Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK

Maandag 26 Mei 2014 at 1:22 pm

Lizz Wright: Een stem die drijft op zeggingskracht

Foto Joke Schot 2014 Foto Joke Schot 2014 Foto Joke Schot 2014

(klik voor vergroting)

14 mei 2014, Lantaren Venster, Rotterdam

tekst Roland Huguenin, fotografie Joke Schot

In Rotterdam besluit Lizz Wright haar Europese voorjaars-tour. Haar ontspannen begroeting van de zaal en haar glinsterende pretogen, verraden dat ze geïnspireerd aan het concert begint. Het publiek geniet bij voorbaat en neemt deze entree met enthousiasme in ontvangst. Iedereen komt thuis in Lantaren Venster, voor een gloedvolle avond samen met een spirituele diva.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 23 Mei 2014 at 4:58 pm

Gent en Antwerpen hebben hun Jazzprogramma’s voor deze zomer klaar.

Dave Holland Photo Hans Speekenbrink Joshua Redman Photo Hans Speekenbrink Chick Corea Photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Na een eerdere persconferentie over Gent Jazz in die heerlijke stad aan de Leije  was het recent in Antwerpen tijd om de media volledig op de hoogte te stellen van alle whereabouts van Jazz Middelheim.
Beide Jazzfestivals; Gent Jazz en Jazz Middelheim in Antwerpen resorteren onder festival directeur Bertrand Flamang, hij en zijn staf hebben de afgelopen jaren bewezen in beide steden met mooie brede programma’s te kunnen schitteren waardoor beide Jazz festivals meetellen in de Internationale Jazz Scene.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Donderdag 22 Mei 2014 at 4:51 pm

De Val van een Super-Man (De Verleiders 2) een heerlijk pakkend stuk

De verleiders De verleiders De verleiders

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P net beeld van Raymond van Olphen

Met de welluidende ondertiteling "De val van een Super-Man" brengt Bos theaterproducties met deze voorstelling deel 2 in een drieluik over gevallen mannen. Dit maal is de hoofdpersoon Cees van der Hoeven ooit CEO bij Neerlands grootste Grootgrutter Albert Heijn. Deze spannende comedy gaat over de roemruchte boekhoudfraude binnen het Ahold concern. We volgen de stappen of moeten we het de noodsprongen van Cees van der Hoeven(Han Römer) noemen, die hij in het werk zette om nog iets te redden.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ

Maandag 19 Mei 2014 at 3:45 pm

RAVI COLTRANE MAAKT VEEL INDRUK

Ravi Coltrane photo Hans Speekenbrink Ravi Coltrane photo Hans Speekenbrink Ravi Coltrane photo Hans Speekenbrink

Lantaren/Venster, Rotterdam

Door Rene de Hilster met foto's van Hans Speekenbrink

Een concert beleven blijft altijd een persoonlijk ding. Wat zoek je, wil je verrast worden en hoe dan? Of hoop je herkenbare dingen te horen die je doen terug verlangen naar de tijd toen Jazz er nog echt wat toe deed en die je dan na afloop weer uit je collectie kan toveren. Voor uw recensent van dienst staat of valt een concert met hoe er wordt omgegaan met de rijke jazztraditie. Wordt die losgelaten en gaan we op z’n europees semi-klassiek reutelen dan is het voor mij al snel genoeg. Slaafs naspelen hoeft ook zeker niet maar die rijke traditie moet wel terug te vinden zijn en dat was bij het concert van het Ravi Coltrane quartet zeker het geval.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ

Zondag 18 Mei 2014 at 4:33 pm

Loran Witteveen Quintet wint de Sena Dutch Jazz Competition 20142014-05/loran-witteveen-9249-kopie.jpgoran Witteveen Quintet foto Hans Speekenbrink 2014-05/loran-witteveen-9249-kopie.jpgoran Witteveen foto Hans Speekenbrink dominic-j-marshall foto Hans Speekenbrink

Persbericht met foto's van Hans Speekenbrink


Loran Witteveen van het gelijknamige kwintet sloot vrijdagavond 16 mei met een victorie set de sfeervolle finale af van de Sena Dutch Jazz Competition 2014 in LantarenVenster Rotterdam. De jury, met Amanda Kuyper (muziekredacteur NRC Handelsblad), Ilja Reijngoud (trombonist, componist, arrangeur en dirigent) en Frank Bolder (programmeur North Sea Jazz Festival) in de gelederen, was unaniem in hun oordeel: “Geweldig goed samenspel waarmee ze complexe composities in vervlochten melodielijnen ontspannen live wisten te brengen.”

