Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Donderdag 23 April 2015 at 9:58 pm

Jazz Middelheim 2015 stapt terug naar de roots van de Jazz

Jason Moran foto Hans Speekenbrink Archie Shepp foto Hans Speekenbrink Joe Lovano foto Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met beeld van Hans Speekenbrink

Het jaarlijkse Antwerpse Jazz festival in het sfeervolle Park Den Brandt, ”Jazz Middelheim” zal dit jaar, in de 34e editie, teruggrijpen naar de roots van de jazz, de tijd dat de Jazz nog wat schimmig was, en gerelateerd aan duistere holen, prostitutie en andere zaken die het daglicht moeilijk konden verdragen en combineer daar de altijd wat feestelijk klinkende Jazz van New Orleans bij en je begrijpt dat dit Jazz pur Sang wordt. Van 13 tot en met 16 augustus zal Antwerpen weer helemaal in het teken staan van prachtige klanken in het anders zo rustgevende stadspark

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Woensdag 22 April 2015 at 9:55 pm

“EEN PURE FORMALITEIT” IS VEEL MEER DAN DAT ALLEEN.

Een pure formaliteit Een pure formaliteit Een pure formaliteit
Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P. met beeld van Ben van Duin

Een auteur zal altijd beweren dat zijn laatste werk het beste is dat hij ooit schreef. Maar als het echt het laatste is wat je doet, is dan ook werkelijk je zwanenzang het beste of is het mogelijk het meest memorabele wat er van je verschenen is.

Auteur Onoff (Pierre Bokma) wordt opgepakt, hij is doorwaternat, zit onder de modder en heeft zijn plas laten lopen in het politiebureau wil niemand iets zeggen. Wat is er gebeurd, waarom is hij hier. Hij wil bellen je mag toch altijd één keer bellen, hij kent zijn rechten. Wie heeft hier de leiding die inspecteur (Erik Whien) zegt eigenlijk niets en die mysterieuze vrouw op het bureau (Tirza De Boer) die tenminste rookt, zegt eigenlijk ook heel weinig. In feite zit je als publiek net als Onoff in een vragenvacuum waarbij er maar geen antwoord lijkt te komen.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK

Donderdag 16 April 2015 at 10:31 pm

Een avondje NITS in Lantaren/Venster is ook na al die jaren een belevenis.

 

Fotografie Joke Schot Fotografie Joke Schot Fotografie Joke Schot

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Al veertig jaar ruim inmiddels bestaan “NITS” hoewel in deze tournee frontman Henk Hofstede zelf spreekt van “The NITS”, maar van oorsprong is het gewoonweg “NITS” een formatie die in haar veertig jarig bestaan vele bezettingen heeft gekend maar zoals ze momenteel de internationale concert en theaterzalen bespelen is eigenlijk een beetje de harde kern te noemen. Oprichter en frontman Henk Hofstede zang, gitaar, toetsen en percussie, Robert Jan Stips, zang en toetsen en Rob Kloet zang en drums. Natuurlijk speelden er talloze andere meesterlijke muzikanten in het verleden binnen deze bijzondere formatie zoals; Joke Geraets, Peter Meuris en Martin Bakker. Velen waren ook actief aanwezig bij de kick off van deze jubileum tournee in Haarlem vorig jaar, maar NITS speelt deze tournee verder als het bekende trio.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK

Donderdag 16 April 2015 at 10:26 pm

Bij Roos op de thee is een geweldige ervaring.

Fotografie: Jaap Reedijk Fotografie: Jaap Reedijk Fotografie: Jaap Reedijk

Tekst: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Zodra je het theater binnenkomt ruik je een aangename geur van kruidenthee. Al snel blijkt dat medewerksters van het collectief om singer-songwriter Roos Blufpand de bezoekers trakteren op een geurig bekertje Roos Blufpand kruidenthee. De titel  van de theatertournee van Roos Blufpand “Tijd voor Thee” houdt dus mede in dat je een geurig kopje thee krijgt aangeboden en daarnaast als de thee je goed smaakt je na afloop niet alleen de prachtige debuut-cd “Ik Ben” maar tevens een zakje Roos Blufpand thee kan kopen en in combinatie met een poster van deze theatertournee ben je zelfs voor een koopje de trotse eigenaar van zowel thee, poster alsmede de cd. Het is dan ook na afloop verrekte druk aan de verkooptafel in het theater.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Zaterdag 11 April 2015 at 9:30 pm

“Een Sneeuw” maakt op mij diepe indruk.

Een Sneeuw foto ? Een Sneeuw foto ? Een Sneeuw foto ?

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Willem Jan Otten schreef in 1983  “Een Sneeuw” en sindsdien is het een veelvuldig gespeeld en misschien wel het meest gespeelde Nederlandse toneelstuk na de tweede wereldoorlog. De oorlog die zulke diepe wonden bij tallozen heeft nagelaten, wonden die tot op de dag van vandaag, zelfs in tweede en derde generaties slachtoffers, nog dagelijks tot heftige emoties leidt. Misschien dat juist daarom “Een Sneeuw” zo’n diep indrukwekkend stuk is, zeker als het zo mooi gespeeld wordt als momenteel door Het Toneel Speelt.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Vrijdag 10 April 2015 at 9:28 pm

De gebroeders Gieske zetten je constant op het verkeerde been

foto ?

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Ze staan voor het eerst samen op de planken de gebroeders Paul en Wilbert Gieske. Met “LANG ZULLEN WE LEVEN” hebben de 2 broers in eigen beheer een door Paul Gieske geschreven productie op poten gezet, die veel meer aandacht verdiend dan de kleine dertig voorstellingen die ze nu hebben mogen spelen. Toch lijkt het niet mogelijk deze productie voor volgend seizoen in de reprise te spelen. En dat is verdomde jammer want naast het feit dat dit toneelstuk vol humor, venijn en cynisme zit is het ook nog eens een duidelijke eye opener voor de talloze problemen met Alzheimer voor de persoon in kwestie maar ook voor de omgeving en de partners. “LANG ZULLEN WE LEVEN” verdiende een beter lot.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Donderdag 02 April 2015 at 9:32 pm

Een indrukwekkend eerbetoon aan Francesca Woodman.

foto Ben van Duin foto Ben van Duin foto Ben van Duin

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

 Soms zijn er van die, kleine zaal, producties die aan de aandacht dreigen te ontsnappen. Juist dan zou je pareltjes van theatervoorstellingen missen. Gelukkig attendeerde Nadia Amin mij op de productie waarin zij tezamen met Lore Dijkman, Nina Fokker en Jessie Wilms onder regie van Arie de Mol speelt. De voorstelling “HOW TO PLAY FRANCESCA WOODMAN” is een ongekend eerbetoon aan de fascinerende Amerikaanse fotografe Francesca Woodman.

Lees Verder