Onderwerp: CD-DVD, INTERVIEW, JAZZ

Zaterdag 28 September 2019 at 12:31 pm

Edison winnaar Efraïm Trujillo Onderzoekt de essentie van de blues!

Tekst: Rik van Boeckel met foto’s van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Efraim Trujillo photo Hans Speekenbrink Saxofonist Efraïm Trujillo is bij velen bekend van oa The Ploctones en The New Cool Collective Big Band. Maar ook heeft hij zijn eigen trio: de in 2014 opgerichte The Preacher Men, met Rob Mostert op Hammond en Chris Strik op drums. Hij ontmoette hen toen ze gastmusici waren in het radio 6 programma Mijke’s Middag Live. Efraïm was lid van de Ob6sions, de liveband van dat programma. Het samenspelen beviel zo goed dat ze besloten als trio verder te gaan.  In 2016 verscheen hun eerste album Preaching Out Loud en in 2018 BLUE waarmee ze juli 2019 de Edison Publieksprijs Jazz/World wonnen. Met Blue brengt Trujillo, geboren in Californië, met zijn trio een eerbetoon aan de blues en haar eenvoud. Tijdens de Edison Jazz Awards Tour speelden ze onlangs in jazzclub Artishock in Soest. Cultuurpodium sprak daar met Efraïm over zijn onderzoek naar de essentie van de blues waarvan Blue in feite het resultaat is. Tijdens het optreden speelden The Preacher Men met veel klasse nummers van hun beide albums.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Zondag 15 September 2019 at 2:32 pm

Het Gentse JAZZ IN ’T PARK blinkt vooral uit in gezelligheid, spontaniteit en enthousiasme, een heerlijk en eerlijk feestje.

Tekst & fotografie: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Door een sterfgeval in mijn familie en de crematie was ik een dag later op “JAZZ IN ’T PARK” maar wat ik nog wel zag en hoorde deed mij het water in de mond lopen. Hier kreeg je trek van en wilde je meer en meer. Het nam ook bij mij alle spanningen weg en dan weet ik; het is goed.

Flat Earth Society Flat Earth Society Flat Earth Society

Zo sloot de tweede avond van het gratis, door de Stad Gent aangeboden, festival met een heerlijk concert van het inmiddels 20 jarig bestaand Flat Earth Society. Telkens weer als ik dit 15 tal musici bezig zie en hoor dan knalt hun enthousiasme bij mij binnen. Toots Thielemans zei ooit; “Ze zijn geen Big Band, ze zijn geen Fanfare, Het is gewoon een Bende”, maar wel één met geweldige musici voeg ik hier graag aan toe. Want ieder voor zich, allen met verschillende achtergronden en opleidingen in de muziek zijn als meesters op hun muziekinstrument, of het nou de drums zijn, de saxofonisten, de klarinettist, de trompettist of de toetsenist net als de Tuba speelster Berlinde Deman, waarmee ik na afloop nog een zeer enthousiasmerend gesprek had, over het wel en wee van deze “Bende”, ze zijn allemaal toppers. Maar wat bij de leden van FES het meest opvalt, is dat het enthousiasme er meer dan vanaf spettert. Ieder doet zijn ding wat leidt tot een perfect geheel, soms iets meer experimenteel dan bij andere stukken, maar steeds weer valt de inzet, betrokkenheid en vooral de lol op, waarmee ze het concert spelen. De meesten zijn dan ook al langer dan 15 jaar lid van dit gezelschap en kennen het materiaal dus op hun duimpje, toch gaat geen mens op de automatische piloot iedereen houdt elkaar scherp, stopt er soms net iets meer in dan andere concerten, waardoor geen nummer ooit exact identiek is aan een eerdere uitvoering. Mede daardoor blijft elk concert van de Flat Earth Society een feest, deels de herkenning en anderzijds de verrassing. En dat in een spontaniteit die bij gezelschappen van een dergelijke omvang zelden zo duidelijk is. In ieder geval was het voor mij genieten zodra ik weer in dat heerlijke Gent aanwezig was. Want vergeet vooral niet dat de heerlijke ongedwongen en vooral gastvrije sfeer van dit gratis festival één van de grote troeven is. De Stad Gent zet zich op grootse wijze in om dit muziekfeest voor een ieder zo prettig mogelijk te maken en dat begint bij de gratis inkom, zoals ze dat in Vlaanderen noemen. Ook voor de aanwezige pers medewerkers is er alle inzet gepleegd om hen het werken en het verblijf in die beeldschone stad zo prettig mogelijk te maken. En wat mij persoonlijk betreft is het Gent weer volledig gelukt mij een verdomd goed gevoel te geven. Iets wat, zoals ik waarnam en van menigeen, zowel artiesten als publiek meerdere malen heb horen verkondigen en daar kan de Stad Gent, fier, of zoals wij in Holland het zeggen, trots op zijn.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Vrijdag 13 September 2019 at 12:08 pm

ALTIJD ZAL IK VAN JE HOUDEN. PRACHTIGE EN ONTROERENDE HOMMAGE AAN TOON HERMANS DOOR ZIJN ZOON MAURICE EN DIVERSE VOCALISTEN EN MUSICI

Maurice Hermans. Hommage aan Toon Hermans. Foto Dimitri Vanlommel Math Dirks Imke Heitzer Sanne Gloria Verboom Wendy Hoogendijk Maurice Hermans. Hommage aan Toon Hermans. Foto Dimitri Vanlommel Harry Herfst Arno van Nieuwenhuyze Marco van Os. Hommage aan Toon Hermans. Foto Dimitri Vanlommel

Het is inmiddels meer dan 19 jaar geleden dat Nederlands beroemdste conferencier Toon Hermans (1916-2000) overleed. Maurice Hermans, de zoon van de in Sittard geboren Toon, stelde met de muzikale voorstelling ‘Altijd zal ik van je houden’ een prachtig en ontroerend programma samen, een hommage aan zijn vader met wie hij zelf ook op het podium stond. Vol anekdotische en vaak hilarische verhalen en een keuze uit de bekendste liedjes en mooiste gedichten die Toon heeft geschreven. Samen met een zanger, drie zangeressen en drie musici bracht hij tijdens de matinee première de voorstelling ‘Altijd zal ik van je houden’ in Theater Elckerlyck in Antwerpen op de planken voor een uitverkochte zaal.

Lees Verder