Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 10 Juli 2021 at 6:17 pm

Gent Jazz -`Back to Live` maar wel op de meest veilige manier.

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N&P

In eerste instantie was het festival, waar onder andere Sting, Gregory Porter en Van Morisson voor waren geboekt, gecanceled, maar in mei kwam er toch een bericht dat  er toch een aangepaste – `Back to Live`  versie van Gent Jazz zou plaatsvinden van 8 tot en met 19 juli. Uiteindelijk resulteerde het in een festival van 9 tot en met 19 juli maar een kniesoor die over die ene dag valt. Hoewel moeilijk vol te boeken,  i.v.m. ontbrekende Amerikaanse Jazzmusici en Britten die niet wilden reizen in deze Corona periode, wist festival directeur Bertrand Flamand een waardig Gent Jazz uit de grond te stampen. Maar wel tot op het bot bijna uitgekleed. Veel standhouders, die vaak voor die extra sfeer zorgden, ontbreken. Er is slechts toegang voor 2500 toeschouwers en er mocht slechts een beperkt aantal journalisten aanwezig zijn.  Ondergetekende is een van die gelukkigen.  Met het publiek zittend aan 4-of 2-persoons tafels op ruime afstand van elkaar heeft het festival de toegangslimiet i.v.m. de gestelde veiligheidseisen verder beperkt tot 2200 toeschouwers en slechts 12 Europese journalisten.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, POP-ROCK, WERELDMUZIEK

Woensdag 30 Juni 2021 at 5:00 pm

GENT JAZZ GAAT DOOR EN HIER HET LAATSTE NIEUWS OVER HET GEZELLIGSTE JAZZ FESTIVAL

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P

In eerste instantie werd het gezelligste Jazzfestival van de Benelux geannuleerd ten gevolge de Covid pandemie, echter toen kwam het bericht binnen dat er toch een 2021 versie van het Gent Jazz festival met als ondertitel “BACK TO LIFE” zou komen.  Hoewel  het t,g,v, de nog steeds woekerende Covid was het moeilijk om het festival verantwoord vol te boeken, maar het is festival directeur Bertrand Flamang toch weer gelukt een mooie speellijst samen te stellen. Menig Jazz liefhebber stelt dit zeer tevreden. Van 9 tot en met 18 juli aanstaande zal op de Bijlookesite aan de Godhuizenlaan in Gent een mooi bezet Jazz festival plaatsvinden.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Dinsdag 29 Juni 2021 at 5:03 pm

“SPRING AWAKENING” IS EEN WAAR THEATERGENOT NA EEN RUIM JAAR ONTHOUDING!

Wieneke Remmers & Ad Knippels spelen all volwassenen rollen Thijs Snoek & Juul van der Laar zullen in de toekomst nog vaak van zich laten horen Sterre Verschoor & Dave Rijnders – twee jonge beloften die in de toekomst wel eens heel groot kunnen worden

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P

Het was al  meer dan een jaar geleden dat ik in de Vlaardingse Stadsgehoorzaal  Alderliefste & Friends als laatste theatervoorstelling voor de Corona Theatersluiting  zag. Het was dus een waar genot om in het nieuwe Amsterdamse theater DeLaMar–West naar de première van “Spring Awakening” van Opus One te kunnen gaan. Voor de acteurs was het vanzelfsprekend een nog veel groter genot om weer op de planken te kunnen staan voor een echt publiek. Iets wat alle castleden mij ook direct aangaven. Maar toch was het niet die verademing die mij beetgreep tijdens “Spring Awakening”, maar vooral de uitvoering van deze pakkende musical, of mag ik het een rockopera noemen. De productie zit boordevol jonge veelbelovende talenten en twee gerenommeerde topacteurs.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 11 Mei 2021 at 7:22 pm

Old Roots New RoutesBevrijdingsconcert Patricio Wang Ensemble een fraaie mix van Zuid Amerikaanse, klassieke en popmuziek.

