekende festivals hebben logischer wijs een overlappende programmering waarover later meer. Als eerste wat aandacht voor een nieuwe ster aan het firmament: Jazzin' The Hague.

Jazzin' The Hague
Na het debacle rond de Haagse festivals Pure Jazz en The Hague Jazz zat Den Haag weer zonder jazzfestival. Beide festivals hebben er financieel een zooitje van gemaakt en laten wat betreft Jazz in Den Haag een bittere nasmaak achter. De organisatoren achter de respectievelijke festivals Michael Varekamp en Ruud Wijkniet schijnen geen last te hebben van al de commotie. Varekamp toetert er nog steeds lustig op los en Wijkniet heeft inmiddels een eigen jazzrestaurant in Delft. Vraag blijft, zouden ze hun muzikanten nu wel betalen? Wanbetalingen zijn bij Jazzin' The Hague geen optie is ons al verzekerd.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Zondag 04 Maart 2012 at 10:23 am

"Calendar Girls" behoeft nog enige aanpassing...

Calendar Girls

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P


Het basisverhaal is waar gebeurd, ergens op het Britse platteland in Yorkshire was een groep dames van de plattelandsvereniging die zich over het algemeen bezig houden met koekjes-, taarten- en pottenbakken ten bate van plaatselijke doelen, teneinde hun vervelingstrijd te beslechten, nu voor het goede doel de stoute schoenen aantrokken. Zij willen een kalender uitbrengen, niet met de gebruikelijke vergezichten van de streek, maar met erotisch prikkelende foto's van de veelal rijpere dames uit de vereniging, zonder pornografisch of vunzig materiaal af te drukken. Bloot, uit de kleren, voor een kalender, met als enige inzet zo veel mogelijk kalenders verkopen voor het beoogde goede doel, een comfortabele bank voor de wachtkamer in het lokale ziekenhuis.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 03 Maart 2012 at 8:50 pm

Han Litz Group Epiphany

2012-03/Han.png
Label: Flyin' High
Distributie: Coast to Coast
Releasedatum 9 maart
Waardering ****
Door Rik van Boeckel voor Jazzpodium.com en Cultuurpodium.nl

Met Epiphany (letterlijk Ingeving) hebben fluitist Han Litz en zijn groep een mooie Cd vol sterke en vloeiende composities geproduceerd, met een mix van nu jazz, Brazil, samba grooves, flute funk, moderne dance en deephouse. Litz zelf schittert op de (alt)fluit, hij lijkt als het ware te spreken via de fluit zoals in Bairro Alto. Ik zie mezelf weer lopen door die oude wijk van Lissabon vol café's met deze muziek om mij heen. Maar het zou ook zo maar een wijk in een Braziliaanse stad kunnen zijn want de bossa nova feel komt al in de titeltrack voorbij.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Zaterdag 03 Maart 2012 at 12:48 pm

Löw en van Dyck schitteren in geweldige toneelklassieker van Albee

Virginia Woolf fot Ben van Duin Virginia Woolf fot Ben van Duin Virginia Woolf fot Ben van Duin

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met beeld van Ben van Duin (klik voor vergroting)


Inmiddels heb ik nu een vijftal versies gezien van "Who is affraid of Virginia Woolf" en ik denk dat deze versie "Wie is er bang voor Virginia Woolf?" met Victor Löw en Linda van Dyck, bij de top twee zit, misschien zelfs wel de beste versie is die ik ooit zag. De chemie tussen deze twee acteurs, die ook al duidelijk werd in "Oog om oog" is zo heftig dat het een extra dimensie toevoegt aan het toch al zo enerverende toneelstuk van Edward Albee uit 1962. Albee werd destijds in één klap wereldberoemd met dit stuk en inmiddels heeft het verhaal bewezen de tand des tijd glorieus te kunnen doorstaan. Nog steeds is het meest beroemde verhaal over een huiselijke spanning actueel en misschien wel actueler dan destijds.

Lees Verder