Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Maandag 13 Augustus 2018 at 5:14 pm

Jazz Middelheim had een mooie en bijzonder warme slotdag

Aka Moon photo Hans Speekenbrink Aka Moon photo Hans Speekenbrink Aka Moon photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal Foto's door Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De slotdag van Jazz Middelheim, afgelopen zondag, was er qua weeromstandigheid één die een dikke voldoende verdiende! Op de weide in Park Den Brandt was het heerlijk toeven in het zonnetje. In de grote tent maar ook in de kleine tent waar het nevenprogramma plaats vond was de temperatuur wel wat aan de hoge kant, maar de muziek maakte alles weer goed.

De opening was voor het Belgische Aka Moon, een Franstalig Trio met op sax Fabrizio Cassol, bassist Michel Hatzigeorgiou en Stéphane Galland achter de drums. Zij baseren hun composities heel sterk op ritmes afkomstig uit Centraal Afrika en het verre Oosten. Toch is dit zeker niet als wereldmuziek te omschrijven en blijven ze binnen de kaders van de Jazz, zij het met soms ingewikkelde ritmes en tempoversnellingen. Juist daardoor wordt het geluid van Aka Moon zo verdomd interessant om te beluisteren en hoewel de saxofoon sterk de boventoon voert is het de geweldige drummer Galland die voor een ijzersterke muzikale balans zorgt en niet vies van is om met regelmaat buiten de lijntjes te kleuren.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zondag 12 Augustus 2018 at 10:42 pm

Fred Hersch Trio - Hemelse klanken, oase van rust

Fred Hersh photo Hans Speekenbrink Fred Hersh photo Hans Speekenbrink Fred Hersh photo Hans Speekenbrink

Jazz Middelheim 2018
Zaterdag 11 augustus 2018, Antwerpen (België)
tekst: Stormvogel
foto's: Hans Speekenbrink

Fred Hersch is een begrip in de pianowereld. Met meer dan 30 albums op zijn naam en 10 Grammy nominaties, wordt hij internationaal gerekend tot de kring van absolute meesters. Fred Hersch, geboren in 1956 in Ohio, werd groot als een sideman van artiesten als Joe Henderson, Stan Getz, Art Farmer, Phil Woods en Toots Thielemans, maar sinds de jaren ’80 maakt hij furore onder zijn eigen naam, zowel solo als met zijn trio. Zijn grote talent werd daarna gewaardeerd door Jane Ira Bloom, Gary Burton, Jim Hall, Kenny Barron, Charlie Haden, Kenny Wheeler, Joey Baron en Bill Frisell. Bovendien stond hij als gerenommeerd educator aan de wieg van de nieuwe lichting pianisten als Brad Mehldau, Ethen Iverson en talloze anderen. In 2011 werd hij verkozen tot Pianist van het Jaar.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zondag 12 Augustus 2018 at 9:23 pm

Jazz Loves Disney op veel fronten tenenkrommend

China Moses photo Hans Speekenbrink Selah Sue photo Hans Speekenbrink Ben l'Oncle Soul foto Hans Speekenbrink

Jazz loves Disney - Jazz Middelheim
Zaterdag 11 augustus 2018, Antwerpen (België)
tekst: Robin Boer
foto's: Hans Speekenbrink

Binnen een festival line-up bestaande uit namen als Kamasi Washington, Black Star, De Beren Gieren, AKA Moon en Steve Coleman, is het programma Jazz Loves Disney op zijn zachtst gezegd een vreemde eend (Donald Duck?) in de bijt. Tussen zoveel eclectisch avontuur programmeert de organisatie van Jazz Middelheim een 90 minuten durende amusementsshow, bestaande uit een bigband en een handvol vocalisten die de klassieke jazzcomposities uit de roemruchte geschiedenis van Walt Disney producties moet gaan vertolken voor een ramvolle Main Stage.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zondag 12 Augustus 2018 at 8:07 pm

Ben Sluijs zoekt naar het mysterie

Ben Sluijs Quartet - Jazz Middelheim
Zaterdag 11 augustus 2018, Antwerpen (België)
tekst: Stormvogel
foto's: Hans Speekenbrink

2018-08/ben-sluijs-4011_1.jpg 2018-08/ben-sluijs-4042.jpg 2018-08/ben-sluijs-4027.jpg

Op zaterdag 11 augustus arriveren we op Jazz Middelheim als het Ben Sluijs Quartet in de Main Stage tent al aan de gang is. Vanuit de verte is meteen hoorbaar dat dit een ijzersterke formatie is die energieke jazz speelt op hoog niveau. Van dichtbij blijkt dit maar al te waar. Laatkomers kunnen plaatsnemen in het voor de vips gereserveerde vak, dat wederom leeg is gebleven. Het is eigenlijk spijtig voor de artiesten, met name die welke optreden in de middaguren, dat er voor hun neus in het publiek een dergelijke krater is geslagen. Het weerhoudt Ben Sluijs en zijn kameraden er niet van een geweldige prestatie te leveren die door het wel aanwezige volk op waarde wordt geschat.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 11 Augustus 2018 at 5:13 pm

