Onderwerp: THEATER, TONEEL

Woensdag 26 September 2018 at 9:25 pm

“Judas”, een beklemmende première

Judas foto Jacques Nachtegaal Judas foto Jacques Nachtegaal Judas foto Jacques Nachtegaal

Tekst en foto's Jacques Nachtegaal

Beklemmend, dat is misschien de beste omschrijving voor de sfeer die heerst als je theater de Meervaart nadert. Bijzonder veel bewaking en politie is er op de been. Er hangt nog net geen politiehelikopter in de lucht maar je voelt dat er een dreigende sfeer is, iets wat je extra alert maakt. Ook binnen in het theater is veel bewaking aanwezig, Het geeft geen prettig gevoel. Verwacht men iets is er een dreiging binnen gekomen. De première van het toneelstuk “Judas” naar het boek van Astrid Holleeder. Voor het toneel werd het script geschreven door Sophie Kassies en geregisseerd door Johan Doesburg. Die laatste had m.i. toch nog iets meer naar het toneelbeeld van Tom Schenk moeten kijken, de talloze doodskisten maakt het net iets te ….. Beter had hij een wasmand met kleren van Willem als decorstuk kunnen opvoeren, want hoeveel kisten moet je op laten komen, dat zal nooit duidelijk worden. Maar dan heb ik ook nagenoeg het enige minpuntje, in mijn optiek, genoemd.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, WERELDMUZIEK

Donderdag 13 September 2018 at 6:07 pm

Alles kan in Gent, neem nou festival “Jazz in het Park” een feestje op zich.

Tekst & fotografie: Jacques Nachtegaal (klik voor vergroting)

De stad Gent is volgens mij, en met mij velen, de meest Culturele en aantrekkelijkste stad van heel België. Jongstleden weekend was er naast een Folkfestival, een Popfestival  ook het gratis toegankelijke “Jazz in het Park” en niet zo maar een Jazz in het Park, de jubileumversie in de 25e editie in deze bijzonder muzikale stad. Gent doet er heel veel aan om kunstenaars op het breedst der betekenis naar Gent te laten komen. Er wordt een goed klimaat geboden voor alle jonge kunstenaars en musici. Deze sfeervolle studentenstad heeft een heel eigen smoel in het toch al zo vriendelijk Vlaamse landschap. Ik was er voor Jazz in het Park. Op uitnodiging van de perschef van dit evenement trok ik naar het zuiden. Na mijn intrek te hebben genomen in het altijd vriendelijke Holiday Inn express vlak bij de uitvalswegen van deze stad en onder de rook van het prachtige stadion van KAA Gent en binnen enkele minuten van het centrum verwijderd hield ik vier nachten mijn residentie. Maar het ging allemaal om de 25e Jazz in het park een bijzondere jubileum editie. Een festival met sterren en met aanstormend talent. Groen en rijp lopen door elkaar en het leuke op dit festival is dat er mooie nieuwe contacten worden gesmeed, er nuttige en leerzame tips worden verstrekt door de doorgewinterde musici en dat de jonge garde speelt alsof het leven er van af hangt. Gents Jazz in het Park editie 25 was een geweldige belevenis.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Woensdag 05 September 2018 at 12:32 am

Elke zondag: Live Jazz in Grand Café Metropole, Arnhem

Onno Witte © Metropole Arnhem Jeroen Pek David de marez Oyens © Metropole Arnhem Stormvogel @ Metropole Arnhem

Van onze redactie; foto's © Sandra Bouckaert

Ze bestaan nog: horeca-ondernemers die -vol goede moed en tegen beter weten- in hun toko echte live-jazz durven programmeren. Niet als flauwe achtergrondmuziek met allerlei restricties, maar in concertante setting en zonder artistieke beperkingen; niet in ruil voor twee consumptiebonnen en een schop onder de kont, maar tegen een gezonde maaltijd, een fijn glas rioja en een redelijke duit in het zakje. En dan ook nog flyers laten drukken, vette bio’s op de website en met de kop in de krant. De Arnhemse Jan van Wonderen is er zo één. En alleen daarom al, verdient die man hulde.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Maandag 03 September 2018 at 10:12 pm

Unieke 'blend' van jazzbarock en funk

Bohemian Groove ft. Joe Bowie Bohemian Groove ft Joe Bowie © Peter Putters Bohemian Groove ft. Joe Bowie © Peter Putters

Door Robin Boer met foto's van P
eter Putters

Bohemian Groove Orchestra (BGO) ft. Joe Bowie was een van de acts op Amersfoort Jazz 2018. Op 25 mei jongstleden waren zij te zien en te horen op podium Groenmarkt. Nu, 3 maanden later, speelt deze bezetting voor de tweede keer in het openbaar. Deze keer in Stadscafé De Observant: een prachtig historisch gebouw vlak buiten de Middeleeuwse kern van het centrum Amersfoort.

Lees Verder