Onderwerp: THEATER, TONEEL

Dinsdag 27 September 2022 at 7:12 pm

Ongerijmd. (stemmen uit het Hoofd van Gerrit Achterberg)

Ongerijmd Ongerijmd Ongerijmd

Tekst: Jacques Nachtegaal (Het Collectief N&P) – fotografie: Arjo Frank Fotografie

Het is toch wel even wennen bij deze voorstelling. Het is zeker niet het verwachte toneelwerk, het is m.i. veel meer een Talige-toneelproductie, zo uit een verward hoofd gegrepen. Het hoofd van poëet Gerrit Achterberg. 

Schrijver Frank Siera kreeg van Theaterbolwerk PUNCH de kans om zijn “Ongerijmd” te laten spelen door een gezelschap uitgelezen acteurs, die in deze productie veel meer zijn dan louter acteurs. Ze zijn ook nog eens vijf heel goed melodieus op elkaar ingespeelde stem en woord vocalisten. Zij volmaken de taalcompositie van Siera tot een mooie en indrukwekkende belevenis.

Gerrit Achterberg (20 mei 1905 – 17 januari 1962) wordt beschouwd als een der belangrijkste Nederlandse dichters van de 20e eeuw. Hij verwierf de PC Hooft-prijs en de Constantijn Huygens-prijs. Maar Achterberg was ook een moordenaar en aanrander. Hij vermoorde zijn hospita en randde haar dochter aan, waarvoor hij uiteindelijk meer dan 5 jaar in verscheidene forensische psychiatrische klinieken doorbracht. Deze van oorsprong onderwijzer, die door zijn omgeving als een uitermate introverte zonderling werd omschreven, begon zijn dichterscarrière in 1924 ongeveer gelijktijdig met zijn werk als onderwijzer. Op relationeel gebied ging het ook al niet veel beter. Zijn relatie en verloving liepen op de klippen na een dreiging tot zelfmoord met een geladen vuurwapen in de hand. Nee, Achterberg was een uitermate zonderlinge man die dreigde ten onder te gaan aan zijn psychoses.

Lees Verder