Onderwerp: THEATER, CABARET, FESTIVAL, LOCATIETHEATER, MUZIEK, TONEEL

Vrijdag 24 Juli 2015 at 11:54 pm

DE PARADE 2015 - 25 JAAR VRIJHEID EN FANTASIE

Foto Joke Schot 2015 Foto Joke Schot 2015 Foto Joke Schot 2015

Tekst Roland Huguenin. Fotografie Joke Schot (klik voor vergroting)

De Parade 21, 23 en 24 juni 2015, Museumpark Rotterdam

De hele dag is het weer wisselvallig geweest. Op de eerste avond van deze zomer breekt onverwacht de hemel open en ontstaat er een prachtige sfeer van strijklicht en lange schaduwsilhouetten. De zon maakt theater en de Parade bloeit open.
Alweer 25 jaar lang is de Parade een van de leukste theaterfestivals die Nederland rijk is. Met een veelzijdig programma viert het festival dit jaar haar jubileum. Naast veel nieuwe voorstellingen, die veelal speciaal voor de jongste editie van het festival werden geschreven, zijn er een aantal klassiekers opnieuw te zien. Artiesten die de Parade tot een succes maakten zijn terug met ‘oud’ werk of maakten een bijzondere nieuwe voorstelling.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK

Maandag 20 Juli 2015 at 2:53 pm

GentJazz 2015 Vijf van de zeven dagen uitverkocht!

Go Go Penguin photo Hans Speekenbrink  Go Go Penguin photo Hans Speekenbrink Go Go Penguin photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)


Maar liefst 38.000 bezoekers werden er geteld op deze 14e editie van Gent Jazz en met uitzondering van de eerste twee dagen in het eerste weekend waren alle overige dagen uitverkocht.

De opening van deze slotdag van Gent Jazz 2025 wordt verzorgd door GoGo Penguin, overigens heeft dit trio in de verste verte geen enkele link met het eveneens Britse Penguin Café Orchestra. Dit klassieke jazz trio uit Manchester (bas Nick Blacka, piano Chris Illingworth en drums Rob Turner) speelt vanuit het basisbegrip van de Jazz maar is wel uitermate muzikaal gevarieerd en laat overduidelijk merken dat hun spelen op Gent's main stage hun terecht is toebedeeld. Ze brengen jazz waarin zowel traditionele als exentrieke nieuwigheden verwerkt worden. Maar het heeft af en toe ook iets weg van minimal music á lá Philip Glass. Kortom een trio waar je wel even je aandacht bij wilt houden. Doordacht maar niet kapot geregisseerd en bijzonder interessant om voor te gaan zitten of staan luisteren.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK

Zaterdag 18 Juli 2015 at 2:20 pm

Gent Jazz spetterde vrijdag van sublimiteit.

Bony Kin photo Hans Speekenbrink Bony Kin photo Hans Speekenbrink Bony Kin photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P. Beeld Hans Speekenbrink (klik voor groter)


Deze dag valt samen met de opening van de Gentse Feesten. Gent is dus overvol  vandaag en het festival terrein weer tjokvol uitverkocht, Maar wat wil je Van Morrison en Ginger Baker staan vanavond op het programma. Tallozen zitten langs de toegangsweg naar de entree met bordjes en briefjes waarop ze naar kaarten vragen. En ook de openingsact is gelijk goed prijs. In eerste instantie dacht ik de zoon van Neil Young te horen maar het was Bram Vanparijs oftewel Bony King. Mensen wat een gelijkenis die stem. En dan die band met op toetsen en als backingvocaliste Cleo Jansen (ook al zo'n heerlijke stem), gitarist en vocalen Gert Jan van Hellemont,  op de basgitaar Jasper Houtekiet en drummer Maarten Moesen, tezamen vormen zij werkelijk een fantastische band. Mooi eigen materiaal dat hangt tussen de folk,  countryrock, jazz en easy listening. Maar ik ben overtuigd dit is muzikale topkwaliteit van een overigens erg verlegen Vanparijs die datzeer zeker niet hoeft te zijn want zijn materiaal en band zijn geweldig en het komt gewoon hier van Gent.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 17 Juli 2015 at 2:13 pm

Gent Jazz is op donderdag weer drukker dan voorheen!


Rhiannon Giddens photo Hans Speekenbrink Rhiannon Giddens photo Hans Speekenbrink Rhiannon Giddens photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P. met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

De openingsact van deze donderdag Rhiannon Giddens trad op de voorgrond als frontvrouw van The Carolina Chocolate Drops. De band stond voor traditionele Amerikaanse muziek en verweefde vlot country, blues, jazz, bluegrass, roots en folk tot een eigenzinnig geheel. Toen al viel de charismatische zangeres van de band op door haar uitgesproken stem en vertolking van de songs. Dit voorjaar dook plots het solodebuut op van Giddens Tomorrow Is My Turn. T-Bone Burnett tekende voor de productie van het album Hoewel anderen haar zeer goed vonden was het desalniettemin niet echt mijn piece of cake.

