Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 31 Mei 2019 at 9:05 pm

MUDITA wint Edison award

Mudita photo Hans Speekenbrink Mudita photo Hans Speekenbrink Mudita photo Hans Speekenbrink

Mudita, het trio bestaande uit Sanne Rambags (zang), Koen Smits (trompet) en Sjoerd van Eijck (piano), heeft met het debuutalbum Listen To The Sound Of The Forest (ZenneZ Records, 2018) de Edison gewonnen. De jury roemt het album als “een hommage aan de natuur en mystiek van het hoge noorden. 

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 31 Mei 2019 at 3:24 pm

Amersfoort Jazz 2019 dag 4 (Zondag)

Afgelopen weekend voltrok zich de 41ste editie van het Amersfoort Jazz festival. Four Days of World Jazz, met meer dan 80 concerten in de historische binnenstad van Amersfoort. Het programma was internationaler dan ooit en bevatte naast de publiekstrekkers op de pleinen, enkele bijzondere luisterconcerten in de kleinere binnenlocaties. We pakten behalve de zaterdag ook de zondag, als vanouds de laatste en relatief rustigste dag van het festival.

Marit van der Lei Nextet photo Hans Speekenbrink Marit van der Lei Nextet photo Hans Speekenbrink Marit van der Lei Nextet photo Hans Speekenbrink

Tekst: Robin Boer & Storm Bakker, beeld Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Marit van der Lei Nextet
Onze concertbeleving begon met het Marit van der Lei Nextet, een band van talentvolle spelers afkomstig van het Utrechts Conservatorium onder leiding van zangeres Marit van der Lei. Wij zagen haar al eens tijdens het UJazzFest in TivoliVredenburg, toen haar optreden wreed verstoord werd door -notabene loos- brandalarm en in Co Live! in Nick Vollebregt Laren. Het Nextet heeft de stijgende lijn te pakken en speelde op de Groenmarkt in Amersfoort gewaagd, avontuurlijk en dynamisch. Met het door Kenny Wheeler geïnspireerde nieuwe werk kiest Van der Lei niet voor de gemakkelijkste weg, maar voor een eigenzinnige koers die nu al naar meer smaakt. In haar band schitteren Kika Sprangers (sax), Prashant Samlal (gitaar) en Koen Smits (trompet), alledrie gelauwerde talenten uit de Next Generation of Dutch Jazz, die in Marit’s band een dienstbare rol innemen. Met name de vingervlugge bassist Marre de Graaff en handige toetsenist Roel Hazendonk geven de band een sappige fusion-twist, wat op de Groenmarkt goed uit de verf komt. Drummer Mees Siderius  onderscheidde zich met subtiel en lyrisch bekkenwerk “in de zone”, zeer passend bij het op Kenny Wheeler geënte materiaal.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 31 Mei 2019 at 2:43 pm

Amersfoort Jazz 2019 Zaterdag dag 3

Tekst: Robin Boer & Storm Bakker foto's Hans Speekenbrink, tenzij anders vermeld. (klik voor groter)

Afgelopen weekend voltrok zich het veelzijdige 
Amersfoort Jazz festival. 4 Days of World Jazz, met meer dan 80 concerten in de historische binnenstad van Amersfoort. Het programma was internationaler dan ooit en bevatte naast de publiekstrekkers op de pleinen, enkele bijzondere luisterconcerten in de kleinere binnenlocaties. We streken neer op de zaterdag, de derde en langste dag van het festival. 
 

Clair Parsons & Evan Har Even Duo Photo Hans Speekenbrink Clair Parsons & Evan Har Even Duo Photo Hans Speekenbrink Clair Parsons & Evan Har Even Duo Photo Hans Speekenbrink
 
Claire Parsons & Eran Har Even Duo
De zaterdagmiddag van Amersfoort Jazz is sinds enkele jaren ingericht voor de Amersfoort Jazz Heritage, intieme luisterconcerten in de bijzondere binnenlocaties van de binnenstad. Wij kozen voor de Brits-Luxemburgse singer-songwriter Claire Parsons, over wie we al veel goeds hadden vernomen. Zo is zij lid van de veelbelovende B-Jazz winnende formatie Aishinka uit België. Met de Israëlische gitarist uit Amsterdam, de ons wel bekende Eran Har Even, vormt Claire een duo dat eigen werk vertolkt, dat helaas nog niet op CD is verschenen. In de kleine Sint Rochuskapel, een schier onvindbaar kapelletje behorend bij het middeleeuwse hofje ‘De Armen de Poth’ aan de rand van de historische binnenstad, waren wij getuigen van een verrassend optreden. Charisma, hemelse zang, mooie analoge synthbassen en duizelingwekkende gitaarpartijen.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 28 Mei 2019 at 08:15 am

