Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 26 Augustus 2019 at 4:55 pm

Cuca Roseta verovert harten in het Portugese dorp Alter do Chão

Het is zo mooi om artiesten te zien optreden in hun eigen land. Voor hun eigen mensen. Dat is zo anders als wanneer je ze in Nederland ziet. Cuca Roseta zag ik samen met Hans Speekenbrink, de man achter Cultuurpodium, voor het eerst zomer 2012 in de vestingstad Monsaraz bij de Spaanse grens. En daarna diverse malen in Nederland, de laatste keer oktober 2018 in Tivoli/Vredenburg in Utrecht. En nu zag ik haar optreden in het kleine Portugese plaatsje Alter do Chão, gelegen ten noordoosten van Lissabon. Een zeer bijzondere ervaring!

Tekst: Rik van Boeckel met foto’s van Miguel Capucho (klik voor vergroting)

Cuca Roseta photo Miguel Capucho Cuca Roseta photo Miguel Capucho Cuca Roseta photo Miguel Capucho

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Woensdag 21 Augustus 2019 at 4:56 pm

Jazz Middelheim 2019, de 50e verjaardag, werd een fantastische slotdag

Tekst & fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Tot mijn grote spijt kon ik diverse redenen dit jaar niet heel het Jazz Middelheim in het prachtige Park Den Brandt in Antwerpen meemaken. Gelukkig was ik wel de slotdag aanwezig van dit inmiddels 50 jarig bestaande Jazz festival. Wat ooit begon als een kleine opzet van jazz promenade concerten in het Wilrijkse Middelheimpark, waar van meet af aan Jean “Toots”Thielemans de peter werd, groeide in die 50 jaar uit tot een wereldwijd gerenommeerde Jazz festival Enige jaren geleden overleed Toots en zoals dat hoort was er in deze editie van dit heerlijke jazz festival gedenkwaardige ruimte geboekt om de man van het broodje te eren met een concert met louter vrienden en musici die ooit met Toots samenspeelden.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Maandag 05 Augustus 2019 at 3:54 pm

JAZZ IN HET PARK WORDT WEER EEN VANOUDS GENTS FEESTJE

door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Vorig jaar was ik voor de eerste maal uitgenodigd om getuige te zijn van Jazz in het Park in het Zuidpark in Gent. Het was de jubileum editie en zat overladen vol met talentvolle en zeer succesvolle jazz acts, voornamelijk van Belgische bodem, hoewel er ook van buiten de landsgrenzen bands en musici aanwezig waren. De editie van dit jaar is er wederom een waar je “U” tegen mag zeggen.

Van donderdag 5 september tot en met zondag 8 september zal in het Zuidpark in Gent, (perfect bereikbaar met auto, parkeergarage onder het park, en OV) de 2019 versie van dit gratis Gentse Jazz feestje plaats vinden. Vooral door de sfeervolle en uitnodigende locatie in dit prachtige Gentse Park (Gent heeft vele prachtige parken) en de gemoedelijke gastvrijheid van de Gentenaar is het een ideale place to be in september. Dan heb ik het nog niet eens gehad over het aanbod aan musici die voor dit jaar geboekt zijn. Op de openingsdag 5 september staan er al vier verdomd interessante formaties op het podium.

BEN SLUIJS KWARTET Screens Esinam

De dag begint al gelijk goed met het BEN SLUIJS KWARTET met als gasten o.a. Dré Pallemaerts op drums en Bram de Looze de piano virtuoos. Verwacht bij dit concert de meest uiteenlopende variaties van stijlen, maar bovenal een genot om eens goed voor te gaan zitten en dat is pas het begin van de dag om 12.30 uur. Daarna volgen op deze dag nog SCREENS 18.00 uur, ESINAM  (Esinam Dogbatse) de One woman band die verstelt zal doen staan en haar muzikale mix tussen soul, jazz electropop en wereldmuziek nodigen uit tot ingetogenheid maar ook tot dansen tot je niet meer kan en dat begint om 20.00 uur waarna de openingsdag wordt afgesloten met Jazz rock elektronica pop door WASDAMAN om 22.00 uur. Waarbij tijdens dit concert het publiek kan kennis maken met het eerste album van dit nieuwe experiment van pianist Bas Bulteel, wat zeker tot de verbeelding zal spreken.

Lees Verder