Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, TERUGBLIK

Dinsdag 23 Augustus 2016 at 08:35 am

Met het overlijden van Toots is er een muzikale gigant en een uiterst warm mens verdwenen.

Jean Toots Thielemans photo Hans Speekenbrink Jean Toots Thielemans photo Hans Speekenbrink Jean Toots Thielemans photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Maandagochtend waren wij onthutst bij het horen van het bericht dat Jean Baptiste Frédéric Isidor “Toots” baron Thielemans, was overleden. Hij werd 94 jaar oud. Geboren te Brussel in de wijk Marollen, op 29 april 1922, in de Stad waar hij in de nacht van zondag op maandag op 22 augustus 2016 in het ziekenhuis aldaar in zijn slaap overleed.

Jean Toots Thielemans photo Hans Speekenbrink Jean Toots Thielemans photo Hans Speekenbrink Jean Toots Thielemans photo Hans Speekenbrink

Toots, zoals de ganse wereld hem kent, was de meest bekende en succesvolle Belgisch jazzmuzikant en componist, ooit. Niet alleen bekend om zijn mondharmonicaspel, maar ook als gitarist en virtuoos fluiter, op welke wijze hij wereldwijd naam maakte met zijn compositie “Bluesette” uit 1962.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK, POP-ROCK, WERELDMUZIEK

Donderdag 18 Augustus 2016 at 4:26 pm

O Sol da Caparica Festival Onder de Portugese muziekzon

O Sol da Caparica Festival O Sol da Caparica Festival Palco Dança O Sol da Caparica Festival

Tekst en foto’s: Rik van Boeckel & tvi24 (klik voor vergroting)

Het O Sol de Caparica festival in de onder Lissabon gelegen Costa da Caparica werd deze zomer voor de derde keer georganiseerd. In Nederland nog onbekend maar in Portugal al heel populair gezien het aantal bezoekers en de aandacht op tv. Het is een muziek en surffestival en dat is gezien de locatie aan de kust niet verwonderlijk. De artiesten komen uit Portugal, Cabo Verde en Brazilië.  Voor Nederland bekende namen zijn fadozangeressen Ana Moura en Cristina Branco, Deolinda, Aline Frazão (Angola) en de onder Nederlandse Kaapverdianen bekende Nelson Freitas. Een verrassing was het optreden van de nog onbekende Kaapverdische zangeres Elida Almeida. De muziekstijlen op het festival lopen uiteen van rock, pop, soul, fado en hiphop tot Kaapverdische muziek en reggae. Er wordt voornamelijk in het Portugees gezongen en gerapt.  Als niet-Portugees kun je je daardoor snel een outsider voelen maar de gemoedelijkheid en de warme sfeer van het overdag zonovergoten festival maakt veel goed.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Dinsdag 16 Augustus 2016 at 5:00 pm

Jazz Middelheim eindigt zoals het begon op meesterlijke wijze

Craig Taborn photo Hans Speekenbrink Craig Taborn photo Hans Speekenbrink Craig Taborn photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P, met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

De laatste dag van Jazz Middelheim, maandag 15 augustus, een Beglische feestdag, begon eigenlijk wat tam. Het was bij aanvang, al om 12.30 uur, niet zo druk als de dagen voordien. Maar ook deze dag had wederom een mooie openingsact met de pianist Graig Taborn, Taborn is geen pianist war er dertien van in een dozijn gaan, Hij heeft iets, iets wat hem bijzonder maakt. Het is moeilijk te beschrijven maar dat merk je zodra je hem hoort spelen. Het openingsconcert van de slotdag van Jazz Middelheim speelt hij solo. Dit concert is nagenoeg identiek aan dat wat hij vorig jaar in Skopje heeft gespeeld. Zijn spel vangt je, houdt je beet en imponeert. En dat is precies wat hij deed, hoewel velen buiten de tent in de zon bleven zitten zaten zij wel te genieten van het pakkende spel van Taborn. Zijn detaillering in het spel is iets wat mogelijk het eerst opvalt als je goed luister, Hij toverde met klankkleuren rijke schakeringen aan noten en akkoorden. Vooral als hij heel klein en ingetogen speelt valt zijn kwaliteit en zijn verrassende aanslag direct op. Een gepaste opening op deze vierde warme dag.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Dinsdag 16 Augustus 2016 at 1:08 pm