Laura Mvula photo Hans Speekenbrink Laura Mvula photo Hans Speekenbrink Laura Mvula photo Hans Speekenbrink

De tweede act op het Mainstage van vanavond brengt de de Britse Laura Mvula en dat is andere koek. Sterk op Afrikaanse ritmes gebaseerde poppy jazz gebracht met mooie heldere diepe vocalen en een heerlijk ritme.  Opzwepend, het wederom in grote getale opgekomen publiek staat ook niet echt stil en het is heerlijk om die licht deinende massa om mij heen te zien, in een formatie waarin je merkt dat er een muzikale eenheid is. Het staat als een huis. Met haar broer op cello en zus op viool bestaat haar band verder uit drums, basgitaar en misscien wel heel verrassend de harp.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Donderdag 16 Juli 2015 at 1:00 pm

Het tweede deel van Gent Jazz begint met een zeer hoog bezoekersaantal

Alice on the Roof photo Hans Speekenbrink Alice on the Roof photo Hans Speekenbrink Alice on the Roof photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


De opening vandaag, de openingsdag van het 2e deel van het Gent Jazz festival is niet echt een voor mij overtuigende inbreng.  De pas 19 jaar jonge zangeres Alice Dutoit als Alice on the roof uit Bergen is opgeleid als pianiste maar manifesteert zich de laatste tijd steeds meer als zangeres helaas is haar wat iele en breekbare stemgeluid niet voldoende om met haar begeleiders de main stage van voldoende power te voorzien. Ze oogt leuk, jong en fris maar haar materiaal is als dertien in een dozijn. Jammer maar helaas.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 14 Juli 2015 at 5:28 pm

GentJazz is begonnen met een heel sterk weekend

Door Jacques Nachtegaal het Collectief N & P – Fotografie Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Gentjazz is in het eerste weekend, zeg maar het echte Jazz gedeelte, dit jaar wel heel sterk begonnen. Drie avonden met elk een eigen thema zo was de eerste avond gereserveerd voor vooral de meer Avant Garde Jazz en experimentele jazz vormen.

Kris Davis Infrasound photo Hans Speekenbrink Kris Davis Infrasound photo Hans Speekenbrink Kris Davis Infrasound photo Hans Speekenbrink

Zo zagen we deze avond achtereenvolgend op het hoofdpodium o.a. Kris Davis Infrasound. Zij doet mij heel erg denken aan de samenwerking tussen Henry Cow en Slapp happy die furore maakte in de avantgardistische jazz rock in het midden van de jaren zeventig. Experimenteel maar wel gestructureerd binnen de kaders. Af en toe heeft Kris Davis zelfs iets Zappa achtigs maar ook zijn er voor mij invloeden van Lindsay Cooper te horen. Soms klinkt het heel erg free en ongestructureerd maar Pianiste/orkestleider Kris Davis weet exact waar ze mee bezig is en hoewel het allemaal soms heel chaotisch klinkt ligt alles vast en blijken er geniale structuren aan te gronde te liggen. Kris Davis moet je echt ondergaan.

Jack DeJohnette photo Hans Speekenbrink Jack DeJohnette photo Hans Speekenbrink Jack DeJohnette photo Hans Speekenbrink
Na de changementen op het hoofdpodium op deze openingsavond was het de beurt aan drum Avantgardist Jack de Johnette. Hij heeft met zijn 3 companen Muhal Richard Abrams (vleugel), Roscoe Michelle (sax) en Larry Gray (contrabas en cello) een uiterst selectief gezelschap bijeengebracht die naast het feit dat ze al meerdere malen in verschillende formaties hebben samengespeeld ook afzonderlijk flink de sporen hebben verdiend. DeJohnettte was ooit kort lid van de band van John Coltrane en via het Charles Lloyd quartet, die overigens de tweede avond de slotact zal vormen, destijds in New York, werd hij lid van de meest glorieuze Miles Davis formatie ooit (o.a. het legendarische Bitches brew album). Deze avond in Gent vliegen de vonken er werkelijk van af. Hoewel ik af en toe de rol van DeJohnettte net iets te nadrukkelijk vond, was het zeker imponerend met een extra loftuiting voor saxofonist Roscoe Mitchell die mij op meer dan overtuigende wijze wist aan te tonen dat hij niet voor niets naar Gent was afgereisd.

Lees Verder

Onderwerp: Default

Vrijdag 10 Juli 2015 at 11:30 pm

Robert Jan Stips speelt SuperSister integraal in het Beauforthuis.

foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal

Tekst en fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P


Nederlands meest bijzondere rock bands uit de jaren zeventig, SuperSister, opnieuw live uitgevoerd en wel door de toenmalig Frontman Robert Jan Stips. Solo op 3 vleugels en niet zo maar Zondag 5 juli 2015 was een bijzondere dag, sinds jaren werd het werk van een van een paar songs, de volledige eerste drie albums werden integraal gespeeld. Het zat goed vol in Austerlitz waar het Beauforthuis is gevestigd. En Stips had er zin in dat bleek, wat verder duidelijk werd was dat van dit concert DVD opnamen werden gemaakt en ook het verschijnen van een cd is niet uitgesloten maar eerst zal in september dit jaar de dvd verschijnen. Voor hen die er niet bij waren een uniek document.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 09 Juli 2015 at 8:20 pm

27e Afrika Festival Hertme Dag 2

Kassé Mady Diabaté Photo Hans Speekenbrink Kassé Mady Diabaté Photo Hans Speekenbrink Kassé Mady Diabaté Photo Hans Speekenbrink

Tekst Bas Springer met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Onweer en  flinke regenbuien ’s morgens vroeg luiden de tweede festivaldag in. Het is dan ook iets minder broeierig dan zaterdag maar het blijft heerlijk warm.

