Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Dinsdag 08 Augustus 2017 at 9:41 pm

Na drie grandioze dagen was ook de slotdag een gedenkwaardige dag op Jazz Middelheim 2017

Mark Guiliana photo Hans Speekenbrink Mark Guiliana photo Hans Speekenbrink Mark Guiliana photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P Beeld Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Het was al drie dagen erg goed toeven  op Jazz Middelheim 2017 in het Antwerpse Park Den Brandt en dag 4, de slotdag, zag er ook weer veelbelovend uit. De opening werd verzorgd door The Artist In Residence Mark Guiliana met een drietal studenten van het Koninklijk Antwerps Conservatorium. Enige weken voordien was Guiliana enkele dagen in Antwerpen geweest om materiaal met de studenten door te nemen en enige repetities te doen. Zo als tijdens het festival bleek zijn het vlotte leerlingen want het klonk alsof er al jaren werd samengespeeld, wat natuurlijk ook in belangrijke mate aan coach Guiliana te danken was. Vooral toetsenist Karel Ceulenare is een belofte voor de toekomst maar ook gitarist Willem Heylen heeft heel wat in petto. En natuurlijk verzorgde drummer Guiliana het drumwerk bij deze gelegenheidsformatie. Maar dat er in de toekomst weer een knappe lading musici van het Antwerps Conservatorium zal komen  staat voor mij vast.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 07 Augustus 2017 at 9:24 pm

In 3 dagen Jazz Middelheim nog geen enkel echt zwak concert.

Tony Allen photo Hans Speekenbrink Tony Allen photo Hans Speekenbrink Tony Allen photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P. Beeld Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Na drie dagen Jazz Middelheim kom ik tot de conclusie dat ik nog geen enkel zwak concert op het hoofdpodium heb gezien. Misschien dat het concert waar we de derde dag mee opende Het Tony Allen Quartet met een hommage aan een der allergrootste Jazz drummers ooit; Art Blakey, iets tegen viel, maar zwak was het toch ook weer niet. Nu is Tony Allen een begenadigd drummer maar om een hommage aan Blakey te brengen die hem ook echt alle credits geeft die hij verdienen zou daarvoor vind ik Tony Allen toch een maatje te klein. Dat Allen nog redelijk in de buurt komt is niet een zo zeer op zijn conto te schrijven maar veel meer voor zijn medemusici die hem naar een zeker hoger plan tilden. Tony Allen kan drummen, best goed zelfs, maar er is meer nodig dan goed drummen als je Blakey eer aan wilt doen. Later op de deze derde avond Jazz Middelheim 2017 was er wel een drummer die dat niveau had maar die was “slechts” lid van een ander gezelschap en speelde een andere hommage, maar daarover later. Wel weet Allen het beste uit eigen huis te kunnen halen, hij drumt met een bepaalde relaxatie die eigenlijk onverwacht is en misschien ook wel getuigt van enige zelfoverschatting. Maar zoals gesteld zijn medemusici; Jean-Philippe Dary(piano), Matthias Allamane(bas) en vooral  Irving Acao als saxofonist schitteren door prachtig spel waarmee ze Allen er door slepen. Toch is het zeker geen slecht concert maar om de grote meester eer aan te doen had bijvoorbeeld Johnathan Blake uit de Mingus Big Band meer eer kunnen doen uit gaan.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 05 Augustus 2017 at 2:34 pm

Jazz Middelheim spettert verder op dag twee!

Portico photo Hans Speekenbrink Portico photo Hans Speekenbrink Portico Quartet photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met beeld van Hans Speekenbrink

Door de succesvolle eerste dag van Jazz Middelheim 2017 waren de verwachtingen voor dag 2 vanzelfsprekend ook hoog gespannen. Een dag waarop drie Britse formaties en een verrassend trio rond de Artist in Residence met zijn Beat Music op het hoofdpodium gaan verschijnen  belooft weer heel wat. De opening op dag twee was voor het Portico Quartet uit Londen. New Brittish Jazz zo kondigde de omroepster van dienst het aan. Zo een aankondiging maakt mij al gelijk extra nieuwsgierig. Het stemde mij dan ook bijzonder tevreden dat dit Londens viertal al gelijk de toon voor de dag wist te zetten. New Jazz impliceert simpelweg veel toegepaste elektronica en een stevige beat. Een enkeling noemt het Urban en ander spreekt van New Jazz, uiteindelijk willen we het toch allemaal in een hokje plaatsen.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 04 Augustus 2017 at 1:01 pm

Een perfect muzikale start van Jazz Middelheim 2017

Mark Guiliana photo Hans Speekenbrink Mark Guiliana photo Hans Speekenbrink Mark Guiliana photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met beeld van Hans Speekenbrink

Zelfs de weergoden waren enthousiast, net als het publiek, er was gelukkig weinig felle zon te melden maar het was qua temperatuur zeer genoeglijk in Park Den Brandt in Antwerpen. Het programma van Jazz Middelheim 2017 op de openingsdag was ook al heel aantrekkelijk. Met direct al twee top-acts op deze dag. Na de succesvolle start van het programma me Artist in Residence drummer Mark Guiliana en zijn Jazz Quartet. Guiliana is momenteel de top van de drummerswereld. Speelde onder andere mee op David Bowie’s laatste album “Blackstar” en wordt internationaal geroemd om zijn finesses. Ik persoonlijk vind het een topdrummer, vooral door zijn kunst van het weglaten. Hij is nu net die drummer die niet wat extra roffeltjes wil toevoegen, nee Guiliana houdt het basic en daardoor precies genoeg. Met zijn Jazz Quartet opende hij de eerste Jazz Middelheim 2017 dag met een strak en uitgelezen set.  Opvallend was voor mij de rol van saxofonist Jason Rigby. Hij bepaald voor een belangrijk deel het muzikale beeld van deze formatie. Vooral in Bowie’s  “Where are we now” en in het slotnummer “20 14” wat Guiliana componeerde voor zijn zoontje is deze blazer sterk toonzettend en op een wel heel prettige wijze. Het zou vandaag toch ook de dag van de saxofonisten worden en daar werkte Guiliana bij de opening al vast goed in mee. Overigens Guiliana zal in zijn hoedanigheid als Artist in Residence, m.u.v. de zaterdag, elke dag een concert met gasten verzorgen waaronder op zondag met leerlingen van het Antwerps Koninklijk conservatorium, waarbij Guiliana als coach een aantal leerlingen zal voorstellen aan het Middelheim publiek (aanvang 14.00 u op het hoofdpodium)

Lees Verder