Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Donderdag 28 Juli 2016 at 11:42 am

Jazz Middelheim 2016 is ook al weer een jubileum 35 jaar in successie

Ludovico Einaudi photo Hans Speekenbrink Marcin Wasilewski trio photo Hans Speekenbrink Avishai Cohen © SFJAZZ

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met beeld van Hans Speekenbrink, Avishai Cohen © SFJAZZ (klik voor groter)

Na het jubileum van Gent Jazz eerder deze maand is het in augustus aanstaande de 35e editie van Jazz Middelheim. Weer een jubileum te vieren. En niet zo maar een jubileum. Een van de meest toonaangevende Jazzfestivals met een waanzinnig rijke historie zal zeker in deze editie weer de toon zetten waar wij straks met z’n allen weer geruime tijd op vooruit kunnen. Voor deze 35e Jazz Middelheim, op die prachtige locatie in het Park Den Brandt een onderdeel van het nog grotere Nachtegalenpark zal ook dit jaar de sfeer weer van een bijzondere kwaliteit zijn. Dat komt in grote mate door de locatie maar in de belangrijkste plaats door het prachtig affiche van dit jaar. Festival directeur Bertrand Flamang, eveneens de festival directeur in Gent, heeft met zijn team weer een keur aan artiesten voor ons in petto.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, JEUGD, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 25 Juli 2016 at 11:03 pm

'Anders is ook maar Gewoon'. Boeiende verhalen en muziek voor kinderen uit diverse culturen

Hakim foto Wendy Hoogendijk Hakim foto Wendy Hoogendijk Hakim foto Wendy Hoogendijk

Tekst: Rik van Boeckel met foto’s van Wendy Hoogendijk (klik voor vergroting)


'Anders is ook maar Gewoon' is een boeiende voorstelling voor kinderen met Hakim, bekend van Sesamstraat, in de hoofdrol en met vier muzikanten op slagwerk, viool en gitaar. Zij gaan op speelse en muzikale wijze een dialoog met elkaar aan waarin ondanks de culturele verschillen wederzijds begrip en respect voor elkaar centraal staat. Dat was voor de kinderen maar ook voor de ouders goed om mee te maken tijdens een voorstelling op een podium in winkelcentrum Alexandrium, Rotterdam-Alexanderpolder.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zondag 17 Juli 2016 at 09:55 am

En dan dooft het licht en is Gent Jazz 2016 voorbij

Carate Urio Orchestra photo Hans Speekenbrink Carate Urio Orchestra photo Hans Speekenbrink Carate Urio Orchestra photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief, met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor groter)


Hoewel ik gisteren het vermoeden kreeg een beetje festival moe te zijn, was ik vandaag weer erg gelukkig met de gedachte toch nog één keer naar de Bijloke site te kunnen rijden voor de laatste dag van Gent Jazz 2016. Het was, tot nu toe, over het geheel genomen, een mooi festival waar ik veel mooie nieuwe en jonge formaties heb gezien evenals enkele bijzonder succesvolle routiniers. En vandaag op de slotdag staan er wederom vier verrassende acts op het hoofdpodium, acts waar ik veel van verwacht. We beginnen met het Vlaams/Internationaal collectief het Carate Urio Orchestra.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 16 Juli 2016 at 11:49 am

Gent Jazz dag zes brengt toch weer verrassingen

Dayme Arocena Photo Hans Speekenbrink Dayme Arocena Photo Hans Speekenbrink Dayme Arocena Photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief. met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Ten gevolge een verkeerscrisis in en rond Gent was ik helaas ietwat te laat voor de aanvang van het festival vandaag. Daardoor miste ik een stukje van het meer dan overtuigende concert van de Cubaanse Daymé Arocena, een kleine stevige dame met een stembereik en klankkleur waar de rillingen, van genot, je over de rug lopen. Mensen liefhebben ik heb veel vocalisten aan het werk mogen zien en horen maar deze dame is werkelijk geweldig.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 15 Juli 2016 at 12:30 pm

Gent Jazz deel 2, donderdag 14 juli een succesvolle tweede start

ALNI photo Hans Speekenbrink ALNI photo Hans Speekenbrink ALNI photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

