Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 13 Juli 2021 at 5:33 pm

Gent Jazz dag 4 is echt Back to Live

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P foto's Bruno Bollaert

 Zotteg(h)em Zotteg(h)em Zotteg(h)em

Het is vaak een ondankbare taak om de dag te openen op een festival zo ook op Gent Jazz. Je moet stevig in de schoenen staan om dat er goed van af te brengen maar de jazzrock formatie Zotteg(h)em kwijt zich op meer dan succesvolle wijze van die taak. Met links naar pop en funk brengt dit collectief een stevig `eigen` geluid. Zo zijn de blazers Edward Capel (sax) en Bart Maris (trompet) een sterk koppel voor de frontlinie, toch mag zeker de inbreng van Cellist Lode Vercampt en pianist/Korg synthesizer en electronics speler Peter Vandenberghe niet onderschat worden. In tegenstelling tot de jongste garde die het eerder deze week niet konden waarmaken, zijn deze dertigers (en ouder) moeiteloos in staat een mooie basis voor de dag neer te leggen chapeau! Dag vier is goed begonnen!

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Maandag 12 Juli 2021 at 6:38 pm

Dag drie van Gent Jazz `Back to Live`brengt zon en drie meer dan bijzondere concerten

Cesar Quinn Cesar Quinn Cesar Quinn

Door Jacques Nachtegaal –Het Collectief N&P Foto's Bruno Bollaert

Het is drukkend warm in Gent, bij het verlaten van mijn hotel zie ik dat de buitentemperatuur 26 graden aantikt, er is geen regen voorspeld en die zal ook niet komen vandaag. Op de Bijlokesite is het lekker onder de appelbomen  van de binnentuin en in de immens grote tent. Bij het binnenkomen is Cesar Quinn zojuist gestart, ik neem plaats maar helaas het kan mij niet boeien. Cesar Quinn speelt domweg pop en daar hoorde ik geen enkele link met Jazz in. Hoewel het geen uitgesproken slecht concert was. zie ik deze band toch niet anders dan een programma vullertje dus vooral niet te lang bij stil blijven staan. Ze zijn jong genoeg om na een stevige ontwikkeling, ooit in de toekomst, de moeite wel waard te zijn. Alleen de drummer Thibault Goudket zal binnenkort wel overstappen naar een reeds gesetteld groepje musici want zijn spel is heel strak en knap uitgebalanceerd, dat dan weer wel. Dus verder met Jazz. Er komt vandaag nog voldoende interessants voorbij zoals bijvoorbeeld Sohnarr en Wim Mertens als avondsluiter..

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zondag 11 Juli 2021 at 6:28 pm

Gent Jazz - ´Back to Live´ dag twee telt helaas veel te weinig publiek.

Tekst en foto's Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P.

Donder & Apeland

Op dag 2 van Gent Jazz 2021 ontbreekt het zeker bij aanvang om 16.45 uur aan publiek een kleine 800 bezoekers hebben de ingang gepasseerd, het is ook wat levenloos op de Bijlokesite aan de Godhuizenlaan in Gent. De anders zo sfeervolle voortuin van de grote tent ziet er kil en verregend uit. Ik tel twee verliefden die meer aandacht voor elkaar dan voor het openingsconcert van deze tweede dag hebben. Daarbij moet het mij van het hart dat het concert van Donder en Apeland  niet echt een verrassend concert als opening van deze tweede dag genoemd kan worden. Harmonium speler Sigbjorn Apeland heeft met de groep Donder slechts één dag kunnen repeteren, dus af en toe sloop er een niet noemenswaardig foutje in het samenspel en een aantal maal was Apeland het spoor ietwat bijster maar een kniesoor die daar op let. Het merendeel van de kleine 800 toeschouwers, is het niet eens opgevallen. Ik vind het rumoerig in de grote tent. De mensen babbelen wat met de tafelgenoot alsof dit concert een behangetje is bij hun conversaties. Mogelijk daardoor of ten gevolge van het zo druilerige weer mis ik iets in de interactie tussen musici en publiek maar ook onder de musici onderling ontbreekt de spanningsboog wat vooral opvalt naar het publiek en met een verkooppraatje voor het album `Het Verdriet`, wat te koop is bij de dj boot, wordt het ietwat sfeerloze openingsconcert van dag 2  enigszins goed gepraat maar nee, overtuigend was dit optreden helaas niet, Terwijl het album mij enige weken geleden redelijk veelbelovend klonk. Ja cd en album verkoop bij de DJ Boot, we worden we er nogmaals aan herinnerd, het ontbreken van onder andere de cd en lp boetiek van Rombaux uit Brugge. Velen met mij zullen het snuffelen in de bakken en het vinden van verrassende aanbiedingen ook nu heftig missen, maar helaas anders is het niet op deze uitgeklede versie van de jubileum uitgave van de 20e Gent Jazz.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 10 Juli 2021 at 6:17 pm

Gent Jazz -`Back to Live` maar wel op de meest veilige manier.

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N&P

In eerste instantie was het festival, waar onder andere Sting, Gregory Porter en Van Morisson voor waren geboekt, gecanceled, maar in mei kwam er toch een bericht dat  er toch een aangepaste – `Back to Live`  versie van Gent Jazz zou plaatsvinden van 8 tot en met 19 juli. Uiteindelijk resulteerde het in een festival van 9 tot en met 19 juli maar een kniesoor die over die ene dag valt. Hoewel moeilijk vol te boeken,  i.v.m. ontbrekende Amerikaanse Jazzmusici en Britten die niet wilden reizen in deze Corona periode, wist festival directeur Bertrand Flamand een waardig Gent Jazz uit de grond te stampen. Maar wel tot op het bot bijna uitgekleed. Veel standhouders, die vaak voor die extra sfeer zorgden, ontbreken. Er is slechts toegang voor 2500 toeschouwers en er mocht slechts een beperkt aantal journalisten aanwezig zijn.  Ondergetekende is een van die gelukkigen.  Met het publiek zittend aan 4-of 2-persoons tafels op ruime afstand van elkaar heeft het festival de toegangslimiet i.v.m. de gestelde veiligheidseisen verder beperkt tot 2200 toeschouwers en slechts 12 Europese journalisten.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, POP-ROCK, WERELDMUZIEK

Woensdag 30 Juni 2021 at 5:00 pm

GENT JAZZ GAAT DOOR EN HIER HET LAATSTE NIEUWS OVER HET GEZELLIGSTE JAZZ FESTIVAL

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P

In eerste instantie werd het gezelligste Jazzfestival van de Benelux geannuleerd ten gevolge de Covid pandemie, echter toen kwam het bericht binnen dat er toch een 2021 versie van het Gent Jazz festival met als ondertitel “BACK TO LIFE” zou komen.  Hoewel  het t,g,v, de nog steeds woekerende Covid was het moeilijk om het festival verantwoord vol te boeken, maar het is festival directeur Bertrand Flamang toch weer gelukt een mooie speellijst samen te stellen. Menig Jazz liefhebber stelt dit zeer tevreden. Van 9 tot en met 18 juli aanstaande zal op de Bijlookesite aan de Godhuizenlaan in Gent een mooi bezet Jazz festival plaatsvinden.

Lees Verder