Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 29 April 2017 at 3:22 pm

Aline Frazão. Luchtige songs uit Angola

Niels Onstenk en Poliana Vieira Aline Frazão Marco Pombinho en Aline Frazão

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Eric van Nieuwland (klik voor vergroting).

Op 25 april jl. trad de Angolese zangers/gitariste Aline Frazâo op in Grounds, Rotterdam. Ze groeide op in de hoofdstad Luanda met Kaapverdische muziek omdat haar vader afkomstig is van een van de eilanden van de Kaapverdische archipel. In haar voorprogramma trad de in Barendrecht wonende Kaapverdische zangeres Poliana Vieira op. Het werd een boeiende muziekavond, mede door de inleiding van historicus Han van der Horst die het een revolutionaire avond noemde. Juist! Vanwege de datum want op 25 april 1974 vond de Anjerrevolutie plaats die Portugal bevrijdde van de dictatuur en de onafhankelijkheid inleidde van de Portugese kolonieën: Angola, Mozambique, Kaapverdië en Guinee-Bissau.Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Maandag 24 April 2017 at 8:04 pm

De ene Elvis is de andere niet, En van Elvis was er maar één!

“We Remember Elvis Presley”


Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Steeds weer duiken er nieuwe Elvis imitatoren op, eigenlijk ondoenlijk want er was maar één echte Elvis en dat was Presley. Of je nou wel of niet van Elvis houdt het is onmiskenbaar dat zijn muziek tot de absolute standards behoren. En van jong tot oud is men nog steeds geïnteresseerd in de muziek van deze heupwiegende idool uit de vorige eeuw. Vandaar dat er ieder jaar weer projecten worden opgezet om het erfgoed van Presley levend te houden.

In een uitverkochte grote zaal van de Rijswijkse Schouwburg was onlangs de première van “We Remember Elvis Presley” een theatershow die duidelijk uit twee delen bestaat er is een Elvis imitator voor de pauze en er is er een na de pauze. Het is eigenlijk niet eens van belang om een voorkeur te hebben want als je de show gaat bekijken zit je toch vast aan de twee pseudo Elvissen:  Pete Storm en Ben Thompson. Mijn visie op deze theatershow is dat er absoluut twee zeer verschillende Elvissen ten tonele worden gevoerd, Voor de Pauze de Elvis die naar mijn mening een overdreven zenuwtrek in het linker been heeft en alle bewegingen die Elvis deed zo overdreven vet aanzet dat ik werkelijk even de gedachte kreeg naar een parodie te zitten kijken, ook de stem voor de pauze is aanzienlijk verder van Elvis af staand dan na de Pauze. Songs die voor de pauze onder andere de revue passeren zijn: “Shake Rattle and Roll”, “It’s Alright”, “Since my baby left me” zelfs tot twee maal toe “Houddog” al was het de tweede maal slechts een gedeelte en “Jailhouse Rock”, maar omdat ik de maniertjes en de bewegingen zo overdreven vet aangezet vond was het voor mij eigenlijk al een beetje verpest. Ergernis is misschien iets te groot uitgedrukt maar irritatie was voor mij zeker op zijn plaats voor de pauze.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 22 April 2017 at 9:36 pm

Zitakula. Een swingende oase in Paradiso

Zitakula photo Hans Speekenbrink Zitakula photo Hans Speekenbrink Zitakula photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Tijdens de CD-presentatie in de bovenzaal van Paradiso zette de Amsterdamse band Zitakula er vanaf het begin meteen flink de vaart in. Dat geldt ook voor hun debuutalbum Oasis, geproduceerd door Wiboud Burkens (Jungle by Night). Zitakula is de naam van een groene halsbandparkiet, een exotische vogel die in Nederland goed gedijt. De band brengt een pittige en veelzijdige mix van afrobeat, swampsoul en desertrock. Boegbeeld is de Brussels-Congolese zangeres Sandy Miessi Bakomi.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, TONEEL

Zondag 16 April 2017 at 5:23 pm

LOS MUZIEKTHEATER MAAKT MET VAST” EEN GROTE STAP IN HAAR ONTWIKKELING

Vast

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

De dames van LOS Muziektheater, Femke Vernij, Kim De Fuijk, Dookje Engelhard en Charlotte Waardenburg, volg ik de laatste jaren met grote interesse. Te meer omdat de vooruitgang die dit muzikaal cabaretesk kwartet doormaakt zo groot is dat het mij verbaasd heeft hoe snel dat is gegaan. Natuurlijk zijn deze vier vriendinnen, met allen een conservatorium opleiding aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem, al enkele jaren bezig, maar vooral in de laatste twee shows “Total Los”en nu “VAST” zijn ze in een zeer progressieve stroomversnelling gekomen. Was hun vorige show “Total Los”voor mij al een reden om mij nog meer in de ontwikkeling van de vier meiden te verdiepen, Met “VAST”hebben ze mij overtuigd op dit moment wel een der beste muzikale cabaretgroepen te zijn die in ons land actief is. Eerder vergeleek ik de meiden nog met Vrouw Holland maar die vlieger gaat niet meer op, ze zijn intenser doorontwikkeld en daarbij steeds persoonlijker geworden. Je mag met gerust hart stellen dat dit echte kleinkunst IS van het hoogste niveau.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Dinsdag 11 April 2017 at 3:47 pm

HET LEVEN IS DROOM IS MEER DAN ZOMAAR TONEEL

foto Sanne Peper foto Sanne Peper foto Sanne Peper

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Toneelschuur Producties heeft mij eerder weten te verrassen met bijzonder theaterproducties en voor “Het Leven is Droom”geldt dat evenzeer. In een meesterlijk mooie vertaling van Erik Coenen en in de regie van Olivier Diepenhorst, die hiermee de eerste vertaling van Coenen van een klassieker van Pedro de Calderón de La Barca uit 1653 in de Nederlandse theaters brengt, toont Toneelschuur producties aan een productiehuis te zijn dat vol durf en met verve doordacht materiaal in de theaters brengt. Diepenhorst die in 2013 afstudeerde aan Regieopleiding van de theaterschool Amsterdam maakt met “Het Leven is Droom”al zijn vierde regie bij Toneelschuur producties na “Ashes to Ashes”, “Stilte”en “Smekelingen” waarvan hij met de laatstgenoemde productie werd genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakers prijs in 2016. Nu, nog net binnen de vier jaar na zijn afstuderen, toont hij wederom zijn gigantisch gevoel voor theaterpassie, lef en schoonheid met “Het Leven is Droom”.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL

Woensdag 05 April 2017 at 9:48 pm

DE MARATHON, sterker dan verwacht, beter dan gehoopt.

De Marathon

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Nog steeds zit ik na te genieten van de slimme vondsten, de knappe regie en het heerlijke materiaal van Thomas Acda en David Middelhoff, dat alles tezamen maakt als basis de musical DE MARATHON tot een groot succes.  Natuurlijk waren de verwachtingen hoog gespannen, maar zou het Job Gosschalk lukken om met deze theaterversie de zo succesvolle film te benaderen of zelfs enigszins te evenaren.  Nu, na het beleven van de première in het Nieuwe Luxor theater in Rotterdam, daar waar de Marathon van Rotterdam elk jaar passeert, is die verwachting meer dan overtroffen. Hoewel de film geweldig is, deze theaterversie overstijgt de film en weet het publiek meer dan in haar greep te krijgen.

Lees Verder