De middag start met de waanzinnig mooie en geweldig performende zangeres Ala.Ni. Zij begint in een nagenoeg lege tent met ongeveer twintig toeschouwers en ruim 10 fotografen voor het podium. Maar als men ook buiten op de terrassen hoort welke kwaliteit er in de grote tent te horen is stroomt het publiek gestaag naar binnen en plots is de tent goed gevuld en weet Ala.Ni, door haar geweldig warme stage performance, het publiek volledig op haar hand te krijgen. Maar met alleen een leuke uitstraling ben je er nog niet, daar is meer voor nodig en ook dat heeft deze frêle zangeres zeker in huis, een stem die klinkt als een klok en haar bereik is nagenoeg onbeperkt.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Maandag 11 Juli 2016 at 8:33 pm

Het eerste deel van Gent Jazz zit er op, met een Gents Jubileum feestje.

Nordman Photo Hans Speekenbrink Nordman Photo Hans Speekenbrink Nordman Photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Het is zondag 10 juli en vandaag wordt het 15 jarig jubileum van Gent Jazz dat, zoals mij werd verteld, ooit begon als het Blue Note Jazz festival. Vandaag louter Gentse formaties op het hoofdpodium. En het moet mij van het hart dit is de minst Jazzy dag van de eerste vier dagen, van het totaal 7 dagen tellende festival, wat aanstaande donderdag zijn tweede deel van editie 2016 in gaat. Misschien was The Flat Earth Society ft. Mauro Pawlowski wel het enige echt jazzy spektakel van deze dag vier. We beginnen vandaag vroeger al om 12.30 uur met Nordmann een band waarvan ik helaas niet het hele concert heb kunnen volgen. Maar wat ik meekreeg was vooral een stevig rockachtig geluid. Niet slecht, zeker niet maar eigenlijk wil ik hier volstaan met de opmerking dat Nordmann oorverdovend kan spelen.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zondag 10 Juli 2016 at 11:30 am

Vervelende verrassing bij de opening van dag drie van Gent Jazz.

Matthew Halsall photo Hans Speekenbrink Matthew Halsall photo Hans Speekenbrink Matthew Halsall photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P. met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Direct bij de aankondiging van dag drie van Gent Jazz 2016 zaterdag 9 juli moest de omroeper van dienst bekend maken dat Matthew Halsall in zijn Gondwana Orchestra twee mensen mist die ergens in het buitenland vast zouden zitten op de luchthaven. Of dat inhield dat ze het vliegtuig gemist hadden of dat ze vast zaten achter de douane werd niet verteld maar dit euvel moest wel opgevangen worden. Zowel de saxofonist als de vocalist van deze formatie ontbraken. Nog die middag had trompettist Halsall met de wel aanwezigen een volledig nieuwe set in elkaar gedraaid zodat het gemis niet heel het concert teniet zou doen. En het moet gezegd Halsall heeft dit euvel op perfecte wijze aangepakt. Geen moment heeft ook maar iemand het ontbreken van de twee in het concert opgemerkt. Het geluid van de Gondwana Orchestra is ronduit perfect. Naast de trompettist Halsall klinken verder onder andere drums, piano en harp en maakt de vijf persoons formatie geen enkele indruk de overige twee te missen.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 09 Juli 2016 at 11:13 am

Dag twee op Gent Jazz kent zijn uitersten

Foto JacquesNachtegaal Foto JacquesNachtegaal Foto JacquesNachtegaal

Tekst Jacques Nachtegaal, met beeld van Jacques Nachtegaal en Hans Speekenbrink (klik voor groter)