Coladera. La dôtu lado

2019-05/coladera.jpg

Braziliaans/Kaapverdisch

Agogo Records

Vier en halve ster

Coladera is een project van de Braziliaanse zanger/gitarist Vitor Santana, de Portugese zanger João Pires en de Kaapverdische percussionist/gitarist/zanger Miroca Paris. De groep is genoemd naar de Kaapverdische muziekstijl coladeira. De muziek beweegt heen en weer tussen Braziliaanse ritmes (ondersteund door Marcos Suzano’s sterke spel op het Braziliaanse percussie-instrument de pandeiro), Kaapverdische stijlen als funana en batuque en een licht fado gevoel! A Luz de Yayá is gewijd aan de AfroBraziliaanse godin van de zee: Lemanjá. Op dit album is goed de verwantschap tussen Kaapverdische en Braziliaanse muziekstijlen te horen zoals coladeira en samba. Heel mooi is het instrumentale Mantafro terwijl Algum Lugar Em Nós en Céu Azulino worden gekenmerkt door een lichte bossa nova touch. Funaná do moreré geeft vanzelfsprekend een Braziliaanse twist aan de Kaapverdische funana. Die mix van Braziliaans en Kaapverdisch maakt dit album in zijn geheel zeer interessant, al ligt de nadruk wel op de Braziliaanse muziek!

Rik van Boeckel

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 27 Mei 2019 at 03:52 am

Daisy Correia. Bijzonder mooie terugblik op haar 10 jaar als fado zangeres

Tekst: Rik van Boeckel. 

Met haar programma ‘10 anos de fado’ vierde de Nederlands/Portugese fadozangeres Daisy Correia dat ze tien jaar geleden haar debuut maakte. Het negende optreden van haar jubileum tour vond plaats in Theater Ludens in Voorburg, de laatste in het Concertgebouw in Amsterdam met als gasten Fernando Lameirinhas, Jan Akkerman en Jan Dulles. Het werd een hele mooie gevarieerde avond in Theater Ludens waarin Daisy haar kwaliteiten als (fado)zangeres op een relaxede manier ten toon spreidde. 

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, INTERVIEW, JAZZ, MUZIEK

Donderdag 23 Mei 2019 at 10:33 am

Zinderend begin Amersfoort Jazz 2019

De 41steeditie van festival Amersfoort Jazz is begonnen met een ronduit zinderende concertavond in theater De Lieve Vrouw. De artiesten Chicuelo & Marco Mezquida speelden geweldig, het geluid was uitstekend en de vonk sloeg over: het regende staande ovaties en open doekjes. De luisteraars verlieten smachtend naar meer de theaterzaal voor een welverdiende adempauze.

Van de redactie, met foto's van Peter Putters 

2019-05/jazz-opening-www.denozem.com-5-van-82.jpg2019-05/jazz-opening-www.denozem.com-35-van-82.jpg2019-05/jazz-opening-www.denozem.com-54-van-231.jpg

Het was eerst nog maar de vraag of alles conform opzet zou verlopen. Het vliegtuig waarmee de artiesten uit Spanje werden ingevlogen had namelijk ernstige vertraging en het concert in De Lieve Vrouw begon daarom een half uur later dan aangekondigd. Dit weerhield het duo Chicuelo & Mezquida er niet van, om enorm uit te pakken en de uitverkochte zaal volledig op zijn kop te zetten. Gitarist Chicuelo (winnaar van de Goya Award) speelde met veel gevoel en bijna onnavolgbare snelheid, maar de begaafde pianist Marco Mezquida slaagde er in om hem op de voet te volgen en zo nu en dan voorbij te steken en mee te sleuren. Het duo speelt vlammende flamencojazz als een organische en spirituele eenheid, vier handen, één gedachte. Eigenlijk hebben we het over een trio. Percussionist Paco de Mode is het derde wiel aan de wagen, in een bescheiden, dienende rol. Zijn spel is erg slim en zuiver, alles met zijn handen, nooit met stokken. Het was al met al een concert dat ook de diehard jazzfans (die vooral voor Eric Ineke’s Tribute to Dexter Gordon en jazzdiva Deborah Brown waren gekomen) op de banken kreeg. De meesterpianist Marco Mezquida speelde ook een stuk solo, wat grote indruk maakte. Voor velen een aanleiding om hem de volgende dag ook in de Sint Aegtenkapel te gaan beluisteren.

