Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, OPERA

Zondag 05 September 2021 at 4:40 pm

Gent´s - Jazz in het park ‘21 De Openingsdag was op het eind wat frisjes, maar vol met hartverwarmende muziek.

Tekst & Fotografie Jacques Nachtegaal - Het Collectief N&P

 Terpsichore Terpsichore Terpsichore

Locatie: Frans Tochpark – Gentbrugge-Gent

18:00 u TERPSICHORE. 

Geoffrey Fiorese-Piano, Sylvain Debaisieux-Tenor Saxophone, Jordi Cassagne-Contrabas, Théo Lanau-Drums.

Dit kwartet met als bandleider pianist Geoffrey Fiorese is voorgesteld door voormalig journalist en Jazzfanaat Karel van Keymeulen, die al jaren als gastprogrammeur beloftevolle bands in het voetlicht brengt op Jazz in het Park, dit jaar vanuit het Frans Tochpark. Het festival waarvoor Jeroen de Weder dit jaar voor de 10e maal de programmeur is. Opent dus op donderdag 2 september 2021 met deze jonge formatie waarin zeker een hoofdrol is weggelegd voor tenorsaxofonist Sylvain Debaisieux die op verrassende wijze zijn sax beheerst, was de cohesie in de band en de kwaliteit van Terpsichore nog eens dunnetjes onderstreept want ook contrabassist Jordi Cassagne en drummer Théo Lanau voegen daadwerkelijk iets toe. Karel van Keymeulen kan trots zijn voor deze selectie, die door het publiek enorm werd gewaardeerd. Deze nog groeiende formatie zal in de toekomst zeker nog van zich doen spreken, Ik verwacht ze binnen enkele jaren op de grotere podia.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Dinsdag 17 Augustus 2021 at 5:48 pm

Jazz Middelheim, dankzij de muziek kan de regen het feestje niet verstoren.

Lara Rosseel Band Lara Rosseel Band Lara Rosseel Band

Tekst & Fotografie: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P  

Lara Rosseel Band

Het stroomt van de regen als Lara Roseel en haar band op het hoofdpodium aftrapt voor de vierde dag Jazz Middelheim 2021, de laatste dag van deze 40e jubileum editie.

Het publiek ook vandaag weer in groten getale opgekomen naar het park Den Brandt zoekt snel een droog heenkomen om te gaan kijken en luisteren naar Lara Rosseel, die oorspronkelijk vier verschillende sets op het tweede podium zou verzorgen. Echter met oog op de Corona maatregelen (welke zijn mij tot op heden geheel onduidelijk) ging dit podium niet door en werd een groot deel van de vier verschillende sets samengevoegd tot een ruim één uur durende main stage show. En dat werd het zeker een geweldige muziekshow. Enige tijd geleden had ik deze formatie met nagenoeg alle musici die nu op het podium staan al gezien maar ook toen viel het mij op wateen geweldige formatie Lara om zich heen weet te verzamelen. Het is een flink gezelschap geworden, helaaszijmn er enkele van het oorspronkelijke plan uitgevallen. Zo mis ik Raf Walschaerts (Kommil Foo) die in een der sets op podium twee als gastaanwezig zou zijn, iets waar ik enorm naar uitkeek: “Raff goes Jazz”, maar dat mocht helaas niet zo zijn. Toch niets ten nadele van de set die Lara en haar 8 medemusici brachten. Een set met geweldig mooie soli waarvan die van trompettist Sam Vloemans goed bij zullen blijven. Hij is een begenadigd trompettist die zo fraai heel integer kan spelen en vooral zijn duo stuk met Lara was om van te watertanden. Met deze set waarin verder heel mooi werk werd geleverd door trombonist Frederik Heirman en Joppe Bestevaar, welke laatstgenoemde het zichtbaar naar zijn zin had op het grote podium waardoor hij zich af en toe liet verleiden tot dansjes met zijn sax. Knap werk werd ook geleverd door fluitist Stefan Brackaval en het was genieten van percussionist/vibrafonist Sep Francois. Het werd een heel knappe set waaruit bleek hoeveel geweldig jazz talent er in Belgie aanwezig is en die ook de kans op een podium wordt geboden. Dat is iets wat helaas in Nederland veel minder voorkomt dan bij onze zuiderburen, waar, naar steeds duidelijker wordt, een veel gezonder Jazz cultuur heerst dan in Nederland.

Lara Rosseel – contrabas
Vitja Pauwels – gitaar
Sep Francois – vibrafoon, percussie
Sam Vloemans – trompet
Frederik Heirman – trombone
Stefan Brackaval – fluit
Joppe Bestevaar – baritonsax
Robbe Kieckens – percussie
Angelo Moustapha (Benin) – drums

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Maandag 16 Augustus 2021 at 12:30 pm

Middelheim dag 3 was van een extreem hoog niveau

#MP85 Michael Portal #MP85 Michael Portal #MP85 Michael Portal

Tekst en fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P

Helaas heb ik de openingsact; Overseas tamam morning met Herman Fraanje gemist ten gevolge van een foutieve agenda melding, iets wat ik enorm betreur. .

