Onderwerp: THEATER, TONEEL

Zaterdag 26 November 2016 at 3:40 pm

Het Volk speelt Veteranen, een meesterwerk op nog geen twee vierkante meter.

Fotografie Hans Vissers Fotografie Hans Vissers Fotografie Hans Vissers

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Al vele jaren volg ik het Haarlems toneelgezelschap “Het Volk”, en ik moet toegeven nog nimmer stelden zij mij teleur. De ene productie was beter dan de andere maar een slecht stuk heb ik ze nog nooit zien spelen. Dit seizoen spelen de heren Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten onder regie van Minke Kruijver het door Bouke Oldenhof geschreven: “Veteranen”. En ook nu stellen ze mij niet teleur, sterker nog, ik vind dat deze toneelproductie in de top 3 van mijn geziene toneelvoorstellingen van dit jaar hoort te staan. Zelden zag ik zo’n sterk gespeeld emotioneel, komisch maar ook dramatisch toneelstuk. De beide heren spelen twee veteranen die op de vierde mei bij het herdenkingsmonument de erewacht vormen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Vrijdag 25 November 2016 at 1:57 pm

“To Be Or Not To Be” Toepasselijker kan een zwanenzang niet beginnen

fotograaf Leo van Velzen fotograaf Leo van Velzen fotograaf Leo van Velzen

Door Jacques Nachtegaal Het Collectief N & P

Vlak voor ik de première ging beleven van de nieuwe voorstelling van Toneelgroep DE APPEL, “Hamlet”, las ik met verbijstering dat dit de laatste voorstelling van dit meesterlijk toneelgezelschap zou gaan zijn. De Haagse raad had in al haar ongekende onwetendheid besloten dit, in Nederland, unieke gezelschap letterlijk en figuurlijk de nek om te draaien door de subsidie ingaande 1 januari 2017 stop te zetten. Nooit meer een mooie marathon of een spectaculaire toneelvoorstelling in dit bijzonder multifunctionele pand, Nooit meer het samenspel van deze al zo lang al bijeen zijnde groep van prachtige acteurs en actrices aan de Duinstraat zien spelen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Woensdag 16 November 2016 at 09:59 am

Vaders & Zonen, een zeer knap geregisseerde schijnbare chaos.

Vaders en Zonen foto PIEK

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Chaotisch maar uiteindelijk duidelijk, dat is misschien de onbenoemde kern waar het om draait in Vaders & Zonen. In eerste instantie was het mij onduidelijk waar ze met deze voorstelling van Hummelinck Stuurman Theaterbureau echt heen willen. Kortweg komt het er op neer dat we ons als publiek moeten verplaatsen naar 2051, als de wereld wezenlijk veranderd is ten opzichte van nu. Talloze zaken zijn anders geregeld en er heerst een vreemdsoortig dictatuur. Zo is de hoofdpersoon, de Vader of Ouwe (Bram van der Vlugt) jarig hij viert zijn 80 jarige verjaardag (overigens is Van Der Vlugt deze leeftijd al een paar jaar gepasseerd) en dat wordt gevierd. Zijn beide zonen Karel (Merijn de Jong) en Abel (Thijs Prein) komen beiden bij hem op visite.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Vrijdag 11 November 2016 at 1:15 pm

RIP Leonard Cohen

RIP Leonard Cohen

Het nimmer laatste lied


Er is geen tijd meer voor hen
die sterven als dichters
troubadours van het nimmer laatste lied

so long Leonard als je met Suzanne wandelt
door de brokate hemelpoort
waarachter de zusters van genade wonen
luisterend naar jouw dichtzangstem

je zingt neuriet Hallelujah
met de melancholieke intonatie
van de eeuwig geboren verteller
oh Lady Midnight ik was jouw man
ik ga nu maar ben bereid om te gaan
als een gelukkige partizaan
de wind waait over de graven
neemt mijn stem mee

zo ging die tijd voor hem
zijn hoed en regenjas hangen voor altijd
aan de kapstok van zijn geschiedenis.

Rik van Boeckel
11 november 2016
RIP Leonard Cohen

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Dinsdag 08 November 2016 at 3:05 pm

PAUL DE MUNNIK, “NIEUW”, ALLEEN MAAR STERKER DAN OOIT TEVOREN

paul-de-munnik-nieuw

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief.

