Onderwerp: MUZIEK

Donderdag 30 Mei 2013 at 9:54 pm

De Toppers 2013, Alles uit de kast en toch niet overdadig.

door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Toen ik de lijst met toegevoegde gasten aan het programma van de Toppers 2013 (TOPPERS IN CONCERT 2013 'THE 1001 NIGHT EDITION) zag dacht ik in eerste instantie is dat niet een beetje veel van het goede. Echter nu na afloop van drie dagen lol en jolijt voor een ruime 200.000 toeschouwers denk ik dat De Toppers en met hen in het kielzog de producenten van dit giga meezingfeest meer dan raak hebben geschoten. Het was helemaal toppie.
Natuurlijk is het niveau van dit soort super-kroeg concerten, Vrienden van Amstel is er ook zo een, maar stukken minder gezellig en enthousiast als De Toppers, niet high brow, maar dat mag je ook niet echt verwachten.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Dinsdag 28 Mei 2013 at 09:53 am

Soms blijkt er een bijzondere combinatie te zijn ontstaan.

Jasper Blom kwartet foto Rosaria Macri Jasper Blom kwartet foto Rosaria Macri Jasper Blom kwartet foto Rosaria Macri

Door Jacques Nachtegaal, Het Collectief N&P fotografie Rosaria Macri


Hij studeerde o.a. bij Dave Liebman, Bob Brookmeyer en Joe Lovano en speelde met Lee Konitz, Chet Baker, Nat Adderley, eerder genoemde Brookmeyer, George Duke, Randy Crawford en vele andere internationale Jazz musici. Hij had zijn eigen trio maar besloot zich te koppelen aan het trio van gitarist Jesse van Ruller en zo ontstond het Jasper Blom kwartet. Twee maal drie werd vier. En in het kader van Jazz International Rotterdam speelden zij in de Rotterdamse Doelen, met de Italiaanse trompettist Marco Tamburini. Deze laatste speelde met talloze muziekgiganten variërend van Charles Mingus tot Luciano Pavarotti en nu dus met de Blom/Van Ruller cs.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, TONEEL

Maandag 27 Mei 2013 at 9:01 pm

De Laatste Dans zal een waardig afscheid worden

HGNTV foto Joke Schot HGNTV foto Joke Schot HGNTV foto Joke Schot

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N&P, fotografie Joke Schot (klik voor groter)


Het licht dooft: "Dames en heren Het Groot Niet Te Vermijden" klinkt door de zaal. Het publiek zit er helemaal klaar voor en in de coulissen is alles tot op de kleinste details geregeld en staan de Groot jongens scherp tot in elke porie klaar voor de opmaat naar De allerlaatste Dans. Van 30 mei tot en met 1 juni aanstaande staat het Groot op de vertrouwde plaats, eigenlijk een beetje de thuisbasis, Het Oude Luxor theater aan de Rotterdamse Kruiskade. Terwijl rondom de sloopkogel weer een stukje Rotterdams hart wordt vermorzeld staat de oude dame het Luxor nog fier overeind, net als Het Groot Niet te Vermijden, toch zal het na 1 juni anders zijn. Als "Save The Last Dance" voorgoed het voordoek sluit op 1 juni wordt er een eind gemaakt aan Het Groot Niet Te Vermijden zoals het de laatste 16 jaar heeft bestaan

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ

Maandag 20 Mei 2013 at 12:31 am

GRANT STEWART HOUDT DE TENORTRADITIE IN ERE

Bimhuis , 17 mei 2013

Door Rene de Hilster

Ik wil u niet shockeren maar naar mijn mening begint het leven van de jazzmusicus bij vijfendertig. Het is natuurlijk leuk dat jonge talent, en vaak hebben ze op jonge leeftijd al een geweldige instrumentbeheersing. Maar behalve dat  en het hoge energievermogen valt er veelal weinig bijzonders aan op te merken. De wat gerijptere muzikant heeft een beter verhaal, een evenwichtiger benadering en vaak een goede kijk op de jazzhistorie.

Conservatoria, leraren en sponsors van allerhande onzinnige jazzwedstrijden zullen dit niet met mij eens zijn. Op zich niet zo gek natuurlijk want die jonge garde heeft les, gaat les krijgen of genereert op een andere manier inkomsten. Ik laat de conservatoria en de docenten even buiten schot. Tegen de sponsoren zou ik willen zeggen: Stop met die onzinnige wedstrijden en ga concerten sponsoren. Bijvoorbeeld een tour van het Grant Stewart quartet.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Donderdag 16 Mei 2013 at 10:17 am

Bryan Ferry en Bobby Womack samen op Special Night tijdens Gent Jazz

Bryan Ferry

Met Bryan Ferry featuring The Bryan Ferry Orchestra voegt Gent Jazz Festival een grote naam toe aan de affiche, op maandag 15 juli zal hij als headliner het programma aanvoeren. Eerder die avond zal soulveteraan Bobby Womack acte de presence geven en de concertreeks wordt geopend door Eric Legnini "Sing Twice"

Legnini en Womack stonden voor 21 juli op het programma. Deze dag is komen te vervallen en de heren zijn dus nu tijdens de special night op 15 juli te bewonderen.