#MP85 Michael Portal

Een mooi close collectief wat in het bijzonder draait om de blazers Portal en Wogram maar zeker bassist Chevillon en Gyselinck de drummer in dit collectief zijn niet echt ondergeschikt maar vooral toetsenist Bojan Z is een derde speerpunt in deze vijf musici. Michel Portal, inmiddels 85 jaar, maar nog steeds is deze Franse Saxofonist/(bas)klarinet blazer ijzersterk in zijn spel. Zijn samenspel met Nils Wogram getuigt van een geweldige schoonheid, daarnaast dirigeert hij zijn medemusici in hun begeleiding. Zoals in het lyrische blazersduo stuk met louter piano ondersteuning waarin hij Bojan Z exact aangeeft hoe en waar in te vallen. Het zijn slechts kleine handgebaren maar precies voldoende om de leiding te nemen en te houden. Overigens hij lijkt met die 85 jaar nog niets aan aanblaaskracht te hebben verloren, alleen zijn de loopbewegingen iets strammer maar daar heeft de muziek absoluut niet onder te leiden. 

Als naast de composities van Portal één compositie van Niks Wogram wordt gespeeld is het deze laatste die er vier vooraf geeft en die glundert van oor tot oor als de oude meester zich probleemloos door zijn uptempo compositie heen blaast. Het is een mooi stel zo samen en muzikaal een waar genot om aan te horen. Een absolute aanrader als u dit ergens op de affiche ziet staan.  

Michel Portal (saxophone, clarinet)
Nils Wogram (trombone)
Bruno Chevillon (bass)
Lander Gyselinck (drums)
Bojan Z (piano)

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zondag 15 Augustus 2021 at 11:39 am

Jazz Middelheim Dag 2, het 40 jarig jubileum! De Zaterdagse hoofdact bracht niet wat werd verwacht

Reservoir Ghosts Reservoir Ghosts 2021-08/_mg_8169.jpg

Tekst & fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P Zorn foto's Zjef Dendonckere

Vrijdag, de openingsdag was ik helaas verhinderd derhalve miste ik het feestje dat STUFF er van heeft gemaakt. Naar verluidt was er nimmer eerder op Jazz Middelheim een band die de tent zo op zijn kop wist te zetten dan STUFF op de openingsavond van het jubilerende Jazz Middelheim. Gelukkig kon ik dag twee, de zaterdag, wel aanwezig zijn.

De zon is als een koperen ploert boven het Nachtegalenpark, het gedeelte van het Park den Brandt waar Jazz Middelheim is geprogrammeerd. Het is warm, benauwd en veel bezoekers, merendeels met een mondmaskertje op, zetelen zich rond de grote tent waarin zich het podium bevindt.

John Ghost  John Ghost John Ghost

Er is geen tweede podium, dat werd op een laatst moment gecanceld i.v.m. de gezondheidsvoorschriften en de haalbaarheid daarvan. In de grote aan nagenoeg alle zijden open tent is het broeierig. Dat past goed bij de muziek want de opening op de 2e dag Jazz Middelheim is voor de zes-mans jazzrock formatie John Ghost. Een stevig geluid met een knappe rol voor Wim Segers vibrafonist van deze band die mij direct aan Garry Burton doet denken, hoewel Segers minder nadrukkelijk de voorgrond kiest. Verder gewoon een goed stuk geluid niets op aan te merken. Jammer dat het al weer zo snel voorbij is.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 19 Juli 2021 at 6:28 pm

10 DE SLOTDAG IS INSPIREREND EN ZEER GESLAAGD

Dayanne Dayanne Dayanne

Tekst en foto's Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P

Net voor het van start gaan van de slotdag van Gent Jazz 2021 “Back to Live” meldt Festival directeur dat er over de 10 dagen gemiddeld 2000 bezoekers zijn geweest wat het resultaat op rond de 20.000 bezoekers voor het festival op de scorelijst zet. Dat is ondanks de Covid, die de laatste week de kop weer opsteekt, zeer zeker geen slecht resultaat. Maar mondmasker op zodra je het terrein op komt en eenmaal aan tafel gezeten mag die omlaag, wat met de temperatuur van de laatste dagen geen overbodige luxe is.

 De openingsact is wederom een telg van de MASK muziek(conservatorium) opleiding van HO Gent. De samenwerking tussen het festival en deze talentvolle opleiding loopt al jaren maar is dit jaar mede door de Covid maatregelen zelfs nog iets geïntensiveerd vandaar vandaag als opening Dayanne, met de harde kern; zangeres Janne Blommaert en Daan Demeyer op de toetsen.

 

Lees Verder