Categorie: MUZIEK, POP-ROCK

Maandag 08 Februari 2010 at 10:07 pm

JOSS STONE IMPONEERT IN UITVERKOCHT PARADISO

Joss Stone foto Jurjen Donkers Joss Stone foto Jurjen Donkers Joss Stone foto Jurjen Donkers

Tekst en foto's Jurjen Donkers (klik voor vergroting)


Joss Stone maakte van haar concert in poptempel Paradiso een waar luisterfeest. Met een dijk van een stem en een muzikale bezieling waar menig vocalist nog wat van kan leren, bewees ze deze avond wederom tot de top van haar vak te behoren. Hoewel pas 22 lentes jong heeft de zangeres inmiddels vier albums op haar naam staan, waarvan de laatste, Colour Me Free, eind vorig jaar verscheen. Haar concert in Amsterdam, dat de aftrap vormde van haar Europese tournee, werd niet enkel een promotieoptreden voor de nieuwe cd. Een keur aan eerdere hits als ook minder bekend repertoire passeerde de revue. Tezamen met haar recente werk leverde het een avond vol muzikale hoogtepunten op, waarmee Stone het publiek in Paradiso anderhalf uur lang op haar hand had.

Jenny Lane foto Jurjen Donkers Joss Stone foto Jurjen Donkers Joss Stone foto Jurjen Donkers

Het voorprogramma werd verzorgd door de Nederlandse Jenny Lane en haar band, wat van de kant van Stone's management wel van enige lef getuigt. Want zie die maar eens te evenaren. Met haar karakteristieke stem en ogenschijnlijk gemakkelijke en bijwijlen komische performance wist Lane het publiek al snel in de juiste stemming te brengen. De zangeres uit Purmerend timmert sinds medio vorig jaar aardig aan de weg, met ondermeer een tournee met de Wicked Jazz Sounds Band en recentelijk het debuutalbum ‘Monsters'. En nu staat ze, te beginnen in Paradiso, vier keer in het voorprogramma van Joss Stone. Met uitvoeringen van ondermeer de singles ‘You Start A Fire' en ‘Say, Say, Say' zette ze een, hoewel korte, overtuigende set neer.

 Toch was het hoofdact Joss Stone die deze avond het meest wist te imponeren. Breeduit lachend en dansend betrad ze het podium, om vervolgens af te trappen met een krachtige en groovy uitvoering van ‘Super Duper Love', van het album ‘The Soul Sessions' waarmee ze in 2003 doorbrak. In energieke, funky up-tempo's, als ‘You Had Me' en ‘Free Me', luidkeels meegezongen door het 1500-koppige publiek, deed ze getuigen van haar rijke pallet aan vocale mogelijkheden.

2010-02/_dsc5004_2.jpg Joss Stone foto Jurjen Donkers Joss Stone foto Jurjen Donkers

In rustigere, gevoelige nummers als ‘Bruised But Not Broken' en ‘Right To Be Wrong' bewees Stone dat haar zang in de afgelopen jaren alleen maar aan kleur en diepgang heeft gewonnen. De combinatie van vocale kracht, ritmische veelzijdigheid, en de soul waarmee ze haar (merendeels zelfgeschreven) songs bracht, maakt haar met gemak tot een van de meest veelzijdige en geloofwaardige vocalisten van haar generatie. Geen wonder dan ook dat ‘oude rotten' als Mick Jagger, Donna Summer, Rod Steward en wijlen James Brown reeds met haar het podium wilden delen. Waar menige jongere artiest tegenwoordig wel eens in eenzijdigheid of oppervlakkigheid wil vervallen, is Joss Stone een zangeres die eigenlijk geen moment verveelt. 

Dat laatste valt deels ook te verklaren door de eigenzinnigheid die zij muzikaal aan de dag legt. Haar nieuwe album nam ze buiten medeweten van haar platenmaatschappij op, om zo te ontkomen aan de commerciële grillen van de hedendaagse muziekindustrie. Stone lijkt vastbesloten dichtbij zichzelf te blijven, en volgt daarbij haar intuïtie. Voor ‘Colour Me Free' riep ze enigszins impulsief zelf een groep muzikanten en achtergrondvocalisten bij elkaar, om met hen vervolgens binnen een week het volledig afgeronde album af te leveren. Nu toert ze met ongeveer diezelfde band door Europa, en haar concert in Amsterdam ademde dan ook een zelfde sfeer als de nieuwe plaat.

Hoewel Stone en band feilloos op elkaar leken ingespeeld, werd regelmatig het gevoel opgeroepen getuige te zijn van een heuse jamsessie. Enerzijds bewees de zangeres zich als inmiddels een ware routinier, anderzijds ging er een creatieve spontaniteit van haar uit die haar songs voortdurend een extra lading gaven. 
 
‘It's been lovely, and I can't wait to get back; this is one of my favourite places in the whole world', zo concludeerde Joss Stone aan het einde van een zeer geslaagde start van haar tournee, om daarna met een laid back maar toch ook dynamische versie van ‘Big Ol' Game' het concert te besluiten. Haar Nederlandse publiek zal haar ongetwijfeld ook graag en snel weer met eenzelfde enthousiasme willen ontvangen als deze avond in Paradiso.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.