Onderwerp: THEATER, MUSICAL, MUZIEK, TONEEL

Dinsdag 19 December 2017 at 5:55 pm

Mozart, de musical, blaast je ondersteboven!

mozart mozart mozart

Tekst en fotografie Jacques Nachtegaal  - Het Collectief N & P (tenzij anders vermeld)

Het was noodweer toen ik naar de Stadsschouwburg in Antwerpen reed, in plaats van de gebruikelijke zeventig minuten duurde de barre rit door de sneeuw dit keer bijna drie uur. Vrienden en bekenden verklaarden mij voor gek, “voor een musical?” maar mensen wat ben ik blij dat ik het weer heb getrotseerd. Was ik helemaal enthousiast over Soldaat van Oranje als het beste dat ik ooit op musical gebied zag. Deze Music Hall productie van Mozart, the musical, doet er zeker niet voor onder.

Het is een ware onderdompeling in een musical die precies is zoals een musical moet zijn. Alles is tot in de kleinste details verzorgd. Een pakkend verhaal dat echt binnenkomt, meesterlijk mooie decors, kleding die het verhaal ondersteunt en verduidelijkt, een orkest dat klinkt als een klok en een droomcast met niet alleen geweldige acteurs en actrices maar bovenal ook nog eens voorzien van prachtige stemmen. Dit is het neusje van de zalm, dit is zo’n productie die je niet mag missen, onder geen beding.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Dinsdag 12 December 2017 at 7:09 pm

Jan Rot viert een rockend feestje met grote en kleine gasten in Carré

Jan Rot foto Jacques Nachtegaal Jan Rot foto Jacques Nachtegaal Jan Rot foto Jacques Nachtegaal

Tekst & Fotografie: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Binnenkort wordt Jan Rot, m.i. de beste hertaler van de Benelux, zestig en omdat Jan dat nu eenmaal ooit is begonnen viert hij dat met een feestje in Carre met een keur aan gasten van verschillend kaliber maar allen met een kwalitatief hoog niveau. Dit jaar koos Jan er voor om zijn kwaliteiten als hertaler los te laten op het Hollandse Pophits materiaal van de vorige eeuw. En onder de titel “Rockers in Holland” bleek dat daar meer dan voldoende van te vinden is om een mooi nieuw jasje in de Nederlandse taal aan te koppelen. Het werd een groot feest van herkenning met prachtige nieuwe teksten in ons moers taal iets waar Jan wel weg mee weet. In een aantal gevallen is het hem dan ook nog eens gelukt de origineel uitvoerenden uit te nodigen om de nieuwe uitvoering in Carré te komen vertolken. Helaas is een aantal van hen of dood of domweg te duur om naar het theater aan de Amstel te halen, maar zij die er wel bij waren maakten het feest al meer dan compleet.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, DANS, MUSICAL, MUZIEK

Dinsdag 12 December 2017 at 6:19 pm

Tips voor bijzondere voorstellingen die ik niemand wil onthouden.

Theater Tips Theater Tips Theater Tips

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

De komende maand is het voor koor en balletliefhebbers genieten in de Nederlandse theaters.

Natuurlijk is december een uitgelezen maand voor mooie muziek en heerlijke koorzang maar in de komende periode worden we hier in Nederland ook nog eens verrast met de komst van het Don Kozakkenkoor. Dit Russische koor dat onder leiding staat van de “Nederlandse Rus” Marcel Verhoeff, komt voor een serie concerten naar ons land, onder de welluidende titel “A Journey to Russia” en mede in het kader van het 25 jarig bestaan van dit koor dat de ziel van de oorspronkelijke Kozakken met zich mee draagt. Liederen van wanhoop en desperatie maar ook van bezieling en strijdbaarheid zijn de kracht van dit geweldig krachtige koor. Het koor zal begeleid worden door het beroemde Instrumental Solists ensemble Philarmonia uit Moskou. Deze muzikaal overtuigende combi zal in een groot aantal plaatsen in Nederland van zich laten horen voor informatie kijkt u op de concertlijst van: www.donkosak.com

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, JAZZ, MUSICAL, MUZIEK

Vrijdag 08 December 2017 at 11:29 am

“From Sammy with love” een voorstelling met liefde en respect.

