Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK

Vrijdag 19 Mei 2017 at 2:52 pm

In Memoriam: Chris Cornell

Chris Cornell Photographer unknown

Door Hans Speekenbrink

Zanger gitarist Chris Cornell van Soundgarden is niet meer. Plotseling vertrokken door ophanging na de avond daarvoor nog opgetreden te hebben in Detroit Michigan. Cornell 52 jaar, vader van drie kinderen was een mysterieuze man met een indringende blik en aparte ogen. Een man die alles mee leek te hebben in het leven en het toch niet kon laten om er uit te stappen. Ontroerend is een filmpje waarin hij zijn dochtertje begeleidt die Redemption Song van Bob Marley zingt.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Donderdag 11 Mei 2017 at 8:37 pm

Steve Kuhn Trio – Een beroemd sideman, die prima op eigen benen kan staan.

Steve Kuhn photo Hans Speekenbrink

Door René de Hilster, Lantaren/Venster Rotterdam met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Het is bekend fenomeen in de jazzwereld, sideman die na jaren trouwe dienst bij vaak veeleisende leiders op eigen benen gaan staan en daarbij aan kwaliteit niet onderdoen voor hun beroemdere werkgevers.Steve Kuhn is daar een goed voorbeeld van. De inmiddels 79 pianist is een meesterbegeleider en vele beroemde jazzmusici maakte graag gebruik van zijn diensten. De lijst is te lang om op te noemen maar wordt gesierd met namen als John Coltrane, Stan Getz, Sheila Jordan, Art Farmer, Kenny Dorham en Joe Henderson.

Tegenwoordig staat Kuhn op eigen benen en gaat de wereld rond met een eigen trio. Er is een Allstar variant met bassist Steve Swallow en drumgigant Joey Baron en er is een “normale” versiet met vaste waarde drummer Billy Drummond en David Wong op bas.  Deze laatste bezetting was op zaterdag 6 mei te zien en te beluisteren in het Rotterdamse Lantaren/Venster.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zondag 07 Mei 2017 at 9:01 pm

Helden. Fascinerende muziektheatervoorstelling over Amilcar Cabral

2017-05/img_6146.jpg  2017-05/img_6347.jpg  2017-05/img_6506-kopie.jpg

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Arelys Winklaar (klik voor vergroting)

Vijf en zes mei was in het Maastheater in Rotterdam de muziektheatervoorstelling Helden te zien. Hierin schetst het Rotterdams collectief Art e Mais op fascinerende en levendige wijze het leven van Amilcar Cabral. Hij leidde in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw Afrikaanse nationalistische bewegingen in Guinee-Bissau en op de Kaapverdische eilanden. Voor veel mensen was hij een held. Art e Mais laat in Helden de mens achter deze held zien: de vrijheidsstrijder, de schrijver, een man die liefhad, een liefhebber van cultuur en muziek. 

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 06 Mei 2017 at 10:14 am

Thuis. Ontheemd van Rajae aangrijpende voorstelling over het leven tussen twee culturen

2017-05/poster-thuis-ontheemd-def.jpg 2017-05/053-kopie.jpg 2017-05/027-kopie.jpg

Tekst: Rik van Boeckel met foto’s van Sander Stoepker en Jean van Lingen (klik voor vergroting) 

In 'Thuis, ontheemd' neemt de Marokkaans/Algerijnse /Nederlandse kunstenares Rajae El Mouhandiz de toeschouwers via haar verhalen en Arabische en Engelse songs mee naar haar veel bewogen leven. Ze geeft zo de toeschouwer een dieper inzicht in hoe het is te leven tussen twee culturen: de Nederlandse en de Noord-Afrikaanse cultuur. Rajae is van Marokkaans/Algerijnse afkomt en kwam met haar ouders mee naar Nederland. Tijdens de onderzoeksvoorstelling in Podium Mozaiek werd ze begeleid door drie musici op basklarinet  saxofoon, toetsen, gitaar en percussie. En werd sterk geregisseerd door Jörgen Tjon A Fong. Na de aangrijpende voorstelling had ik een interview met haar over de achtergrond van de voorstelling.

Lees Verder