Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 16 December 2015 at 5:07 pm

Sprankelende fado van Cuca Roseta in de North Sea Jazz Club

Cuca Roseta NSJ club foto Hans Speekenbrink Cuca Roseta NSJ club foto Hans Speekenbrink Cuca Roseta NSJ club foto Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De jonge Portugese fadozangeres toerde onlangs door Nederland en België ter promotie van haar nieuwe derde album Riû. Ze sloot haar tournee af met een prachtig concert in de North Sea Jazz Club in Amsterdam. Ze zong niet alleen fado’s van Riû maar ook van haar vorige albums Raiz en A Mais Rara Verdade.

Cuca Roseta begon haar optreden met Rua do Capelão van haar eerste album A Mais Rara Verdade; dit lied staat in een nieuwe versie onder de titel Rua da Oracão op Riû. Begeleid door Pedro Viana (Portugese gitaar), Carlos Garcia (klassieke gitaar), Frederico Gato (bas) en Miroca Paris (percussie) bewees ze al snel dat haar podiumpresentatie veel sterker is geworden. Ze heeft een diep glanzende stem, waarmee ze flink kan uithalen en haar fado sprankelend laat klinken.  Ze schrijft veel van haar fado's zelf, die zijn niet alleen triest maar ook fris en kleurrijk zoals É Lisboa a Namorar; dat was het 2e nummer van de set, waarin ze haar stad Lissabon bezingt net als in Lisboa de Agora dat ze schreef samen met Mario Pacheco, de bespeler van de Portugese gitaar en eigenaar van de Clube de Fado in Alfama, Lissabon. Aan Pacheco heeft Cuca veel te danken. Ze begon in de Clube de Fado met het zingen van fado. Hij was haar leermeester en componeerde een aantal fado's voor haar debuut zoals het eerder genoemde É Lisboa a Namorar. En met hem was ze te zien in Carlos Saura’s film Fados.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Dinsdag 15 December 2015 at 10:56 pm

OPVLIEGERS NIET ALLEEN VOOR VROUWEN!

Foto Peggy de Haan Foto Peggy de Haan Foto Peggy de Haan

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Natuurlijk is het een heerlijk avondje uit voor vriendinnengroepen en zullen vrouwen heel veel herkenningspunten treffen in deze nieuwe Nederlandse comedy van Rick Engelkes Producties “OPVLIEGERS”, naar het script van Allard Blom en in de regie van Martin Michel, maar ook mannen, ja ook die echte stoere macho’s onder ons, zullen krom liggen van het lachen bij deze opeenstapeling van vrouwenklachten in de overgang. Want dat is het thema van deze snelle en vooral herkenbare vaderlandse comedy voor vier vrouwen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL, MUZIEK

Zondag 13 December 2015 at 11:30 pm

Beauty and the Beast is gewaagder dan de eerdere versie.

Foto Jacques Nachtegaal Foto Deen van Meer Foto Deen van Meer

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

De nieuwste versie van The Beauty and the Beast (Het Meisje en het Beest) die zondag 13 december in het Scheveningse Circustheater in première ging is een absoluut schot in de roos, zeker daar waar het de keuze van de cast betreft. Een tweetal voorbeelden van de perfecte casting zijn Loekie Knol als Mw. Pot en vooral Tony Neef als Lumiere. Was in de vorige editie Carlo Boszhard een goede keuze, Tony Neef is de perfecte keuze voor deze heerlijke rol. Maar eigenlijk mag je niemand uitsluiten van die perfecte casting want geen van de rollen doet ook maar iets voor elkaar onder. Natuurlijk schittert Anouk Maas als Belle en is Edwin Jonker de gedroomde acteur voor de rol van het Beest maar het is juist het perfecte geheel de geweldige chemie onderling op het podium die deze versie tot misschien wel de allerbeste ever maakt. Daarbij komt dat deze versie iets ondeugender is dan de voorgaande versie en daarmee ook net iets meer de lachers uit de zaal vangt. Niets ten nadele van de Britten en de Amerikanen maar dit collectief is meer dan geweldig. En je moet met een stofkwastje zoeken wil je iets vinden waar je kritiek op zou kunnen geven.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL, MUZIEK

Woensdag 09 December 2015 at 05:46 am

Twee geweldige theatermakers keren terug op de planken op de planken in “Robert Long”.

musical_robert_long musical_robert_long musical_robert_long

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

In de nieuwe Nederlandse musical theaterproductie van Stage Entertainment “ROBERT LONG”, die maandag 7 december in de Goudse Schouwburg in première ging, worden zowel Robert Long en Leen Jongewaard ten tonele gevoerd in een bijna beangstigende gelijkenis. Er zijn zelfs momenten in deze meesterlijke productie dat ik een rilling op mijn rug voelde. Paul Groot als Robert Long, en Jeremy Baker als Leen Jongewaard lijken niet alleen treffend op deze twee giganten uit onze theater- en muziekgeschiedenis, maar qua stem en dictie zitten ze er zelfs zo dicht bij en af en toe zijn ze zelfs eng identiek, dat je meerdere malen in deze voorstelling vergeet dat beide personen al weer jaren overleden zijn.
Het script van Dick van den Heuvel is mooi integer en knap geregisseerd door Peter de Baan, maar vooral de treffende gelijkenissen, vooral qua stemmen, hebben toegevoegde waarde.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Woensdag 02 December 2015 at 11:23 pm

OP HOOP VAN ZEGEN, INDERDAAD!

Foto Leo van Velzen Foto Leo van Velzen Foto Leo van Velzen

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Zelden heeft een toneelstuk mij zo in vertwijfeling gebracht als OP HOOP VAN ZEGEN van Toneelgroep De Appel. Tot vorig seizoen was Aus Greidanus sr. de Artistiek directeur en hij heeft mij meerdere malen tot euforie gebracht met waanzinnig verrassende en sprankelende toneelstukken. Sinds dit seizoen zwaait Arie de Mol de scepter. Ik herinner mij De Mol van het Schiedamse Stadsgezelschap Els Inc. En daar regisseerde hij stukken die mij iets deden, zo ook toen hij overtapte naar het Zuidelijk Toneel, dus mijn verwachtingen waren hoog gespannen toen ik naar zijn tweede Appel productie ging kijken. Misschien was OP HOOP VAN ZEGEN te gedateerd, maar nee het stuk bleef volledig overeind. Het is nog steeds een van de beste, in Nederland geschreven toneelstukken. Maar er ging iets mis. Iets verschrikkelijk mis.

Lees Verder