Onderwerp: MUZIEK, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Donderdag 27 November 2014 at 7:37 pm

Verwacht: Carminho. De nieuwe stem van fado

Carminho photo Hans Speekenbrink Carminho photo Hans Speekenbrink Carminho photo Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)


In december treedt de jonge Portugese fadozangeres Carminho op in Nederland. Ze viel met haar indrukwekkende stem al op in Carlos Saura's beroemde film Fados (2007). Ze bracht tot nu toe twee albums uit:Fado (2009) en Alma (2012). Begin 2015 verschijnt Canto, net als de vorige geproduceerd door gitarist Diogo Clemente, bekend van zijn samenwerking met Mariza.


Carminho werd geboren in Lissabon in een familie met een sterke fado traditie. "Mijn moeder is fado zangeres," vertelt ze. "Hoewel ik op jonge leeftijd naar de Algarve verhuisde, was fado altijd aanwezig. Mijn moeder vertelde veel over de geschiedenis van fado en er waren fado sessies bij ons thuis. Ik hoorde fado vanaf mijn 3e jaar. Het is voor mij iets heel natuurlijks. Zoals ik als kind Portugees leerde, zo leerde ik ook fado. Fado is meer dan muziek, het is een levenswijze. Het kent veel regels, heeft diepe wortels en kent vele verhalen. Fado betekent traditie, staat voor identiteit, Portugese identiteit. We zijn een klein land maar uniek, met eigen kleuren, een land om trots op te zijn."

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Donderdag 27 November 2014 at 7:11 pm

“Blauwdruk voor een nog beter leven” is vooral een cynisch maar wel een heerlijk toneelstuk.

Blauwdruk Blauwdruk Blauwdruk

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P
, met beeld van Kurt-Van-der-Elst

Drie gezworen vrienden; fotografe Hilde (Anniek Pheifer), Theatermaker Leo (Jeroen Spitzenberger) en Otto de kunstschilder(Matteo van der Grijn), wonen gezamenlijk in een bouwval in Genua waarbij Ernst, de oudere broer van Leo(Vincent Linthorst), financieel bij springt. Er is een liefdesrelatie tussen Hilde en Leo, maar Hilde schuwt ook Otto niet. Ze zijn jong, veelbelovend en bovenal ambitieus, hoewel Otto het vooral voor de kunst doet, wil vooral Hilde en in iets mindere mate Leo er rijk mee worden. Otto heeft nog iets van het ware kunstenaarschap over zich, wil succesvol maar bovenal erkend worden.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Donderdag 20 November 2014 at 7:37 pm

Stanley Clarke in Lantaren Venster omringd door jong talent

Stanley Clarke band Stanley Clarke band Stanley Clarke band

Door Ham Tiddens met beeld van Rosaria Macri (klik voor groter)

Wat een kans om een gigant als Stanley Clarke in het intieme niet grote Lantaren Venster op te zien treden. Stanley Clark is groot en hij heeft gespeeld met vele andere Jazz giganten. Maar de man staat nog steeds stevig met beide benen om de grond. Bescheiden vriendelijk en heel veel ruimte overlatend voor zijn mede muzikanten. Het is bekend dat Stanley Clarke zich graag laat omringen door jong talent. Het houdt de 63 jarige Stanley jong en scherp en het geeft de jonge muzikanten een jump start van hun carrière. Samen met zijn vrouw heeft hij in 2000 The Stanley Clarke Foundation opgericht om beurzen aan te bieden aan jonge talentvolle muzikanten. Zo stond ook het concert in Lantaren Venster in het teken van jong talent.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, CABARET, MUZIEK

Woensdag 19 November 2014 at 01:59 am

Los Muziektheater maakt met “Total Los” een geweldig derde programma.

foto Eva Broekema foto Jaap Reedijk

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

 Toen acht jaar geleden op een feestavond een act wegviel werd aan een paar studenten van het ArtEZ Conservatorium in Arnhem gevraagd of zij de open plaats konden invullen. De vier meiden; Femke, Charlotte, Dookje en Kim gingen op het aanbod in. Het werd een succes en het beviel de dames zo goed dat later die avond op de parkeerplaats werd besloten met elkaar verder te gaan en een cabaretesk muzikaal collectief te vormen. De naam: Los Muziektheater. Onlangs ging het derde avondvullende theaterprogramma “Total Los” in de Rijswijkse Schouwburg in première. Hoewel dit theater gekenmerkt wordt door oude heren en dames met blauwspoelinkjes was het dit keer een veel gemêleerder publiek dan te doen gebruikelijk. En zowel Oud als jong had een top avond.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, CD-DVD, MUZIEK

Donderdag 13 November 2014 at 8:25 pm

Stef Bos vertrouwd maar nog steeds verrassend

Stef Bos

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Onlangs ging in de Kleine Komedie in Amsterdam, waarom wordt dit mensenpakhuisje nog steeds voor premières gebuikt vraag ik mij steeds weer af, Stef Bos in première met zijn nieuwste  theatershow “Mooie, Waanzinnige Wereld”, naar de gelijknamige recent verschenen cd.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Dinsdag 04 November 2014 at 10:01 pm

Metamorfosen van De Appel is een bijzonder overzicht over vele jaren

Metamorfosen Metamorfosen Metamorfosen

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met foto's van Leo van Velzen

Een enkeling zal mogelijk een traantje hebben weggepinkt toen na afloop van de première van de voorstelling METAMORFOSEN er een gigantisch applaus opklonk voor Aus Greidanus sr., die met deze regie zijn afscheid, na 42 jaar, bij zijn Toneelgroep De Appel viert. In het verleden waren het vooral de marathons waarmee Greidanus sr. zich op bijzondere wijze onderscheidde van vele collega regisseurs, dit keer heeft hij gekozen voor een afscheid met een korte (ruim anderhalf uur durende) productie.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TERUGBLIK, TIPS

Maandag 03 November 2014 at 1:28 pm

Lille met de Thalys, een dagje cultuursnuiven op z´n best.

foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal  foto Jacques Nachtegaal

Tekst en fotografie: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P (klik voor groter)

Voor hen die de combinatie kunst, cultuur en een gezellige stad in een dag willen combineren is Lille in Noord Frankrijk de ideale locatie. In twee uur (uit Rotterdam en iets meer dan een half uurtje langer uit Amsterdam) ben je in deze Noord Franse pracht stad. De reis met de Thalys is een verrassende uitzondering in het snel en comfortabele reizen. Anders dan in de droevige wagons van de Nederlandse Spoorwegen zit je in de Thalys als een vorst en dan niet zo opgevouwen als in een touringbus of een vliegtuig en dan ook nog eens voor een spotprijs.
Je boekt al voor 29 euro een enkele reis. Dan heb je wel niet alle luxe zoals ontbijt, gratis wi-fi en gratis kranten en tijdschriften die je wel krijgt in de 69 euro kostende 1e klasse (Comfort 1) maar je zetel is net zo comfortabel in de goedkope zone (Comfort 2) als in de luxe zone van de razendsnelle trein. Daarnaast zijn er tevens zeer aantrekkelijke tarieven voor Jongeren, senioren en Kids & Co. Op dit moment loopt er zelfs een speciale actie dat je al vanaf 19 euro in die prachtige Franse kunststad staat.

Lees Verder