Onderwerp: THEATER, TONEEL

Maandag 21 Mei 2012 at 4:40 pm

CATHARSIS MA NON TROPPO. EEN FASCINEREND TONEELSTUK IN VIJF BEDRIJVEN

Catarsis foto Cristina van Duin Catarsis foto Cristina van Duin Catarsis foto Cristina van Duin

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Cristine van Duin (klik voor vergroting)


De Argentijnse acteur Carlos Trafic en de Schotse actrice Grainne Delaney, beiden wonend in Amsterdam, speelden onlangs het toneelstuk Catharsis. Ma Non Troppo in het atelier van tangozanger/acteur Juan Tajes aan de Warmoesstraat in Amsterdam. Het is een stuk vol verrassingen, onverwachte wendingen, vol humor en zeer geloofwaardig gespeeld door deze klassiek geschoolde acteurs. Er werd geput uit het werk van Botho Strauss, Ken Campbell, David Ives en Sofokles.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK

Donderdag 17 Mei 2012 at 02:10 am

Yuri Honing neemt Boy Edgar Prijs 2012 in ontvangst tijdens concertavond in het Bimhuis

Yuri Honing met Boy Edgar Prijs 2012 foto Hans Speekenbrink

Foto Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Onderwerp: THEATER, CABARET, INTERACTIE THEATER

Maandag 14 Mei 2012 at 10:18 am

Klaas van der Eerden: Grappig, muzikaal en origineel

Klaasvandereerden Klaasvandereerden Klaasvandereerden

Door Judith Aerts met foto's van Bob Bronshof (klik voor vergroting)

Wat is er beter dan de week te beginnen met een avondje lachen bij een cabaretvoorstelling. De show ‘Breedbeeld' van Klaas van der Eerden werd door verschillende bronnen al positief beoordeeld, en op maandagavond 7 mei kon ik zelf mijn mening vormen over deze show. Eerdere shows als ‘Extreem' en ‘Schaap' vond ik erg vermakelijk, echter vind ik Klaas weer iets minder leuk in het tv-programma ‘Wipe-Out'. Wellicht ook wel door het Amerikaanse karakter van de show waarin er voornamelijk sprake is van leedvermaak. Ik hoopte maar dat de humor van de avond meer was als in eerdere shows dan als bij Wipe-Out. Ik had geluk...

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, DANS, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 09 Mei 2012 at 12:02 pm

"Naturally 7" zingt een bomvol Luxor theater volledig los.

live-on-stage  live-on-stage  live-on-stage

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Het New York City collectief "Naturally 7", begrijpelijkerwijs een 7 tal, heren in dit geval, is een vocalgroup die werkelijk fenomenaal is. Wat zij vocaal brengen is onbegrijpelijk en haast ongelofelijk. Zien en horen is geloven en ik zag en hoorde het, het was meer dan verrassend. Het zevental dat voor het eerst furore maakte in Nederland met hun act als voorprogramma van de concerten van Michael Bublé was recentelijk voor het eerste volledige concert in Nederland in het Rotterdamse Oude Luxor theater. Deels bedoeld als showcase en daarnaast als special concert voor hun inmiddels grote schare fans in ons land.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 05 Mei 2012 at 7:49 pm

De theatrale muzikale wereld van Vinicio Capossela.

Vinicio Capossele photo Hans Speekenbrink Vinicio Capossele photo Hans Speekenbrink Vinicio Capossele photo Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)
 
De excentrieke Italiaanse singer-songwriter en pianist Vinicio Capossela brengt op 14 mei a.s zijn theatrale show vol poëtische teksten en extravagante muzikale uitstapjes naar De Melkweg. Op zijn 14e (dubbel) album ‘Marinai, Profeti e Balene’ (Zeelui, Profeten en Walvissen) verhaalt hij met grote verbeeldingskracht over de antieke wereld van Homerus’ Odyssee en diverse personages uit de wereldzeeliteratuur. Zoals de Griekse sirenen, Moby Dick, Billie Budd, Lord Jim en de bijbelse figuur Job. Met muzikale begeleiding van veel instrumentalisten, bekende musici als gitarist Marc Ribot, tango rocker Melingo, het mechanische orkest Cabo San Roque uit Barcelona en diverse koren. Rik van Boeckel sprak hem tijdens zijn verblijf in Amsterdam.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Donderdag 03 Mei 2012 at 10:04 pm

"Oom Wanja" in een wel zeer pakkende en aansprekende uitvoering!

Oom Wanja foto Ben van Duin Oom Wanja foto Ben van Duin Oom Wanja foto Ben van Duin

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P. foto's Ben van Duin (klik voor vergroting)

Hoe vaak is dit toneelstuk van Anton Tsjechov al niet uitgevoerd in Nederland, ik zag het inmiddels in vier uitvoeringen, maar deze versie van het impresariaat Hummelinck Stuurman is zeker een van de beste uitvoeringen ooit. Niet alleen door de bewerking en regie van Gerardjan Rijnders, maar evenzo door de kwaliteit van het acterend collectief. Met ondermeer Eline ten Camp, Marie-Louise Stheins, Hein van der Heijden, Reinier Bulder en vooral Pierre Bokma, in de titelrol, wordt zo'n geweldige voorstelling neergezet dat je voor deze versie wel om moet gaan.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, VERWACHT

Dinsdag 01 Mei 2012 at 6:58 pm

PROGRAMMA NORTH SEA JAZZ 2012 BEKEND

Onderermeer Archie Shepp Quartet, John Hiatt, Esperanza Spalding Radio Music Society, Robert Cray en Chic featuring Nile Rodgers komen dit jaar naar Rotterdam. Ook James Morrison, Trombone Shorty & Orleans Avenue, Caro Emerald, Taj Mahal, Betty Wright en Rumer maken hun opwachting op de 37e editie van het grootste indoor jazz festival ter wereld.

Verder komen Waylon, Maceo Parker, Trijntje Oosterhuis, John Scofield Hollowbody Band, Christian Scott, Michel Camilo Trio en Mike Stern Richard Bona Band naar het driedaagse festival.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, VERWACHT

Dinsdag 01 Mei 2012 at 6:52 pm

Jazz Middelheim 2012, een festival van uitersten.

Met Paolo Conte, Ornette Coleman, Abdullah Ibrahim's Ekaya, Toots Thielemans, Avishai Cohen, Jef Neve en tal anderen presenteert Jazz Middelheim een bijzonder divers programma wat doet vermoeden dat er op twee paarden wordt gewed. Aan de ene kant de vernieuwende jazz en aan de andere kant een publiektrekker als Paolo Conte, die inhoudelijk weinig met jazz van doen heeft.

Donderdag 16 augustus is Ornette Coleman headliner op Jazz Middelheim. De grote vernieuwer van de jazz staat nog steeds garant voor meeslepende en onvergetelijke concerten en geldt als een bron van inspiratie voor vele muzikanten als The Stooges, MC5, Patti Smith, Lou Reed en Velvet Underground. De voorbije jaren werd hij overladen met prijzen en awards en won zelfs de Pulitzerprijs.

Lees Verder