Categorie: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 22 December 2009 at 08:43 am

SUCCESVOLLE EERSTE DAG VAN DE WERELDMUZIEK IN UTRECHT

Ceumar foto Rosaria Macri Markt foto Rosaria Macri Mike del Ferro foto Rosaria Macri

Door Rik van Boeckel met foto's van Rosaria Macri en Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Vrijdag 11 december vond in Utrecht (RASA en het SJU Jazzpodium) de eerste Dag van de Wereldmuziek plaats, georganiseerd door het Muziek Centrum Nederland (MCN) met medewerking van World Music Forum NL, het World Music & Dance Center (WMDC) en het wereldmuziekmagazine Mixed. De dag kan zonder meer een groot succes genoemd worden, niet alleen omdat er heel veel professionals (programmeurs, musici en journalisten) op af kwamen maar ook omdat de kwaliteit van de showcases hoog was. Simon Broughton, hoofdredacteur van het toonaangevende wereldmuziektijdschrift Songlines kwam naar Utrecht om er deel 2 van de Rough Guide to World Music te presenteren.

De musici die op de Dag van de Wereldmuziek zouden optreden zijn allen in Nederland woonachtig. Het begon al vroeg met een optreden van de onlangs naar Nederland verhuisde Braziliaanse zangeres Ceumar die eind november haar album ‘Live in São Paulo' in RASA presenteerde. Ceumar trad op in de RASA-foyer en werd daar geïnterviewd. Later op de dag zou ze met het trio van Mike del Ferro optreden in het nabijgelegen SJU Jazzpodium.

Het was de opzet om elke artiest of groep die een showcase zou geven tijdens de Mixed Media Lounge in de gelegenheid te stellen de achtergronden van hun muziek toe te lichten via interviews met Mixed redacteuren Elda Dorren, Peter van Amstel en Ton Maas en die te combineren met korte optredens in een informele setting. Zo traden na Ceumar Flamenkika (mix van flamenco met jazz, latin, Afrikaanse en Turkse muziek), CaboCubaJazz, Adir Kochavi en Boi Akih voor het voetlicht terwijl in de grote zaal de informatiemarkt de gelegenheid bood om informatief en zakelijk te netwerken en in de studio's seminars werden gegeven over de muziek van Azië, Latijns Amerika en Afrika.

Adir Kochavi foto Rosaria Macri Nils Fischer foto Rosaria Macri Marc Bischoff foto Rosaria Macri

Adir Kochavi en CaboCubaJazz
Van Adir Kochavi in RASA naar het echte optreden op het SJU podium ging je als luisteraar met even wat meer bagage want trompettist en zanger Kochavi vertelde over de joods Jemenitische achtergrond van zijn muziek en over de mij onbekende Pah drum uit Jemen, bespeeld door Nils Fischer (Drums United, Timbazo). Het optreden leverde een mooie spanning op tussen oosters en Latin, mede door het spel van pianist Marc Bischoff. Nils Fischer is de oprichter van CaboCubaJazz en hij spoedde zich van SJU naar RASA om te laten horen hoe zijn groep een brug slaat tussen Cuba, Kaapverdië en jazz. Fischer, drummer Armando Vidal en bassist Reno Steba zetten vakkundig hun Cubaanse en Caribische grooves onder de Kaapverdische klanken van pianist/componist Carlo Ramos en (morna)zangeres Dina Medina die begin september nog schitterende tijdens het wereldmuziek- en jazzgala in de Doelen. Met nummers als Riqueza, Terezinha en Dança Ma Mi legde de groep een warm muzikaal tapijt neer op de vloer van RASA.

Dina Medina met CaboCuba Jazz foto Rosaria Macri Ntjamrosie foto Hans Speekenbrink Tuur Moens, foto Hans Speekenbrink

Ntjamrosie winnares World Up Award
Het is op zo'n dag net als tijdens andere grote festivals hoppen van zaal naar zaal en nu ook van gebouw naar gebouw. Ik kreeg nog de kans op het SJU-podium de Kameroenees/Nederlandse zangeres Ntjamrosie te zien optreden met pittige soulfulle en uiterst frisse muziek. Ze zou later op de dag de winnaar worden van de World Up Award, een prijs die speciaal in het leven is geroepen door het MCN voor jonge talentvolle musici. Ntjamrosie won terecht, haar muziek swingt, is pakkend, niet alleen door haar sterke vocalen en overtuigende uitstraling maar ook door de uitstekende jonge musici die ze om zich heen heeft verzameld, waaronder de Vlaamse drummer Tuur Moens winnaar van de Erasmus Jazz Prijs 2009.

