Onderwerp: CD-DVD, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 24 December 2019 at 1:15 pm

Tico y Aguabajo. Puro

Tico y Aguabajo. Puro

Tico y Aguabajo

Puro

Colombiaanse latin jazz

Tone of Voice

Vier sterren

Tico y Aguabajo is de band van de in Nederland wonende Colombiaanse pianist Tico Pierhagen. Met deze groep speelt hij een mix van jazz en traditionele Colombiaanse muziek. De opnames vonden zowel in Colombia als in Nederland plaats. In 2016 bracht Tico het album ‘Leven is bewegen’ uit met saxofonist Efraim Trujillo die ook een belangrijke bijdrage levert aan Puro. In Tico’s spel is zijn klassieke achtergrond goed te horen. Op dit album verbindt Pierhagen zijn Europese heden met zijn Colombiaanse verleden. Heel sterk is Llegondo o loureles dat je zwoele Colombiaanse latin jazz zou kunnen noemen. Danzón del Campo is geïnspireerd op de klassiek getinte Cubaanse danzón. Bondodoso is een zeer gevoelig nummer, opgedragen aan Tico’s vader! Er staan veel sterke composities op dit album zoals de adembenemende latin jazz track El Cóndor. Een deel van de opbrengst van het album gaat naar de SOS Kinderdorpen in Colombia!

Rik van Boeckel

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, NIEUWS

Donderdag 19 December 2019 at 12:23 pm

In memoriam dichter, schrijver, aucteur en muzikant Jules Deelder

Jules Deelder foto Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Jules Deelder vierde vorige maand nog zijn 75-e verjaardag in De Doelen. Vandaag maakte zijn uitgeverij De Bezige Bij namens de familie bekend dat hij donderdag 19 december na een zeer kort ziekbed in zijn thuisstad Rotterdam is overleden. Deelder werd geboren in Rotterdam op 24 november 1944. In 1962 werd zijn gedicht Straat afgedrukt in het Algemeen Dagblad. In 1966 werd hij landelijk bekend door zijn optreden tijdens Poëzie in Carré.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 10 December 2019 at 10:17 am

De mooie fado van Maria Emília

Maria Emilia Photo Hans Speekenbrink Maria Emilia Photo Hans Speekenbrink Maria Emilia Photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto’s van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De 28-jarige fadozangeres Maria Emília werd geboren in São Paulo, Brazilië, maar groeide op in Bairro Alto, een van de volkswijken van Lissabon. Ze reisde heen en weer tussen Portugal en Brazilië waar ze een samba ster werd. Dat Braziliaanse gevoel is ook te horen in haar fado die nauwelijks triest of melancholiek is, zo bleek tijdens haar optreden in de Jurriaanse zaal van De Doelen in Rotterdam. Ze zong slechts een aantal nummers van haar album Casa de Fado. En zoals ze zelf tijdens haar optreden tegen het publiek zei: “Fado gaat over het leven en hoeft niet persé triest of melancholiek te zijn. Maar kan ook vrolijk zijn. Ik ben een vrolijke jonge vrouw.” En zo klonken ook haar mooie fado’s.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Maandag 02 December 2019 at 2:22 pm

“Enkele reis” is als een rollercoaster met de Oriënt Express

Enkele Reis Enkele Reis Enkele Reis

Jacques Nachtegaal, Het Collectief N&P Foto's van Ben van Duin (klik voor vergroting)

De toneel komediethriller “Enkele Reis” bracht mij na afloop een ‘enkele’ reis hartbewaking van het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam maar daar was deze heerlijke voorstelling niet echt debet aan.
In de sfeervolle Leidse Schouwburg ( De oudste van Nederland) was de première van de Hummelinck Stuurman productie Enkele Reis. Bijna 200 jaar theater ervaring heeft Hummelinck Stuurman bijeengebracht door een koppeling van de coryfeeën Wieteke van Dort, Trudy Labij & Bram van der Vlugt en in hun aanwezigheid, de prille en nu al overtuigend acterende, studente Florence Vos Weeda. Het spelplezier spettert werkelijk van het toneel en iedereen kan zien dat we hier te maken hebben met het neusje van de zalm van het Nederlandse toneel. Het stuk is een script van Lex Passchier, de man die al zoveel thrillers en komedie thrillers op zijn naam heeft staan en steeds meer de Nederlandse Hitchcock genoemd mag worden, echter zonder zelf in beeld te verschijnen.

Lees Verder