Onderwerp: NIEUWS

Vrijdag 26 Oktober 2007 at 2:47 pm

Nederlandse tournee Paradise a woman

Nederlandse tournee Paradise a woman

Na een succesvolle zuid-oost Aziatische tournee is de bijzondere Nederlands-Indonesische coproductie Paradise a woman? inmiddels begonnen aan een uitgebreide Nederlandse tournee. Deze voorstelling verbindt het ongebruikelijke bewegingstheater (minang silek/pentjak silat) van de matriarchale Minangkabau uit Sumatra met eigentijdse dans en videoprojecties. Vier Indonesische dansers gaan de strijd op het podium aan met drie Europese moderne dansers. Gemaakt in Jakarta door de wereldwijd gelauwerde Minang theatermaker Boi G Sakti en de Nederlands-Indische choreograaf Gerard Mosterd handelt deze surrealistische multimedia-dansvoorstelling over de strijd tot overleving van een door vrouwen geleide en vormgegeven maatschappij zoals bij de Minang.
Mosterd maakt voorstellingen waarin hij autobiografische (Indo-Europese), literaire en hedendaagse thema’s verwerkt. Sakti’s werk is een voortzetting van de danskunst van zijn inmiddels overleden moeder, de spraakmakende choreografe Suid Gumarang. Bessie award winnaar Sakti ontwikkelt eigenzinnig en eigentijds danstheater vanuit matriarchale thema’s die diep geworteld zijn in de Minangkabau-gemeenschap (een regio van West Sumatra). Hij linkt deze thema’s aan hedendaagse onderwerpen en zijn bewegingsidioom komt voort uit een emotionele natuurverering.

Verbondenheid en afzondering, de samenhang tussen mensen, de manifestatie van het individu in de omringende wereld, komen aan bod. Deze kleurrijke, fascinerende voorstelling verweeft eigentijdse dans op een even vanzelfsprekende als verbazingwekkende manier met tot de verbeelding sprekende videobeelden. De projecties laten een reis zien van het oorspronkelijke paradijs tot een hedendaagse variant en worden ondersteund door een intrigerend klanktapijt van Minang componist Donni Irawan gecombineerd met electronische samples van Paul Goodman en Leon De Lorenzo.

Met: David Fitrik, M. Mislam, Eka Oktaviana, Verawaty uit Indonesie, Naomi Deira, Wendel Spier en Ya'ala Szomoru.

www.gerardmosterd.com
www.gumarang-sakti.com

Onderwerp: NIEUWS

Vrijdag 26 Oktober 2007 at 2:26 pm

JONG PUBLIEK OMARMT NIEUWE NEDERLANDSE MUSICAL GANDHI

JONG PUBLIEK OMARMT NIEUWE NEDERLANDSE MUSICAL GANDHI

De nieuwe Nederlandse musical over Gandhi, gespeeld door scholieren, trekt volop de aandacht. Daarom heeft de Schouwburg Amstelveen een extra voorstelling ingelast op 29 januari 2008. De officiële première blijft staan op 30 januari, het is dan precies zestig jaar geleden dat de ‘vader van India’ werd vermoord. De snelheid waarmee de entreekaarten hun weg vinden naar een jong publiek is een bevestiging voor de eveneens jonge makers. Sinds het idee voor Gandhi, de musical werd geboren is de voorstelling warm onthaald door professionele theatermakers, media, sponsors en vredesorganisaties, en nu dus ook door het publiek. Daarmee is de schoolvoorstelling uitgegroeid tot een klein spektakel dat begeleid wordt door educatieve projecten en een festivalweek met films en exposities over India. Een professionele versie van de musical is inmiddels ook in ontwikkeling.

Gandhi, de musical vertelt het grillige levensverhaal van Mohandas Gandhi, die van verlegen jongen uitgroeit tot volksheld, maar tegen het einde van zijn leven in de steek wordt gelaten door aanhangers en politieke vrienden. Gandhi’s vastberadenheid, de liefde voor zijn vrouw Kasturba, de breuk met zijn oudste zoon en zijn angst voor het uit de hand lopen van de beoogde geweldloze vrijheidsstrijd, krijgen vorm tegen de achtergrond van een traditioneel en verdeeld India.

