Onderwerp: TONEEL

Maandag 16 Oktober 2017 at 4:02 pm

Vastgoed B.V. een toneelstuk dat verbijstert maar wel heel veel duidelijker maakt.

Vastgoed foto Tom Sebus Vastgoed foto Tom Sebus Vastgoed foto Tom Sebus

Door Jacques  Nachtegaal – Het Collectief N & P

Natuurlijk is iedereen wel enigszins op de hoogte van de keiharde wereld van de vastgoedjongens en makelaars. Uiteindelijk werd Willem Endstra niet om zijn slechte adem doodgeschoten, maar in de productie “Vastgoed B.V. van David Mamet in de bewerking van Marcel Otten bij KemnaSenf wordt het pas echt duidelijk dat men in dit wereldje over lijken gaat. Hier gaat de uitspraak “De één zijn dood is de ander zijn brood” voor zelfs meer dan 150 procent op. Het verhaal, van oorsprong een Amerikaanse productie, geschreven in 1982 en bekroond met de felbegeerde Pulitzer price, is uiterst actueel maar ook gelijk van alle tijd. Het verhaal werd geschreven  toen de Amerikaanse economie in een vrije val leek en het voor velen niet zeker was hoe de volgende dag zou zijn.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Maandag 16 Oktober 2017 at 3:46 pm

De Schiedamse Jazzdistillery editie één was een mooie start voor een nieuwe traditie

Jazzdistillery foto Jacques Nachtegaal Jazzdistillery foto Jacques Nachtegaal Jazzdistillery foto Jacques Nachtegaal

Tekst & Fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Nee, het ging niet allemaal vlekkeloos, er waren wel een paar keer technische probleempjes en ook met de aanvangstijden nam men het niet zo nauw, maar misschien maakte juist dat de sfeer zo gemoedelijk op de eerste editie van Jazzdistillery in Jeneverstad Schiedam. Mede op Initiatief van Jazzpodium Waterweg werd met een vierkoppig festivalbestuur en een grote groep vrijwilligers voor de eerste maal een meerdaags festival georganiseerd onder de noemer Jazzdistillery. Maar je mag het woord Jazz best wat ruim bezien. Want het was, zoals tegenwoordig op de meeste Jazzfestivals allang niet louter Jazz wat er op de vloer wordt gebracht. Hoewel bestuurlid Nathalie Lans later tegen mij verklaarde dat geen muziekstijl zo divers is als jazz heb ik toch een iets andere mening daarover. Natuurlijk kent de jazz vooral de laatste jaren vele zijpaden, maar neem van mij aan dat bijvoorbeeld Ellen ten Damme, geen jazz is, maar ze was wel een van de hoogtepunten van het festival en dan is het niet zo’n probleem.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Maandag 16 Oktober 2017 at 3:32 pm

Terror, het oordeel is aan het publiek

Terror foto Corbino

door Jacques Nachtegaal - het Collectief N & P.

Als een piloot van een militair gevechtsvliegtuig, een F16,  besluit een gekaapt vliegtuig neer te schieten voor het neer zal storten op een uitverkochte Amsterdamse Johan Cruijff Arena, en daarmee 148 slachtoffers maakt, maar 54.000 anderen en twee dure voetbalteams redt, is hij dan wel of niet schuldig aan moord? Deze vraag krijgt het publiek dat bij deze voorstelling de jury is voorgelegd. Een moeilijke vraag want er zijn talloze zaken die meespelen in deze rechtszaak.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Zaterdag 14 Oktober 2017 at 09:29 am

Radiostilte. Lichte toon in aangrijpende solo voorstelling Wendy Hoogendijk over de kwetsbaarheid van het leven.

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Thomas Heye en Marian Slagman (klik voor vergroting)

2017-10/radiostilte3_2.jpg 2017-10/radiostilte1_2.jpg 2017-10/wendy-hoogendijk-kleur-credits-foto-marian-slagman-george-visser_2.jpg

 Het tragische verhaal over de plotselinge dood van haar vader door een verkeersongeluk heeft zangeres/actrice Wendy Hoogendijk verwerkt in een aangrijpende en indrukwekkende solo voorstelling die 7 oktober in première ging in het Isala theater in Capelle aan de IJssel. Het thema 'dood' en hoe daarmee om te gaan inspireerde haar tot de voorstelling. Haar vader maakte in zijn jonge jaren een radioprogramma. De titel van de voorstelling en haar eerste in juni verschenen cd heet niet voor niks Radiostilte. Ze heeft de plotselinge dood van haar vader verwerkt in diverse songs die op de cd terecht kwamen.Wendy vertelt, acteert, zingt nummers van haar cd. Hoewel dit natuurlijk een zwaar thema is, heeft Wendy gekozen voor een lichte toon om haar verhaal te vertellen.

Lees Verder