Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 11 Juli 2019 at 10:51 pm

Afrika Hertme 2019 laat de enorme diversiteit van de Afrikaanse muziek horen

Het 31e Afrika Hertme festival in Twenthe stond na de jubileum editie in 2018 in het teken van zangeressen als de tot grote ster gestegen Fatoumata Diawara, de Gnawa artieste Asmâa Hamzoui en de rijzende ster aan het Kaapverdisch firmament Lucibela. Maar ook werd er zaterdag een eerbetoon gebracht aan de koning van de rumba wijlen Tabu Ley, liet Harouna Samake de n’goni muziek uit Mali stralen en bracht de jonge Ghanese band Santrofi een onstuimige versie van  highlife. Zondag waren er mooie optredens van Toko Telo uit Madagaskar en Lucibela uit Kaapverdië. En kon er gedanst worden op de desert rock van Daara Tribes uit Marokko en Gyedu-Blay Ambolly en zijn Sekondi Band uit Ghana.

Tekst: Rik van Boeckel met foto’s van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Asmâa Hamzou photo Hans Speekenbrink Asmâa Hamzou photo Hans Speekenbrink Asmâa Hamzou photo Hans Speekenbrink

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Woensdag 10 Juli 2019 at 1:51 pm

Afscheid van Gent komt vroeger dan verwacht, de zevende dag werd voor mij de slotdag

 Tristan foto jacques Nachtegaal Tristan foto jacques Nachtegaal Tristan foto jacques Nachtegaal

Tekst en fotografie: Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Helaas was dit mijn laatste dag Gent Jazz voor deze editie, met maandag slechts twee concerten Novastar om 20:30 en Sting om 22:30 en het vervroegd vertrek uit mijn Hotel i.v.m. overboekingen en daardoor geen beschikbare kamer in mijn hotel, twijfel ik sterk of ik die tijd tussen uitchecken van de kamer en de aanvang van het concert van Novastar zal blijven hangen in Gent. Maandag wordt het duidelijk.

Maar eerst keek ik nog naar Tristan, de artiestennaam voor Isolde van den Bulcke,  een beeldschone Belgische vocaliste met een heel herkenbaar ietwat hemels stemgeluid. Ze wordt wel eens vergeleken met Melanie de Biasio, Volgens  een enkeling, ik moet eerlijk stellen dat ik die overeenkomst toch niet zo duidelijk herken. Inderdaad beiden sterk op hun vocale gebied, ietwat mysterieus en zweverig, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik De Biasio wat eentoniger vind. Tristan is ook wat uitdagender iets zwoeler en ook weer compacter in haar muziek. Bij de Biasio krijg je na een klein uurtje het idee dat heb ik toch al gehoord en bij Tristan is dat niet het geval. Ik heb overigens ook het idee dat Tristan eerder op het niveau van De Biasio zal staan dan dat De Biasio er zelf over heeft gedaan. Haar band bestaat uit een drummer en twee toetsenisten waarvan er 1 eveneens de basgitaar bespeelt, compact en goed op elkaar ingespeeld, dat is zeker een feit, Terwijl het concert zich ontwikkelt is het spanningsveld tussen Isolde en haar mannen volledig verdwenen en is zij nog vrijer op de planken. Ze heeft iets betoverende en voor menig man zal ze een begerenswaardige dame zijn, sexy met een heel hoge split in haar jurk die ze moedwillig met regelmaat laat openvallen. De mannen op de eerste rij een bijzondere blik op haar slip biedend. Maar het gaat uiteindelijk om de muziek en die is van een bijzonder karakter en een hoog niveau. En daar doen we het voor.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Dinsdag 09 Juli 2019 at 12:18 pm

Ook de zesde dag van Gent Jazz is wederom een bijzondere dag!

