Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 24 Juli 2018 at 12:25 pm

Youssou N’Dour goed op dreef in Paradiso

Youssou N'Dour foto Rik van Boeckel Youssou N'Dour foto Rik van Boeckel Youssou N'Dour foto Rik van Boeckel

Tekst en foto's: Rik van Boeckel

Voor de derde keer in twee jaar tijd was de Senegalese ster Youssou N’Dour weer op Nederlandse podia te zien, nu in Paradiso. Na Afrika Hertme in 2016 en de Melkweg in 2017 was het natuurlijk de vraag of de koning van de mbalax weer zou kunnen verrassen. Uiteraard werd het weer een concert waar niemand stil kon blijven staan bij de opzwepende muziek van Youssou N’Dour.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 12 Juli 2018 at 3:07 pm

Afrika Hertme 2018. Een groot zonnig muziekfeest viert 30-jarig bestaan

Namibian Tales Photo Hans Speekenbrink Namibian Tales Photo Hans Speekenbrink Namibian Tales Photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto’s van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De 30e editie van het Afrika Festival in het in Twenthe gelegen dorp Hertme was 7 en 8 juli jl. een groot muziekfeest met muziek uit veel Afrikaanse landen: Namibië, Gambia, Madagaskar, Togo, Congo, Zimbabwe, Mali, Burkina Faso, Ivoorkust en de eilanden Réunion en São Tomé en Principe. Ook de Afrikaanse roots van Haïti en Colombia kwamen goed aan bod.

Zaterdagmiddag opende Sishani & Namibian Tales het festival. Het werd een zeer bijzonder optreden aangezien oprichters zangeres Shishani Vranckx ( met Namibische roots) en percussionist Sjahin During 4 vrouwen van het San volk uit de Kalahari woestijn naar Nederland hebben gehaald. De San zijn de oudste bewoners van zuidelijk Afrika. Na hun gezamenlijk optreden in het Bimhuis was Hertme het tweede podium waar de Namibian Tales met de San vrouwen in Nederland optraden. Dat hadden ze in Namibië al gedaan in het stadje Tsumkwe, gelegen vlakbij het dorp waar de San vrouwen vandaan komen: //Xoa/oba; en in een theater in de hoofdstad Windhoek. Voor de San vrouwen is op een podium staan iets nieuws maar daar was in Hertme niks van te merken. Tussen de nummers van het album Kalahari Encounters door voerden de 4 vrouwen een traditionele dans uit zoals ze dat in hun dorp gewoon zijn te doen. Of ze sprongen touwtje. Zo gaven ze een enerverend inkijkje in een specifieke Namibische traditie.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ

Dinsdag 10 Juli 2018 at 06:10 am

Met een heel goed gevoel verlaat ik Gent Jazz 2018

Moonchild foto Peter Putters Moonchild foto Peter Putters Moonchild foto Peter Putters

Door Jacques Nachtegaal met foto's van Peter Putters

Gent Jazz 2018 is voorbij, gisteravond waren het The Roots die op het hoofdpodium het festival afsloten, maar daarover later meer. De eerste act was de in de festival krant geroemde Moonchild, waarvan werd gesteld dat Stevie Wonder een groot fan van zou zijn. Ik ben na het horen van dit zeer eentonig bandje hoogstverbaasd hierover en weiger te geloven dat het op eerlijke informatie berust. Want hoezeer het zangeresje ook probeerde alles uit de kast te halen en haar kunstmatige, overdreven Amerikaanse, smile van oor tot oor nagenoeg na elk gezongen regeltje op het gezicht toverde, het bleef een triest monotoon niemendalletje wat hier op Gent Jazz zeker niet thuis hoorde. Ik vind zelfs dat Moonchild verreweg en met voorsprong de meest misplaatste formatie op Gent Jazz 2018 genoemd mag worden, dus heel snel vergeten die naam.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ

Zondag 08 Juli 2018 at 10:33 pm

Een dag van vele stijlen Jazz bracht soms wel wat verwarring

Fundament foto Peter Putters Fundament foto Peter Putters Fundament foto Peter Putters

