Categorie: TONEEL

Zondag 21 Februari 2010 at 2:12 pm

La Grande Finale De Peggy-Sue Dust

Suzanne Bakker foto Hans Speekenbrink Bram Gerriyts en Suzanne Bakker foto Hans Speekenbrink Brtam Gerrits en Suzanne Bakker foto Hans Speekenbrink

Twan van Bragt/Theater De NWE Vorst
Gezien op 20 februari Melkweg theater Amsterdam
Door Sarah Ringoet met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Ergens in een klein café is het laatste optreden van Peggy-Sue Dust.
Ze heeft er een mooie rode jurk voor gekocht.
Zingen zal ze. Schitteren. Er komt een kletsnatte klant binnen. Het regent.
Hij wrijft zijn handen warm. Gaat er goed voor zitten.
Vanavond gaat er eindelijk iets gebeuren.

Bram Gerrits La Grande Finale De Peggy-Sue Dust Suzanne Bakker foto Hans Speekenbrink Suzanne Bakker foto Hans Speekenbrink

La Grande finale opent met actrice Suzanne Bakker, die op geestige wijze het nog lege café klaarmaakt voor een spannende avond. Ze speelt geconcentreerd en met een precisie in haar handelingen waardoor je als toeschouwer graag met haar mee wilt gaan. De kletsnatte klant die op een gegeven moment binnenkomt,wordt gespeeld door Bram Gerrits. Hij heeft er zin in, verheugt zich al tijden op deze avond en is vastbesloten er een onvergetelijke van te maken.
Gerrits speelt helder en met eenzelfde precisie als zijn collega waardoor de voorstelling op een speelse manier tot leven komt. Gerrits zet een onhandig en stuntelig personage neer en waarborgt zodoende de humor in de voorstelling. Langzaam maar zeker krijgt hij in de gaten dat la Grande Finale uitblijft en uit pure wanhoop zingt hij samen met Suzanne Bakker "I want to be free" van Elvis Presley.

Van Bragt creëert een verwachting die niet wordt ingelost en als toeschouwer heb je dit al vrij vlug in de gaten. Er is inhoudelijk en spelmatig meer nodig om ons langer of tot het einde in de illusie te laten. Wanneer er vervolgens opnieuw een klant binnenkomt die een jenever bestelt, deze opdrinkt en weer weggaat is het duidelijk dat de avond verloren is en gaat de voorstelling trekken. La Grande Finale laat op een eigen en poëtische manier zien hoe dat wat je hoopt en verwacht zelden overeenkomt met de realiteit.

Regie: Twan van Bragt
Spel: Bram Gerrits, Suzanne Bakker
Coach: Marijn van der Jagt
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.