De musical wordt gespeeld, gedanst en muzikaal begeleid door scholieren, en het zijn ook de scholieren zelf die de decors bouwen, de changementen uitvoeren, de techniek bedienen en die tijdens de voorstelling de leiding hebben achter de schermen. Dat is geen geringe prestatie. In de nieuwe songs wisselen Indiase volksmuziek, musicalballads en popmuziek elkaar af. De projecties in het strakke decor worden door de scholieren zelf vormgegeven.

Geweldloosheid en zelfstandigheid zijn de belangrijkste thema’s van de begeleidende educatieve projecten. Geweldloosheid volgens Gandhi is niet laf niets doen, maar betekent het inzetten van de eigen overtuiging zonder een ander schade te berokkenen. Dat vraagt om discipline en respect voor elke individu. Zelfwerkzaamheid van ieder mens is een wezenlijk onderdeel van deze filosofie. Wie voor zichzelf kan denken en voor zichzelf kan zorgen is niet langer vatbaar voor machtsmisbruik door anderen. Met zijn denkwijze inspireerde Gandhi vele vrijheidsstrijders, waaronder Nelson Mandela en Martin Luther King.

Gandhi, de musical is een initiatief van: Mark Boode (script, met adviezen van Pieter van de Waterbeemd en Bianca Bartels, en regie), Theo Roos (liedteksten, met adviezen van Sietse Dolstra), Yorick Baltus (muziek, met adviezen van Bam Comijs), Annemieke van Eunen (vormgeving, met adviezen van Niall O’Donnoly), David Eavis (co-regie), Honey Eavis (choreografie), Steven Loos (technische productie), scholieren en medewerkers van het Amstelveen College, Schouwburg Amstelveen en de Gandhi Serve Foundation in Berlijn. In samenwerking met scriptschrijver Pieter van de Waterbeemd (bekend van o.a. Doe Maar! en de nieuwe musical Billie Holiday) is een professionele versie van Gandhi, de musical in ontwikkeling.

Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.schouwburgamstelveen.nl of via de kassa van Schouwburg Amstelveen. De toegangsprijs bedraagt € 6,-. De openingstijden van de kassa van Schouwburg Amstelveen zijn van dinsdag t/m zondag van 12.00-16.00 uur. Telefonisch vanaf 11.00 uur via 020 547 51 75. Voorstellingen: 29 januari (extra voorstelling), 30 januari (première), 31 januari en 1 februari, Schouwburg Amstelveen (grote zaal). Meer informatie: www.musicalgandhi.nl

Onderwerp: ACTIE

Vrijdag 26 Oktober 2007 at 2:25 pm

Lezersactie: Gratis kaarten voor Ennio Marchetto in Rotterdam

Ennio Marchetto als Three Tenors Ennio Marchetto danst de Can Can Ennio Marchetto als een gospelkoor

Volgende week is de Italiaanse verkleedkunstenaar Ennio Marchetto terug in Nederland. Ennio Marchetto is een vrolijke mix van cabaret en show. Met zelfgemaakte papieren kostuums en maskers transformeert hij vliegensvlug in meer dan 50 bekende artiesten en beroemdheden. Ennio imiteert, playbackt en parodieert sterren als Madonna, Shrek, Elvis en Eminem. In Nederland passeren Koningin Beatrix, Jan Smit, Andre Hazes en nog meer bn-rs de revue. Hij toert door Nederland van 3 t/m 25 november. Kijk voor meer informatie op de website.