Onderwerp: JAZZ

Woensdag 22 Mei 2019 at 12:00 pm

Cees Schrama: “Ik heb een mooi leven gehad"

Cees Schrama foto Hans Speekenbrink

Tekst Storm Bakker met foto van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

We schrijven 22 mei 2019. Cees Schrama is niet meer. Het einde van een tijdperk. De onuitputtelijke rasverteller met encyclopedische kennis, tot aan zijn laatste adem boordevol mooie anekdotes en markante jazzfeiten, besloot vandaag in Baarn zijn leven. Een leven dat in het teken stond van jazz. Zijn belevenissen staan in zijn boeiende autobiografie ‘It don’t mean a thing’ (2007). Afscheid nam hij op kenmerkende wijze, luchthartig, vriendelijk en berustend, zoals altijd met het laatste woord. Een gebod aan de nieuwe generatie die jazz in leven moet houden: “Blijf spelen en luisteren.”

Cees Schrama werd geboren in Den Haag op 18 december 1936. Hij maakte vanaf de jaren zestig naam als muzikant, werkte als producer en manager, maar werd vooral bekend als presentator van het radioprogramma Sesjun, dat hij ruim dertig jaar presenteerde vanuit Nick Vollebregt Laren. Duizenden liefhebbers stemden op hem af en danken er hun kennis van jazz aan. Hij ontmoette talloze jazzartiesten uit binnen- en buitenland, met wie hij vaak een levenslange vriendschap onderhield. Cees was behalve het gezicht van de Nederlandse jazz, een ontzettend aimabele man.

Cees Schrama heeft zijn hele leven geijverd voor de ontwikkeling van een professioneel jazzklimaat in Nederland. Jazz was zijn levenswerk. Bij talloze jazzfestivals, -organisaties en -media was hij als adviseur,  bestuurslid, schrijver of presentator betrokken. Daarbij had hij altijd oog en oor voor talent, zodat iedereen in de Nederlandse jazz schatplichtig is aan ‘de Nederlandse jazzgoeroe’. Cees Schrama werd gedecoreerd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ontving talloze ereprijzen als waardering voor zijn belangrijke bijdrage aan muziek in het algemeen, jazz in het bijzonder.

JAZZISM
tekst: Storm Bakker, beeld: Hans Speekenbrink

Onderwerp: MUZIEK, NIEUWS, WERELDMUZIEK

Zaterdag 11 Mei 2019 at 5:07 pm

Magische Percussie & Pilates Retreat Ibiza door Djembé Dramé

Afrikaanse dans Cala Nova  Ibiza Spirit festival 2019-05/tierraguila2.jpg

Tekst: Rik van Boeckel. Foto's: PR (klik voor vergroting)

Voor de tweede keer organiseerde Djembé Dramé uit Amsterdam een Afrikaanse Percussie &Pilates & Breathing & Essentrics & Afrikaanse Dans Retreat op Ibiza. Die vond plaats van 26 april tot en met 4 mei op een prachtige locatie in de natuur van noordoost Ibiza. Moussé Dramé uit Senegal en zijn Nederlandse vrouw Turid begonnen in 1999 Djembé Dramé, organiseren wekelijkse lessen in Amsterdam en elke zomer begin augustus een Afrikaans Percussie en Dans Workshop Weekend op Schiermonnikoog.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Zaterdag 11 Mei 2019 at 3:42 pm

’T Is Nogal Fris Voor De Tijd Van Het Jaar, biedt een welkome warmte.

Fris foto Jacques Nachtegaal Fris foto Jacques Nachtegaal Fris foto Jacques Nachtegaal

Tekst & Fotografie: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N& P

Ze hebben ooit alle drie iets te maken gehad met het collectief; Purper, de één meer dan de ander maar vanzelfsprekend halen Diederick Ensink, de multi-instrumentalist (2016/2017) , en Trudy Labij, de comédienne (2002), Frans Mulder (Mr. Purper) nooit meer in qua Purper uren, maar uiteindelijk bracht dit hen ooit wel bij elkaar.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, TONEEL

Zaterdag 11 Mei 2019 at 3:15 pm

Kommil Foo: dertig jaar samengevat in een nieuwe show vol herinneringen.

