Onderwerp: THEATER, TONEEL

Donderdag 28 Maart 2019 at 12:35 pm

ART is veel meer dan een toneelstuk over kunst en een wit doek

Art foto Mark Engelen Art foto Annemieke van der Togt Art foto Annemieke van der Togt

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

De Toneelvoorstelling ART is al meerdere malen in de Nederlandse theaters gespeeld ik zag in ieder geval al twee eerdere versies, maar deze nieuwe versie, met een werkelijk meesterlijk sterke cast, is zo sterk dat hij al het vorige en zelfs mijn verwachtingen zwaar overtrof.

Ik zag de allereerste try out in de Vlaardingse Stadsgehoorzaal en de Première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag er zat slechts een korte periode tussen maar ik was overdonderd hoe veel scherper en strakker de voorstelling in die paar tussenliggende voorstellingen was geworden.
Na de montage periode in de Vlaardingse Stadsgehoorzaal zag een goed gevulde zaal een voorstelling die meer dan de moeite waard was met knap en scherp acteerwerk door Thijs Römer, Frederik Brom en Waldemar Torenstra. Echter ik zag met verbazing de progressie die de regisseur (Paula Bangels) en de acteurs in deze toneelklapper van de Franse Yasmina Reza hadden gemaakt. De vertaling van Coot van Doesburgh bekt lekker en loopt als een sneltrein. Hierdoor heeft de voorstelling een heerlijk tempo en af en toe moeten de acteurs zelfs even iets inhouden voor de reacties uit de zaal.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Donderdag 28 Maart 2019 at 12:23 pm

Naar de Hemel wijzen getuigt van knap vakmanschap van Degrade

Naar de hemel wijzen fotograaf niet bekend Naar de hemel wijzen fotograaf niet bekend Naar de hemel wijzen fotograaf niet bekend

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Toen het bij de leden van Toneelgroep de Appel in Den Haag begon door te dringen dat de karaktermoord door het gemeentelijk college op dit uitgelezen gezelschap van vrees overging naar werkelijkheid waren David Geysen (acteur) en licht en muziekproducent Carl Beukman al voorbereid. Zij hadden gezamenlijk het Bureau Degrade opgericht en zij wilden zich richten op sterke performances en toneelstukken. Na een vijftal succesvolle producties volgde recentelijk de voorstelling “Naar de Hemel Wijzen “ een toneelstuk van Jibbe Willems. Een bijzondere tekst met werkelijk verrassend tekstgebruik en onverwachte woordsprongen. Deze zijn aanvankelijk zo verrassend dat je op het puntje van je stoel niets van de tekst wilt missen en kan missen want dan ben je de draad kwijt. Echter al naar gelang je wordt geconfronteerd met deze taalbehandeling wordt het je steeds meer eigen, zo sterk dat je op een goed moment het niet eens meer opvalt. Hoe zwaar moet dit echter wel niet geweest zijn voor Geysen om deze tekst zich eigen te maken. Hoe dan ook, het is hem met verve gelukt.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Maandag 18 Maart 2019 at 9:22 pm

Turks Fruit uitgekleed tot de essentie van het oorspronkelijk verhaal


Turks Fruit Fotograaf: Annemieke van der Togt Turks Fruit Fotograaf: Annemieke van der Togt Turks Fruit Fotograaf: Annemieke van der TogtDoor Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & PDe toneelversie van Turks Fruit is na het boek (Jan Wolkers) de film (met Rutger Hauer en Moniek van de Ven, de musical (Met Antonie Kamerling en Jelka van Houten) nu in de Nederlandse theaters te zien. En hoe. Mijn inziens is deze toneelbewerking door Sophie Kassies in de regie van Hanneke Braam met in de hoofdrollen Chris Peters en Ali Zijlstra het dichtst bij het oorspronkelijke verhaal van Jan Wolkers uit 1969 gebleven. En hoewel al vijftig jaar oud nog steeds actueel en realistisch genoeg voor 2019. Menig scholier heeft dit boek ooit op zijn boekenlijst gehad en het verhaal is alom bekend. Toch weten regisseur en acteurs, met naast Chris en Ali Bart Klever (vader / vriend van moeder) en Debbie Korper (moeder) het stuk met zoveel overtuiging te brengen dat je als toeschouwer er helemaal ingezogen wordt.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Dinsdag 12 Maart 2019 at 8:16 pm

