Onderwerp: THEATER, TONEEL

Donderdag 28 Februari 2019 at 6:29 pm

“Kom Hier Dat Ik U Kus”, is een meer dan aangrijpende tragedie van Griet Op de Beeck

Foto Ben van Duin Foto Ben van Duin Foto Ben van Duin

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Het is de tweede roman van Griet Op de Beeck, de Vlaamse auteur (Turnhout 1973) die met haar debuutroman “Vele Hemels Boven De Zevende” zich direct op de staalkaart der literaten plaatste. Het debuut werd verfilmd met het scenario van Griet zelf. Haar tweede boek “Kom Hier Dat Ik U Kus” is nu in Nederland onder productie van Hummelinck Stuurman in een bewerking van Janine Brogt en in de regie van Mirjam Koen hervormd voor het theater.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Donderdag 28 Februari 2019 at 5:30 pm

“Ja” is meer dan een woord alleen Nasrdin Dchar toont het op vele manieren.

De mannen foto Raymond van Olphen De mannen foto Raymond van Olphen De mannen foto Raymond van Olphen

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

In een tot de nok toe uitverkochte Stadsschouwburg in Amsterdam staat op Valentijnsdag 2019 één man op het immense podium. En toch vult hij het volledig. Door zijn uitstraling, zijn charisma en het meer dan boeiende stuk dat hij speelt, heerst hij over het gehele podium. Nasrdin Dchar maakt met “Ja” wederom heel goed duidelijk dat hij van ongekende klasse is als schrijver, maker, acteur, maar vooral als verteller. Vooral dat laatste maakt deze voorstelling tot een groot succes. Want Nas scoort uitmuntend met zijn allernieuwste solovoorstelling “Ja”.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 19 Februari 2019 at 4:36 pm

Mehmet Polat. Ageless garden

2019-02/mehmet-polat.jpg

World

Aftab Records

Vier sterren

Mehmet Polat is een erg goede Turkse ud speler die al jaren in Nederland woont en bekend is van Arifa.   Met Ageless Garden heeft hij een instrumentaal album uitgebracht waarop hij zijn innerlijk leven uitdrukt op de ud, een snaarinstrument uit het Midden Oosten. De eerste twee tracks Hasret en Aylan zijn gewijd aan mensen die het leven lieten in Turkije bij aanslagen van fundamentalisten en tijdens een boottocht van vluchtelingen. Het meest opwindend zijn nummers waarin hij samenspeelt met musici uit andere culturen. Zoals Something is moving waarin hij zich verdiept in Indiase muziek en zich laat begeleiden door de tabla. Of Embrace it, een ontmoeting van Afrikaanse en Perzische muziek, met een glansrol van Zoumana Diarra op de kora. A wise touch en In solitude zijn muzikale reflecties waarin de ud zo mooi en fijnzinnig klinkt. In het enerverende An Anatolian bulerías mengt Polat de sprankelende klanken van de ud met heftige flamenco ritmiek.

Rik van Boeckel

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Donderdag 14 Februari 2019 at 12:21 pm

“It’s a mans World, en dat is het nog steeds.

foto eric van nieuwland foto eric van nieuwland foto eric van nieuwland

Door Jacques Nachtegaal Het Collectief N & P, fotos Eric van Nieuwland

De muzikanten die zich scharen onder de producers noemer “The Legends” (Michael Varekamp & Wiboud Burkens) hebben na een flink aantal zeer succesvolle theatershows, wederom een nieuw thema bedacht voor weer een theatershow. “It’s a Mans World”, met muziek van James Brown, Marvin Gaye en Stevie Wonder.

Tijdens de première in de Rijswijkse Schouwburg viel het mij direct weer op, het Rijswijkse publiek heeft wederom de blauw- en grijsspoeling door de haren gehaald voor een avondje theater. Toch was het wat jonger publiek dan 50+ deze avond gelukkig heel wat ruimer vertegenwoordigd dan anders in deze mooie theaterzaal.
Met, zoals te doen gebruikelijk, een hechte band musici was het vanavond de eer aan Steffen Morrison en Yerry Rellum om de show te maken. Wat ze ook ruimschoots met verve deden. Twee echte souljongens met een geweldig stemgeluid. Had ik Morrison al eerder gehoord en gezien, o.a. in mijn eigen Stadsgehoorzaal in Vlaardingen, Rellum was dan ook de grote verrassing voor mij op deze première avond. Mensenliefhebben wat een strot heeft deze man. Kracht, volume en strak als een messnede, zo klinkt deze stevige jongen. Natuurlijk heeft hij zijn eigen klankkast en dat zorgt ontegenzeggelijk voor een nog mooier en voller geluid maar de veel ielere Morrison heeft ook een dijk van een stem.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 04 Februari 2019 at 10:00 pm

José Quevedo met Bolita Big Band grandioos op Flamenco Biënnale

Tekst: Rik van Boeckel.

Het concert van José Quevedo’s Bolita Big Band op de Flamenco Biënnale in Tivoli Vredenburg staat aangekondigd als ‘Caótico’ maar chaotisch is het allerminst. Met deze show viert flamenco gitarist José Quevedo ‘El Bolita’ het feit dat hij 30 jaar op het podium staat. De Bolita Big Band komt uit Quevedo’s koker. De organisatie van de Flamenco Biënnale vroeg saxofonist Bernard van Rossum voor de samenwerking met Quevedo. Van Rossum is in Alicante geboren en bracht met de BvR Flamenco Big Band twee goed ontvangen albums uit: Jaleo Holandés en Luz de Luna. Met zijn Big Band trad hij eerder tijdens de Biënnale op en tijdens North Sea Jazz.

Lees Verder