Onderwerp: THEATER, LOCATIETHEATER, STRAATTHEATER

Maandag 17 April 2023 at 7:07 pm

DOOD PAARD TOONT ZEER CREATIEF EEN SOMS HARDE KINDERWERELD MET ENERGIEK SPEL

Speelplaats 04 © Sanne Peper

Door Irit van der Veldt met foto van Sanne Peper (klik voor vergroting)

Gezien op 15 april 2023 broedplaats Lely in Amsterdam West

Men neme: een draadloze koptelefoon, een bouwplaats, een oud schoolgebouw en vijf acteurs. Maak met deze elementen een voorstelling. Op het eerste gezicht tamelijk uiteenlopende ingrediënten en je vraagt je af wat was er het eerst? Feit is dat Dood Paard met dit materiaal een voortreffelijke voorstelling neerzet vol creatieve vondsten gedurfd en met humor over kinderen in een samenleving vol conventionele valkuilen.

Op een namiddag spelen vijf kinderen op een echte bouwplaats in de buitenlucht met provisorisch hekwerk tussen snelwegen in de bebouwde kom. De kinderen spelen op honderd meter afstand met het zand en de bouwmaterialen en rennen, fietsen en steppen om de bouwplaats heen; soms richting station. Op de bestrate parkeerplaats verstoppen ze zich tussen de auto’s. De kinderen zijn aan het aftasten, leren hun mening geven en zich af te zetten. Naarmate de avond valt, wordt het menens: wie loyaal is, mag blijven maar wie zich niet aanpast wordt gestraft.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, OPERA, TONEEL

Vrijdag 14 April 2023 at 7:49 pm

STERKE MUSICI REDDEN VEROUDERD THEATER

Der Rosenkavalier

Door Irit van der Veldt met foto van Clärchen and Matthias Baus  (klik voor vergroting) 

Gezien op 13 april 2023 Nationale Opera Amsterdam

Strauss’ favoriete opera, Der Rosenkavalier, staat na zeven jaar in de herhaling bij de Nationale Opera. Decors, enkele kostuums en de belichting zijn om die reden uit het archief gehaald. Een gewaagde keuze aangezien het publiek ruimschoots de mogelijkheid heeft gekregen de voorstelling online in de herhaling te bekijken. Met deze voorstelling krijgt het publiek bonbons uit een oude doos.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, OPERA, TONEEL

Zondag 09 April 2023 at 10:20 am

NIEUWE VERSIE VAN VOGELS BRENGT ALLE ACTEURS NAAR GROTE HOOGTE

Vogels Foto Fabian Calis

Door Irit van der Veldt met foto van Fabian Calis (klik voor vergroting)

Het stuk Vogels is een nieuwe Romeo en Julia. Een joodse jongen en een Arabisch meisje worden verliefd. Hun relatie krijgt veel tegenwerking want de joodse familie wil een meisje uit dezelfde cultuur. Maar hun bezwaren zijn op lucht gebaseerd als blijkt dat Eitans vader, als baby gevonden in een schoenendoos, als Arabisch kind is geadopteerd. Als dit familiegeheim na vijfenveertig jaar aan het licht komt, is de opluchting groot.  

Het stuk Vogels vangt aan in een witte abstracte ruimte. Deuren en ramen zijn onzichtbaar in het decor verwerkt. De vogels, met het idee van de vrijheid, staan in schril contrast met de ruimte als symbool voor de vrijheidsbeperkende religies. Op het linkervoortoneel staan drie strijkinstrumenten: een cello, een luit en een ud. Met haar muziek benadrukt muzikante Amber Docters van Leeuwen in alle scenes de veelkleurige betekenis van het verhaal.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, FESTIVAL, MUZIEK

Woensdag 09 November 2022 at 1:01 pm

Museumnacht 2022 toont diversiteit.

 Dansen in de Silent Disco tijdens De Museumnacht in het Rijksmuseum 5 november 2022 Muzikaal trio in het Allard Pierson Museum tijdens de Museumnacht Dansen op de Funcky soundtrack in The Gallery Club: Joods Museum - Museumnacht

Door: Irit van der Veldt foto's Babette Berman

Traditiegetrouw ook dit jaar de eerste zaterdag van november: de Museumnacht in Amsterdam. Drieënzestig musea openden 5 november hun deuren van 19.00 – 02.00 uur voor met name jongeren tot 35 jaar. Voor hen een extra impuls vaker schilderkunst, beeldende kunst, fotografie, architectuur uit alle historische periodes, nationale en internationale culturele gebruiken en gewoontes te bekijken en verwerken op historische locaties in de hoofdstad. Voor EUR 22,50 per persoon konden alle musea de hele avond worden bezocht + één extra dag tot eind november van dit jaar.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, MUZIEK, POP-ROCK

Maandag 24 Oktober 2022 at 12:03 pm

CD: Damask Rose/Damask Rose

Damask Rose

Damask Rose

Singer/songwriter

Rustical Records/Xango

Door Rik van Boeckel voor Cultuurpodium.nl

De Schotse zanger, gitarist en pianist Steven Johnston heeft met de uit 9 Tsjechische musici bestaande band Damask Rose een zeer fraai debuutalbum afgeleverd met negen zelf gecomponeerde en geschreven songs. De teksten hebben een hoog poëtisch en verhalend gehalte. Het album is geproduceerd door gitarist Pavel Smid en toetsenist Vojtech Svatos uit Tsjechië. Johnston heeft vaak in Tsjechië opgetreden en heeft als gevolg daarvan samen met hen Damask Rose geformeerd. Hij heeft een mooie soms zachtmoedige stem met een groot bereik! Het album begint al heel mooi met Aros, Rooms en Circling. Andere sterke songs zijn het mysterieuze Tumblin’ Away en Your Home Your Hopes Your History en het door violen geaccentueerde Decisions Decisions met een betekenisvolle regel als: ‘Decisions we must take but these decisions need not break us.’ Steve Johnston laat zich op dit debuut als een sterke singer-songwriter met een geheel eigen stijl horen!