Onderwerp: CD-DVD, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 24 Mei 2023 at 8:03 pm

CD: Rodrigo y Gabriela In Between Thoughts…A New World

Rodrigo y Gabriela In Between Thoughts…A New World

Rodrigo y Gabriela

In Between Thoughts…A New World

Ato Records

Door Rik van Boeckel voor Cultuurpodium.nl

Dit zesde album van het Mexicaanse gitaar duo Rodrigo y Gabriela is er weer een met wonderlijke gitaarmuziek en nu met moderne elektronische en orkestrale elementen. Het orkestrale aspect wordt verzorgd door het Bulgarian Symphony Orchestra met arrangementen van Adam Ilyas Kuruc. Tien jaar geleden brak het duo door met de soundtrack voor Pirates of the Caribbean. En dit album is ook weer sterk filmisch. Het begint met het ritmische rocky gitaarspel in True Nature. Rust en snelheid worden afgewisseld en dat geldt ook voor andere tracks zoals The eye that catches a dream dat dromerig begint met sprankelend gitaarspel en dan ineens overgaat in een swingend ritme. Egoland begint heel snel en wordt net als andere tracks gekenmerkt door een percussief ritme. Broken Rage neigt erg naar metal, andere tracks naar flamenco zoals de eerste zeer swingende single Descending to nowhere, het beste nummer van dit instrumentale album; dit is zeker ook orkestraal. Finding myself leads me to you is ook erg mooi. Heel even wordt het gitaarspel omgevormd tot een elektronisch klinkende stem: Finding myself! In de slottrack In Between Thoughts…A New World lijkt ook echte percussie te klinken. Zo sluit dit album bijzonder af! En is weer de dynamische mix van latin, gitaar rock, klassieke muziek en folk te horen.

Onderwerp: THEATER, KLASSIEKE MUZIEK, OPERA

Zondag 07 Mei 2023 at 5:33 pm

LUIDE ZANG EN KANS OP OVERKILL IN MARIA STUARDA

maria-stuarda---dutch-national-opera-ben-van-duin maria-stuarda---dutch-national-opera-ben-van-duin maria-stuarda---dutch-national-opera-ben-van-duin

Door Irit van der Veldt met foto's van Ben van Duin

Gezien op 6 mei 2023

Als het licht uitgaat, is onderwerping vereist. Zang, decor en spel schreeuwen het uit: hier ligt de focus op belcanto, hier zijn de tegenstellingen scherp en hier is de binnen- en buitenwereld van de hoofdpersonages in gelijke mate van belang. Het zijn deze ingrediënten die Maria Stuarda bij De Nederlandse Opera door regisseur Jetske Mijnssen karakteriseren.

Bij binnenkomst zien we een kamer met een eenpuntsperspectief in de vorm van een grote antieke dubbele paneeldeur. Alle lijnen in de vorm van witte brede plafondsierlijsten en lage witte plinten - die evenwijdig aan elkaar lopen - lopen naar dat punt. Twee zwarte wanden aan weerszijden van de ruimte en een zwarte vloer maken de kamer compleet. Maria Stuarda in het zwart en Elisabeth in het wit staan stokstijf in het midden van de ruimte hun blik gericht op elkaar.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 06 Mei 2023 at 11:14 am

Enerverend concert flamencogitarist Tomatito in Muziekgebouw Eindhoven

Tomatito, foto Hans Speekenbrink Tomatito, foto Hans Speekenbrink Tomatito, foto Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Flamencogitarist Tomatito trad 4 mei op in Muziekgebouw Eindhoven. Met vier musici en een danseres gaf hij een enerverend concert waarin zijn magische, sprankelende en soms subtiele gitaarspel op de flamenco gitaar uiteraard op de voorgrond stond.
Hij werd begeleid door een andere flamenco gitarist Cristy, zangers Kiki Cortiñas en Morenito de Íllora en de befaamde percussionist Piraña. En zoals gebruikelijk bij zijn concerten was er flamencodans te zien en te horen, deze keer door Karime Amaya.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Dinsdag 02 Mei 2023 at 12:41 pm

ENERGIE EN HUMOR MAKEN VAN GILGAMESH EEN BIJZONDERE BELEVENIS

gilgameshdannywillems

Door Irit van der Veldt met foto van Danny Willems (Klik voor vergroting)

Al bij de ticketcontrole wordt duidelijk dat we een ongewone voorstelling tegemoet gaan. Vriendelijk doch dwingend worden we gemaand onze jassen in de garderobe achter te laten – ze zouden ons tot last kunnen zijn “want u staat een staande voorstelling te wachten”.

Via een backstage-route bereikt het publiek het podium dat met plastic is afgeschermd van de zaal. Hierdoor ontstaat een zwarte gesloten ruimte waarbij de attributen, de spelers en het publiek zich begeven op dezelfde vlakke zwarte vloer. Bij het betreden van deze zg. Black box ligt Gilgamesh (Daphne Agten) in diepe slaap op haar zij op de grond en hangt in fel licht een vrouw (Layla Őnlen) ondersteboven omgeven door plastic aan een lange kabel. Als een vlinder uit haar cocon wurmt ze zich uit haar benauwde situatie. Eenmaal op de grond, begroet ze het publiek vriendelijk, direct gevolgd door de mededeling dat Gilgamesh het eeuwige leven nastreeft.

Lees Verder