Sammy SammySammy Sammy

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Wie kent niet die kleine ietwat schuchtere Sammy Davis junior. Wij wel, maar de jeugd, nee die hebben zeker nog nooit van hem gehoord, ook jongeren niet. Ik denk dat de grens bij de 35 jaar a 40 jaar ligt. Dat is m.i. ook de doelgroep voor deze voorstelling. Een voorstelling met liefde en respect. En dat terwijl het script werd geschreven door Jonna Nordenskiöld die nog nooit van Davis had gehoord, maar na het verzoek van de twee Zweedse vertolkers Rennie Miro en Karl Dyall zich ging verdiepen in deze ras entertainer die zoals later zou blijken al met 4 jaar actief was in de entertainment. Nordenskiöld regisseerde ook deze Nederlandse KemnaSenf productie met nu Stanley Burleson & Freek Bartels. Wie Sammy speelt? Dat doen ze beiden, alleen wie de bolhoed draagt is Sammy, die zonder bolhoed speelt op dat moment een van de vele andere karakters uit het leven van Sammy Davis Jr. Zo komen naast Sammy’s vader en oma, die we alleen bij stem horen, onder andere ook Frank Sinatra, en May Britt, Sammy’s blanke echtgenote voorbij.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 06 December 2017 at 3:27 pm

Het Portugal van Ana Laíns en Wendy Teixeira’s Cabo Verde

Ana Lains photo Hans Speekenbrink Ana Lains photo Hans Speekenbrink Ana Lains photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto’s van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Afgelopen weekend was de Portugese zangeres Ana Laíns voor een korte tour in Nederland en Luxemburg. Cultuurpodium was aanwezig in De Doelen, Rotterdam. Ana presenteerde haar nieuwe album Portucalis waarop ze bewijst meer dan een fadozangeres te zijn. Op het album zingt ze traditionele muziek uit heel Portugal, uit Alentejo in het zuiden en uit Minho, het noorden van Portugal. Ze zingt zelfs in het Mirandés, de 2e taal van het land, en het Gallego-Portugees waaruit de verwantschap tussen het Portugees en het Galicisch uit ‘t noorden van Spanje spreekt. Maar voor het zover was zong de Kaapverdisch/Rotterdamse singer-songwriter Wendy Teixeira een aantal nummers uit haar repertoire. Het was een mooi samengesteld programma: van de Kaapverdische sodade naar de Portugese saudade.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, KLASSIEKE MUZIEK, MUSICAL, MUZIEK

Dinsdag 05 December 2017 at 3:07 pm

Mozart komt in Antwerpen, vanaf 10 december, op spetterende wijze tot leven

Mozart Mozart Mozart

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Op 5 december 1791 overleed Wolfgang Amadeus Mozart in Wenen, maar zelfs nu beroert dit flamboyante muzikale genie duidelijk nog steeds tallozen. Vanaf 10 december brengt Music Hall, in samenwerking met Vereinigte Bühnen Wien, de Nederlandstalige bewerking van de succesvolle spektakelmusical 'Mozart!' op de planken in Stadsschouwburg Antwerpen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Dinsdag 05 December 2017 at 3:01 pm

Het Groot is anders Groot dan dat het eerder Groot was.

Het Groot Niet te Vermijden - the inevitables

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P


Het Groot Niet te Vermijden is sinds dit seizoen in samenstelling drastisch veranderd. In verband met gezondheidsklachten moesten Louis Kockelmann en Sjoerd Plak stoppen en kwam in eerste instantie als vervanger van Louis, Martin Bakker al halverwege de vorige tournee terug op zijn oude nest en werd ter vervanging van Sjoerd dit seizoen Evert Josemanders aan het collectief toegevoegd.  Jochem Kroon en Peter Tinke bleven natuurlijk ook in het Groot actief.

Lees Verder