Onderwerp: THEATER, TONEEL

Vrijdag 15 Oktober 2021 at 11:44 am

“Lichter dan ik”, één van de vele schande daden van ons koloniaal verleden.

Lichter dan ik Lichter dan ik Lichter dan ik

Tekst: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P / fotografie: Annemieke van der Togt


Het koloniale verleden van Nederland is al lang als een schandelijke periode bekend, maar nog niet alles is duidelijk verteld. Dido Michielsen schreef hier de roman “Lichter dan ik” over en actrice Esther Scheldwacht bewerkte het boek tot een theatervoorstelling. 
Het verhaal handelt over een jonge Indonesische vrouw Piranti of als Njai Isah genoemd die de Indonesische standenmaatschappij ontvlucht en haar eigen weg kiest. Zij wordt Jay, huishoudster en daarnaast minnares van een Hollander. Uit deze band wordt een dochter geboren. Maar de Hollander weigert het meisje en de relatie te erkennen om naar Holland te vertrekken naar zijn Nederlandse verloofde. Daaropvolgend kiest de vrouw er voor haar dochter aan een echtpaar te geven om haar een betere toekomst te bieden, wat uiteindelijk niet zal leiden tot hetgeen de moeder had verwacht en de dochter een zelfde triest lot als de moeder wacht. 

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Woensdag 13 Oktober 2021 at 7:23 pm

TROJAN WARS IS MEER DAN LOUTER SPEKTAKEL, VEEL MEER ZELFS,

Trojan Wars Trojan Wars Trojan Wars

Door: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P/ Fotografie Het Nationale Theater

250 kostuums, 30 pruiken, een meesterlijk nuttig decor, geweldige muziek, verrassende effecten, maar bovenal een cast waar je de vingers bij aflikt. Trojan Wars is eindelijk echt in première kunnen gaan. Was de lockdown de grote spelbreker na een enkele try out, nu gaat het echt los en hoe. Een epos in drie delen over een tijdsbestek van een vijftal uren. Toch verzaakt de aandacht geen moment, niet bij de over het grootste deel jonge, en zeer veelbelovende acteurs en actrices maar zeker niet bij het publiek dat werkelijk aan de stoel gekluisterd op het puntje van de zetel zit. 

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, POP-ROCK

Zondag 10 Oktober 2021 at 8:37 pm

The Story of Robbie Williams door Charly Luske is muzikaal gezien een topprestatie

Story of Robbie Williams Story of Robbie Williams Story of Robbie Williams

Tekst & fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P.

Na het succes van The Story of George Michael is Charly Luske terug in de theaters met een nieuwe story of. Maar deze held leeft nog en zou zelfs ieder moment zijn story nog kunnen verlengen. Toch besloot Charly Luske om Williams de welverdiende honneurs te geven die hij tot op heden heeft verdiend. Met een geweldige band die tot in de details de finesses in de muziek weet te bereiken ging d4ze show recentelijk in het theater de Veste in Delft in première. Opvallend was dat de zaal bij lange na niet was uitverkocht. Ook de aanwezige pers was niet in echt grote getale verschenen.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK

Maandag 04 Oktober 2021 at 11:15 am

JANNE SCHRA & DE VOGELS ZIJN GOED BEZIG!

Janne Schra Janne Schra Janne Schra

Tekst & fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P

Onlangs ging in “Kantine Walhalla” op Katendrecht in Rotterdam, de nieuw tournee van Janne Schra in première. De dag ervoor was haar nieuwe album “in de Regen” verschenen en vanzelfsprekend was het meeste materiaal van dit intieme en zeer succesvolle optreden daar op gebaseerd. De kracht van Janne zit hem vooral in haar persoonlijke aanpak. Met een meer dan geweldige stem, die ook nog eens heel flexibel wordt gebruikt door haar,  is er al heel snel een warme klik met haar publiek. De uitverkochte zaal, met publiek dat na het tonen van de QR code, naar de gezellige bovenruimte is getogen is aanvankelijk iets afwachtend, maar dat slaat al heel snel om in enthousiastme en met een wederzijdse wisselwerking tussen Janne en haar toeschouwers.

Lees Verder