Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 09 Februari 2010 at 3:47 pm

INTIEM CONCERT VAN ZIMBABWAANSE SINGER/SONGWRITER NETSAYI

Netsayi foto Hans Speekenbrink Netsayi foto Hans Speekenbrink Netsayi foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De in Londen wonende Zimbabwaanse zangeres Netsayi (1973) trad afgelopen zaterdag in het kader van de World Sessions op in Podium Mozaiek in Amsterdam. Netsayi is een singer/songwriter die op haar nieuwe album Monkey's Wedding vooral in het Engels zingt. Toch liet zij tijdens dit optreden ook een aantal songs in haar moedertaal het Shona te horen. Een van die nummers Ishe Komborera Afrika staat ook op de nieuwe Cd.

Op haar eerste album Chimurenga Soul uit 2007 stonden een aantal traditionele songs, gezongen in het Shona en gespeeld op de mbira (duimpiano), een traditioneel instrument uit Zimbabwe. Op Monkey's Wedding zingt ze onder andere over het harde leven in Zimbabwe, legt ze uit in de film voorafgaand aan het concert. Ze schreef er het lied de Chosen Ones over dat ze ook tijdens het concert zal uitvoeren net als Teenagers waarin ze vertelt over haar leven als tiener in Zimbabwe, over uitgaan en luisteren naar de muziek van een land dat zoals Netsayi vertelt ‘zo'n cultureel rijk landschap kent'.

Netsayi foto Hans Speekenbrink Netsayi foto Hans Speekenbrink Netsayi foto Hans Speekenbrink

Ze praat over haar verblijf in Londen, dat ze zich daar een buitenlander voelt. "Ik associeer Londen met werk, naar huis gaan met leven," zegt ze. Ze vertelt over de positieve kanten van Zimbabwe, een land dat vooral negatief in het nieuws is, ‘hoe 10 jaar aan problemen voor een nieuwe expressie hebben gezorgd.' En we zien haar aan het werk als songwriter. "Ik hou van de traditie van verhalen vertellen, als ik een lied begin te schrijven is de intentie heel subtiel." We krijgen nog meer over haar te weten via het interview van Co de Kloet, onder andere het verrassende nieuws dat ze zwanger is. Op De Kloet's vraag of haar muziek ook een soort baby is, antwoordt ze dat ze dat daar niet meteen mee associeert. Vervolgens gaat het gesprek over songwriting. "De melodie, het ritme en de woorden informeren elkaar, sommige nummers komen als vanzelf, bij andere kost het moeite," zegt ze. Een van de songs op Monkey's Wedding is een aanklacht tegen het wereldmuziek establishment. Over wereldmuziek zegt ze: "Ik begrijp dat die term nodig is vanuit een commerciële strategie maar de muziek die in Zimbabwe wordt gemaakt, noemt men daar geen wereldmuziek. En ik, ik ben een singer/songwriter, dat is mijn categorie." Vanuit het publiek komt de vraag of wereldmuziek eurocentrisch is. Haar antwoord is bevestigend. Want het is een categorie die in het westen is bedacht.

Netsayi foto Hans Speekenbrink Netsayi foto Hans Speekenbrink Netsayi foto Hans Speekenbrink 

Tijdens haar optreden wordt Netsayi begeleid door Jonathan Preiss op akoestische en elektrische gitaar en door de Braziliaanse percussionist Anselmo Netto op percussie (oa cajón) en mandoline. Zelf begeleidt ze zich afwisselend op gitaar en mbira. Ze begint het concert alleen, acapella, met Money Drum, dat al meteen een stuk soberder is dan op Monkey's Wedding maar daarom niet minder mooi. Het zet de toon voor een concert dat vooral een luisterconcert is. Een concert om te luisteren naar mooie pakkende liedjes met een geheel eigen karakter. Want al wordt Netsayi nogal eens vergeleken met Joan Armatrading, ze heeft een geheel eigen stijl. De tweede song Teenagers wordt subtiel begeleid met mbira, brushes op de cajón door Netto en akoestische gitaar door Preiss. Voor degenen die het nieuwe album al kennen een moment van herkenning. Maar dan keert Netsayi terug naar de traditie met een lied in het Shona: Kwazwati. Dit schreef ze op basis van een verhaal van haar grootmoeder over mannen die in de mijnen gingen werkten en nooit meer terugkwamen. Net als de volgende songs Tatters en Bukatiende is deze song afkomstig van Chimurenga Soul. Bukatiende, een lied over eenzaamheid, zingt Netsayi terwijl ze zichzelf begeleidt op de mbira. Het is een prachtig dromerig lied in de chimurenga stijl die is ontstaan tijdens de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Engelsen en bekend werd door de Zimbabwaanse zanger Thomas Mapfumo. Chimurenga betekent letterlijk vrijheidsstrijd. In Ishe Komborera Afrika laat Netsayi het aandachtig luisterende publiek meezingen. Ze wil eindigen met het pittige Hondo (eveneens van Chimurenga Soul) maar keert terug voor een toegift met het folky Georgie waarin Anselmo Netto de mandoline speelt a la Hamilton de Holanda. Het is een mooi slot van een sober maar intiem concert waarin Netsayi heeft laten horen een uitstekende singer/songwriter te zijn.

Netsayi is nog te zien tijdens de volgende World Sessions concerten

9 februari- Oosterpoort-Groningen
10 februari- Luxor Live-Arnhem
11 februari- Korzo- Den Haag
12 februari- De Doelen- Rotterdam
13 februari- Vredenburg Leeuwenbergh- Utrecht
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.