Categorie: MUZIEK, POP-ROCK

Vrijdag 30 April 2010 at 11:34 am

LEDISI LIVE in Paradiso, Soul met veel podiumenergie!

Ledisi photographer unknown Ledisi photographer unknown Ledisi photographer Jay West

Door Kees Smallegange photo (on the right) by Jay West (click to enlarge)

Zes jaar geleden al weer is ze voor het laatst in ons land. Ze geldt dan als een van de grootste nieuwe beloften in de neo-soul. De ultiem gedreven zangeres LEDISI is dan nog een indie-artiest die alles zelf dient op te hoesten en ze beeindigt haar succesvolle Europese toernee zeer voldaan maar compleet platzak. Inmiddels is ze een major platencontract, drie prachtalbums en vier Grammy-nominaties rijker. Het gaat goed met haar en dat zullen we weten. Geen van de huidige soulzangeressen heeft zoveel podiumenergie als Ledisi. Ze kán gewoon niet rustig aan doen. Halverwege het tweede nummer springt ze al rond op haar felrode stilettohakken alsof het niks is. Het vormt een bizar contrast met de stoicijns groovende band die juist zo cool mogelijk hun razend knappe partijen spelen. Die vinden precies de juiste balans tussen soul, funk en rock.

De stem van Ledisi die daar hoog bovenuit torent vormt een totaal unieke buitencategorie. Ze kan shouten als Chaka, scatten als Als Ella en doet opera als Callas. En van alles er tussenin. Ze heeft die stijlen perfect aan elkaar gesmeed tot een volstrekt eigen stijl. Zelfs in betrekkelijk eenvoudige liedjes als Everything Changes, Today of Higher Than This is haar stemgebruik nergens minder dan virtuoos. En ze staat in perfecte balans met de twee achtergrondzangeressen. Haar hilarische praatjes tussendoor scheppen een intimiteit zoals die alleen kan onstaan in een kleine club atmosfeer. Met name haar betoog voor old school soul in tegenstelling tot al die sexbeluste r&b jonkies is meesterlijk. De bomvolle kleine zaal van Paradiso hangt dan ook de volle anderhalf uur aan haar lippen.

In rustiger liedjes als Love Never Changes, het fraaie duet wat ze opnam met Raphael Saadig of Happy Feelings, haar cover van de Maze-klassieker komt ze een beetje op adem. Maar dat duurt bij Ledisi altijd maar even. Want heftig rocken doet ze het liefst, zoals in Turn Me Loose, het veelzeggende titelnummer van haar meeste recente album. Op het eind gaan die hoge hakken natuurlijk uit en springt ze weer lustig rond voor een zinderende toegift. De publieke discussies na afloop zijn weer vol ongeloof. Hoe doet ze het? Zoveel fysieke en muzikale acrobatiek zonder ook maar een moment van verslapping. En met zoveel zeggingskracht. Ledisi is werkelijk een mirakel.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.