Wie reeds een ticket heeft voor 21 juli, kan dit zonder meerkost omruilen voor de Special Night op 15 juli of een andere festivaldag met uitzondering van 13 juli. Wie zijn ticket niet wenst om te ruilen voor een andere dag, kan dit laten terugbetalen.
Voor meer informatie kan u terecht op www.gentjazz.com

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 15 Mei 2013 at 8:00 pm

Ana Moura's fado in Paradiso om bij weg te dromen

Ana Moura foto Hans Speekenbrink Ana Moura foto Hans Speekenbrink Ana Moura foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Wie Ana Moura's nieuwe door Larry Klein geproduceerde album Desfado in huis heeft, kan bij de fadopareltjes op dit album al een gevoel hebben weg te dromen naar Portugal en Lissabon. Live in Paradiso was dat nog sterker het geval. Van de Engelstalige nummers bracht ze alleen Joni Mitchell's A Case of You ten gehore. Niet verkeerd maar liever hoor ik haar prachtige fado's als Até ao Verão en Quando o Sol Espreitar de Novo zingen.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ

Woensdag 15 Mei 2013 at 12:22 am

WE3, MEER DAN EEN EEUW MUZIKALE ERVARING MAAR NOG EVEN FRIS ALS DE LENTE

Bimhuis 11 mei 2013,

Door Rene de Hilster

De titel dekt de lading aardig, want inderdaad stond er meer dan een eeuw muzikale ervaring op het podium van een matig bezet Bimhuis. We3, is een trio van oude bekenden, of wellicht is vrienden een betere beschrijving van de relatie tussen de drie heren. Dave Liebman (1946), Steve Swallow (1940) en de benjamin van het trio Adam Nussbaum (1957) hebben al menig podium gedeeld en zijn elkaar ook in de studio met enig regelmaat tegengekomen Toch is dit trio op zichzelf redelijk nieuw want het bestaat pas sinds 2011. Doordat alle muzikanten een volle speelagenda hebben spelen ze niet al te vaak samen en dat houdt het zonder meer fris.

Dat de heren niet dagelijks samen op het podium staan was niet zozeer te horen maar wel te zien. Bij menig stuk was de muziekstandaard een onmisbaar podiumonderdeel. De gespeelde stukken kwamen voornamelijk van Amazing, het debuut album van het trio.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 10 Mei 2013 at 6:26 pm

Enerverende Caribische jazz van Courtney Pine in Leiden

Courtney Pine foto Hans Speekenbrink Courtney Pine foto Hans SpeekenbrinkCourtney Pine foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink ( klik voor vergroting

De Engels/Jamaicaanse multi-instrumentalist Courtney Pine deed onlangs Nederland weer eens aan en streek onder andere neer in Leiden, in Scheltema, ook een van de locaties van de Leidse Jazzweek in januari. Vorig jaar bracht hij zijn 14e album House of Legends uit waarin hij op een eigenzinnige manier jazz mixt met Caribische invloeden, van calypso tot reggae en zelfs ska.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, CABARET, CIRCUS EN SHOW, MUZIEK

Vrijdag 10 Mei 2013 at 12:37 pm

Sven Ratzke verdient een podium als Carré.

Sven Hanna foto Joke Schot Sven Hanna foto Joke Schot Sven Hanna foto Joke Schot

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P. - Fotografie Joke Schot.


Het sfeertje lijkt op dat van een Duitse Reeperbahn nachtclub in de jaren dertig, gedempt licht, veel rood en blauwe spots en een select orkestje, met o.a. Fay Lovsky(Gitaar, Zingende Zaag en Teramin), Charly Zastrau(Pianist /Orkestleider), Florian Freidig(Bassen), Haye Jellema(drums) en als frontman de altijd boeiende en verrassende Sven Ratzke. Ook vanavond op de Duits-Nederlandse Nacht is Sven weer heer en meester in het Bimhuis. Hij schmiert en overheerst het podium als een diva. Twee dames met ietwat geile panty's (het waren, zo bleek uit later onderzoek; kousen-J.N.) worden door Sven op een geheel eigen wijze bij de show betrokken en natuurlijk krijgt Sven de dames later in de show samen met hem aan de danspaal. Maar nergens zal Sven zijn publiek beledigen, ja opgeilen, ietwat shockeren maar nergens zal Sven zijn publiek, wat hem zo trouw en dierbaar is, het te zwaar maken. Het is dus ook geen risico om bij Sven op rij 1 te zitten.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 06 Mei 2013 at 1:59 pm

De diepe fado van Carminho

Carminho foto Hans Speekenbrink Diogo Clemente foto Hans Speekenbrink Carminho foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink ( klik voor vergroting)

Fadozangeres Carminho viel met haar indrukwekkende stem al op in Carlos Saura's film Fados. Ze was daarin te zien in de setting van een fadohuis. Ook in Lissabon's Fadomuseum is ze vertegenwoordigd. Haar album Alma (2012) kwam nog niet uit in Nederland, wel trad ze hier op tijdens de World Sessions. En eind april toerde ze door Nederland en trad ze op in Korzo, De Doelen, Rasa en Podium Mozaiek.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 03 Mei 2013 at 6:14 pm

Boeiende Arabo-Andalusische mix van het Ahaddaf Quartet in De Meervaart

ahaddaf quartet foto Hans Speekenbrink Ahaddaf quartet foto Hans Speekenbrink Ahaddaf quartet foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Het Amsterdamse Ahaddaf Quartet rond udspeler Mohammed Ahaddaf was onlangs te zien in het tv-programma Vrije Geluiden en met een boeiend optreden in De Meervaart. De bijzondere instrumentale mix van Noord-Afrikaanse muziek, flamenco, jazz en latin heeft enerzijds wortels in de Arabo-Andalusische muziek die zoals de naam al aangeeft door de Moren na 1492 uit Andalusië naar Noord Afrika is meegenomen en zich daar verder heeft ontwikkeld. Anderzijds in het improvisatorische karakter van jazz.

Lees Verder