Onderwerp: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK

Donderdag 30 April 2020 at 11:57 am

Efraïm Trujillo over het belang van muziek in deze Corona tijd

Efraim Trujillo photo Hans Speekenbrink Efraim Trujillo,The Preacher Men Blue Efraim Trujillo The Preacher Men photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Saxofonist Efraïm Trujillo heeft zich de laatste tijd vooral laten gelden met The Preacher Men (met Rob Mostert op Hammond orgel en Chris Strik op drums). Met hun album Blue wonnen ze in 2019 de Edison Jazz Publieksprijs en het album Live at Bimhuis werd goed ontvangen. Blue was het resultaat van Efraïm’s onderzoek naar de essentie van de blues. Hij toerde met The Preacher Men door Nederland maar nu kan dat niet meer vanwege de corona crisis. Maar Efraïm zit niet stil en heeft met The Preacher Men het nummer The Freedom Trail opgenomen, niet met zijn drieën in één studio maar ieder spelend vanuit zijn eigen huis. Hetzelfde deed hij met zijn orkest  Amsterdam Funk Orchestra, bestaande uit 20 man/vrouw (inclusief Efraïm als dirigent) die ook ieder thuis hun partij opnamen voor het nummer Slap It Up. Ondanks de corona crisis wil hij zo zichtbaar blijven. En hij wil de kennis en ervaring die hij daarmee opdoet ook ten dienste stellen van de muzieksector die nu noodgedwongen stil ligt.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 30 April 2020 at 11:56 am

Seu Jorge & Rogê "Brazil"

Seu Jorge & Rogê Brazil

Seu Jorge & Rogê

Brazil

Nightdreamer/Ballantyne Communications

CD/stream

Door Rik van Boeckel voor Cultuurpodium.nl

De Braziliaanse zanger/gitarist Seu Jorge brengt voor het eerst een gezamenlijk album uit met singer/songwriter en componist Rogê. Beiden zijn afkomstig uit Rio de Janeiro; ze kennen elkaar al jaren maar hebben hun eigen carrières in Brazilië. Door de jaren heen hebben ze een archief van onaffe songs opgebouwd die nu op dit album hun voltooiing bereiken. De openingstrack en eerste single Saravá is een heerlijke Braziliaanse mix van bossa nova en samba. Terwijl ze afwisselend zingend in het rustige ambient A Força (de kracht) verwijzen naar de AfroBraziliaanse candomblé religie. In Meu Brasil dat wordt gedragen door Braziliaanse percussie wordt door beide zangers verwezen naar de bossa nova. In Pra Você Amigo (voor jou vriend) zingen ze ook samen. In Caminhão is het gitaarspel zeer subtiel. Beiden laten zich horen als sterke exponenten van de Música Popular Brasileira (MBP) en weten zo een zeer klassiek Braziliaans album te creëren.



Onderwerp: CD-DVD, WERELDMUZIEK

Vrijdag 10 April 2020 at 2:26 pm

Carla Pires. Cartografado

Carla Pires

Cartografado

Fado

Ocarina Music/Xango Music

Rik van Boeckel voor Cultuurpodium.nl

Zangeres/actrice Carla Pires begon haar zangcarrière in 1993. In 2002 speelde ze de jonge Amália Rodrigues in een Portugese musical over de koningin van de fado. In 2014 toerde ze door Nederland met oa het Internationaal Danstheater. Ze begint haar vierde album heel rustig met een lied dat je een Portugese chanson zou kunnen noemen. Een nummer zingt ze zelfs in het Frans. Er zijn veel tekstuele bijdragen van fado zangeres/componiste Amélia Muge zoals het ritmische Vida Nova waarin flamenco palmas weerklinken. Heel mooi is de titeltrack over de cartografie van de fado waarin ze de mooie door Muge gemaakte tekstuele vergelijkingen van fado met natuurlandschappen bezingt zoals: ‘er zijn Himalaya’s van fado in de trilling van mijn stem.’ Met haar mooie zachtmoedige alt stem zingt ze Viajar Assim naar een gedicht van Fernando Pessoa. Dit klinkt net als Virafado en het ontroerende Ancora do Tempo nog het meest als pure fado.