Door Jacques Nachtegaal met fotografie van Peter Putters
 
Het moment dat ik binnenkwam in de grote tent sloeg heel even de paniek toe, Nee toch niet heel deze dag experimentele Jazz, want dat trek ik niet. Op het podium de formatie Fundament een Belgisch collectief van maar liefst 14 personen. Recentelijk verscheen hun album Fundament (met als uitvoerende er bij genoemd Peter Jacquemyn echter op de achterzijde van het cd hoesje worden nog 11 medemusici genoemd, ietwat verwarrend). Als ik het allemaal goed heb begrepen is het een project van Jacquemyn met de titel Fundament en met medewerking van die 11 medemusici. Mogelijk dat de twee die ik wel bij het applaus telde, maar verder niet on stage had gezien, zijn hoogstwaarschijnlijk de video-editor en de belichter. In ieder geval was dit een zeer explosief experiment waarbij de luisteraar eenmaal in de muziek opgenomen mee werd meegenomen in een verhaal wat steeds weer de interpretatie van de verschillende instrumenten kreeg. Op de grote schermen passeerde barcodes en toon-gegenereerde tijdsregistraties. Je moet hier wel voor open staan en als tip met betrekking tot de cd, deze bij voorkeur niet in de auto draaien, want dat leidt geheid tot ongelukken.
 
Lees Verder

Onderwerp: JAZZ

Zaterdag 07 Juli 2018 at 2:54 pm

Dit was echt, een meer dan complete vrijdag lang, genieten op Gent Jazz

Jerome Klein foto Hans Speekenbrink Igor Gehenot foto Hans Speekenbrink  Alex Tassel foto Hans Speekenbrink

Door: Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto's van Hans Speekenbrink

We kunnen met gerust hart stellen dat we nu echt op een Jazzfestival zijn hier op Bijloke bij Gent Jazz. Deze vijfde festivaldag opende met Igor Gehenot’s Delta, met naast Igor (piano), Jerome Regard (bas), Alex Tassel (trompet) en Jerome Klein (drums). Dit kwartet wordt geleid door Igor Gehenot die m.i. mogelijk niet geheel onterecht de Waalse Jeff Neve wordt genoemd.

Toch ben ik van mening dat Jeff Neve, die na dit kwartet zal optreden, muzikaal nog ver voor ligt op zijn Franstalige landgenoot. Niet dat Gehenot onverdienstelijk componeert maar het is bij lange na nog geen Neve. Er mist nog iets in de subtiliteit en zijn touche. Het moet wel vermeld dat het kwartet goed op elkaar is ingespeeld en ze elkaar muzikaal blind aanvoelen. Het viel mij op dat het merendeel van de gespeelde stukken begon met een solo van een der muzikanten. Niets mis mee maar wel opvallend. Deze intro’s zijn nimmer te lang of overdreven freaky of storend, maar eerder een sterke basis om vanuit te beginnen.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, NIEUWS, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Vrijdag 06 Juli 2018 at 9:06 pm

Youssou N’Dour weer terug in Nederland

Youssou N'Dour photo Hans Speekenbrink Youssou N'Dour photo Hans Speekenbrink Youssou N'Dour photo Hans Speekenbrink

Foto's Hans Speekenbrink klik voor vergroting


23 juli a.s treedt de Senegalese superster Youssou N'Dour op in Paradiso. Elk jaar is hij de laatste tijd weer te zien in Nederland, eind maart 2017 ook al in Amsterdam en zomer 2016 op het Afrika Festival Hertme. Ik zag hem eind 1989 voor het eerst in zijn eigen club in Dakar. In deze   periode was Set de grote hit van de wegbereider van mbalax, de moderne Senegalese popmuziek die een samensmelting is van traditionele griotmuziek, Afro-Cubaanse stijlen, rock en zelfs psychedelica. Het is te verwachten dat hij net als voorheen weer een enerverende en dansbare show weet neer te zetten.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 06 Juli 2018 at 12:09 pm

Gentjazz Donderdag dag 4. Nu begint de Jazz pas echt goed

Loriers Postma Gerstmans-Photo Hans Speekenbrink Loriers Postma Gerstmans-Photo Hans Speekenbrink Loriers Postma Gerstmans-Photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


De start van het tweede, nu aaneengesloten deel, van Gent Jazz is tevens de start van de ommekeer naar louter Jazz op dit festival. Waren de vorige dagen van het festival rijkelijk gelardeerd met pop en aanverwante zaken vanaf nu is het Jazz, Jazz en nog eens Jazz wat de klok slaat.