Het is zondag maar niet echt een rustdag op Jazz Middelheim

Avishai Cohen photo Hans Speekenbrink Avishai Cohen photo Hans Speekenbrink Avishai Cohen photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P, met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Vandaag is het de dag van de waarheid voor de studenten van het Antwerps Conservatorium, spelen met een grootheid als Avishai Cohen in het kader van zijn Artist in Rescidence zijn. Het laatste project is dan altijd met de studenten van het lokaal Conservatorium. Cohen kent geen genade en gaat er volop tegen aan en nu blijkt dat gene een ernstige belemmering kan zijn in de kwaliteitsvoering van de muzikanten. De studenten worden echt voor de leeuwen gegooid en alleen de echte musici met toekomst zullen boven drijven. De gitarist zal nog een lange weg te gaan hebben, hij zal meer lef en bravoure moeten gaan tonen maar de pianist en de drummer echter die komen er wel. Zij volgen Cohen zijn bedoelingen, begrijpen zijn koers en varen daarop mee. Het is enerverend en misschien ook wel verrassend om te zien op welke wijze talent en kwaliteit komen bovendrijven. Cohen heeft ze in ieder geval laten proeven aan het minder veilige musiceren dan op de studiedagen, dit is het echte werk. Mogelijk gaan wij ze ooit nog terugzien op de Gardenstage in Gent of hier op de Clubstage in Middelheim.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK

Zondag 14 Augustus 2016 at 2:31 pm

Dag twee van Jazz Middelheim brengt nog veel meer spektakel

Avishai Cohen Photo Hans Speekenbrink Uzi Ramirez photo Hans Speekenbrink Avishai Cohen photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

De middag vangt dit keer aan met The Artist in Residence, Avishai Cohen met zijn The Big Vicious een band die er zijn mag. Jazz maar meer nog Jazzrock een goed doordacht stevig geluid met veel, heel veel elektronica. Maar niet te veel om dat direct duidelijk te maken. Cohen bedient zich nu van verschillende pedalen en mengmogelijkheden en synthesizers gekoppeld aan de microfoon op zijn trompet. Dit is een heel andere Cohen dan op de openingsdag. Hield hij het vrijdag voornamelijk klein, zaterdag mag het spetteren en vonken en dat doet het ook. Zijn gitaristen, Yonatan Albalak, maar nog veel meer, Uzi Ramirez, halen meermalig het absoluut beste uit hun gitaren en zwepen daarmee Cohen naar nog meer spektakel, echo’s, loops en nog veel meer. De trompet is meer dan een blaasinstrument geworden. Bijzonder is het te horen hoe binnen enkele seconden het spel van uiterst stevig naar dromerig lyrisch om kan slaan en vooral Uzi Ramirez prachtig mooie soli tevoorschijn tovert. In het nummer “Train” val je muzikaal van de ene in de andere ervaring en het verbaasde mij hoe flexibel deze muzikanten zijn en hoe knap op elkaar ingespeeld. Zo verrassen ze mij met Beethovens Mohndschein Sonate maar evenzo met een stukje Radiohead. In de formatie spelen twee drummers die zo strak spelen en zo goed op elkaar afgestemd zijn dat het een lust voor het oor is zeker zodra zij gezamenlijk optrekken. En alweer verbaasde Cohen mij, en als ik hem later op de avond ontmoet spreken we uitgebreid over de contrasten in zijn spel. De uitleg die hij mij geeft is eigenlijk niet eens verrassend. Hij laat zich leiden door de muziek en daar ontstaan steeds weer nieuwe ideeën uit die hij steeds weer toepast. En we keuvelen nog wat door over zijn recentste album “Into The Silence" wat hij vrijdag speelde, het was een gezellige babbel.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 13 Augustus 2016 at 09:46 am

Jazz Middelheim 2016 komt direct goed op gang!

Pascal Schumacher Photo Hans Speekenbrink Franz von Chossy Photo Hans Speekenbrink Jens Duppe Photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

In het Antwerpse Park Den Brand is gisteravond de 35e editie van Jazz Middelheim van start gegaan en hoe. Het was direct bij de eerste band al direct raak. Pascal Schumacher, de vibrafonist uit Luxemburg trad aan met zijn vrienden, dezelfde mensen waarmee hij zijn laatste album “Left Tokyo Right” heeft gemaakt. Een album dat gisteravond ook nagenoeg helemaal werd vertolkt, opende hij met “Decoy” waarin op voortreffelijke wijze het thema van “Forbidden Colours” van Ryuichi Sakamoto en David Sylvian, een belangrijke musicscore in de Film Merry X-mas Mr. Lawrence, verwerkt was. De vaste band van Schumacher met pianist Franz von Chossy, bassist Pol Belardi en Jens Duppe achter de drums werd voor dit concert aangevuld met 3 van de vier gasten die op het eerder genoemde album meespeelden te weten; Sylvian Rifflet, Sax en klarinet, Verneri Pohjola, trompet en fluitist Magic Malik. Het werd een zeer succesvol openingsconcert waarbij de tracks  ‘Sakura San”, als hommage aan de eigenaresse van de meest exclusieve whiskeybar van Tokyo, “Ichigaya” en het prachtige duet tussen Schumacher en Magic Malik van het Milton Nasciamento nummer  “Lilia” tot hoogtepunten van de avond werden gemaakt. Maar ook de titeltrack van het album is een muzikaal juweeltje. Deze Pascal Schumacher ga ik zeker in de gaten houden.

Lees Verder