Kommil Foo foto Jacques Nachtegaal Kommil Foo foto Jacques Nachtegaal Kommil Foo foto Jacques Nachtegaal

Tekst & Fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief

“OOGST” heet de jubileumshow van de gebroeders Raf & Mich Walschaerts, beter bekend als Kommil Foo, Toch is het niet, zoals bij velen, een ‘best of’ programma geworden. Het is meer, veel meer zelfs. Het is eigenlijk een geheel nieuwe show met een aantal rode draden en successen uit eerdere programma’s van de broers. Uiteindelijk was dat ook het streven iets nieuws te maken maar met herkenningspunten zo omschreven beiden de brede gedachte bij het ontstaanscircuit van “OOGST”. Daar zijn ze m.i. zeer goed in geslaagd. Het is vers met af een toe een prachtig gerijpt moment.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Maandag 06 Mei 2019 at 1:31 pm

Miguel Rodriguez in Co Live! @ Nick Vollebregt

Miguel Rodriguez foto Hans Speekenbrink Irena Reich foto Hans Speekenbrink Marutyri foto Hans Speekenbrink

Door Storm Bakker met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Zondag 5 mei stond het programma Co Live! In teken van Amersfoort Jazz. In het illustere Nick Vollebregt Jazz Café, waar vroeger gerenommeerde artiesten als Bill Evans, Chet Baker, Art Blakey, Cannonball Adderley en Toots Thielemans aanschoven voor Tros Sesjun van de iconische Cees Schrama, beklimmen anno 2019 elke eerste zondag van de maand nieuwe artiesten het podium van Co Live!, NPO Radio 2 Soul & Jazz. Aldus is het programma een van de laatste publieke media in Nederland, via welke men kennis kan maken met actuele genre-grensoverschrijdende jazz van Nederlandse bodem, veelal opvallende exponenten van The Next Generation of Dutch Jazz, waartoe doorgaans ook de uit het buitenland neerstrijkende studenten worden gerekend. Het programma wordt ’s middags opgenomen “in front of a live audience”, en is ’s avonds te horen op NPO Radio 2 Soul & Jazz, gepresenteerd door de alom aanwezige presentator Co de Kloet. Het is ook beschikbaar als podcast. Zondag 5 mei stond het programma Co Live! In teken van Amersfoort Jazz, met Sun-Mi Hong Quintet, Miguel Rodriguez Trio, Irene Reig en Marutyri. JazzPodium.com was erbij.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Maandag 06 Mei 2019 at 12:48 pm

Sun-Mi Hong in Co Live! @ Nick Vollebregt

Sun-Mi Hong in Co Live foto Hans Speekenbrink Miguel Rodriguez Trio foto Hans Speekenbrink Irene Reig foto Hans Speekenbrink

Door Storm Bakker met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Zondag 5 mei stond het programma Co Live! In teken van Amersfoort Jazz. In het illustere Nick Vollebregt Jazz Café, waar vroeger gerenommeerde artiesten als Bill Evans, Cannonball Adderley en Toots Thielemans aanschoven voor Tros Sesjun van de iconische Cees Schrama, beklimmen anno 2019 elke eerste zondag van de maand nieuwe artiesten het podium van Co Live!, NPO Radio 2 Soul & Jazz. Aldus is het programma een van de laatste publieke media in Nederland, via welke men kennis kan maken met actuele genre-grensoverschrijdende jazz van Nederlandse bodem, veelal opvallende exponenten van The Next Generation of Dutch Jazz, waartoe doorgaans ook de uit het buitenland neerstrijkende studenten worden gerekend. Het programma wordt ’s middags opgenomen “in front of a live audience”, en is ’s avonds te horen op NPO Radio 2 Soul & Jazz, gepresenteerd door de alom aanwezige presentator Co de Kloet. Het is ook beschikbaar als podcast. Zondag 5 mei stond het programma Co Live! In teken van Amersfoort Jazz, met Sun-Mi Hong Quintet, Miguel Rodriguez Trio, Irene Reig en Marutyri. Jazzpodium.com was erbij.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Vrijdag 03 Mei 2019 at 10:14 pm

“Noem het maar Liefde” schetst een beeld van ultieme liefde en vertederende emoties.

Noem het maar liefde Noem het maar liefde Noem het maar liefde

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Het toneelstuk “Noem het maar liefde” van Toneelgroep Maastricht is in de eerste plaats een ultieme blijk van diepgewortelde liefde. Ilja Leonard Pfeijffer schreef dit toneelstuk in 15 scenes, elk gespeend van ware liefde vol emotionaliteit en seks. En in tegenstelling tot vele andere Nederlandse producties blijven de kleren aan en laat het spel het aan de suggestie van de toeschouwer over wat er precies plaats vindt. Het hoeft niet eens functioneel naakt te zijn om de bedoeling van het gespeelde weer te geven. Een absolute pré zoals toneelgroep Maastricht dit heeft aangepakt.

Lees Verder