Pianist Dominic J Marshall, op de finale-avond aanwezig met zijn eigen trio, won de prijs “Beste Solist 2014”.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Zaterdag 17 Mei 2014 at 4:19 pm

“Anne” helaas ‘much to do about nothing’ noem het een tegenvaller.

Anne, foto Kurt van Elst Anne, foto Kurt van Elst Anne, foto Kurt van Elst

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Er werd vooraf op grote schaal aan publiciteit gedaan, zelfs werden enkele opmerkingen over overcomercialisering in de media breed, misschien wel te breed, uitgemeten. Er werd zelfs een compleet nieuw theater voor deze voorstelling uit de grond gestampt. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand in Nederland onbekend was met het feit dat de toneelvoorstelling “Anne” op 8 mei jongstleden in première ging. De verwachtingen waren dus bijzonder hoog gespannen.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 09 Mei 2014 at 3:58 pm

TOON ROOS 50TH BIRTHDAY CONCERT – EEN KNUFFELCONCERT VAN HOOG NIVEAU

Toon Roos 50 photo Hans Speekenbrink Toon Roos 50 photo Hans Speekenbrink Toon Roos 50 photo Hans Speekenbrink

Door Rene de Hilster met beeld van Hans Speekenbrink

Toon Roos 5o jaren jong, dat moet natuurlijk gevierd worden en wat is dan mooier dan een concert in het Bimhuis. Zo’n drie weken na het daadwerkelijke verjaren van Toon werd deze heugelijke gebeurtenis een feit.

Mocht u zich nog afvragen wie deze Toon Roos is en waarom hij zijn ontmoeting met Abraham zomaar op het podium van Nederlands meest vooraanstaande jazzpodium mag vieren dan is hier het antwoord. Mocht u het antwoord op deze vraag al reeds weten scroll dan gerust door naar de volgende alinea.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zondag 04 Mei 2014 at 2:27 pm

Gery Mendes is gegroeid tot een absolute topper

Gery Mendes foto Jacques Nachtegaal Gery Mendes foto Jacques Nachtegaal Gery Mendes foto Jacques Nachtegaal

Tekst & fotografie: Jacques Nachtegaal –Het Collectief N & P

Onlangs presenteerde Gery Mendes zijn tweede album “Caminho” met een geweldig concert in het Rotterdamse Lantaren Venster. In een sfeervolle zaalopstelling met een tribune en grote vrije swing vloer inclusief bar was het van meet af aan een gezellig bijeenzijn van heel veel vrienden en bekenden en natuurlijk de echte Rotterdamse BNers scene.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, VERWACHT

Donderdag 01 Mei 2014 at 8:59 pm

Christian McBride dit jaar NSJ Artist in Residence

Christian McBride Christian McBride Christian McBride

Christian McBride is dit jaar Artist in Residence omdat hij geldt als een van de steunpilaren in de hedendaagse jazz. Hij speelde de afgelopen twintig jaar regelmatig op North Sea Jazz, maar slechts één keer met zijn eigen groep. Als een van de beste en meest gevraagde bassisten was hij altijd op pad met musici als Chick Corea, Herbie Hancock, Chaka Khan, The Roots en Sting.

Op vrijdag speelt hij straight-ahead jazz van het allerhoogste niveau met het prachtige kwintet Inside Straight, met daarin het veelbelovende talent Warren Wolf (vibrafoon). McBride heeft in de VS een eigen radioprogramma, The Lowdown: Conversations With Christian McBride, waarin hij gesprekken voert met musici van zijn keuze. Op het festival voert hij dergelijke gesprekken ook; zij worden elke dag afgesloten met een klein duo-optreden.


Lees verder op de NSJ site

Lees Verder