Dat begon al met het eerste concert van het trio Nathalie Loriers (vleugel), Tineke Postma (saxofoon) en Sam Gerstmans (bas), een gedreven trio wat vooral de twee dames in het gezelschap tot uitersten op hun instrumenten dreef. Loriers speelde werkelijk fantastisch op haar toetsen maar Tineke Postma overtrof alles en iedereen in dit concert. Het is haast niet te geloven wat een kracht en aanblaas-power er uit dit frêle lichaam komt. Het lijkt wel of Postma op een luchtslang staat aangesloten zo krachtig blaast zij aan. Krachtig, dan weer subtiel en met grote regelmaat, ellenlange passages. Dinsdagavond stond zij al als gast geprogrammeerd bij Myrddin, de snarenvirtuoos die met haar de grenzen tussen Jazz en Flamenco zocht en wat zij samen op enerverende wijze, dat vol muzikale verrassingen en diepgang over het voetlicht wisten te brengen. Maar nu op het hoofdpodium lijkt ze helemaal vleugels te hebben gekregen. Wat kunnen wij Hollanders toch trots zijn op deze dame.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK

Woensdag 04 Juli 2018 at 10:24 am

GentJazz Dag 3 met Gigant Tom Jones

Stephane Belmondo Trio Photo Hans Speekenbrink Stephane Belmondo Trio Stephane Belmondo Trio

Door Jacques Nachtegaal met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)


De derde dag van Gent Jazz is er een die begint met een stukje Nederlandse inbreng. In het trio van trompettist en flugel-speler Stephane Belmondo speelt de meer dan begenadigde snarenvirtuoos Jesse van Ruller op gitaar naast de contrabassist Thomas Bramerie.
Het trio brengt het al in 2014 verschenen album “Love for Chet”, als een hommage  opgedragen aan de veel te vroeg in Amsterdam overleden Chet Baker. Het album is een juweeltje maar ook live blijkt dat er in de studio niet eens veel aan het album gesleuteld is. Naast het subtiele en prachtige spel van Belmondo, wiens vader, die ooit saxofonist was, altijd de grote stimulator achter de muzikale carrière van Stephane en zijn broer Lionel was zijn zijn begeleiders in feite evenwaardig.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Maandag 02 Juli 2018 at 08:49 am

Dag twee van Gent Jazz biedt een onverwachte verrassing uit Nederland

Steiger photo Hans Speekenbrink Steiger photo Hans Speekenbrink Steiger photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Evenals de openingsdag begint ook dag twee van Gent Jazz met een te magere opkomst, het is nu aan het Belgische trio Steiger om het publiek op te warmen. Vandaag staat de tent vol keurige rijen stoelen verdeeld in vakken en met name in het midden zit wat publiek en langzaam komen er ook mensen bij, maar echt druk is het zeker niet. Net als eerder verbaast het mij hoeveel publiek er in deze tent kan en juist dan is het triest voor de drie keihard werkende jeugdige musici van Steiger om er leven in te blazen. Steiger staat hier omdat zij vorig jaar de prijs van het aanstormend talent (Jong Jazz talent Gent 2017) wonnen wat impliceert een optreden op het hoofdpodium dit jaar. De leden van dit driemanschap maken een stevig geluid wat met name de vleugel in de schijnwerpers zet. Experimenteel, maar niet freaken lijkt het credo van dit trio, dat vorig jaar terecht aandacht op zich vestigde.

Lees Verder