Onderwerp: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 24 December 2018 at 10:04 am

Loreley. Stories

2018-12/loreley-001.jpg

Jazz/World

Eigen beheer

Vier sterren

Loreley, dat is de Rotterdamse zangeres, songwriter en violiste Renske Wassink. Zij heeft zich op dit album omringd met Rotterdams/Kaapverdische musici als Paulo Bouwman (gitaar) en Carlos Matos (toetsen) die mede met haar dit prettig in het gehoor liggende album produceerden. Ook percussionist Miroca Paris droeg bij aan een aantal songs. Vanaf het eerste nummer One Voice heeft dit album dan ook een licht swingend karakter. Renske schrijft intelligente teksten. Bij songs als Anyway en Days of Green waan je je als luisteraar in een zomers stadspark. Het gitaarspel van Bouwman in One Voice is erg sterk en dat geldt ook voor Half Of Me, een song die ze schreef na de dood van haar moeder. Met een ontroerende poëtische tekst! Renske heeft als zangeres een achtergrond in de jazz maar laat op dit album tevens de kleurrijke muzikale ambiance van Rotterdam goed doorklinken.

Rik van Boeckel

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Vrijdag 21 December 2018 at 12:35 pm

Wat als moeder zo haar eigen herinneringen tot rouw heeft.

Genoeg nu over jou!
Door Jacques Nachtegaal

Het is bedoeld als cadeautje voor haar 60 jarig theaterjubileum, maar het cadeau voor Ingeborg Elzevier is ook voor het publiek een heerlijk presentje. De tragikomedie “En nu genoeg over jou” is een toneelpareltje waar acteurs als Ingeborg Elzevier, Peter Tuinman en Annick Boer op een heerlijke wijze hun tanden in hebben gezet. Geschreven door Magne van den Berg is er een toneelstuk ontstaan, dat zowel de lach als de traan weet te beroeren. Knap geschreven cross-talks en heerlijke dubbele bodems maken deze toneelvoorstelling, mede door het heerlijk acterend trio, tot een meer dan geslaagde voorstelling. Dit is nou zo’n stuk waar je voor naar het theater gaat. Je merkt dat regisseuse Hanneke Braam de drie acteurs veel ruimte heeft gelaten om mooie eigen inbreng toe te voegen, waardoor de rollen nog dichter op de personen geschreven lijken. Natuurlijk is de rol van moeder speciaal met oog op Ingeborg Elzevier ontstaan maar bij de twee andere karakters zal zeker naar de acteurs voor de rollen gekeken zijn. Oftewel er is meer dan geweldig goed gecast.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, WERELDMUZIEK

Dinsdag 18 December 2018 at 11:05 pm

CD: Cuca Rosetta Luz

Cuca Roseta Luz

Cuca Roseta

Luz

Fado

Vier en halve ster

Sony

Met haar vierde album bewijst fadozangeres Cuca Roseta dat ze door de jaren heen alleen maar beter wordt. Zoals de titel Luz (licht) aangeeft is dit een lichtvoetig album met slechts enkele trieste fado’s zoals het ontroerende Triste Sina over iemand die er niet meer is maar wel in het hart blijft. Cuca zingt ook twee traditionals zoals het vrolijke Rosinha uit het noorden van Portugal en het vertederende Alecrim uit Alentejo waarin de mannenstemmen van Quarteto Trindade dit oude lied extra cachet geven. Van de 16 liederen op Luz schreef ze van 5 de tekst en van 2 ook de muziek. Gitarist Diogo Clemente produceerde Luz maar als instrumentalist springt de bespeler van de Portugese gitaar er toch uit: Angelo Freire. Cuca eindigt met de ballade Luz do Mundo waar ze wordt begeleid op piano door Tiago Machado die bij Cuca’s tekst de muziek componeerde.  Het is een rustige afsluiter van een mooi album.

Rik van Boeckel

Onderwerp: CD-DVD, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 17 December 2018 at 9:46 pm

Mariza

2018-12/mariza-001.jpg

Mariza

Fado

Vijf sterren

Warner Music

Tekst: Rik van Boeckel

Op dit titelloze album van Mariza laat de zangeres haar stem uitwaaieren over een aantal prachtige songs waarvan ze er een, nl. Oraçao, voor het eerst zelf heeft geschreven, samen met Tiago Machado.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Woensdag 05 December 2018 at 8:14 pm

Paul de Munnik – Goed jaar de theatertournee is nog

 Paul de Munnik foto Jacques Nachtegaal Paul de Munnik foto Jacques Nachtegaal Paul de Munnik & Wouter Planteijdt foto Jacques Nachtegaal

Tekst en fotografie Jacques & Nadine Nachtegaal (klik voor vergroting)

Alweer enkele jaren geleden kondigt het succesvolle duo Acda en de Munnik aan ieder zijn eigen weg te gaan. Paul de Munnik brengt een prachtig eerste solo album “Nieuw” uit en er volgt een eerste solo theatertour. In die tournee staat Paul helemaal alleen op de planken. Vorig seizoen deed Paul de Munnik met zijn band voor een aantal maanden enkele theaters aan. Deze tour was heerlijk comfortabel, met muzikanten om zich heen waarmee hij jarenlang samenwerkte bij o.a. Acda en de Munnik. Even lekker los met de jongens. Inmiddels is Paul begonnen aan een nieuwe theatertournee, naar aanleiding van zijn tweede album “Goed jaar”. Samen met Multi-instrumentalist Wouter Planteijdt, voor de muzikale ondersteuning, doet hij tot eind maart 2019 de diverse Nederlandse theaters aan.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, TONEEL

Woensdag 05 December 2018 at 8:11 pm

Johan Veenstra weet te binden en te ontroeren

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Tekst en fotografie Jacques Nachtegaal  (klik voor vergroting)

Enkele seizoenen geleden moest Theaterdirecteur Johan Veenstra afscheid nemen van zijn geliefde theater “De twee Hondjes” in Hellevoetsluis. Met pijn in het hart maar gedwongen door de Kanker die hem in zijn greep had. De berichten voor Johan waren niet positief hooguit nog twee jaar, inmiddels ruim 7 jaar later na de eerste negatieve berichten stelt Johan Veenstra in zijn voormalige theater de door hem samengestelde dubbel-cd “Vereeuwigd” voor aan een grote groep selecte genodigden, waaronder een aantal artiesten die op het album voorkomen.

Lees Verder