Vele jaren geleden, tijdens een gesprek met Paul de Munnik en Thomas Acda in het bijzijn van David Middelhoff zei ik tegen de heren “Als jullie ooit uit elkaar gaan, dan zie ik Paul als een mix van Bram Vermeulen en Ramses Shaffy langs de theaters toeren”, het werd met een hoongelach van tafel geveegd. Jacques had weer eens wat. Maar nu anno 2016, als het een feit is dat Acda en de Munnik uit elkaar zijn, krijg ik een beetje gelijk want Paul de Munnik met zijn theaterprogramma “Nieuw”is inderdaad een mixture van Bram Vermeulen en Ramses Shaffy maar ik kon toen niet weten dat er ook een flinke dosis Maarten van Roozendaal bij zou zitten. Nu weet ik dat wel, en durf ik zelfs te stellen, zonder de drie helaas veel te vroeg overledenen muzikale meesters iets te kort te willen doen; Paul is de overtreffende trap van de mix van deze drie grootmeesters van de Kleinkunst.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 08 November 2016 at 3:01 pm

CD: Addys Mercedes Extraña

Extraña

Addys Mercedes

Extraña

Cubaans

Vier sterrem

Medaluna

Rik van Boeckel voor Cultuurpodium.nl

Op haar vijfde album combineert de Cubaanse zangeres Addys Mercedes traditionele Cubaanse muziek met pop, swing en blues. Mercedes woont al jaren in Duitsland maar toerde onlangs met succes door haar eigen land. ‘Vive la vida’, een pittige ode aan het leven, is het meest swingende van het album, een song waarop je wel moet dansen. Mooi en subtiel is Mi Deseo, een Cubaanse popballade. In de zeer pakkende titelsong beschrijft de zangeres haar leven als een vreemdeling in een vreemde wereld. In Doña Rosa zingt ze over de armoede tijdens haar jeugd. Een beetje weemoedig maar niet zoals in son of fado. Addys Mercedes creëert hier haar eigen Cubaanse ‘blues’ met haar dochter Lia op viool. In Amor Colao mixt Mercedes Cubaanse muziek vol ingehouden spanning met Amerikaanse pop. En dan Guajira, een uitmuntende uiting van moderne Cubaanse pop.

Onderwerp: CD-DVD, MUZIEK

Dinsdag 08 November 2016 at 2:55 pm

CD: Nynke Laverman, Wachter

Nynke Laverman

Nynke Laverman

Wachter

Fries/World

Vier en halve ster

Fama/INCROWD

Rik van Boeckel voor Cultuurpodium.nl

Met haar vijfde album Wachter toont Nynke Laverman haar enorme veelzijdigheid. Op de opvolger van Alter (2013) zingt ze in het Fries. Het is een muzikale ode aan de kunst van het wachten, aan wachten als levenshouding, met de natuur als voorbeeld. Het album kan ook worden gezien als een ode aan de kracht van de taal, in dit geval de Friese taal. Nynke schreef bijna alle teksten zelf en begint Wachter met het gedicht Boskûle over een bosuil. De teksten in het CD boek zijn te lezen in het Fries en Engels. Heel mooi en sfeervol is Katedralebouwer dat gedragen wordt door een stevige beat. Hier laat Nynke de klankrijkdom van de Friese taal voor zich spreken. Begon ze ooit op Sielesâlt (2003) met Friese fado, nu is de muziek veel rauwer, onheilspellend soms zoals in De Langste Sliep. En ingetogen en poëtisch in Ald Mei Dy. Zo staat er nog meer moois op dit album.

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, TONEEL

Donderdag 03 November 2016 at 12:09 pm

PURPER IS TERUG EN HOE, EEN GEVOEL DAT NOOIT VERDWIJNT.

Purper foto Jacques Nachtegaal Purper foto Jacques Nachtegaal Purper foto Jacques Nachtegaal


Tekst en foto's Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Purper is terug in de Nederlandse theaters, na zes PURPER loze theaterseizoenen is op initiatief van Mr. PURPER, Frans Mulder, de formatie in ere hersteld. Erik Brey, de eerder genoemde Frans Mulder, Alfred van den Heuvel en het jeugdige multitalent Diederick Ensink vormen het collectief anno 2016. Met uitzondering van Diederick Ensink speelden de eerder genoemde drie in het verleden al eerder met elkaar in deze theaterformatie die in Nederland zijn gelijke niet kent.

Lees Verder