Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 30 September 2016 at 12:53 pm

De intense fado van Gisela João

Gisela Joao photo Hans Speekenbrink Gisela Joao photo Hans Speekenbrink Gisela Joao photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


De Portugese fadozangeres Gisela João trad onlangs op in de Nieuwe Luxor in Rotterdam op. João bracht tot nu toe een album uit en komt dit jaar nog met haar tweede. De zangeres, afkomstig uit het noorden van Portugal, liet het publiek horen hoe intens haar fado is.

Ze begon met een aantal fado's van haar album zoals Madrugada Sem Sono, Vieste Do Fim Do Mundo en Meu Amigo Está Longe. Nadat ze opgekomen was in een hippe zwarte glitterjurk, zong ze afwisselend zittend en staand.  En ze zong met een enorme intensiteit en met een dramatische expressie alsof al haar gevoel uit haar tenen kwam. Ze is daarbij gezegend met een diep en krachtig stemgeluid. Ze werd begeleid door drie geweldige musici: Bernardo Couto op Portugese gitaar, Nelson Aleixo op klassieke gitaar en Francisco Gaspar op basgitaar. Dat lieten ze ook horen tijdens de instrumentale guitarrada  die gekenmerkt werd door een grote muzikale veelzijdigheid, met name door de tempowisselingen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, DANS

Donderdag 29 September 2016 at 3:17 pm

TING is een heel bijzondere belevenis, die je gewoonweg moet ondergaan.

Ting Ting Ting

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P Foto's Joris-Jan Bos Klik voor vergroting

De jubileumvoorstelling voor 70 jaar Scapino wordt op spectaculaire wijze gevierd. En niet alleen door de geweldige dansvoorstelling, maar eveneens door de versmelting van 3 disciplines en bovenal door de waanzinnige locatie, Het Ferro Dome een gashouder met omliggende fabriek.

Alleen het binnentreden in de Ferro Dome en de omliggende percelen geeft al direct een sfeer van, hier gaat echt iets gebeuren. Ben ik in een sprookje of in een slooppand terecht gekomen. Een locatie die de gemeente Rotterdam en de daar spelende gezelschappen veel en veel meer zouden moeten gaan gebruiken. De ruimte voor Foyers, de Speelvloer alles is van een ongekende proportie en zoals in TING duidelijk zal worden voor echt van alles toepasbaar.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 13 September 2016 at 9:59 pm

Dutch Delta Sounds: Inspirerende showcases van wereldmuziek uit de polder

Dutch Delta Sounds photo Hans Speekenbrink Antimufa photo Hans Speekenbrink Dutch Delta Sounds photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Hoewel de wereldmuziekpodia langzaamaan verdwijnen, is wereldmuziek in Nederland nog altijd springlevend. Je zou ook kunnen spreken van avontuurlijke muziek. Inmiddels wonen er musici van diverse culturen in Nederland die met elkaar samenwerken en bands oprichten. Sonja Heimann en Stan Rijven, de drijvende krachten achter World Music Forum, organiseerden samen met Dutch Performing Arts op 7 en 8 september Dutch Delta Sounds in het Bimhuis en Paradiso Noord (Tolhuistuin). In feite de opvolger van Dutch Jazz & World Meeting en Dutch Blend Meeting. Het team van Cultuurpodium was donderdag 8 september getuige van inspirerende showcases van bands uit de Nederlandse wereldmuziekscene.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, MUZIEK, POP-ROCK

Maandag 12 September 2016 at 9:57 pm

Katy Too – NINE LIVES

Katy Too Nine Lives

Katy Too

Nine Lives

5/5 sterren

Door Jacques Nachtegaal  voor Cultuurpodium.nl

In de voorbije jaren heb ik heel wat platen en cd’s gerecenseerd en daar zat heel veel goed materiaal tussen. Ook uit de lage landen kwam met regelmaat een sterk album. Toch moet ik naar eer en geweten stellen dat ik het nieuwste album van de Vlaamse Katy Too een absolute positieve uitschieter vind. Vanaf de allereerste klanken merk je dat je luistert naar materiaal dat met ambachtelijke liefde is geproduceerd en gespeeld. Zong ooit van het Groenewoud “Liefde voor muziek” op dit album van Katy Too hoor je de liefde voor de muziek.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 02 September 2016 at 5:43 pm

Boek bespreking: Poco a poco

Poco a poco May Peters

Levendige  beschrijving van het muzikale leven op Puerto Rico


De Nederlandse tromboniste May Peters woont al jaren op Puerto Rico, geeft les op het conservatorium van de hoofdstad San Juan en speelt met musici van het eiland, niet alleen salsa maar ook traditionele stijlen als bomba en plena. In haar 2e boek Poco a Poco neemt ze je als lezer mee over het Caribische eiland, op de fiets, in de auto en het is net alsof je met haar mee reist. Overal wordt ze uitgenodigd om mee te spelen. Omdat ze speelde in orkesten van legendarische Puertoricaanse musici is ze bekend op het eiland.

Lees Verder