Rima Khceich foto Rosaria Macri Maarten van der Grinten foto Rosaria Macri Interview Ton Maas met Rima Kcheich en Tony Overwater

Sterk optreden van Rima Kcheich
Het laatste middagoptreden in de grote zaal van RASA was van de Libanese zangeres Rima Kcheich, begeleid door onder andere Tony Overwater (bas) en Maarten van Grinten (gitaar). Zij zingt klassieke Arabische muziek in een stijl die muwashabad wordt genoemd en ontstaan is in de 11e eeuw in Cordoba tijdens de Moorse overheersing. Het optreden van Rima Kcheich was zonder meer een van de beste van de dag. Wat Tony Overwater aan oosterse klanken aan zijn instrumenten wist te ontlokken was zonder meer formidabel. De stem van Rima was betoverend en de tempowisselingen waren meer dan meeslepend.

Carlama foto Rosaria Macri Calama foto Rosaria Macri Monica Akihary- Boi Akih foto Hans Speekenbrink

Rough Guide to World Music
Van RASA was het daarna rennen naar het SJU waar eerder het Carlama Orkestar (Balkan) en Boi Akih (Molukse muziek met Indiase invloeden van onder andere de Molukse zangeres Monica Akihary) te zien waren. Tijdens het World Blend Café de eerste prijzen werden uitgereikt. Het World Blend Café wordt maandelijks door het World Music Forum (www.worldmusicforum.nl) georganiseerd in het Soeterrijntheater. Met verve presenteerde de bekende muziekjournalist Stan Rijven eerst de wereldmuziekquiz met DJ Bas Springer en hij interviewde Simon Broughton, hoofdredacteur van Songlines en de man achter de Rough Guide to World Music.
Hij kwam net uit Lissabon en kwam naar Utrecht niet alleen voor het 10-jarig bestaan van Songlines maar ook voor de presentatie van deel 2 van de Rough Guide to World Music, ‘het boek der wereldmuziekboeken'. Rijven sprak met Broughton over 't ontstaan van deze Rough Guide,

Simon Broughton en Stan Rijven foto Rosaria Macri Simon Broughton foto Hans Speekenbrink Wereldprijs voor Joep Bor foto Hans Speeknenbrink

de Hongaarse zangeres Martha Sebastian, Mariza- de koningin van de fado, zijn muzikale reis naar Afghanistan vlak na de val van de Taliban en Salif Keita's album Soro. "Dat album was een mijlpaal. Maar veel mensen wisten niet eens waar Mali lag," zei hij. "Het was muziek uit een andere wereld. We ontdekten wat een rijke bron West Afrika voor de muziek was. We introduceerden Salif Keita, Ali Farka Touré en vele anderen bij het Westerse publiek en vertelden daar achtergrondverhalen bij." En dat werd de basisgedachte achter de Rough Guide.

Wereldprijs voor Joep Bor
Daarna volgden de prijsuitreiking. De prijzen zijn door het MCN in het leven geroepen om de waardering voor belangrijke krachten in en achter de wereldmuziek uit te drukken en om nieuw talent te signaleren. Het is de eerste keer dat deze prijzen worden uitgereikt. Zoals al eerder vermeld won Ntjamrosie de World Up Award. De jury roemt de authentieke performance van Ntjamrosie waarbij haar krachtige stem en eigen stijl zorgen voor een overrompelende set vol soul en energie. Haar muziek is genre- en doelgroepoverstijgend en heeft onmiskenbaar internationale potentie. Genomineerd voor de MCN World Up! waren verder: Karsu Dönmez en Maria Fernández Álvarez & Norman Peplov. De prijs kwam tot stand in samenwerking met het World Music & Dance Centre.
Joep Bor, oprichter van de afdeling Wereldmuziek (nu World Music Academy) van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam, kreeg de MCN Wereldprijs uitgereikt voor zijn belangrijke rol achter de schermen.

Global Act Award voor Fernando Lameirinhas foto Hans Speekenbrink Global Act Award voor Fernando Lameirinhas foto Hans Speekenbrink Global Act Award voor Fernando Lameirinhas foto Hans Speekenbrink

Global Act Award voor Fernando Lameirinhas
Tijdens het daaropvolgende diner in RASA kon men genieten van het Gypsy Swing Quartet, die gypsy jazz spelen in de stijl van Django Reinhardt en het Rosenberg Trio. Hierna volgden optredens van Mama Roux, 4 Wheel Drive en Miguel Osorio y La Parrandita (vallenato uit Colombia). De avond begon met de uitreiking van de MCN Global Act Award welke is bestemd voor de Nederlandse wereldmuziekartiest of -band die gedurende een langere periode toonaangevend en succesvol is geweest. Genomineerd waren Kasba, Boi Akih en Fernando Lameirinhas die de winnaar werd. Het juryrapport luidde als volgt: "Fernando Lameirinhas verwerkt in zijn composities Portugese en Braziliaanse muziek en gaf daardoor de onbetwiste voorzet voor de fado-hoos die ons land midden jaren ‘90 jaren overspoelde. Een hoos die hij glansrijk overleefde getuige zijn laatste projecten Fadeando en Anaïna." Lameirinhas die al vanaf de jaren '60 actief is in de Nederland muziekwereld (oa met Sail Joia) gaf aansluitend samen zijn broer Antonio een kort optreden met nummers als ‘Saudade' en ‘Poeta'.