Pentadox foto Jacques Nachtegaal Pentadox foto Jacques Nachtegaal Pentadox foto Jacques Nachtegaal

Tekst & Fotografie Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P
 
Zaterdag 6 juli is de zesde festivaldag op Gent Jazz, een dag met veel variatie van experimenteel, via geweldige blazers tot een meesterlijk componist/pianist en een geweldige bigband. Een dag die voor het publiek, echte jazz liefhebbers heel wat in petto had. 

Het hoofdpodium opende met Pentadox, een band met jonge musici die vorig jaar het concours op Gent Jazz voor jonge beloftevolle musici wonnen. Dit jaar mochten zij dien ten gevolge, het festival op het hoofdpodium voor deze dag openen. Toen ik na een klein half uur dacht dat het stemmen van de instrumenten mag nu el een leer ophouden bleek dat dit het concert was. Nu heb ik niets tegen experimentele muziek, mits het ergens toe leidt, maar dit was een dusdanige geluiden kakofonie en die leek ook nergens toe te leiden. Dit was niet echt, eigenlijk meer echt niet mijn ding.
 
Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Maandag 08 Juli 2019 at 12:16 pm

GentJazz Dag 5: Wachten op Krall, de moeite meer dan waard

Jacques Nachtegaal-Het Collectief N&P. Foto's Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Frank Woeste Baptiste Trotignon photo Hans Speekenbrink Frank Woeste Baptiste Trotignon photo Hans Speekenbrink Frank Woeste Baptiste Trotignon photo Hans Speekenbrink

Op de vijfde dag van het Gents Jazz Festival kwam ik iets later binnen t.g.v. Parkeerproblemen, want wel een ticket betalen en toch een boete van 80 euro onder de ruitenwisser vinden, is weer zo’n typisch voorbeeld van de onbekwaamheid van de Vlaamse koddebeiertjes. Gevolg was wel dat ik de Duitse pianist Frank Woeste heb moeten missen, ik kwam pas tijdens zijn slotnummer binnen dus het zou onterecht zijn daar een visie over te willen vormen. Dan maar het voordeel van de twijfel, met zo’n enthousiast publiek, moet het wel een goed concert geweest zijn. 
Christian Sands zijn trio wel heel het concert van kunnen volgen. En na aanvankelijk enige scepsis te hebben, werd het al naar gelang het concert zich vorderde steeds duidelijker dat dit een uitmuntend trio is. Ze spelen soms met een hoog uptenpo en dat bevalt hem wel dat is duidelijk van Sands gezicht af te lezen. Een mateloos stevige grijns geeft aan dat hij het goed naar de zin heeft.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK

Vrijdag 05 Juli 2019 at 07:39 am

GentJazz dag 4

Geike Photo Hans Speekenbrink Geike Photo Hans Speekenbrink Geike Photo Hans Speekenbrink

Jacques Nachtegaal-Het Collectief N&P met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)
 
De vierde dag van Gent Jazz heeft een verrassing in petto. De aangekondigde openingsact J.S. Ondara had in de States niet op tijd zijn papieren en visa voor Europa geregeld, dus moest dien ten gevolge in gehele Europese tour cancelen, zo ook zijn optreden op Gent Jazz. In allereil werd in Geike Arnaert opgetrommeld om haar set, zoals ze die recentelijk op Rock Werchter speelde, op Gent Jazz te komen spelen. Ik denk dat elke lezer Geike kent als de vrouwelijke stem naast Pascal Jacobse op de Bløf hit “Zoutelande” en mogelijk zijn er kenners die haar herinneren als lid van Dorleac, samen met Erik de Jong (Spinvis) of die haar kennen uit haar Hooverphonic periode. Geike heeft een waanzinnig mooie stem maar om, zoals een Humo journalist schijnt te hebben geschreven, te stellen dat ze de beste stem van de Benelux heeft is wat overtrokken. Inderdaad ze zet een heerlijke set neer met heel mooi, frêle materiaal en haar twee begeleiders pianist en gitarist, waarvan ik helaas de namen niet heb kunnen terug vinden maar ze waren heel belangrijk aanwezig!
Lees Verder