Jazz Middelheim: Likkebaardend bij Dag 2

FONS ft Logan Richardson photo's Hans Speekenbrink FONS ft Logan Richardson photo's Hans Speekenbrink FONS ft Logan Richardson photo's Hans Speekenbrink

Door Stormvogel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Voor collega Nachtegaal leek de line-up van Jazz Middelheim 2018 vantevoren niet zo groots als anders, maar persoonlijk keken wij likkebaardend uit naar de beloofde acts, waaronder De Beren Gieren, Philip Catherine en Aka Moon. Dag twee van de 37ste editie van Jazz Middelheim in het sfeervolle Park Den Brandt bood een aantal acts om met de ogen dicht bij weg te dromen. In de Main Stage tent op 10 augustus geen swing of ringtingeling, maar louter hedendaags geïmproviseerde muziek, waarvoor de definitie ‘jazz’ eigenlijk nauwelijks nog opgeld doet.


FONS
Om te beginnen de formatie Fons. Toen de Amerikaanse altsaxofonist Logan Richardson werd uitgenodigd om te spelen met het Vlaamse trio, moest hij aan twee dingen denken. Ten eerste ’Fonzie’ uit Happy Days en ten tweede een uitspraak van de legendarische componist Arnold Schönberg over teachers and students. Dit zou een zin betreffen uit het Pan Pipes interview uit 1948, dat “a teacher should be as good as he wants his pupils to be.” Het had iets te maken met het feit dat de heren van Fons studeren aan het Conservatorium van Antwerpen. En dat bleek de openbaring: dat zijn Vlaamse gastheren ‘eigenlijk’ eerste klas professionals waren! Tijd om lang ons hoofd te breken is er niet. Maar het zegt iets over de belevingswereld van deze moderne toeteraars, Happy Days en Dodecafonie in een adem te noemen.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 11 Augustus 2018 at 4:12 pm

Fantastisch Afrikaanse Percussie en Dans Workshop Weekend Djembé Dramé op Schiermonnikoog

Foto Petra Schouwenaar Foto Petra Schouwenaar Foto Petra Schouwenaar

Rik van Boeckel Tekst en foto’s (klik voor vergroting):


Begin augustus vond op Schiermonnikoog het 18e door Djembé Dramé georganiseerde Afrikaanse Percussie en Dans Workshop Weekend plaats. Met workshops dans, djembé, balafoon, kora, talking drum en zang. Veel mensen waaronder ondergetekende namen deel aan dit door Moussé en Turid Dramé georganiseerde weekend. Met topdocenten als Baba Touré (Ivoorkust), Harouna Dembele (Burkina Faso), Moussé Dramé (Senegal), Dembele Sidiki (Ivoorkust) voor de djembé; Turid Dramé (Nederland) en Saly Dans (Senegal) voor de Afrikaanse dans; Moussé voor de tama, de Senegalese talking drum, Paul Nas (Nederland) voor de balafoon en  Xavier Gob (Frankrijk) voor de kora. Voor de dansbegeleiding zorgden Ibou N’Diaye (Senegal), Bamat Lamarche (Frankrijk) en Sebastiaan de Vries (Nederland).

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 10 Augustus 2018 at 10:55 am

Drie acts aaneen die de opening van Jazz Middelheim 2018 tot een feest weten te maken.

Bram Weijters Crazy Men foto Hans Speekenbrink Bram Weijters Crazy Men foto Hans Speekenbrink Bram Weijters Crazy Men foto Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

In eerste instantie was ik van mening dat deze Jazz Middelheim, in het Park Den Brandt in Antwerpen, niet de sterkste editie was sinds jaren. Eigenlijk vond ik het ontbreken van echt pakkende namen en het grote aanbod aan Belgische Jazz artiesten een beetje afzwakking van het festival wat ik een der beste van de lage landen vind. Natuurlijk had de organisatie met Gent Jazz enkele weken geleden een meer dan meesterlijk festival neergezet en mogelijk dat daardoor Middelheim daardoor wat magertjes overkwam. Echter de openingsdag gisteren donderdag 9 augustus was van ongekende klasse.

Beginnend met Bram Weijters en zijn Crazy Men, een door Bram Weijters (toetsen en samples) stelde voor dit exclusieve concert (hoewel exclusief, Bram speelt met deze formatie een zelfde concert op vrijdag 7 september 18.00 uur in het Zuidpark in Gent op Jazz in het Park maar dat terzijde) een heerlijk collectief met een drietal stevige blazers, Sam Vloemans, Andrew Claes en Vincent Brijs, drummer Steven Cassiers en bassist Dries Laheye een geweldige band samen die de jaren van de succesvolle Jazzrock in België lieten herleven.

Lees Verder