Onderwerp: NIEUWS

Vrijdag 26 Oktober 2007 at 12:35 pm

Pater Moeskroen maakt voorstelling over Peter Koelewijn

Pater Moeskroen maakt voorstelling over Peter Koelewijn

In het theaterseizoen 2008 “ 2009 wijdt Pater Moeskroen haar nieuwe muziektheatervoorstelling geheel aan Peter Koelewijn en zijn repertoire. De voorstelling met als titel ‘Pater Moeskroen komt van het dak af’ begint eind jaren ’50, de periode waarin de langlopende carrière van Koelewijn is gestart. Vervolgens wordt vooral door middel van veel muziek een reis door de tijd en door de carrière van de veelzijdige Brabander gemaakt. Peter Koelewijn is natuurlijk bekend van zijn eigen successen met The Rockets (Kom van dat dak af, Angeline m’n blonde sexmachine, Veronica Sorrie, Marijke) maar ook als solozanger heeft hij veel uitgebracht: Robbie, Je wordt ouder pappa, KL 204, De sprong in het duister. In 1995 maakte hij onder de naam Gompie een wereldhit met Alice (who the X is Alice). Als producer/liedjesschrijver is Koelewijn medeverantwoordelijk voor vele successen van zowel vaderlandse als ook buitenlandse artiesten. De namen van Helmut Lotti, Will Tura, Engelbert Humperdinck en Cliff Richard dienen in dit verband zeker genoemd te worden. In Nederland was hij verantwoordelijk voor hits als Carolientje (Willeke Alberti), Pappie loop toch niet zo snel (Herman van Keeken), Kom uit de bedstee m’n liefste (Egbert Douwe) en voor successen van o.a. Nico Haak, Bonnie St. Claire, Babe, Ronnie Tober, Ria Valk, Left Side, Lee Towers, Grant & Forsyth, André Hazes, Ciska Peters, Bots, One Two Trio en Frank & Mirella. Hij is ook de enige die met Johan Cruyff een plaat maakte die én in Nederland én in Spanje de hitparade haalde. In 2007 kreeg Peter de prestigieuze Radio 2 Zendtijdprijs tijdens een aan hem opgedragen radio- en TV programma vanuit Carré.

De voorstelling van Pater Moeskroen zal louter het werk van Koelewijn zelf bevatten. Voor de band is dat bijzonder omdat ze tot nu toe altijd eigen repertoire heeft gebracht. De keuze voor Peter Koelewijn is weloverwogen geweest; hij heeft als producer meegewerkt aan de eerste twee hitsingles van Pater Moeskroen en daarnaast heeft hij als geen ander een enorm stempel gedrukt op de Nederlandse muziekgeschiedenis. Een muziektheatervoorstelling lijkt een logisch vervolg hierop.

Op 28 oktober 2008 vindt de première plaats in het Parktheater in Eindhoven, de geboorteplaats van Peter Koelewijn. Daarna volgt de, door Impresariaat Ruud de Graaf samengestelde, tournee langs de theaters in Nederland.

Onderwerp: NIEUWS

Vrijdag 26 Oktober 2007 at 12:24 pm

Shai'rana met Denise Jannah in Podium Mozaïek

Literaire muziekformatie Shai’rana met Denise Jannah in Podium Mozaïek

Op zaterdag 10 november staat Podium Mozaïek in het teken van het gezongen gedicht. Met het programma Shai’rana speelt voor diverse parochies, brengt het literaire muziekensemble Shai’rana gedichten van westerse en niet- westerse dichters in het Hindi ten gehore. Shai’rana (‘poëtisch’) brengt op bijzondere wijze drie zangers met verschillende Surinaams- etnische achtergrond samen. Raj Mohan, Denise Jannah en operazanger Anthony Heidweiller brengen verschillende muziekdisciplines feilloos en harmonisch bij elkaar. Hindoestaans, creools en Chinees- Javaans smelten samen met Indiase klassieke muziek, jazz en opera.

Bijzonder aan dit concert is het gastoptreden van Denise Jannah. Jannah geniet wereldfaam als jazz- zangeres en maakte opnames voor het fameuze Blue Note- label. Zij is speciaal voor dit project uitgenodigd wegens haar voorliefde voor Nederlandse dichters die tot uiting kwam in haar cd Gedicht gezongen (2004).

Gedichten en spirituele teksten vormen de rode draad door het programma. Ze zijn deels vertaald in het Hindi en op muziek gezet door de Hindoestaanse zanger/dichter/componist Raj Mohan. Voor het repertoire is geput uit werk van dichters als Rutger Kopland, Gerrit Komrij, Vasalis, Hans Andreus, Jan Hanlo, Nazim Hikmet en Rabindranath Tagore. Daarnaast vormen spirituele teksten van H. Johannes van het Kruis, van de 15e eeuwse mystica Suster Bertken en minnezangen uit het Hooglied, de basis voor nieuwe stukken.

Voorafgaand aan het optreden van Shai’rana kunnen bezoekers aanschuiven bij het ‘Diner Culturel’; een bijzondere maaltijd, waarbij een gast tijdens het eten vertelt over de achtergronden van de artiest, het land en de cultuur of het genre. Meer informatie over deze editie van het ‘Diner Culturel’ is binnenkort te vinden op www.podiummozaiek.nl/DifferentVibes/

Podium Mozaïek is een internationaal cultuurpodium in Amsterdam- West, gevestigd in de voormalige Pniëlkerk aan de Bos en Lommerweg 191. Het programma wereldmuziek, theater, kleinkunst en dans uit binnen- en buitenland.