Het openingsconcert op zondagmiddag van de Malinese sterzanger Kassé Mady Diabaté is ronduit  indrukwekkend. Al meer dan 50 jaar zingt deze telg uit een beroemde familie van griots (Afrikaanse troubadours ) de sterren van de Malinese hemel. Hij maakte naam in legendarische groepen zoals Las Maravillas de Mali en National Badema en is de laatste twee decennia op de solotoer. Diabaté is gezegend met een krachtige galmende stem en voelt zich zowel thuis in traditionele als moderne Malinese muziek. Deze middag schittert hij in een prachtige set met traditioneel repertoire, deels afkomstig van zijn nieuwste cd Kiriké. Ondersteuning komt drie geweldige begeleiders : Ballaké Sissoko (kora), Lansine Kouyaté (balafoon) en Badjé Tounkara (ngoni).

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 09 Juli 2015 at 5:47 pm

Afrika bivakkeert twee dagen in het Twentse dorpje Hertme

Samba Touré photo Hans Speekenbrink Samba Touré photo Hans Speekenbrink Samba Touré photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Tropische temperaturen op de zaterdag en gevarieerde Afrikaanse muziek


Het 27e Afrika Festival in Hertme, Twenthe, beleefde een tropische eerste dag. Net als vorige jaren was de sfeer weer prima en met temperaturen boven de dertig graden was het helemaal top, al kon afkoeling af en toe geen kwaad.
Het festival begon zaterdagmiddag met de Caravane Culturelle de la Paix uit Mali. Het beroemde Festival au Désert april 2012 werd gedwongen te stoppen na de gewelddadige inval van moslimfundamentalisten in Noord-Mali. Nu trekt dit festival samen met Festival sur le Niger in Segou en het Zuid- Marokkaanse woestijnfestival Taragalte als een culturele vredeskaravaan door de wereld; Malikanw (stemmen uit Mali) en Génération Taragalte ( uit de Marokkaanse Sahara) deden Afrika Hertme aan en brachten de muziek uit deze gebieden tot leven. Mooi om de verschillen te horen, met funky afro uit Mali en een paar geweldige nummers van Samba Touré als verrassende toevoeging.Lees Verder

Onderwerp: THEATER, FESTIVAL, MUZIEK

Woensdag 01 Juli 2015 at 1:04 pm

En de karavaan trekt verder, De Parade naar Den Haag.

Parade foto Jacques Nachtegaal Parade foto Jacques Nachtegaal Parade foto Jacques Nachtegaal

Tekst en fotografie: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P (klik voor vergroting)

Na een heerlijk druk en bijzonder sfeervol tweede weekend in Rotterdam zijn afgelopen zondagavond laat de tenten neergehaald in het Museumpark in de Maasstad. Vrijdag 3 juli is De Parade weer open maar dan in het Westbroekpark in Den Haag. Het laatste weekend in Rotterdam heb ik nog twee heel prettige avonden op de Parade vertoefd. Twee avonden met een vijftal voorstellingen en heerlijke muziek, lekkere drankjes op tjokvolle terrassen en in een sfeer die je het best mag omschrijven als vakantiestemming in je eigen stad.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, NIEUWS, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Woensdag 01 Juli 2015 at 07:49 am

Als het veld en de tent zich vullen op de Bijloke, dan is GentJazz begonnen

Charles Lloyd foto Hans Speekenbrink Van Morrison foto Hans Speekenbrink Bill Laswel foto Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P’ met beeld van Hans Speekenbrink.

Ieder jaar kent België twee toonaangevende Jazzfestivals, Het Gent Jazz festival en Jazz Middelheim. Het Gentse Jazzfeest speelt zich af in de maand juli en in augustus vindt het Antwerpse Jazz feest plaats. Het Gent Jazz festival kenmerkt zich door haar spreiding over twee weekeinden. Vanzelfsprekend zo ook dit jaar als het festival start op vrijdag 10 juli en loopt tot en met zondag 12 juli waarna het verder gaat vanaf woensdag 15 juli tot en met zaterdag 18 juli. Wat overigens dan ook weer het aanvangsweekend van de wereldberoemde Gentse Feesten is. Gent is daarmee een van de weinige steden in Europa, misschien zelfs wel de enige stad in Europa waar de festiviteiten zo langdurig aaneengesloten zijn.

Lees Verder