Onderwerp: THEATER, TONEEL

Woensdag 31 December 2014 at 9:12 pm

“Geluk” is een toneelstuk dat een ieder anders zal beleven.

Foto Ben van Duin Foto Ben van Duin Foto Ben van Duin

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Auteur/regisseur Ger Thijs is een van die persoonlijkheden in de theaterwereld die ik zelden heb kunnen betrappen op een zwak moment, ook nu brengt hij weer een prachtig toneelspel dat, vooral door zijn acteurs naar een hoog plan wordt opgestuwd. En dan vooral door de briljante invulling van de rollen gespeeld door Mark van Eeuwen en in het bijzonder Porgy Franssen, helaas was voor mij Renée Fokker de zwakke schakel in het geheel. En juist Fokker doet het geheel wat wankelen, iets waar m.i. ook Thijs als regisseur weinig tot niets mee kan doen. Het is haar uitstraling, of zoals in deze productie, haar gemis aan voldoende uitstraling. Fokker is vlak en zelden boeiend in haar spel. Dat in grote tegenstelling tot Franssen die als Martin een meesterlijke rol neer zet.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, CABARET

Dinsdag 30 December 2014 at 9:09 pm

Dorus komt nu naar de Provincie, in plaats van de provincie naar Dorus.

Door Jacques Nachtegaal –Het Collectief N & P.

Vlak voor het theater staat een oude T-Ford geparkeerd, ik herken m vaag als de hoestbui op vier wielen, Dorus is er al. Nog voor er maar een acteur het podium betreden heeft is de zaal al terug in de tijd. Muziek van o.a. de Salvera’s en andere sterren uit de vervlogen jaren uit de vorige eeuw klinken door de zaal en, enigszins schuchter, er wordt meegezongen en zoals het met de makke schapen gaat als er een is begonnen en langzaam hoor je om je heen steeds meer, al dan niet valse klanken meezingen met het oude repertoire van die Hollandse sterren van weleer. Er worden mensen uit de zaal gevraagd om op het podium aan de tafeltjes plaats te nemen, musici komen op en dan zie je plots die zaak aan het Amsterdamse Rembrandtplein weer voor je; Saint-Germain-des-Prez. Daar waar Tom Manders samen met zijn vriend Carel Kamlag in 1953 deze zaak opende.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Dinsdag 23 December 2014 at 4:39 pm

De Verleiders maken ons alweer wakker in `Door de Bank Genomen`.

foto Raymond van Olphen foto Raymond van Olphen foto Raymond van Olphen

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Het toneelcollectief “De Verleiders” met als vaste spil en schrijver George van Houts, die in zijn collectief dit maal Victor Löw, Pierre Bokma Tom de Ket en Leopold Witte heeft verzameld en onder de regie van Aad Ceelen wederom tot een meesterlijke productie is gekomen neemt deze maal de bankwereld onder handen. “Door de Bank Genomen” is dan ook Multi-interpretabel te lezen. Na de voorstellingen over de Vastgoedfraude, de familie Heijn is er nu dus een derde stuk aan de rij toegevoegd, en ook een vierde productie over de zorg staat inmiddels in de steigers. Dit keer is het een sublieme smeltkroes van fictie en werkelijkheid met wel zo’n geweldige dosis humor dat het publiek vanaf de eerste woorden van Victor Löw tot het slotwoord van George van Houts op het puntje van de stoel zit te genieten van absoluut top theater.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Maandag 22 December 2014 at 3:57 pm

John Buijsman nog veel intenser dan ooit tevoren

Angel Eyes Foto Joke Schot Angel Eyes Foto Joke Schot Angel Eyes Foto Joke Schot

door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P  Fotografie Joke Schot (klik voor groter)