“Revolutions”, verrassend, gewaagd en doordacht van NT & NT Jong

Foto Phile Deprez Foto Phile Deprez Foto Phile Deprez

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

 Nadat ik eerder verrassend getrakteerd werd op een zeer succesvolle voorstelling van “Lord of tjhe flies” door NT Jong (Toen nog Nationale Toneel) was de uitnodiging voor de première van “Revolutions” door het Nationale Theater/ NT Jong een zeer welkome. In het Haagse Theater aan het Spui vond deze avond plaats. En wat voor een avond. Een theaterproductie die zich afspeelt in de verre toekomst, maar met deels de kennis van nu en de verwachtingen van morgen met veelbelovende jonge acteurs.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, MUZIEK

Zondag 10 Maart 2019 at 4:39 pm

The Gloaming 3

The Gloaming 3

Eigentijdse Ierse folk

Vier en halve ster

Real World/PIAS

Rik van Boeckel voor Cultuurpodium.nl

Dit is het derde album van de Iers/Amerikaanse folkband The Gloaming. Net als op nr. 1 (2014) en 2 (2016) smeden de 5 musici weer een mooie mix tussen traditie en vernieuwing. Zanger Iarla Ó Lionaird weet zo fraai te fraseren in songs als het ijzersterke Meáchan Rudaí (The weight of things) en het weemoedige Áthas, deels geschreven door de Ierse dichter Liam Ó Muirthile. Hij zingt het in het Gaelic net als alle andere songs. Je kunt je hier de Cliffs of Moher bij voorstellen als een muzikaal filmisch beeld. The Lobster is ‘n geheel instrumentale traditional net als The Pink House dat gekenmerkt door repetitieve patronen tegen het eind van de song.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Zaterdag 09 Maart 2019 at 10:43 am

“Café Du Monde” n heerlijk en pakkend programma van Joke Bruijs & Musica Extrema.

Joke Buijs foto Mark Uyl Musica Extrema Fotograaf onbekend Joke Buijs foto Mark Uyl

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P


Dat ze de zestig gepasseerd is zou je zeker niet zeggen, ook haar materiaalkeuze, die ze deed samen met haar bandleider Ben van den Dungen, is redelijk tijdloos en verraadt niet echt een leeftijd. Kunnen we dus stellen dat Joke Bruijs nog steeds een spetterende vlam op de theatervloer is. Tijdens haar huidige tournee laat Joke zich begeleiden door Musica Extrema een muzikaal perfect collectief rond bandleider/saxofonist Ben van den Dungen en violiste Tanya Schaap. In een wisselende samenstellingen komen zij ook voor als Tango Extrema waarmee al een aantal succesvolle theatertournees werden gemaakt. Dit keer treedt dit uitgelezen orkest op als de begeleiders van Joke Bruis in haar theatershow “Café Du Monde”

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, JAZZ, MUZIEK

Zondag 03 Maart 2019 at 5:44 pm

‘Crooners Night Club’, de nieuwe theatervoorstelling van The Round Midnight Orchestra

 The Crooners photo Hans SpeekenbrinkThe Crooners photo Hans Speekenbrink The Crooners photo Hans Speekenbrink

Van de redactie, met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Zondag 17 januari vond in theater De Speeldoos Baarn de try-out plaats van ‘Crooners Night Club’, de nieuwe theatervoorstelling van The Round Midnight Orchestra. Het ensemble, bestaande uit het puikje van de Nederlandse jazzscene, toert sinds 2018 langs de theaters en festivals met programma’s als ‘A Night at the Club’ en ‘Swingin’ Harlem’, met de bedoeling op pakkende wijze de traditionele Amerikaanse jazz “in al haar urgentie” te laten herleven. Vanaf maart staat het programma ‘Crooners Night Club’ op het programma. De show wordt aangekondigd als “een gloedvolle avond met heerlijke muziek en de authentieke sfeer en intriges van toen, gebracht door comedian en zanger Jeffrey Spalburg en jazzzanger Thom Hoorweg”.

Lees Verder