Tekst: Rik van Boeckel

Op 7 mei presenteerde Dutch Delta Sounds vanuit Tivoli Vredenburg het eerste vervolg op de vorig jaar wegens corona afgebroken concertserie Old Roots New Routes met een streaming concert van het ensemble van de Chileens/Nederlandse componist/gitarist Patricio Wang met medewerking van schrijfster/journaliste Marja Vuijsje. De thema’s verzet en bevrijding stonden centraal. Het werd een bevrijdingsconcert met klanken uit de Zuid-Amerikaanse muziek uit de Andes, klassieke muziek en pop. En met door muziek omlijste voordracht van Marja Vuijsje.

Niet voor niets noemt componist en gitarist Patricio Wang zich een vluchteling in ‘tweevoud’. Na de coup van Pinochet in 1973 wordt hij wegens zijn staatsgevaarlijke crossovers van traditionele muziek uit de Andes met klassiek en pop verbannen en vlucht hij naar Nederland. Als leerling van Louis Andriessen ontpopt hij zich tot een veelzijdig componist en gitarist die furore maakt in avant-garde ensembles als De Volharding en Hoketus. In schrijfster Marja Vuisje herkent hij een zielsverwante vanwege haar boek ‘Ons kamp. Een min of meer Joodse geschiedenis’. Zij beschreef daarin het relaas over haar joodse familie en onderhield ook nauwe connecties met Chili.

Presentator en muziekjournalist Stan Rijven interviewde voor aanvang van het concert Patricio Wang. “In Nederland mocht ik verder gaan met mijn muzikale carrière. Het concert is een reis door mijn muzikale geschiedenis,” vertelde hij. “Met muziek uit film en theater. Dat is de basis van ons repertoire.”

“Ik vind het heel interessant hoe traumatische momenten van de geschiedenis met elkaar in verband gebracht kunnen worden,” voegde hij er aan toe. “Het concert heeft te maken met herdenking maar ook met verzet, rebellie, non-conformisme, poëzie en muziek die heen en weer reist.”

Ook legde hij uit hoe de samenwerking met Marja Vuisje tot stand kwam. “In Chili was ik al geïnteresseerd in wat de mentaliteitsverandering is die het fascisme en de Shoah mogelijk hebben gemaakt. Toen ik in Amsterdam kwam was ik zeer onder de indruk van hoe de Tweede Wereldoorlog nog sterk aanwezig was. Ik heb Marja heel lang geleden ontmoet en we hebben elkaar heel lang niet gezien. We kwamen elkaar een paar jaar geleden weer tegen. Marja had toen het boek Ons Kamp over haar familie geschreven. Marja is geïnteresseerd in wat mensen aan de andere kant van de wereld meemaken. Dit heeft ons op het idee gebracht voor dit bevrijdingsconcert waarin we de muziek en tekst vorm proberen te geven. We gaan beginnen met De eerste ochtend, een stuk uit mijn filmmuziek voor Het Vonnis. “

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK

Woensdag 06 Januari 2021 at 11:13 am

CD: TUUR FLORIZOONE – NIGHT SHIFT

TUUR FLORIZOONE – NIGHT SHIFT

Aventuramusic AM011
Voor meer informatie: www.aventuramusic.be of www.tuurflorizoone.be

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P. voor Cultuurpodium.nl

Vanaf het moment dat ik Tuur voor het eerst hoorde en zag spelen, naast Eric Vloeimans, in diens project “Olivers Cinema” was ik gegrepen door de bijzondere jazzy sfeer die Tuur wist te creëren op zijn accordeon. Dat moment is ook het begin geweest waarop ik Tuur Florizoone ben gaan volgen en ik mij verder verdiept heb in wat hij doet en heeft gedaan. 

Deze met succes afgestudeerde muziekstudent aan het Brussels Conservatorium brengt met Night Shift inmiddels zijn 15e album op de markt, hetzij solo, zoals op deze cd, met zijn formatie Tricycle, als componist van een soundtrack van een film of in projectverband met derden. In dit aantal albums zitten tevens een aantal zeer mooie en bekroonde soundtracks die deze Belgische accordeonist/pianist/componist heeft gemaakt.

Lees Verder