Magda Mendes van Jiga-Vôo foto Hans Speekenbrink Hotel foto Rosaria Macri Hotel foto Rosaria Macri

Vlammend avondprogramma
Na de prijsuitreiking barstte in de grote zaal een vlammend avondprogramma los. Als eerste zette Jiga-Vôo de zaal op zijn kop met een funky dancemix van Braziliaanse, Caribische en Afrikaanse ritmes. Ook te horen op hun onlangs uitgekomen album Instinto. Boegbeeld is de Portugese zangeres Magda Mendes (Luzazul) die onder andere multi-instrumentalist en saxofonist Praful naast zich heeft en drummer Roel Calister ( de broer van Izaline) achter zich. Daarna was het goed toeven bij de swingende en verfrissende ‘rootsy Americana mariachi meets Balkan, ska & popsound' van Hotel (zie binnenkort interview met zanger Arjan Amin).

Curra Suarez foto Hans Speekenbrink Yorgis Valiris foto Hans Speekenbrink Curra Suarez en Yorgis Valiris foto Hans Speekenbrink

Hartstochtelijke flamenco van Curra Suárez
Tussendoor hopte ik nog even naar de RASA studio. Daar waren vanaf de middag optredens van Naomi Sato (Japan), Fang Welling (Chinese muziek), Hamid Bazi (Arabo-Andalusisch), Shahzad Ali (Indiase en Pakistaanse soefimuziek) en Göksel Yilmaz (liederen in het Turks, Arabisch en Koerdisch). De optredens in de studio begonnen met een korte inleiding over de muziek. Zoals ook bij de Spaanse flamencozangeres Curra Suárez die werd begeleid door Yorgis Valiris. Ze brachten prachtige en hartstochtelijke flamenco van hun album Algo Sencillo. Het kwam uit de tenen! Een rumba granaina, een alegría de Cadiz, een bulería op een gedicht van Borges en tangos de Málaga, ontstaan tijdens de oorlog tussen Spanje en Cuba eind 19e eeuw. "Ze gaan niet over de strijd zelf maar over de gevoelens die de oorlog teweeg bracht," legde Curra het publiek uit.

Neco Novellas foto Rosaria Macri Thijs van Milligen foto Hans Speekenbrink Mdungu foto Hans Speekenbrink

Van Mozambikaanse Chopi-zang naar Mdungu's Afro What!?
Daarna was het genieten van de Mozambikaanse Chopi-zang van Neco Novellas die onder andere een soort openbare Chopi zangworkshop gaf. En van de Argentijnse tango's en milonga's van Santiago Cimedevilla (bandoneón) en Marco di Paolo (gitaar) die vocaal werden versterkt door de Uruguyaanse zangeres Beatriz Aguiar. Het laatste optreden in de grote zaal was van Mdungu. Eerder al gezien tijdens de Mixed Media Lounge en nu op volle sterkte met één Afrikaan in de gelederen bracht de band onder leiding van saxofonist Thijs van Milligen een swingende mix van Afrikaanse stijlen (afrobeat, mbalax), funk, jazz en soul. Afro What !? heet hun album. Daarna leidden de vrouwelijke DJ's Polyesta en Miss World de bezoekers de nacht in. Degenen die naar huis gingen, namen in ieder geval heel veel informatie en muzikale herinneringen mee naar huis. De Dag van de Wereldmuziek bewees dat wereldmuziek in Nederland leeft en dat het zeer onterecht is dat wereldmuziek weinig door de reguliere media wordt opgepikt of dat zenders die aandacht besteden aan wereldmuziek (zoals de Concertzender) verdwijnen.

NB: Ntjamrosie won op de Dag van de Wereldmuziek nog een andere prijs. In Theater Zuidplein, Rotterdam, werd zij de winnares van de derde VSBfonds Music Matters Award. De Award omvat het muzikaal ambassadeurschap van Rotterdam. De finalisten waren onder meer gescout tijdens de Rotterdam Voices jamsessies. De winnaar van de VSBfonds Music Matters Award wint een geldbedrag waarvan een pakket samengesteld wordt om de winnaar te begeleiden en versterken in zijn of haar carrière. In 2007 was Sabrina Starke de eerste winnaar van de Music Matters Award.

www.dagvandewereldmuziek.nl
www.mcn.nl
www.rasa.nl
www.wmdc.nl
www.mixedmagazine.nl
Reageer hieronder

Eén reactie

Herold Webster
Herold Webster - 03-01-’10 23:19
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.