De tweede dag van Gent Jazz was er een van uitersten. Van uitermate matig tot verrassend spetterend. Het begon vandaag met een concert waar ik enorm naar uitgekeken had gitarist Pat Metheny samen met contrabassist Ron Carter. Mar schijn bedriegt zo bleek al heel snel. Deze twee virtuozen op hun respectievelijke instrumenten hadden in Gent een dagje op de automatische piloot genomen. Zonder enig lef of inspiratie stonden de twee naast elkaar op het grote hoofdpodium. Ik ging er eens goed voor zitten maar al heel snel had ik het door. Vandaag zouden ze niet vlammen laat staan echt voluit spetteren zoals ik wel had verwacht. Nee, op deze Gent Jazz dag waren de heren niet te porren voor enig vuurwerk. Keurig binnen de lijntjes en nagenoeg inspiratieloos speelden ze veilig op safe. Ja, dat was balen want mijn verwachtingen waren ten onrechte veel te hoog gespannen. Het merendeel van het aanwezige publiek dat in rijen dik voor de toegang had staan wachten was wel tevreden maar niet verrast en dat had zoveel anders kunnen zijn. Zelfs een simpele glimlach of een reactie naar het publiek kon er niet vanaf. Het publiek veerde nog wel even op toen Metheny “St Thomas” begon maar de verwachte improvisatie op dit zo aanstekelijke nummer zat er ook niet in.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 08 Juli 2016 at 09:16 am

Gent Jazz 2016 opent op een ideale wijze de 15e editie.

Terrence Banchard photo Hans Speekenbrink Terrence Banchard photo Hans Speekenbrink Terrence Banchard photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P met fotografie van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Het is rond de klok van half vijf als Terence Blanchard met zijn E Collective de 15e editie van Gent Jazz aftrapt. Blanchard speelt op de grens van stevig blaaswerk, aangevuld met meesterlijke gitaarsoli van Charles Altura, en uiterst ingetogen, bijna dromerig blazen op zijn trompet. Het lijkt alsof hij de al goed gevulde tent van het hoofdpodium zachtjes in slaap wil wiegen met zijn heerlijke klanken. Toch dut je niet weg bij Blanchard en zijn formatie temeer omdat de nummers niet al te lang duren en het publiek daarop zeer enthousiast reageert. Daarnaast zitten de nummers van Blanchard vol met muzikaal interessante switches. Het concert vliegt voorbij en bij het voorstellen van de bandleden staat Blanchard nog even stil bij de misstanden in de wereld en vooral bij die op grond van discriminatie, die in Amerika, met name onder politiemensen sterk de kop opsteekt, na een instemmend gigantisch applaus speelt hij tenslotte het titelnummer van zijn meest recente album, wat hij met het E Collective heeft opgenomen, “Breathless". Passender kan haast niet.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 05 Juli 2016 at 1:34 pm

Afrika Hertme 2016, Met Top Act Youssou N'Dour!


Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Het 28e Afrika Hertme Festival was weer sfeervol en sprankelend met zaterdag geweldige optredens van Moh! Kouyaté, Orlando Julius & The Heliocentrics en Pat Thomas & Kwasibu Area Band. En zondag waren Karyna Gomes, Bamba Wassoulou Groove en Youssou N'Dour de absolute uitschieters. Youssou N'Dour was zonder meer klasse. En in feite was Hertme 2016 een soort permanent dansfeest!

Oum photo Hans Speekenbrink Moh Kouyate photo Hans Speekenbrink Orlando Julius photo Hans Speekenbrink


Na de Gnawa- en Hassani-ritmes van de uit Zuid-Marokko afkomstige zangeres Oum betoverde Moh! Kouyaté uit Guinee-Conakry het publiek met zijn prachtige vaak subtiele spel op de gitaar. Het was goed te horen dat hij gitaartechnieken van over de hele wereld heeft bestudeerd. Zijn relaxed swingende moderne afropop is bijzonder goed en vormde een mooi contrast met de authentieke mix van highlife, funk, soul en jazz van de 70-jarige Orlando Julius. De zanger/saxofonist uit Nigeria inspireerde ooit Fela Kuti tot het creëren van diens afrobeat. Met de jonge Londense band The Heliocentrics zette hij een zeer overtuigende set neer. De twee saxen en de trompet speelden vaak een prachtig spel over de conga- en drumgrooves heen. Orlando en zijn jonge musici lieten horen dat highlife gevarieerder klinkt dan afrobeat waarvan het ritme meer rechttoe rechtaan is. Ook wordt er soepel heen en weer geswitcht tussen vierkwarts en twaalfachtste maten.

Lees Verder