Onderwerp: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK

Woensdag 06 Januari 2021 at 11:13 am

CD: TUUR FLORIZOONE – NIGHT SHIFT

TUUR FLORIZOONE – NIGHT SHIFT

Aventuramusic AM011
Voor meer informatie: www.aventuramusic.be of www.tuurflorizoone.be

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P. voor Cultuurpodium.nl

Vanaf het moment dat ik Tuur voor het eerst hoorde en zag spelen, naast Eric Vloeimans, in diens project “Olivers Cinema” was ik gegrepen door de bijzondere jazzy sfeer die Tuur wist te creëren op zijn accordeon. Dat moment is ook het begin geweest waarop ik Tuur Florizoone ben gaan volgen en ik mij verder verdiept heb in wat hij doet en heeft gedaan. 

Deze met succes afgestudeerde muziekstudent aan het Brussels Conservatorium brengt met Night Shift inmiddels zijn 15e album op de markt, hetzij solo, zoals op deze cd, met zijn formatie Tricycle, als componist van een soundtrack van een film of in projectverband met derden. In dit aantal albums zitten tevens een aantal zeer mooie en bekroonde soundtracks die deze Belgische accordeonist/pianist/componist heeft gemaakt.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, CD-DVD, MUZIEK

Woensdag 06 Januari 2021 at 11:00 am

CD: De Ideale Maten – Alle dertien Ideaal

De ideale maten

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P voor Cultuurpodium.nl

Hoe meer ik dit debuutalbum van het nieuwe gezelschap DE IDEALE MATEN beluister, hoe meer plezier ik er door krijg. Dit trio, een split off van” Het Groot Niet Te Vermijden”, te weten Jochem Kroon(Trommels, percussie en zang) en Martin Bakker (Bas, gitaren en zang) met als aanvulling Steef Vooren(gitaren en zang) en als gastmusicus Evert Josemanders op de blaasinstrumenten, heeft een verrassende debuutcd geproduceerd. Opgenomen in studio Bakery in Rotterdam, is het een echt oer Rotterdams product geworden. Strak in het pak, vol goede moed en goed geluimd en in plat Rotterdams met de mouwen opgestroopt gebracht een dozijn (laat je niet door de titel in de luren leggen) min of meer heel bekende tophits uit een soms ver verleden met nieuwe teksten.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 02 Januari 2021 at 3:54 pm

In memoriam Carlos do Carmo

Carlos do Carmo Photo Hans Speekenbrink Carlos Do Carmo photo Hans Speekenbrink Edwin Zomer & Carlos do Carmo Photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto’s van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Voor de fado wereld begon 2021 slecht. Want op nieuwjaarsdag overleed de legendarische fado zanger Carlos do Carmo in Lissabon op 81-jarige leeftijd. Samen met fado ster Mariza zorgde hij ervoor dat fado door de UNESCO als werelderfgoed werd erkend. En adviseerde Carlos Saura voor de film Fados. Hij zong niet alleen fado maar ook  jazz, Jacques Brel en Frank Sinatra. Hij stond bekend als de Sinatra van de fado. En hij werd zeer geïnspireerd door Braziliaanse muziek.  Zomer 2012 ontmoette ik hem samen met fotograaf Hans Speekenbrink in het kader van een reportage over fado voor Jazzism waarvoor we ook Mariza, Cuca Roseta en Mario Pacheco spraken. In 2017 ontmoette ik de stem van Portugal opnieuw; toen met leden van Pastiche die een documentaire over fado in Lissabon maakten.

Carlos do Carmo werd geboren op 23 december 1939 in Lissabon. Hij was de zoon van fadozangeres Lucília do Carmo, tijdgenote van Amália Rodrigues (1920-1999). Zijn moeder stichtte in 1947 in de wijk Bairro Alto het fado huis Adega da Lucília dat later O Faia werd genoemd. In 1962 werd Carlos do Carmo degene die de zaken voor het fado huis regelde. In 1964 bracht hij zijn eerste plaat uit, een EP met Orquesta de Joaquim Luís Gomes. In 1967 won hij met het album Carlos do Carmo zijn eerste prijs in Portugal.

Lees Verder

Onderwerp: WERELDMUZIEK

Zaterdag 02 Januari 2021 at 3:27 pm

I.M. Denkend aan Carlos do Carmo

Carlos Do Carmo photo Hans Speekenbrink

Gedicht van Rik van Boeckel, foto Hans Speekenbrink

Denkend aan Carlos do Carmo

Denkend aan Portugal 
hoor ik zijn stem in Lissabon
een fado man in de stad
wegbereider van de saudade
de Sinatra van weemoed 
 
zijn woorden en zinnen leven voort
via de poëtische klank van zijn stem
het lied van zijn land Portugal
zijn heengaan tijdens de eerste dag
luidde de geschiedenis in van oude jaren 
zittend aan de traag dansende Taag
 
luisterend naar de eerste fadista’s
zingend vanuit de krochten van de ziel
stemmen in passie geroerd 
fado meu fado de stad licht op
uit steegjes van verhitte wijken 
 
denkend aan Carlos do Carmo
weerklinken de ontmoetingen
de echo’s van een rijk verleden. 
 
Rik van Boeckel
2 januari 2020