Het was 16 jaar geleden dat John Buijsman de voorstelling “Angel Eyes” speelde. Ik zag hem 1998 of 1999 in de Rotterdamse Schouwburg, volgens mij toen ook al met blazer Keimpe de Jong, maar met op gitaar destijds Johns vader, een zeer begenadigde gitarist en ooit één van de Kilima Hawaiians, die was toen al 80 jaar. In de huidige voorstelling bespeelt Andreas Suntrop de snaren, Wel staat de gitaar van vader Buijsman op het toneel. Zo is hij er toch nog een beetje bij. De voorstelling over de verslaafde trompettist die uiteindelijk zijn dood zal vinden wordt dit keer nog intenser gespeeld. Ik weet dat de voorstelling mij destijds enorm greep, maar wat Buijsman in deze reeks laat zien is ongekend. Zijn spel is zo veel intenser, dieper en pakt de toeschouwers, (waarmee ik na afloop met enkele sprak,) volledig bij de ballen en iedereen is er van overtuigd dat dit de realiteit dicht benaderd, dit is hoe het moet zijn geweest.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Maandag 08 December 2014 at 8:05 pm

“Vrijdag” was ooit mijn eerste maar deze “Vrijdag” is echt onvergetelijk

Fotografie Kurt van der Elst Fotografie Kurt van der Elst Fotografie Kurt van der Elst

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Hugo Claus schreef dit enigszins controversiële toneelstuk al in 1969 en anno nu theaterseizoen 2014/2015 is het nog steeds actueel en is er geen enkele sprake van datering. Het toneelstuk “Vrijdag”was het eerste toneelstuk dat ik live op de planken zag spelen en Claus intrigeerde mij zo dat ik kort daarna ook de toneelbewerking van Suiker wilde zien. Misschien is Claus wel de grondlegger van mijn liefde voor toneel, ik weet het haast bijna met zekerheid zo te mogen stellen. En hoewel er heel veel jaren tussen die eerste versie die ik destijds zag en de huidige versie van het Nationale Toneel zitten ben ik nog steeds onder de indruk van de zeggingskracht van dit werk. Maar nu is er meer, nu wordt het gespeeld door vier absoluut uitblinkende acteurs, waarvan met name Stefan de Walle en zijn tegenspeelster Ariane Schluter de gesuikerde kers op de overheerlijke taart vormen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Zondag 07 December 2014 at 7:45 pm

Peter Tuinman en Liz Snoijink schitteren in klassieker

Foto Daniel Kroll Foto Daniel Kroll Foto Daniel Kroll

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Van Lambaart entertainment trakteert dit theaterseizoen de toeschouwers op een paar heel interessante theaterproducties naast bijvoorbeeld de in januari aanvangende “Hartsvrienden” (Blood Brothers) brengt dit productiehuis ook de voorstelling “Tot Volgend Jaar”, van Bernard Slade (1975), die recentelijk in de Koninklijke Schouwburg in den Haag in première ging. Een toneelstuk dat op Broadway en in West End grote successen boekte en heel lang volle zalen trok, wat overigens eerder al in Nederland te zien was onder een andere werktitel. Dit keer wordt de voorstelling gespeeld door Peter Tuinman en Liz Snoijink. Een koppel dat zoals het zich op de planken toont een ongekende chemie herbergt waardoor het stuk over de twee (niet met elkaar) gehuwde mensen die elkaar jaarlijks treffen in een hotel nog veel meer allure krijgt dan het in feite heeft.


Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Zaterdag 06 December 2014 at 7:37 pm

De oerknal van het betere cabaret is weer bijeen.

Oerknal foto Jaques Nachtegaal Oerknal foto Jaques Nachtegaal Oerknal foto Jaques Nachtegaal

Tekst en fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Ooit in een ver bijna vergeten verleden werd de groep Purper opgericht. En de oorspronkelijke grondleggers van het later met regelmaat wisselende theatercollectief waren Haye van der Heyden en Erik Brey. Nu vele jaren later zijn deze aartsvaders of ook wel de oerknal van Purper weer samen. Nee, niet onder de naam Purper, want dat recht is voorbehouden aan eveneens voormalig Purper lid Frans Mulder, die overigens tegenwoordig zijn heil zoekt in de musical, maar gewoon onder de eigen naam en met de welluidende voor meerdere uitleg vatbare titel “Geen Kunst”. Overigens Erik Brey is wel het langst Purper lid ever, Hij speelde 16 jaar in dit collectief.

Lees Verder